Vb 2022: „Magyarország »büntetett«”; Sousa nekünk is üzent – visszhangok az I-csoportból

Vágólapra másolva!
2021.03.29. 11:37
null
Három tizenegyesből kettő bement, a magyar válogatott legyőzte San Marinót (Fotó: Árvai Károly)
A magyar labdarúgó-válogatott mellett Anglia és Lengyelország is hozta a kötelezőt a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének 2. fordulójában. A San Marinó-i szövetség a nagyszerűen védő Elia Benedettinit emelte ki, Paulo Sousa csattanós választ adott egy újságírói kérdésre, Gareth Southgate pedig a harmadik gólt hiányolta – visszhangok az I-csoportból.

 

SAN MARINO–MAGYARORSZÁG 0–3

„Magyarország »büntetett«: Szuper Benedettini nem volt elég” – ezzel a címmel kezdi beszámolóját a San Marinó-i Labdarúgó-szövetség, utalva a mieinknek megadott három tizenegyesre és a hazai kapus remek védéseire. Az összefoglalóban kitértek arra, hogy a hazai együttes szokás szerint nagy bizonyítási vággyal vetette bele magát a küzdelembe, a magyar akciók rombolása, illetve Filippo Berardi sebességének és Nicola Nanni erős testalkatának kihasználása jól működött, ám az egyensúlyt megbontotta az első magyar büntető, amely a magabiztosságot is eltüntette San Marino játékából. A szövetség oldala kitért arra is, hogy Elia Benedettini nélkül nagyobb is lehetett volna a különbség a két csapat között, a Cesena kapusa Sallai Roland tizenegyesének védése mellett több bravúrt is bemutatott, meggátolva a kiütéses magyar győzelmet.

A Corriere dello Sport anyaga (Fotó: Kocsmár-Tóth István)
A Corriere dello Sport anyaga (Fotó: Kocsmár-Tóth István)
A Corriere dello Sport anyaga (Fotó: Kocsmár-Tóth István)
A Corriere dello Sport anyaga (Fotó: Kocsmár-Tóth István)

A nagy olasz sportlapok többnyire eredmény szinten foglalkoztak csak a mérkőzéssel. A La Gazzetta dello Sport és a Tuttosport csupán a csoportállásokat foglalta össze. A Corriere dello Sport az egyetlen, amely bővebben is ír a vb-selejtezők I-csoportjának fejleményeiről, igaz, a lap szerkesztősége az angolok albániai vendégjátékára koncentrált a cikkben, melynek végén tényszerűen rögzítik, hogy a magyar válogatott Szalai Ádám és Nikolics tizenegyesével, valamint Sallai akciógóljával – miután ő kihagyott egy büntetőt – legyőzte San Marinót.

A miniállamban megjelenő – a találkozót részletesen beharangozó – l'Informazione di San Marino és a Republica sem írt az összecsapásról, előbbi egy utánpótlástornáról, utóbbi K-1-ről számol be a sportrovatában. Vélhetően számukra kései volt a 20.45 órai kezdés és a lapzárta miatt döntöttek ezen témák mellett.

A mérkőzést kivételesen kódolatlanul, ingyenesen közvetítő San Marinó-i RTV honlapja azt írja, a hazai csapat „70 percig állta a sarat Magyarország ellen, majd a hajrában feladta.” A rövid beszámoló kitér a három megítélt büntetőre, egyik jogosságát sem vitatva. Egyúttal kiemeli a Nemzeti Sport által is a meccs legjobbjának választott kapus, Elia Benedettini teljesítményét.

Nem a mérkőzéshez kapcsolódik, de a magyar sportélet szempontjából kiemelendő, a Gazzetta külön beszámolt az előző heti országos úszóbajnokságon parádés időkkel jelentkező Milák Kristóf teljesítményéről is.

Robert Lewandowski kétszer is betalált (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski kétszer is betalált (Fotó: AFP)

LENGYELORSZÁG–ANDORRA 3–0

Andorra Varsóban lépett pályára Lengyelország vendégeként: a nem túl magas színvonalú meccsen Robert Lewandowski kétszer is betalált, és a hazaiak 3–0-ra nyertek.

„Elégedett vagyok a döntésemmel az összeállítást illetően. Ami a háromtámadós felállást illeti, már a kezdetektől fogva mondtam, hogy kulcsjátékosokról van szó, szeretném, ha jobban össze tudnának játszani, és minél többször be tudnánk vonni őket a játékba. Mindemellett egyértelmű üzenetet akartunk küldeni a riválisainknak” – kezdte értékelését Paulo Sousa, aki kitért Lewandowski lecserélésére és lehetséges sérülésére is.

„Robert fájdalmat érzett a térdében. Jegeléssel igyekezett csökkenteni a gyulladást, hétfőn meglátjuk, hogy javult-e (Frissítés: később kiderült, hogy a Bayern támadója megsérült, és nem játszhat az angolok ellen – a szerk.).”

Az 50 éves szakembert megkérdezték arról is, hogy Lewandowski miért lépett ennyire vissza a labdákért.

„Én nem úgy láttam, hogy a középpályás szerepkörét töltötte be, ezzel talán Ön van így egyedül – válaszolta Sousa a kérdést feltevő újságírónak. – Tényleg ennyire groteszk lenne, hogy kissé hátrábbról indult és két gólt szerzett? Ráadásul többet is lőhetett volna… Esetleg a posztja a groteszk, amely mobilitást biztosít a számára? Valószínűleg csupán az Ön számára az, bizonyára nem látta futballozni a Bayern Münchenben, ott is mindenhol feltűnik a pályán. Nála ez a szokásos.”

Mason Mount nem hibázta el a ziccert (Fotó: AFP)
Mason Mount nem hibázta el a ziccert (Fotó: AFP)

ALBÁNIA–ANGLIA 0–2

Anglia Harry Kane és Mason Mount góljával 2–0-ra nyert Tiranában.

„Nehéz volt ezen pályán játszani, de sikeresen alkalmazkodtunk – mondta Gareth Southgate. – Mi irányítottuk a meccset – az első huszonöt perc után átalakítottuk a középpályát, ezután veszélyesebbek voltunk. Ellenfelünk felállást váltott az előző huszonöt mérkőzéséhez képest, de ehhez is alkalmazkodni tudtunk.”

„A második félidő nagy részében kényelmesen futballozhattunk, de a mérkőzés végén úgy éreztem, hogy meg kellett volna szereznünk a harmadik gólunkat, hogy végleg lezárjuk a találkozót. Nem tetszett az, ahogyan az utolsó tizenöt percet kezeltük – előrerohantunk, amikor nem kellett volna, illetve volt egy bedobás, amiből majdnem gólt kaptunk. Elégedett vagyok a győzelemmel, de vannak olyan részek, amikben javulhatunk.”

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
I-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SAN MARINO–MAGYARORSZÁG 0–3 (0–1)
Serravalle, Olimpiai Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: N. Walsh (skót)
San Marino: E. Benedettini – Manuel Battistini, F. Fabbri, Brolli, D. Rossi, Palazzi – Lunadei (Zonzini, 53.), E. Golinucci, Mularoni – N. Nanni (Hirsch, 80.), F. Berardi (M. Bernardi, 80.). Szövetségi kapitány: Franco Varrella
Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego (Kalmár Zs., a szünetben), Sigér, Gazdag (Kleinheisler, 62.), Cseri (Nikolics, a szünetben), Varga K. (Varga R., 72.) – Sallai R., Szalai Á. (Géresi, 85.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szalai Á. (13. – 11-esből), Sallai R. (71.), Nikolics (88. – 11-esből)

ALBÁNIA–ANGLIA 0–2 (0–1)
Tirana,
Air Albania, zárt kapuk mögött. Vezette:Greenfield (izraeli)
ALBÁNIA: Berisha – Hysaj, Ismajli, Djimsiti, Veseli – Laci (Ramadani, 89.), Bare (Memushaj, 71.), Memolla (Ajeti, 59.) – Uzuni, Cikalleshi (Manaj, 59.), Broja (Gjasula, 59.). Szövetségi kapitány: Edoardo Reja
ANGLIA:
Pope – Walker, Maguire, Stones, Shaw – Foden (Lingard, 81.), Rice, K. Philips (Ward-Prowse, 71.) – Sterling, Kane, Mount. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Kane (38.), Mount (63.)

LENGYELORSZÁG–ANDORRA 3–0 (1–0)
Varsó,
Józef Pilsudski Stadion,zárt kapuk mögött. Vezette:Lambrechts (belga)
LENGYELORSZÁG:Szczesny – Rybus (Grosicki, 60.), Glik, Piatkowski, Bereszynski (Dawidowicz, 60.) – Zielinski (Kozlowski, 73.), Krychowiak, Józwiak – Milik (Placheta, 60.) – Piatek, Lewandowski (Swiderski, 63.).Szövetségi kapitány:Paulo Sousa
ANDORRA:Álvarez – M. San Nicolas, C. García, E. García, Alavedra – Pujol (Aláez, 58.), Rebes (Vieira, 87.), Vales, M. García (Cervós, 58.) – A. Sánchez (L. San Nicolas, 87.), C. Martínez (A. Martínez, 74.).Szövetségi kapitány:Jesús Luis Álvarez
Gólszerző:Lewandowski (30., 55.), Swiderski (88.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 2 7–0 +7 6
2. Lengyelország 2 1 1 6–3 +3 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–3 +3 4
4. Albánia 2 1 1 1–2 –1 3
5. Andorra 2 2 0–4 –4 0
6. San Marino 2 2 0–8 –8 0

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
Március 31., szerda
20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Anglia–Lengyelország – élőben az NSO-n!
20.45: San Marino–Albánia

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik