Válogatott: „Miért ne szerezhetnénk meglepetést?”

Vágólapra másolva!
2021.03.27. 08:37
null
Három San Marinó-i játékos is figyelt Phil Fodenre, de hiába, az angolok támadója jól terelgette a labdát (Fotó: Reuters)
A korábbi San Marinó-i válogatott Andy Selva szerint ha megfelelő lesz a hozzáállásuk, meglepetéseredmény születhet Magyarország ellen.

 

San Marinóban nem nagy önbizalommal várták a világbajnoki selejtezőt, az Angliától elszenvedett 5–0-s vereség után pedig padlóra kerültek. Hiába érvényesült a papírforma, a csütörtöki meccsből semmilyen pozitívumot sem tudtak levonni a miniállamban. A válogatottban a legtöbb gólt (nyolcat) szerző, de már visszavonult Andy Selva szerint jelenleg nem várható el, hogy sikereket érjenek el.

Andy Selva (Fotó: Getty Images)
Andy Selva (Fotó: Getty Images)

„Nálunk büszkék a játékosok arra, hogy felvehetik a nemzeti szerelést, a futball inkább társadalmi kérdés, így aztán a vereségek után sincs akkora szomorkodás, mint a világ más részein – nyilatkozta a BBC-nek a negyvennégy éves volt San Marinó-i válogatott Andy Selva. – Hiányoznak a technikai, taktikai, valamint a vezetői ismeretek, így nehéz előrelépnünk. Márciusban még a magyarok és az albánok ellen lépünk pályára, egy biztos, a játékosoknak át kell érezniük, mit is jelent a címeres mezt felvenni, és ha kellő akarattal futballoznak, miért ne szerezhetnénk meglepetést?”

Angliában helyén kezelik a (kötelező) győzelmet, ám Gareth Southgate szövetségi kapitány rengeteg pozitívumot látott együttesétől. Sok remek egyéni produkcióról beszélt, annak pedig külön örült, hogy Jesse Lingard hosszú idő után príma játékkal tért vissza a csapatba, valamint kiemelte az újonc Ollie Watkinst, akinek fél óra elég volt az első válogatottbeli gólja megszerzéséhez. Fontosnak tartotta, hogy az ellenfél térfelén sok labdát tudtak szerezni, erre készültek is a meccset megelőzően, nem lenne csoda, ha a jövőben ezt a fajta letámadást gyakran látnánk Angliától. Vasárnap még Tiranában lépnek pályára a legjobbak, de az angol lapok szerint fél szemmel már a lengyelek elleni szerdai találkozóra figyelnek.

A három NB I-es futballistát (Myrto Uzuni – FTC, Odise Roshi, Hysen Memolla – DVTK) a keretében tudó Albánia szenvedve nyert Andorrában 1–0-ra. Jelzésértékű lehet a Marco Rossi irányította nemzeti csapatnak, hogy a hírek szerint nem volt egyszerű a mérkőzés, és az albánok biztosak benne, a rivális válogatottak alaposan megszenvednek majd Andorra ellen. Korábban felröppentek olyan hírek, melyek szerint a tiranai hatóságok nem szeretnék, hogy megrendezzék vasárnap az Anglia elleni összecsapást, ám az Albán Labdarúgó-szövetség hivatalos közleményben tudatta, egyeztetett az érintett szervekkel, és abban maradtak, a találkozó elhalasztása katasztrofális következményekkel járna az ország futballjára nézve, így a megfelelő biztonsági intézkedések mellett megtartják a meccset.

Andorrában bizakodva várják a Lengyelország és Magyarország elleni két márciusi találkozót, rengeteg pozitívumot találtak a csütörtöki mérkőzés után. A második félidő közepén átvették az irányítást, így az is benne volt a pakliban, hogy kiegyenlítenek, Koldo Álvarez szövetségi kapitány elsősorban csapata fizikai állapotát dicsérte. Hozzátette, hogy meccs közben szerkezetet váltottak, amit a jövőben – így szerdán Magyarország ellen is – alkalmazhatnak.

TÖRLESZTENI KELLENE

A magyar válogatottra két vetélytárs vár még márciusban, vasárnap 20.45 órától San Marino, szerdán 20.45 órától Andorra az ellenfél.

San Marinóval eddig négyszer találkoztunk, mindannyiszor Európa-bajnoki selejtezőn, és mindegyik találkozó magyar győzelemmel zárult, mi több, tekintélyt parancsoló a gólkülönbségünk (19–0). A legutóbbi mérkőzést – a vasárnapihoz hasonlóan – idegenben játszotta a csapat 2011. június 7-én, és Lipták Zoltán, Szabics Imre, valamint Koman Vladimir góljával 3–0-ra nyert. Szép emlék a 2010. október 8-i hazai összecsapás, amikor a régi Puskás-stadionban 8–0-ra ütötték ki legjobbjaink a miniállamot, azon a meccsen Szalai Ádám mesterhármasig jutott. Érdekesség, hogy ezen a találkozón a jelenlegi U21-es szövetségi edző, Gera Zoltán is gólt szerzett, tizenegyesből talált be San Marino kapujába a 93. percben. Átlagban több mint négy gólt szerzett a magyar válogatott San Marino ellen, és vélhetően vasárnap is mindent megtesz, hogy maradjon ez a gólmutató.

San Marinóhoz hasonlóan Andorrával is négyszer találkozott eddig Magyarország, valamennyi meccs világbajnoki selejtező volt. A legutóbbi összecsapást 2017. június 9-én idegenben játszotta a gárda, és csúfos vereséget szenvedett: Marc Rebés 26. percben szerzett góljával 1–0-ra győztek a „kicsik”. A szerdai vb-selejtezőnek nekivágó csapat keretéből ott volt Gulácsi Péter, Lang Ádám, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Sallai Roland és Kalmár Zsolt is. Őket biztosan fűti a visszavágás vágya, ami nem baj, hiszen a magyar válogatott nem engedhet meg magának ekkora kisiklást, ha valóban ki akar jutni a vb-re. Itthon legutóbb 2016. november 13-án csapott össze egymással a két fél, akkor Gera Zoltán, Lang Ádám, Gyurcsó Ádám és Szalai Ádám góljaival simán nyertünk 4–0-ra. Az egymás elleni négy találkozó gólkülönbsége 11–1 a javunkra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
AZ I-CSOPORT MENETRENDJE

1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 3–3
Anglia–San Marino 5–0
Andorra–Albánia 0–1
2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45:San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45:Lengyelország–Andorra
3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA

20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45:Anglia–Lengyelország
20.45:San Marino–Albánia
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45:Andorra–San Marino
20.45:Lengyelország–Albánia
5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00:Anglia–Andorra
20.45:San Marino–Lengyelország
6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45:Lengyelország–Anglia
20.45:Albánia–San Marino
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45:Andorra–Anglia
20.45:Lengyelország–San Marino
8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45:San Marino–Andorra
20.45:Albánia–Lengyelország
9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45:Andorra–Lengyelország
20.45:Anglia–Albánia
10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45:San Marino–Anglia
20.45:Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik