Vb-selejtező: ha Ausztriát vagy Walest kapjuk, közelebb a pótselejtező

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.12.07. 12:30
null
Négy éve az Eb-n Szalai Ádámék 2–0-ra legyőzték az osztrákokat, most a vb-selejtezők során ismét kerülhet azonos csoportba a két válogatott (Fotó: archív)
Mint ismeretes, ma tartják a svájci Zürichben a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek sorsolását – a 3. kalapba sorolt magyar válogatottnak a Nemzetek Ligájában elért csoportelsősége miatt kedvező lenne, ha a 2. kalapból az osztrák, walesi kettős valamelyikét kapná.  

 

A katari világbajnokságra Európából a tíz csoportgyőztes, továbbá három együttes a 12 csapatos pótselejtezőből – amelyen a tíz csoportmásodik, illetve a Nemzetek Ligája-helyezés alapján még két válogatott, a pótselejtezős helyet még nem szerző két legjobb csoportelső vesz részt – juthat ki. A pótselejtezőn három különböző ágon mérkőznek meg a csapatok – az idei Eb-pótselejtezőkhöz hasonlóan –, s a három ág győztesei szerepelhetnek a vb-n.

Lássuk, mit jelent a magyar válogatottnak a gyakorlatban az ősszel a Nemzetek Ligája B-divíziójában elért csoportelsőség!

Azzal, hogy a magyar válogatott megnyerte csoportját, nemcsak feljutott a legjobb 16 együttes közé az A-ligába, hanem jó esélye nyílik arra, hogy a jövőre induló világbajnoki selejtezőben pótselejtezőt játsszon. Ha egyébként nem végez kijutást vagy pótselejtezőt érő helyen a csoportjában, akkor a vb-pótselejtezőhöz az kell, hogy az NL összesített rangsorában előtte álló csoportelsők közül (ez hét csapat: Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország) legalább hat az első vagy a második helyen végezzen vb-selejtezős csoportjában.

Ha feltételezzük, hogy az A-ligás csoportelsők, a belgák, a franciák, az olaszok és a spanyolok 1–2. helyen végeznek vb-selejtezős csoportjukban, akkor a magyar válogatott vb-pótselejtezőjéhez arra lesz még szükség (függetlenül attól, hogyan szerepel csapatunk a vb-selejtezők során), hogy az Ausztria, Csehország, Wales trióból még kettő az 1. vagy a 2. helyen végezzen vb-selejtezős csoportjában.

Az említett hármasból Ausztria és Wales a magyar válogatottal azonos csoportba is kerülhet a selejtezőkön, ugyanis mindkét együttest a 2. kalapból sorsolják ki, a mieinket pedig (ahogy a cseheket is) a harmadikból. Ez azt jelenti, hogy ha az osztrák, walesi kettős egyikével azonos csoportba kerülünk, abból akkor is jól jöhetnénk ki, ha nem végzünk 1–2. helyen, de ők minket megelőzve igen. Mert abban az esetben a B-ligás csoportelsők közül már csak egy válogatottnak kell 1–2. helyen zárnia ahhoz, hogy a mieink készülhessenek a pótselejtezőre.

Természetesen a legjobb az lenne, ha csoportelsőként egyenes ágon kijutnánk a világbajnokságra (a kalapbeosztás, illetve az erőviszonyok alapján erre a dánok és a románok mellé kerülve lenne a legnagyobb esélyünk), vagy ha ez nem sikerül, akkor a 2. hellyel egyből pótselejtezős kvótát szereznénk. Viszont éppen az Eb-selejtezők bizonyították, nem árt tisztában lenni azzal, mit is ér valójában a Nemzetek Ligájában elért helyezésünk, hiszen könnyen lehet, hogy a konkrét selejtezőket úgy, ahogy vannak, zárójelbe lehet majd tenni, és a selejtezős csoportunk végeredményétől függetlenül is készülhetünk a pótselejtezőre.

Ön mely csapatokat látná a legszívesebben a mieink mellett a vb-selejtezős csoportunkban?

VB-SELEJTEZŐ, SORSOLÁS
18.00: a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjének csoportsorsolása, Zürich (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A KALAPBEOSZTÁS
1. KALAP: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia
2. KALAP: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia
3. KALAP: Oroszország, MAGYARORSZÁG, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország
4. KALAP: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Grúzia, Luxemburg
5. KALAP: Örményország, Ciprus, Feröer, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra
6. KALAP: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

A dél-amerikai, az ázsiai és az afrikai zónában már korábban megkezdődtek a selejtezők.

 

SZAVAZÁS

Melyik országot látná szívesen a mieinkkel azonos vb-selejtezős csoportban az 1. kalapból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

SZAVAZÁS

Melyik országot látná szívesen a mieinkkel azonos vb-selejtezős csoportban a 2. kalapból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

SZAVAZÁS

Melyik országot látná szívesen a mieinkkel azonos vb-selejtezős csoportban a 4. kalapból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

SZAVAZÁS

Melyik országot látná szívesen a mieinkkel azonos vb-selejtezős csoportban az 5. kalapból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

SZAVAZÁS

Melyik országot látná szívesen a mieinkkel azonos vb-selejtezős csoportban a 6. kalapból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik