Válogatott: Szalai Ádám beéri Puskás Ferencet; Lipcsében még sosem nyertünk

Vágólapra másolva!
2022.09.23. 14:04
null
Szalai Ádám 85. alkalommal lép pályára (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Bő egy évvel a müncheni 2–2-es Európa-bajnoki csoportmérkőzés után péntek este újra Németországban játszik tétmeccset a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzetek Ligája A-ligájának 3. csoportját jelenleg vezeti Marco Rossi együttese, és amennyiben a Lipcsében 20.45-kor kezdődő mérkőzésen nem kap ki a csoportban egyedüliként még veretlen németektől, már biztosan nem eshet ki a legfelső divízióból. Az olasz szakvezető ezzel a mérkőzéssel újabb helyet lép előre a magyar szövetségi kapitányi örökranglistán, az NL-sorozat végeztével visszavonuló Szalai Ádám pedig a magyar válogatottságok számában utoléri Puskás Ferencet.   

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A UEFA NEMZETEK LIGÁJA 5. FORDULÓJA ELÉ

♦ Az Európai Labdarúgó szövetség (UEFA) által 2018 őszén elindított Nemzetek Ligájának (NL) ez a harmadik kiírása, és a magyar válogatott most először szerepel a legfelső osztályban, az A-divízióban. Az első kiírásnak a C-, a másodiknak a B-liga tagjaként vágott neki, az eddigi 16 mérkőzésén 8 győzelem, 4 döntetlen és 4 vereség, 23–13-as gólkülönbség a mérlege. Mind a 16 találkozón Marco Rossi volt a szövetségi kapitány, igaz, pozitív koronavírustesztje miatt két éve a pálya mellől kétszer Gera Zoltán irányított. Idegenben nyolc alkalommal lépett pályára a magyar nemzeti együttes, a mérlege 3 diadal, 2 iksz, 3 vereség, a gólkülönbsége a legutóbbi angliai 4–0-s diadalnak köszönhetően fordult át pozitívba (10–7).

Az első kiírásban a magyar válogatott a C-liga 2. csoportjában a 2. helyen, a Nemzetek Ligája összesített rangsorában a 31. helyen végzett. A mieink kvartettjében a finnek lettek az elsők 12 ponttal, míg Marco Rossi gárdája 10 ponttal követte őket, megelőzve a 9 pontos görögöket és a 4 pontos észteket. Ez a helyezés egy bonyolult számítás eredményeként Európa-bajnoki pótselejtezőt ért, amelyet sikerrel megvívva a magyar válogatott biztossá tette helyét a 2020-as kiírású, de a koronavírus-járvány miatt 2021-ben megrendezett Eb 24 csapatos mezőnyében.

♦ Mivel a második kiírásra a B-liga létszámát 12-ről 16-ra emelték, a magyar válogatott egy ligával feljebb lépett. Bár az UEFA rangsorolása alapján a mieinken kívül még az oroszok, a szerbek és a törökök alkotta kvartettben papíron a leggyengébbnek számított, 11 ponttal – 3 győzelem, 2 iksz, 1 vereség – megnyerte a csoportot. Ráadásul úgy tette, hogy a három idegenbeli mérkőzésén veretlen maradt, sőt gólt sem kapott! A csoportelsőség egyben a feljutást jelentette a 16 csapatos A-ligába. Az összesített rangsorban Szoboszlai Dominikék a 20. helyen zárták a második sorozatot.

A német válogatott kezdettől fogva a Nemzetek Ligája A-ligájában játszik. Az első kiírásban Hollandiával és Franciaországgal került egy trióba, és nyeretlenül, 2 hazai döntetlennel és 2 idegenbeli vereséggel a csoport harmadik helyén végzett. Ez az összetett rangsorban a 11. pozíciót jelentette a német válogatottnak, amely a második, 2020-as sorozatban a spanyolokkal, a svájciakkal és az ukránokkal volt egy kvartettben és 9 ponttal – 2 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség – másodikként zárt, összesítésben pedig a 8. lett az NL-ben. A németek egyetlen elvesztett találkozója nagyon emlékezetesre sikerült, mert Sevillában 6–0-ra kaptak ki a remek napot kifogó spanyoloktól.

♦ A válogatottat tavaly ősz óta irányító Hans-Dieter Flickkel még veretlen a német csapat (9 diadal, 4 döntetlen). Az első nyolc találkozóját mind megnyerte vele a Nationalelf, a Nemzetek Ligájában pedig három 1–1-gyel indította a csoportküzdelmeket: először Bolognában Olaszországgal, majd Münchenben Anglia ellen, ezt követően a mieinkkel szemben a Puskás Arénában végzett döntetlenre. A negyedik találkozón aztán kiszakadt a gólzsák, Thomas Müllerék ugyanis 5–2-re lelépték az itáliai válogatottat. A németek eddigi összesített NL-mérlege így 3 győzelem, 8 döntetlen, 3 vereség, 21–25-ös gólkülönbség.

A német nemzeti együttes hazai pályán még nem kapott ki a Nemzetek Ligájában, 2 győzelem – Ukrajna és legutóbb Olaszország ellen – mellett 5-ször végzett döntetlenre, a gólkülönbsége 15–10.

A-LIGA, 3. CSOPORT, 5. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG
LIPCSE, RED BULL ARÉNA, 20.45
(Tv: M4 Sport)

Az A-liga 3. csoportjának egyedüli veretlen együttese, a 6 ponttal második Németország 11. a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) aktuális világranglistáján, a 7 ponttal a kvartett élén álló Magyarország a 37. a FIFA rangsorában. A négyszeres világbajnok együttes játékoskeretének összértéke a Transfermarkt szerint 818 millió euró, vagyis csaknem a kilencszerese Marco Rossi válogatottjáénak (93.45 millió euró). A németek legértékesebbnek tartott játékosa 80 millió euróval a Bayern München támadó középpályása, a keddi edzésen egy ütközésénél a lábára rúgást kapó Jamal Musiala, míg a magyar válogatotté továbbra is a 28 millió euróra taksált Szoboszlai Dominik.

♦ Marco Rossi együttesének egy pont biztosan elegendő ahhoz a hátralévő két fordulóban ahhoz, hogy az első három hely valamelyikén végezzen, így benn maradjon az A-ligában, és a következő, 4. NL-sorozatot is a legjobbak között kezdhesse meg. És ha az angolok nem nyernek pénteken Olaszországban, akkor nem is kell tovább számolgatni, mert a mieink németországi meccsétől függetlenül biztossá válik a bennmaradásunk.

♦ A második világháború előtti, majd az egyesített Németországgal szemben majdnem teljesen kiegyenlített a magyar csapat mérlege: 8 győzelem, 9 döntetlen, 8 vereség, 50–53-as gólkülönbség. A jubileumi, 50. gólt Nagy Zsolt rúgta a budapesti 1–1-es találkozón, a Puskás Akadémia játékosa azonban sérülés miatt most nincs a keretben. A jogelődnek tekintett Német Szövetségi Köztársaság elleni találkozók mutatóját (3–3–5) az előbbi számsorhoz hozzáadva, 11 győzelem, 12 iksz és 13 vereség, 67–74-es gólkülönbség az összesített egyenleg.

Idegenben hivatalos mérkőzésen eddig egyszer sikerült legyőzni Németországot – 1911-ben Münchenben 4:1-re – és kétszer az NSZK-t – 1985-ben a Mezey-válogatottnak Hamburgban Péter Zoltán lövésével 1–0-ra, majd 2004 júniusában a portugáliai Eb előtt Kaiserslauternben Torghelle Sándor duplájával 2–0-ra – , mindháromszor felkészülési, illetve korábbi nevén barátságos találkozón. A Lothar Matthäus irányította válogatottunk 18 évvel ezelőtti sikere máig a magyar csapat utolsó diadala a németekkel szemben.

(Az 1972-es müncheni ötkarikás játékok középdöntőjében 4–1-re vertük meg az NSZK-t a müncheni Olimpiai Stadionban, a szövetségek azonban ezt nem tekintik hivatalos találkozónak. Nálunk ugyanis majdnem a teljes A-válogatott szerepelt, míg a nyugatnémeteknél egyedül Uli Hoennes volt ott az 1972-es Európa-bajnok csapatból, az egyenlítő góljukat pedig a Bayern München későbbi sikeredzője, Ottmar Hitzfeld lőtte.)

Tétmérkőzést eddig mindössze ötöt vívtunk, a mérleg a magyar válogatott felé billen (2–2–1). Az 1912-es stockholmi olimpián Schlosser Imre három góljával 3:1-re nyertünk. Az 1954-es svájci világbajnokságon a csoportküzdelmek során 8:3 volt ide, majd a döntőben 3:2 a nyugatnémeteknek. Tavaly nyáron a müncheni Európa-bajnoki csoportmeccsen 2–2-re végeztünk, és ezzel a német csapat jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Az idén júniusi budapesti NL-találkozó 1–1-et hozott. Érdekesség, hogy a legutóbbi két találkozón a németek egyetlen percig sem vezettek a mieink ellen!

Lipcsében, ez lesz a német válogatott 13. mérkőzése és az eddigiekből csak egyet veszített el, 110 évvel ezelőtt, 1912-ben Hollandiától kapott ki 3:2-re. A többi találkozót kivétel nélkül megnyerte, legutóbb 2020 novemberében Ukrajnát verte meg 3–1-re – a Nemzetek Ligája történetében ez volt az első sikere.

Lipcsében – amely a német egyesítéssel megszűnt Német Demokratikus Köztársaság (NDK) második legnagyobb városa volt – háromszor lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott és még sosem tudott győzni (2 döntetlen, 1 vereség). Érdekesség, hogy az 1965-ös vb-selejtezőn (1–1) és a 1967-es Eb-selejtezőn (0–1) is a magyar Sós Károly volt az NDK szövetségi kapitánya. A harmadik, 1987 júliusában gól nélkül végződő lipcsei felkészülési meccs első félidejében Szalai Attila édesapja, idősebb Szalai Attila volt a magyar válogatott beállósa.

♦ A magyar csapatból az RB Leipziget erősítő három válogatott játékos, Gulácsi Péter, a német-magyar kettős állampolgárságú Willi Orbán és Szoboszlai Dominik számára hazai pálya a Red Bull Aréna. Rajtuk kívül még Schäfer András (FC Union Berlin) játszik a német Bundesligában, az angoloknak két gólt lövő Sallai Roland (SC Freiburg) viszont fejsérülése miatt most nem lehet ott a keretben.

♦ A németeknél kerettag Niklas Sülének, a Borussia Dortmund 27 éves védőjének a nagyszülei Magyarországról vándoroltak ki.

Marco Rossinak az Anglia elleni wolverhamptoni (4–0) volt a 45. mérkőzése a magyar nemzeti együttes élén, és a lipcsei találkozóval megelőzi a kapitányi örökranglistán az eddig vele holtversenyben negyedik helyen álló Bicskei Bertalant. Az olasz szakvezető mérlege 21 győzelem, 9 döntetlen, 15 vereség. Rajta kívül csak három olyan szövetségi kapitányunk volt illetve van, aki 20-nál több diadalnak örülhetett a válogatott kispadján: Baróti Lajos (62 győzelem), Sebes Gusztáv (50) és Mészöly Kálmán (24). Az olasz mesternek játékoskorából van németországi kötődése, hiszen az 1996–1997-es idényben 15 mérkőzésen szerepelt az Eintracht Frankfurtban.

♦ A válogatottságtól az olaszok elleni NL-találkozóval visszavonuló Szalai Ádámnak a pénteki lipcsei mérkőzés lesz a 85. fellépése a magyar nemzeti együttesben, és ezzel az örökranglistán beéri Puskás Ferencet – aki mint ismert, négy alkalommal a spanyol válogatottban is szerepelt.

♦ A magyar válogatottban a három középső védő, Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila játszotta végig mind a négy NL-meccsünket, a német csapatból a középpályás Joshua Kimmich és a kapus Manuel Neuer. Utóbbi a mieink ellen biztosan nem tudja növelni a játékpercei számát, mert – Leon Goretzkához hasonlóan – pozitív lett a koronavírustesztje, ezért mindketten kikerültek a keretből. Később Julian Brandt influenzás lett, így ő is elhagyta a németek edzőtáborát. Helyére a wolsburgi Maximilian Arnold került be.

♦ A júniusi budapesti odavágón a labdabirtoklás aránya 65–35 százalék volt a németek javára. A Nationalelf több támadást vezetett (39–27), több szögletet rúgott (6–4) viszont a kapura lövési kísérletek száma 10–7 volt ide. A mieink hétszer találták el a kapu felületét, a németek csak egyszer – de abból sajnos gól lett. Hansi Flick együttese sűrűbben szabálytalankodott (13–6), viszont csak egy sárga lapot kapott, miközben a magyar csapat hármat is. Thomas Müllerék 90 százalékos, míg Nagy Ádámék 79 százalékos pontossággal passzoltak.

Egyéb érdekességeket, fontosabb statisztikákat a magyar válogatott NL-csoportjáról itt talál.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd FC)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (LASK – Ausztria), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahçe – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (DVSC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar – Hollandia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (AC Pisa – Olaszország), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (FC Union Berlin – Németország), Styles Callum (Millwall FC – Anglia) , Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Kevin (Hatayspor – Törökország)

A NÉMET VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt), Oliver Baumann (Hoffenheim)
Védők: Armel Bella-Kotchap (Southampton – Anglia), Matthias Ginter (Freiburg), Robin Gosens (Internazionale – Olaszország), Thilo Kehrer (West Ham United – Anglia), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Niklas Süle (Borussia Dortmund), Benjamin Heinrichs (RB Leipzig)
Középpályások:
Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), Kai Havertz (Chelsea – Anglia), Joshua Kimmich (Bayern München), Jamal Musiala (Bayern München), Maximilian Arnold (Wolfsburg)
Támadók: Lukas Nmecha (Wolfsburg), Leroy Sané (Bayern München), Timo Werner (RB Leipzig), Serge Gnabry (Bayern München), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Thomas Müller (Bayern München)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11.: MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG – élőben az NSO-n!
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7–3 +4 7
2. Németország 4 1 3 8–5 +3 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 –2 5
4. Anglia 4 2 2 1–6 –5 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik