Válogatott: zárt kapuk, nyitott kávézók – hangulatjelentés San Marinóból

Vágólapra másolva!
2021.03.27. 13:38
null
A serravallei stadion (Fotó: Árvai Károly)
Zárt kapus találkozóhoz képest is kevés jel árulkodik arról, hogy San Marinóban vasárnap este válogatott labdarúgó-mérkőzést rendeznek. Az élet csendesen, békésen zajlik, a kávézók és a boltok nyitva, ugyanakkor a maszkok itt is elmaradhatatlan kellékek. Helyszíni beszámoló Serravalléből, ahol a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatának keretében a második csoportmeccs vár majd a magyar csapatra.

Csendes, nyugodt. Akárcsak az egész úton, úgy célállomásunk, a San Marinó-i Serravalle utcáit járva is ez a benyomása támad az embernek. Mintha az egész állam sziesztázna. Ha nem lennének a maszkok, szinte meg is feledkezhetnénk a világjárvány elmúlt hónapokat meghatározó zsivajáról. A kávézók nyitva, bár az asztalkák természetellenes távolságba széttolva.

A pandémiára utaló jeleknél a vasárnap esti San Marino–Magyarország mérkőzés előjeleiből még kevesebb akad. Szállásunk recepciósa például rá is csodálkozott, milyen futballmeccsről faggatom. Az utcai járókelőkkel sem akadt sokkal több szerencséje helyszíni stábunknak.

Már az utca szót használni is furcsa. A miniállamban először járva gyorsan kialakult az érzés: olyan, mintha egy hegyi szerpentin mentén lakták volna be a dombosabb részeket, s alakult volna ki mindebből egy település. Az egyetlen főút hosszan, kacskaringósan vezet fel a Monte Titano 739 méteres csúcsára, ahonnét a XI. században épült, impozáns látványt nyújtó Guaita-torony néz le a köztársaságra. Így – a többi közt – a hegy lábánál, egy kisebb völgyben található futballstadionra.

A találkozónak otthont adó, 1969-ben épült, legutóbb bő 10 éve felújított San Marinó-i Olimpiai Stadionnál fűnyírógépek ütemes duruzsolása fogadott minket. A frissen vágott gyep illata még a maszkon keresztül is érződött. A pályán két gép mellett négy-öt munkás dolgozott – kétségtelen tanújelét adva, hogy lesz mérkőzés, még akkor is, ha a miniállam lakói nem égnek futball-lázban.

Készül a pálya (Fotó: Árvai Károly)
Készül a pálya (Fotó: Árvai Károly)

San Marinót mintegy 33 ezren lakják, az Olimpiai Stadionban pedig még sosem volt telt ház. A nézőcsúcsot 5019 fővel egy Németország elleni selejtező tartja. Ezúttal pedig esély sincs a rekorddöntésre: a pálya oldalában álló, kétségtelenül egyedi, sötétbarnára mázolt faház – a jegypénztár – fülkéi zárva maradnak. A pálya különlegessége, hogy a közvetlen szomszédságában található a helyi olimpiai szövetség központja, egy hatalmas – ám jelenleg zárva tartó – sportmúzeum, illetve egy 1500 néző befogadására alkalmas baseballstadion. Utóbbit az olasz élvonalban vitézkedő, ott eddig négy bajnoki címet is nyerő San Marino Baseball Club használja, a leírások szerint pedig egyáltalán nem ritka, hogy békeidőkben többen kíváncsiak rájuk, mint a labdarúgó-válogatottra.

A komplexumot körbejárva szívesen mentünk volna beljebb is, ám a főépület kapujában egy – a maszkja alatt biztosan mosolygós, de – rendíthetetlen hölgy fogadott minket: „A San Marinó-i válogatott délutáni sajtótájékoztatójáig tilos a bejárás.”

Addig is maradnak a szép emlékek: a magyar válogatott eddig kétszer lépett pályára Serravallében, 2003-ban 5–0-ra, 2011-ben 3–0-ra nyert. Nemcsak idegenben, hanem a párharc eddigi négymérkőzéses történetében sem fordult még elő együttesünkkel, hogy egyáltalán gólt kapott volna a februári FIFA-világranglistán a 210. helyet elfoglaló válogatottól.

Remélhetőleg ezúttal sem szakad meg a jó sorozat, és csakis magyar gólöröm töri majd meg San Marino csendes, békés légkörét.

A STADION, AHOL MÉG SOSEM KAPOTT GÓLT A VÁLOGATOTTUNK

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC)**, Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc)*, Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia)*, Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC),Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)
* sérült
** eltiltott

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
AZ I-CSOPORT MENETRENDJE

1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 3–3
Anglia–San Marino 5–0
Andorra–Albánia 0–1
2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45:San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45:Lengyelország–Andorra
3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA

20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45:Anglia–Lengyelország
20.45:San Marino–Albánia
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45:Andorra–San Marino
20.45:Lengyelország–Albánia
5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00:Anglia–Andorra
20.45:San Marino–Lengyelország
6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45:Lengyelország–Anglia
20.45:Albánia–San Marino
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45:Andorra–Anglia
20.45:Lengyelország–San Marino
8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45:San Marino–Andorra
20.45:Albánia–Lengyelország
9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45:Andorra–Lengyelország
20.45:Anglia–Albánia
10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45:San Marino–Anglia
20.45:Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik