Válogatott: „Sima győzelemre számítanak” – Vidáék már ugratják egymást

Vágólapra másolva!
2021.03.22. 08:40
null
Reméljük, a magyar csapat olyan teljesítményt nyújt csütörtökön, hogy lefagy a mosoly a lengyel arcokról (Fotó: AFP)
A Piast Gliwicében futballozó Vida Kristopher szerint Lengyelországban magabiztosan várják a magyar elleni budapesti világbajnoki selejtezőt.

 

A 2022-es világbajnoki selejtező közeledtével egyre gyakrabban kerül elő témaként a Magyarország–Lengyelország mérkőzés nemcsak hazánkban, hanem az ellenfél otthonában is. A lengyel élvonalbeli Piast Gliwicében futballozó Vida Kristophert arról kérdeztük, tapasztal-e növekvő feszültséget saját csapatán belül.

„A játékostársakkal már egy ideje ugratjuk egymást a találkozóval kapcsolatban – válaszolta érdeklődésünkre a 25 éves támadó, akit Marco Rossi korábban már többször meghívott a keretbe, de tétmérkőzésen még nem ölthette magára a címeres mezt. – Sima győzelemre számítanak, noha tisztában vannak a magyar válogatott ősszel elért eredményeivel, és elismerik őket. Ha nem lenne koronavírus-járvány, talán együtt néznénk a meccset, de így is elképzelhető, hogy feldobunk valamilyen fogadást a végeredménnyel kapcsolatban. Remélem, a srácok folytatják az őszi jó sorozatot, és a következő bajnoki mérkőzésünk előtt visszaadhatom a cukkolást a csapattársaknak.”

Bár a mintegy 163 kilométerrel odébb fekvő Wroclawban is bizakodva várják a mérkőzést, a Slaskban futballozó Tamás Márk szerint a felfokozott várakozásban a lengyel szövetségi kapitányként a Puskás Arénában bemutatkozó Paulo Sousa személye is közrejátszik.

Tamás Márk: masszív védelem kell
Tamás Márk: masszív védelem kell

„A többség pozitív érzésekkel várja a portugál szakember első mérkőzését, elvégre a válogatottnál kimondott cél, hogy az első két hely valamelyikén kell végezni – mondta lapunknak a 27 esztendős védő. – A kerethirdetés után többnyire mindenki elégedett volt a kapitány döntésével, de a Magyarország elleni meccs meghatározó lesz a megítélése szempontjából. Az Anglia elleni találkozó nyilván nagyobb rangadó, a lengyel csapat lemérheti, hol tart a szűk európai elitbe tartozó ellenfélhez képest, de egyelőre a magyarok elleni találkozó van terítéken. Az öltözőben mi is ugratjuk egymást, de akárhogy is alakul a csütörtöki találkozó, a vébéselejtező nem rövidtávfutás, hanem maratoni. Meglátjuk, hosszú távon melyik válogatott nyújt kiegyensúlyozottabb teljesítményt.”

A lengyel válogatott kerete javarészt légiósokra épül, a hazai bajnokságból többnyire a Lech Poznan, a Legia Warszawa és a Pogon Szczecin ad játékosokat. A szupersztár természetesen Robert Lewandowski, Lengyelországban jellemzően tőle várják, hogy a hátán vigye a csapatot, nemcsak a magyarországi csatában, hanem az egész selejtezősorozatban. Semlegesítése kulcskérdés, egyben pokolian nehéz feladat. A Bayer München csatárklasszisa a 2020–2021-es idényben bomba formában futballozik, 36 tétmérkőzésén 42 gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott. Szombaton a Bundesligában egy félidő alatt mesterhármasig jutott a Stuttgart ellen, február 15-e óta bármilyen találkozón lépett pályára, legalább egy gólt szerzett.

Vida Kristopher: úgy, mint az ősszel
Vida Kristopher: úgy, mint az ősszel

„Természetesen itt is mindenki elsősorban Robert Lewandowskitól várja a gólokat – tette hozzá Vida Kristopher. – A magyar védelemnek nem lesz könnyű feladata, ha féken akarja tartani. Mindenkitől fokozott koncentráció szükséges, a legfontosabb azt megakadályozni, hogy eljusson hozzá a labda. Ha a tizenhatos környékén a lábán vagy a fején van, az sok jót már nem jelent. Persze rajta kívül is számos jó játékosa van a lengyel válogatottnak. Brusztolós, kemény mérkőzést várok. Ha sikerül jól megszervezni a védekezést és megoldani, hogy gyorsan menjünk át védekezésből támadásba, a magunk javára fordíthatjuk a meccset. Egy-két gólos győzelemben reménykedem.”

Ami a Bayern München támadóját illeti, Tamás Márk szerint ha Lengyelországban valaki bekapcsolja a televíziót, a klasszis támadó előbb-utóbb biztosan megjelenik a képernyőn.

„A felesége ismert táplálkozás-szakértő Lengyelországban, a vállalkozásuk több sportolónak segített a legjobb teljesítmény elérésében – vette vissza a szót a Slask futballistája. – Ebben a városban többnyire a mi csapatunk játékosai szerepelnek az óriás­posztereken, de ha jól emlékszem, két nagy lakóház falán már Lewandowskit is láttam. A tévében gyakran feltűnik, de az ő esetében ez normális, elvégre igazi szupersztárról beszélünk. A lengyelek bíznak benne, hogy ő jelenti majd a különbséget, én viszont remélem, sikerül megállítani.”

POLITIKAI SZINTEN

A legfontosabb kérdés a lengyel válogatott esetében továbbra is az: utazhat-e Robert Lewandowski Angliába? Mint arról lapunk is beszámolt, a csütörtöki ellenfelünkkel kapcsolatban ez tűnt a leginkább égető kérdésnek. A vírushelyzet miatt tíz, egyes hírek szerint tizennégy napot karanténban kell eltöltenie annak, aki Angliából utazna Németországba (mint a Bayern München csatára), vagy Franciaországba (mint a Marseille támadója, Arkadiusz Milik). Nos, mint arról beszámoltunk, a przegladsportowy.pl oldal szerint Paulo Sousa szövetségi kapitány a legerősebb kerettel várhatja nemcsak a Puskás Arénában, hanem a Wembleyben rendezendő vb-selejtezőt is. A lap szerint az ügy jelentőségét jelzi, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vette fel a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral, hogy a legmagasabb diplomáciai szinten érjék el, tegyenek kivételt a bajorok támadójával. A jelek szerint nincs akadálya annak, hogy a Bundesliga góllövőlistájának éllovasa Londonból Münchenbe érkezve azonnal csatlakozhasson a Bayern keretéhez – negatív teszttel, természetesen. Így Arkadiusz Milik és a Hertha játékosa, Krzysztof Piatek is ott lehet az angolok elleni rangadón.

Ami bizonyos: a lengyel válogatott szerda kora délután érkezik Budapestre, a kötelező sajtótájékoztató után edz a Puskás Arénában, és e programokon kívül, a legszigorúbb előírások mellett, csak a szállodában tartózkodhatnak a küldöttség tagjai.

S. ZS.

A MAGYAR VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)

A LENGYEL VÁLOGATOTT 27 FŐS KERETE
Kapusok: Lukasz Fabianski (West Ham United – Anglia), Lukasz Skorupski (Bologna– Olaszország), Wojciech Szczesny (Juventus– Olaszország)
Védők:
Jan Bednarek (Southampton – Anglia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria– Olaszország), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona– Olaszország), Kamil Glik (Benevento – Olaszország), Michal Helik (Barnsley FC – Anglia), Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), Arkadiusz Reca (Crotone – Olaszország), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország)
Középpályások:
Rafal Augustyniak (FK Ural – Oroszország), Kamil Grosicki (West Bromwich Albion– Anglia), Kamil Józwiak (Derby County– Anglia), Mateusz Klich (Leeds United– Anglia), Sebastian Kowalczyk (Pogon Szczecin), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Jakub Moder (Brighton & Hove Albion– Anglia), Przemyslaw Placheta (Norwich City– Anglia), Bartosz Slisz (Legia Warszawa), Sebastian Szymanski (Dinamo Moszkva – Oroszország), Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)
Támadók:
Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), Arkadiusz Milik (Olympique Marseille – Franciaország), Krzysztof Piatek (Hertha BSC – Németország), Karol Swiderski (PAOK – Görögország)

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
AZ I-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.45: Anglia–San Marino
20.45: Andorra–Albánia
2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45: San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45: Lengyelország–Andorra
3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA

20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia
5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország
6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino
8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország
9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia
10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik