Válogatottak is lehetnének, de csapatot keresnek – körkép Dzsudzsáktól Otigbáig

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.09.04. 10:58
null
Otigba Kenneth (elöl) és Dzsudzsák Balázs (7) hasonló cipőben – egyiküknek sincs csapata (Fotó: NS-archív)
Dzsudzsák Balázs (válogatottságai száma: 108), Elek Ákos (48), Németh Krisztián (37), Nagy Dominik (10), Eppel Márton (8), Futács Márkó (3), Otigba Kenneth (2), Megyeri Balázs (1) – csaknem csapatnyi korábbi válogatott játékos, aki az életkora alapján szerepelhetne Marco Rossi szövetségi kapitány jelenlegi keretében, de egyelőre azt sem tudni, hol folytatja pályafutását…

 

Dzsudzsák Balázsnak és Megyeri Balázsnak egyaránt lejárt a szerződése külföldi klubjánál, mindketten az MTK-nál kértek és kaptak edzéslehetőséget. Dzsudzsák Balázs legutóbb az Arab Emírségekben játszott, az al-Ain FC-ben, megállapodása lejárta után augusztusban csatlakozott az MTK-hoz, és bár megjelentek olyan sajtóhírek, hogy a klub tárgyal is az szerződtetéséről, ezt megkeresésünkre az MTK és a játékos menedzsere, Vörösbaranyi József is cáfolta. Megyeri Balázs az elmúlt két évben a görög élvonalbeli Atromitoszban futballozott, augusztus óta szabadon igazolható, a görög sajtóban egy ideig tartotta magát a hír, hogy Görögországon belül vált klubot, de néhány hete ő is az MTK edzéseit látogatja, és az ő szerződtetése sem téma a klubnál.

NB I-ES KÉRDŐJELEK

Nemcsak a korábbi válogatott játékosok között találni olyanokat, akiknek egyelőre bizonytalan a jövőjük, sok olyan, rutinosnak számító NB I-es futballista esetében is kérdéses a folytatás, akik korábban alapembernek számítottak csapatukban. Bőle Lukács az előző fél évben 11 meccsen jegyzett három góllal és négy gólpasszal főszerepet játszott abban, hogy a ZTE benn maradt az NB I-ben, de lejárt a kölcsönszerződése a zalaiaknál és a kérőknek a Ferencvárossal kell megállapodniuk a szerződtetéséről, melyhez még egy évig köti a megállapodása. A ZTE mellett a Mezőkövesd és az NB II-es Vasas érdeklődéséről is hallani lehetett, de egyelőre nem született egyezség az ügyében. Ugyancsak Zalaegerszegről távozott Barczi Dávid, akivel a ZTE nem tudott megegyezni a hosszabbításról, a 31 éves szélső szabadon igazolható.

A korábban válogatott kerettagságig jutó, szintén 31 éves Gróf Dávidnak még egy évig él a szerződése a Ferencvárosnál, de az új idényben még nem nevezték tétmeccsre a kapust, miután az FTC a nyáron szerződtette Bogdán Ádámot, és az új szerzemény lett a második számú kapuvédő Dibusz Dénes mögött. Gróf képviselője, Illés Zoltán kérdésünkre elmondta, néhány napon belül eldől, hol folytatja a pályafutását ügyfele, aki tavaly nyáron igazolt a Honvédtól a Ferencvároshoz. A debreceni szurkolói portál, a lokomotivblog.hu szerint Gróf az NB II-es DVSC-nél is kiköthet, a játékos menedzsere ennek kapcsán annyit jegyzett meg, több csapat is érdeklődik.

A pályafutása során 121 NB I-es meccsen 44-szer eredményes Novothny Soma szerződése lejártával az előző idény végén távozott Újpestről, azóta nincs csapata, de a klub nélküli játékosok táborába tartozik például a 29 éves Egerszegi Tamás is, aki legutóbb a Paks kölcsönjátékosaként Diósgyőrben szerepelt, ám már egyik csapathoz sem köti szerződés.

Otigba Kenneth az előző idény végén, szerződése lejártával távozott a Ferencvárostól, azóta nincs klubja, egyedül tréningezik.

„Egyelőre annyit tudok mondani, hogy külföldi klubokkal folynak beszélgetések, az ügyeimet intéző holland iroda, a SEG révén több csapattal is kapcsolatban vagyunk, de a koronavírus-járvány is hátráltatja a folyamatot és nem szeretném elkapkodni a döntést – nyilatkozta a 28 éves védő a Nemzeti Sport Online megkeresésére. – Semmit sem zárok ki, de az a valószínűbb, hogy külföldön folytatom. Egyedül edzek, ismerősök, barátok révén megfordultam több helyen is az országban, a főváros mellett Debrecenben és Gyulán is készültem, de klubhoz nem csatlakoztam. Bízom benne, hogy két-három héten belül eldől a jövőm. Optimista vagyok, mert hosszú kihagyás után tudtam ismét játszani a tavasszal a Ferencvárosban, amiért nagyon hálás vagyok Szerhij Rebrovnak, hiszen így nagyobb eséllyel találok csapatot és szabadon dönthetek a jövőmről. Nem vagyok csalódott a klubváltás miatt, három évet töltöttem a Ferencvárosnál, a profi karrierhez hozzátartozik, hogy időnként klubot váltok, izgatottan várom a folytatást.”

Otigba kérdésünkre elmondta, hozzá is eljutottak azok a pletykák, melyek szerint a Honvédban, esetleg a DVSC-nél folytatja pályafutását, de ezeknek nem volt alapjuk, mert egyik klubbal sem tárgyalt.

Otigbához hasonlóan elsősorban külföldi folytatásban bízik a csatár Eppel Márton, aki ugyan Kispesten edz, kapott is ajánlatot a Honvédtól, de nem született egyezség.

„Eppel Márton célja a külföldi szerződés volt már korábban is. A Honvéd nagyon korrekt volt, jelenleg is edzéslehetőséget biztosít a játékosnak, aki bár nem zárkózott el a visszatéréstől, továbbra is elsősorban külföldi folytatásban gondolkodik, ezért nem kötelezte el magát” – nyilatkozta múlt héten az NSO megkeresésére a csatár menedzsere, Filipovics Vladan.

Filipovics másik két ügyfele, a középpályás Elek Ákos és a csatár Futács Márkó jövője azok után vált bizonytalanná, hogy a Mol Fehérvár FC a nyári felkészülés elején mindkét játékost a második csapathoz irányította, annak ellenére, hogy élő szerződés köti őket a klubhoz.

„Elek Ákossal kapcsolatban érkezett konkrét ajánlat egy magyar csapattól, de nem született megállapodás az ügyében, míg Futács Márkó iránt több klub is érdeklődik, dolgozom rajta, hogy megoldódjon az ügyük” – fogalmazott a játékosügynök. Filipovics a 18-szoros válogatott Gyurcsó Ádámról is szót ejtett, aki felcsúti kölcsönjátéka után a nyáron visszatért a horvát Hajduk Splithez, amelynél három bajnokin két gólt és egy gólpasszt jegyzett, ám ezzel együtt elképzelhető, hogy klubot vált, ha érkezik érte megfelelő ajánlat a horvát egyesülethez.

Ugyancsak van klubja, mégis kérdéses a jövője a Gyurcsóhoz hasonlóan szélsőként szereplő Nagy Dominiknak, aki a nyáron kölcsönszerződése lejártát követően visszatért a görög Panathinaikosztól a lengyel Legia Warszavához, ám a legia.net értesülései szerint a lengyel bajnoknál nem számolnak vele. A szerződése 2021-ig köti a klubhoz, de nem lenne meglepetés, ha még az októberi piaczárás előtt klubot váltana.

Aki biztosan klubot vált még, az Németh Krisztián, akivel szerződése lejárta után nem hosszabbított a szlovák élvonalban szereplő DAC (egészen pontosan nem élt a klub egyéves hosszabbítási opciójával), amely februárban szerződtette és a koronavírus-járvány miatt csak két tétmeccsen tudott játszani, ugyanis az újraindulás előtt megsérült, eltört egy csont lábában. A támadó augusztusban a Nemzeti Sportnak adott interjúban arról beszélt, hogy néhány hétre még szüksége van a teljes gyógyuláshoz, és egy olyan klubnál szeretné folytatni, amelynél érzi a bizalmat.

Nem tudni, hogy fent említettek közül kik kaphatnak még esélyt a válogatottban Marco Rossitól, ha sikerül csapatot találniuk, de elnézve a mieink törökországi játékát, senkinek sem lesz könnyű visszakerülni a nemzeti csapatba.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik