Válogatott: Schäfer András szó szerint beverekedheti magát a kezdőbe

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 13:17
null
A Ciprus ellen remekül játszó Schäfer András (13) jó eséllyel pályázik az Eb-kezdőcsapatba kerülésre (Fotó: Getty Images)
Vannak még kérdőjelek az Eb-csapat összeállítása kapcsán, de Schäfer András szó szerint beverekedheti magát a kezdő tizenegybe.

 

Két mérkőzés között.

A 2016-os Európa-bajnokság óta tudjuk, egy-egy torna kapcsán nagyon fontos időszak ez. Emlékezhetünk: a keddi, Ausztria elleni 2–0 után szombaton következett Izland, és nem volt mindegy, mi történt szerdán, csütörtökön és pénteken. Ezek a napok ugyanis villámgyorsan eltelnek, és a következő mérkőzés eredményét, az ott mutatott teljesítményt jelentősen befolyásolhatja, mi történik két mérkőzés között. A legenda szerint a számunkra fájdalmasan emlékezetes 1954-es világbajnoki döntő győztese, a nyugatnémet válogatott szövetségi kapitánya, Sepp Herberger mondta egy nagy siker után: nem szabad elfelejteni, a csapat mindig két meccs között van. Vagyis hiába a nagy győzelem, ha kudarc követi, és ez fordítva is igaz lehet, egy vereség után mindig jön az esély a javításra.

Most tehát azt is gyakorolhatja a válogatott, hogyan, mivel töltse el leghasznosabban a két mérkőzés közötti időt, aligha véletlen, hogy a pénteki, Ciprus elleni 1–0 utáni következő felkészülési mérkőzést keddre időzítették: ekkor Írország lesz az ellenfél az újpesti Szusza Ferenc Stadionban. A hasznos időtöltés legfontosabb eleme a mérkőzésen végig játszók erőnléti rehabilitációja, az előző találkozón történetek gyors analizálása, a tanulságok levonása, az esetleges hibák kijavítása, a leendő ellenfél előző mérkőzésének elemzése, adott esetben a következő meccshelyszínre utazás (a magyar csapat, mint ismert, Portugália és Franciaország ellen Budapesten, Németország ellen Münchenben lép pályára az Európa-bajnokság F-csoportjában).

Elemezni a múlt pénteki, Ciprus elleni mérkőzés kapcsán is lehet sok mindent. Ha száz szurkolót megkérdeztek volna a találkozó előtt, hogyan áll fel a magyar együttes, ki milyen poszton szerepel, talán egyetlen helyes megoldás sem születik. Jó esély van rá, hogy a csoportellenfelek is figyelték a mieink fellépését, ha az volt a cél, hogy őket összezavarjuk, sikeres kísérletnek lehet minősíteni. Arra alighanem kevesen számítottak, hogy a szélső támadó Varga Kevin az öt középpályás közül a bal szélen kap helyet. A Marco Rossi szövetségi kapitány által favorizált háromvédős rendszerben a két szélső úgymond egyedül van a vonal mellett, előtte és mögötte sincs társ, ami azt is jelenti, hogy az ellenfél labdabirtoklása esetén a védővonalig kell visszazárni, mint egy tisztességes balhátvédnek, és azt mindannyian tudjuk, Varga Kevin nem az.

Marco Rossi fejében hamarosan összeáll, milyen szerkezetben lesz a legerősebb a magyar csapat (Fotó: Árvai Károly)
Marco Rossi fejében hamarosan összeáll, milyen szerkezetben lesz a legerősebb a magyar csapat (Fotó: Árvai Károly)

A kapitánynál a korábbi időszakban is inkább védők szerepeltek ezen a poszton (említhetjük Hangya Szilvesztert), igaz, Holender Filip sem született bekk, és gyakran kapott már itt szerepet. Tekintettel az ellenfelek, az Eb-címvédő portugálok, a világbajnok franciák és a mindig aranyesélyes németek játékerejére, vakmerőség lenne védekezéshez kevésbé értő labdarúgót játszatni ebben a pozícióban. Talán már sohasem derül ki, a bal oldali védőként a legtöbbször jól teljesítő Kádár Tamással hol siklott félre a kapitány kapcsolata, mindenesetre nem zárható ki, hogy Marco Rossi ma már úgy gondolja, magától vett el variációs lehetőséget azzal, hogy nem számít a manapság Kínában légióskodó futballistára.

A keddi mérkőzés egyik izgalmas kérdése tehát az lehet, kit tesztel majd ebben a szerepkörben a kapitány. Elképzelhető, hogy a már említett Holender Filipet, aki játszott már itt. Ciprus ellen leg­elöl, a kilences pozícióban számított rá a kapitány, és kívülről úgy festett, nem érzi ott otthonosan magát. Nem ez a posztja, a sebessége, cselezőkészsége itt nem érvényesült, és mintha ez a bizonytalanság rossz döntésekhez vezetett volna. Kísérletnek elfogadható, meglepő lenne, ha Marco Rossi elégedett lett volna ezzel a variációval. Ugyanakkor ne felejtsük el, ha azt kérdeznénk a drukkerektől, melyik öt játékos lesz biztosan ott a kezdőben, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Nagy Ádám, Szalai Ádám és Sallai Roland neve a legtöbb (talán az összes) válaszadónál szerepelne, és Ciprus ellen e négy mezőnyjátékosból egyik sem volt ott a pályán a kezdéskor, csereként is csak Willi Orbán és Nagy Ádám szállt be – nem kell tehát azt gondolni, hogy Ciprus ellen az Eb-csapatunkat láttuk játszani.

Amire viszont a találkozót követő sajtótájékoztatón Marco Rossi is utalt: ezeken a mérkőzéseken be lehet kerülni a kezdőcsapatba olyannak is, akiről előzőleg kevesebben gondolták volna. Schäfer Andrásról hosszan beszélt a kapitány, és a Dunaszerdahely középpályása lehetett a pénteki siker nagy győztese. És nemcsak azért, mert ő szerezte a találkozó egyetlen gólját és kiharcolt egy tizenegyest (igaz, azt Nikolics Nemanja kihagyta), hanem mert végig kiegyensúlyozottan játszott. Alacsony termete ellenére nagyon erős a test test elleni küzdelemben, a párharcait kiemelkedő százalékban nyeri meg, rengeteget fut, és lám, a kapu előtt is feltalálja magát, ellentmondást nem tűrő mozdulattal lőtt a ciprusiak kapujába.

Ma már érthető, hogy fiatalon sok pénzt adott érte az olasz Genoa, az kevésbé, hogy végül az esélyt sem adta meg neki, de a DAC-ban felépítette magát a nemzetközi futballra. A pálya centrumában Nagy Ádám és Kleinheisler László helye stabil, a három védő, a két szélső és a két ék mellett egyetlen középpályásnak marad hely, és könnyen lehet, hogy a pénteki mérkőzésen eldőlt, Schäfer András – a játékstílusát tekintve mondhatjuk, szó szerint – beverekedte magát a kezdőbe. Jó esély van rá, hogy az írek ellen is lehetőséget kap, ha él vele, a következő kedden, június 15-én a Puskás Aréna füvén hallgathatja a Himnuszt Portugália ellen.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE KÉSZÜLŐ 26 FŐS KERETE
KAPUSOK:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM
Június 4., péntek

Magyarország–Ciprus 1–0 (Schäfer 36.)
Június 8., kedd
20.00:
Magyarország–Írország, Szusza Ferenc Stadion (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik