Vb 2022: két legendás játékos sorsolja ki a csoportokat

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2020.12.04. 11:29
null
AZ 55 európai válogatottat 10 csoportba osztják szét (Fotó: AFP)
Az olasz labdarúgó-válogatottal 2006-ban világbajnoki címet szerző Daniele De Rossi és a holland csapattal 2010-ben ezüstérmes Rafael van der Vaart segédkezik majd a 2022-es katari vb európai selejtezőinek hétfői csoportsorsolásán – adta hírül a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

 

A két legendás játékos a december 7-én 18 órakor kezdődő sorsoláson húzhat ellenfelet az 55 európai válogatottnak, köztük a magyar csapatnak is.

Daniele De Rossi 2006-ban a vb-győztes olasz válogatott tagja volt, emellett nemzeti csapatával – amelyben összesen 117 alkalommal lépett pályára – részt vett a 2010-es és a 2014-es tornán is. Klubkarrierje szinte teljes egészét az AS Romában töltötte, 2020-as visszavonulását megelőzően egy évet szerepelt az argentin Boca Juniorsban.

A 109-szeres válogatott Rafael van der Vaart is a 2006-os vb-n játszott először, négy évvel később ezüstérmet szerzett a holland nemzeti csapattal. Játékos-pályafutása során számos neves klubban szerepelt, többek között az Ajax, a Hamburg, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur labdarúgója is volt.

Card

A sorsolás során a két korábbi játékos a FIFA versenyigazgatója, Jaime Yarza munkáját segíti. Az 55 európai együttest tíz csoportba (öt darab öt- és öt darab hatfős csoportba) osztják be. A 2022-es katari tornára Európából a 10 csoportgyőztes, illetve a pótselejtezőből (amelyet a 10 csoportmásodik, továbbá a Nemzetek Ligája alapján kialakuló ranglistáról még két válogatott vív) három csapat juthat ki – összesen tehát 13 európai válogatott lehet ott a 32 csapatos vb-n. Az európai vb-pótselejtező három ágon, négy-négy csapat részvételével, elődöntő-döntő rendszerben zajlik 2022 márciusában.

A 32 csapatos katari világbajnokságot 2022. november 21. és december 18. között rendezik meg.

A 2022-ES VILÁGBAJNOKSÁG SELEJTEZŐINEK KALAPBEOSZTÁSA
1. KALAP: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia
2. KALAP: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia
3. KALAP: Oroszország, MAGYARORSZÁG, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország
4. KALAP: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Grúzia, Luxemburg
5. KALAP: Örményország, Ciprus, Feröer, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra
6. KALAP: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik