Videó: a meccs, amelyiken Nyilasiék átírták a vb-történelem egy részét

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 07:24
null
Nyilasi Tibor két salvadori védővel csatázik, a háttérben Tóth József (Fotó: AFP)
A koronavírus megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! A főként emlékezetes futballpillanatokat felvillantó sorozatunkban ezúttal egy olyan világbajnoki mérkőzésre tekintünk vissza, amelyiken a magyar válogatott máig élő vb-rekordokat állított fel.

A magyar válogatott nagy reményekkel érkezett az 1982-es spanyolországi világbajnokságra, és az elchei bemutatkozás tényleg olyan volt, mintha álmodnánk. A Mészáros Ferenc – Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József – Müller Sándor (Szentes Lázár, 69.), Nyilasi Tibor, Sallai Sándor – Fazekas László, Törőcsik András (Kiss László, 57.), Pölöskei Gábor összeállítású, Mészöly Kálmán irányította csapatunk – szépségdíjas gólokat is szerezve – 10–1-re megverte a láthatóan szintén nagy reményekkel érkező, de saját erejét átkozottul rosszul felmérő Salvadort.

Az 50. válogatott mérkőzését játszó Nyilasi fejelte az első gólunkat a 4. percben, Pölöskei lőtte a másodikat, a 35. életévében járóFazekas a harmadikat, majd a fordulás után Tóth József következett – az 56 válogatott meccsen pályára lépő újpesti védőnek ez volt az egyetlen gólja a nemzeti csapatban –, aztán újra Fazekas.

Ekkor szépített Luis Ramírez Zapata, és dacára a hatalmas különbségnek, gyermeki örömmel ünnepelt – naná, hiszen a kis közép-amerikai országnak mindmáig ez az egyetlen vb-gólja! Válaszul a csereként beálló Kiss villámgyorsan vágott hármat, közben a szintén csere Szentes is betalált, végül a 83. percben Nyilasi állította be a 10–1-es végeredményt.

NÉZZÜK MEG A GÓLOKAT, AZTÁN JÖJJENEK A REKORDOK!

A Népsport akkori címlapja
A Népsport akkori címlapja

Tehát a rekordok:

• a világbajnokságok történetének ez az egyetlen mérkőzése, amelyiken egy csapat két számjegyű gólt szerzett (következésképp szegény Luis Guevara Mora az egyedüli kapus, aki tízet kapott);

• ha csupán holtversenyben is, de vb-rekord a kilencgólos különbség is. A konkurenciát itt egy másik magyar meccs, az Aranycsapat Dél-Korea elleni 1954-es 9:0-ja, valamint az 1974-es Jugoszlávia–Zaire 9–0 jelenti;

• a második félidőben Kiss László, a Vasas akkori, a francia Montpellier későbbi támadója nyolc perc leforgása alatt (69., 72., 76.) háromszor is betalált a kapuba, ez mindmáig a vb-történelem leggyorsabb triplája;

cserejátékos sem azelőtt, sem azóta nem szerzett három gólt világbajnoki mérkőzésen, úgyhogy ez a rekord is Kiss Lászlóé;

• és sajnos kapcsolódik még egy vb-csúcs a meccshez (12 gólos összesített különbség egy csapat két egymást követő mérkőzésén): Magyarország egyike annak a három válogatottnak, amelyiknek – a zárójeles feltételnek megfelelően – gólzáporos győzelmét súlyos zakó követte (az 1938-ban 8:0-val kezdő svéd válogatottat az akkor ezüstig jutó magyar csapat verte meg 5:1-re, míg a törökök 1954-ben 7:0-ra nyertek Dél-Korea ellen, majd 7:2-re vereséget szenvedtek a nyugatnémetektől).

A mieink Salvador 10–1-es kiütése után 4–1-re kikaptak a Diego Maradona vezérelte Argentínától, aztán a továbbjutásról döntő találkozón bár sokáig vezettek Belgium ellen, az 1–1-es végeredmény azt jelentette: nem jutunk be a legjobb 12 közé.

Ami Salvadort illeti, a következő két meccsén már nem ment fejjel a falnak: Belgiumtól csak 1–0-ra, Argentínától 2–0-ra kapott ki.

A magyar és a salvadori válogatott útja még egyszer keresztezte egymást: az 1991-es San Salvador-i felkészülési mérkőzésen 1–1 lett a végeredmény, Glázer Róbert együttesének gólját Hámori Ferenc szerezte. Ja, és volt egy „igazi visszavágója” is a 10–1-nek – erről itt írtunk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik