Válogatott: Szoboszlai Dominik visszatér Marco Rossi keretébe!

N. P. T., R. B.N. P. T., R. B.
Vágólapra másolva!
2021.08.25. 11:45
A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint Szoboszlai Dominik is ott lesz a magyar labdarúgó-válogatott következő keretében, valamint meghívót kapott Sallói Dániel, Tamás Márk és Gazdag Dániel is.
Szoboszlai Dominik visszatér (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Szoboszlai Dominik visszatér (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Az RB Leipzig 20 esztendős középpályása legutóbb novemberben lépett pályára a nemzeti együttesben. Sérülés miatt nem tudott játszani a tavasszal, s a nyári, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon sem szerepelhetett. Szoboszlai augusztusban bemutatkozott a lipcsei csapatban, azóta három tétmérkőzésen összesen három gólt lőtt.

Az amerikai Sporting Kansas City 25 éves támadója, Sallói Dániel még sohasem játszott a magyar válogatottban – igaz, Marco Rossi már meghívta őt a keretbe. Az Újpesten nevelkedett futballista pazar formában van: az MLS-ben húsz bajnoki meccsen összesen 12 gólt szerzett és hat gólpasszt adott.

Gazdag Dániel ugyan ott volt Marco Rossi Eb-keretében, ám sérülés miatt a torna elején visszatért klubjához. A 26. életévében járó volt Honvéd-játékos a nyáron a Philadelphia Unionhoz szerződött, amelyben 12 bajnoki találkozón összesen egy gólt szerzett és két gólpasszt adott. Gazdag legutóbb márciusban, az Andorra ellen 4–1-re megnyert világbajnoki selejtezőn játszott, sőt betalált a mérkőzésen.

A 27 éves Tamás Márk – aki először kapott meghívót a válogatottba – 2020 februárjában a Diósgyőri VTK-tól igazolt a lengyel élvonalba, a Slask Wroclawhoz. A ballábas középhátvéd a mostani idényben hét tétmeccsen játszott, rendre végig, összesen egy gólja van.

„Két hónappal az Európa-bajnokság után elvégeztük az értékeléseket, és nem éreztük szükségét, hogy nagy mértékben változtassunk azon a kereten, amelyik az Eb-n jól teljesített – nyilatkozta Marco Rossi.Szeretnénk ugyanazt a légkört újravarázsolni, ami az Eb-n is megvolt. Egyébként sem volt sok lehetőség a változtatásokra, hiszen nemrég kezdődtek csak a bajnokságok. Az a leghatékonyabb, ha tőkésítjük azt a munkát, amit a felkészülés, majd az Eb alatt elvégeztünk. Lélektani és fizikai szinten is igyekszünk ebből előnyt kovácsolni.”

A csütörtöki sajtótájékoztatón azt is bejelentették, Laczkó Zsolt másodedzőként csatlakozik Marco Rossi stábjához Gera Zoltán helyére.


A szövetségi kapitány három játékosra tért ki külön.

„Egyetlen új játékos a keretben Tamás Márk, aki Lengyelországban stabil csapattag lett. Régóta figyelemmel követem a teljesítményét, indokolt volt a behívása. Szoboszlai Dominik szerencsére jól van, ott a helye a válogatottban, ehhez nincs is mit hozzáfűzni. Sallói Dánielt régóta ismerem, már három évvel ezelőtt is meghívtam, azóta megérett a csapatjátékra, rendkívül jó a teljesítménye, sok gólt lőtt az amerikai bajnokságban. Vele csak annyi a gond, hogy hosszú út vár rá Magyarországra, meg kell tudnunk, hogyan utazhat ide.”

Ezután kerültek szóba az Anglia, Albánia és Andorra elleni világbajnoki selejtezők.

„Három különböző mérkőzés vár ránk taktikai szempontból. Amikor Anglia ellen játszol, akkor nagy a különbség a pályán, az eredmény szinte előre meg van írva a csillagokban. De ne feledjük, volt már példa hasonlóra, sikerült már meglepnünk néhány ellenfelünket. Most ez már nem lesz annyira könnyű, mert jobban tisztelnek minket. Amikor az angolok koncentráltan játszanak, mindenkinek nehéz a dolga. Szeretnénk a legjobbat nyújtani ellenük, és valahogy magunk mellé állítani a szerencsét, hogy a javunkra billentse a mérleget. De még Albánia ellen is nehéz dolgunk lehet. Jól szervezett, jól védekező válogatott, remek az edzője, öt-hat olyan játékosra támaszkodhat, akik a múltban játszottak a Serie A-ban vagy jelenleg is ott vannak. Ráadásul idegenben lépünk pályára. De Andorrát sem becsülhetjük le, emlékezzenek csak vissza, mi történt 2017 júniusában. Nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy bárkit lenézzünk.”

HÁROM HIÁNYZÓ AZ EB-KERETBŐL
A magyar válogatott nyári Eb-keretéből ezúttal nem kapott meghívót Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd) és a súlyosan megsérült Sigér Dávid (FTC).
Az Eb előtti bő kerethez képest pedig a szintén sérüléssel bajlódó Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár), valamint Tóth Balázs és Spandler Csaba (Puskás Akadémia) nincs ott a mostani névsorban.

Kérdésre válaszolva elárulta: érzi a nyomást magán amiatt, hogy a szurkolóknak az Eb-szereplés után nagyok az elvárásaik.

„Hazudnék, ha ennek az ellenkezőjét állítanám. Körülvesz minket a lelkesedés, a városban gyakran megállítanak, szelfit és autogramot kérnek. Ez nagy megtiszteltetés, de ilyenkor érzi az ember, hogy nagyok az elvárások. Tegnap a Groupama Arénában olyan hangulatot teremtettek a szurkolók, hogy még a Young Boys is megérezte. Egyébként szeretnék gratulálni a Ferencvárosnak a teljesítményéhez. Szóval a Fradihoz hasonlóan a magyar válogatott szurkolói is a tizenkettedik játékost jelentik a lelátóról. Ezért is szeretném nagy alázattal arra kérni őket, hogy ne csináljanak butaságokat. Ne illessenek senkit sértő jelzőkkel. Ne cigányozzanak, ne buzizzanak (ezt a két szót magyarul mondta Rossi – a szerk.). Mindenki tudja, hogy ezt szankcionálhatják. Számunkra nagy kár, ha zárt kapus mérkőzést kell játszanunk, mert egészen más hatvanötezer szurkoló előtt pályára lépni, akik leüvöltik az ellenfelet. Még nekem is óriási lendületet jelent, akkor gondoljanak bele, milyen lehet a pályán átélni. Ezért is kérem, mellőzék ezeket a szavat. Köszönöm a segítséget!”

MARCO ROSSI ÜZENT A SZURKOLÓKNAK

Arról is beszélt: nehézséget okoz neki, hogy kevés magyar játékos szerepel a nemzetközi kupasorozatokban.

„Számomra probléma, hogy kevés a magyar labdarúgó a Ferencvárosban, tegnap csak Dibusz Dénes volt, mezőnyjátékos pedig egy sem. Nyilván meghívtam onnan Bogdán Ádámot és Botka Endrét a keretbe, mert tudom, hogy a posztjukon milyen teljesítményre képesek. Egyszerűbb lenne a dolgom, ha több magyar játékos lenne kezdő a nemzetközi sorozatokban. De persze nem nekem kell megszabni, hogy az egyesületekben milyen nemzetiségű labdarúgók szerepelnek, mindenkinek megvannak a maga szempontjai és céljai, nyilván azok lépnek pályára, akik ezeket szolgálják.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Hajduk Split – Horvátország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Tamás Márk (Slask Wroclaw – Lengyelország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)
Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek)


VB 2022, SELEJTEZŐ

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTJA

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 3 3 9– 1 +8 9
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 10– 4 +6 7
3. Albánia 3 2 1 3– 2 +1 6
4. Lengyelország 3 1 1 1 7– 5 +2 4
5. Andorra 3 3 1– 8 –7 0
6. San Marino 3 3 0–10 –10 0

1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 3–3 (Sallai R. 6., Szalai Á. 53., Orbán 78., ill. Piatek 60., Józwiak 61., Lewandowski 82.)
Anglia–San Marino 5–0 (Ward-Prowse 14., Calvert-Lewin 21., 53., Sterling 31., Watkins 83.)
Andorra–Albánia 0–1 (Lenjani 41.)

2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
Albánia–Anglia 0–2 (Kane 38., Mount 63.)
San Marino–MAGYARORSZÁG 0–3 (Szalai Á. 13. – 11-esből, Sallai R. 71., Nikolics 88. – 11-esből)
Lengyelország–Andorra 3–0 (Lewandowski 30., 55., Swiderski 88.)

3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA
Andorra–MAGYARORSZÁG 1–4 (M. Pujol 90+2. – 11-esből, ill. Fiola 45+2., Gazdag 51., Kleinheisler 58., Nego 90.)
Anglia–Lengyelország 2–1
(Kane 19. – 11-esből, Maguire 85., ill. Moder 58.)
San Marino–Albánia 0–2 (Manaj 63., Uzuni 85.)

4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia

5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország

6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino

7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik