Válogatott: Miért ne hinnék abban, hogy mindhárom találkozót megnyerjük?! – Nikolics

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.03.18. 10:21
null
Nikolics Nemanja kilenc ponttal indítana a vb-selejtezőkön (Fotó: Szabó Miklós)
A sikeres rajtban bízó Nikolics Nemanja a Paulo Sousa és Marco Rossi közötti hasonlóságról, a varsói emlékekről és a töretlen elszántságról is beszélt lapunknak.

 

– Paulo Sousa jó edző?
– Az egyik legjobb! – felelte lapunk érdeklődésére Nikolics Nemanja, a Mol Fehérvár 35-szörös magyar válogatott támadója. – Szerencsésnek tartom magam, hogy másfél évig a játékosa lehettem a Vidiben.

FESZÜLTSÉGFORRÁS

Sok feszültséget okozhat még a Bayern München és a lengyel válogatott között Robert Lewandowski játéka. A bajorok csatára hazatérhet nemzeti együtteséhez, és pályára léphet a Magyarország és Andorra elleni világbajnoki selejtezőn, Angliába ugyanakkor jó eséllyel nem tarthat a csapattal. Ha megtenné, Németországba visszatérve karanténba kellene vonulnia, és fontos mérkőzéseket lenne kénytelen kihagyni.

„Nem vállalhatunk kockázatot – mondta Hans-Dieter Flick, a Bayern München vezetőedzője a Lazio elleni BL-meccs sajtótájékoztatóján. – Habár még nem hoztunk döntést, szeretném, hogy a válogatottaktól visszatérő játékosaim azonnal bevethetők legyenek. Az idény legnehezebb szakasza előtt állunk, szükségünk van mindenkire.”

N. ZS.  

– Marco Rossi is jó edző?
– Csak ismételhetem magam: az egyik legjobb! De mielőtt megkérdezné, Paulo Sousa vagy Marco Rossi-e a jobb, nem tudok különbséget tenni köztük, mert roppant mód hasonlítanak egymásra, mindkettejüket nagyra tartom emberileg és szakmailag egyaránt. Huszonhárom éves voltam, amikor Paulo Sousa lett az edzőm, kifejezetten élveztem azt az időszakot. Neki köszönhetően sokat fejlődtem, a szemlélete megfogott, azóta másként látom a futballt. Sok mindenre megtanított, de nemcsak engem, hanem mindazokat, akik vevők voltak az elképzeléseire. A legapróbb részletekre is ügyelt, annyit videóztunk és foglalkoztunk a taktikával, hogy annál többet aligha lehetett volna. Követni kellett őt, aki követte, jobb játékos lett, aki nem, lemaradt. Magasra tette a lécet, megkövetelte a minőséget, miközben irányt mutatott. A lengyel labdarúgás jól járt azzal, hogy ő került a válogatott élére. Ezúton is sok sikert kívánok neki, de remélem, a világbajnoki selejtezősorozat első és utolsó meccsén nem lesz oka az örömre…

– A harmincharmadik életévében járt már, amikor tapasztalta, milyen Marco Rossival dolgozni. Ő miben más, mint Paulo Sousa?
– Más rendszerben játszatja csapatát. Mindketten lenyűgöztek a mentalitásukkal és a felkészültségükkel. Hatalmas szenvedély hajtja őket, kevesen tudnak úgy motiválni, mint ők. Őszinte kapcsolatot alakítanak ki a játékosaikkal, a szavuknak hitele van. Vegyük az én esetemet Marco Rossival. Amikor felvetődött, hogy két és fél év után visszatérek a válogatottba, hosszasan beszélgettünk. Elmondta, ne számítsak arra, hogy mindig kezdő leszek, de abban biztos lehetek, a lehetőséget megkapom. Így is történt. Szeretem és becsülöm az egyenes embereket, és ő ilyen. S persze ott van még a kapitány megszállottsága is. Szentül hisz abban, amit csinál, és elhiteti mindnyájunkkal, hogy együtt sikeresek lehetünk. Ezt az utóbbi időszakban elért eredmények is bizonyítják, nem csoda, hogy a játékosok beálltak mögé. Szóval két nagyszerű, a csapatáért mindenre képes edző csatáját is hozza a magyar–lengyel meccs. Érdemes lesz figyelni a kispadokat, érzelmekben nem lesz hiány.

– Ha már érzelmek: miként fogadta, hogy a vb-selejtezőben Lengyelország is az ellenfelek között lesz?
– Örültem neki, bíztam is benne, hogy összekerülünk. Nagyon erős válogatott, de talán nem verhetetlen. Kötődöm a lengyelekhez, felejthetetlen másfél évet töltöttem Varsóban, amit csak lehetett, megnyertem a Legiával. Ha a bajnoki cím elhódítására vagy a Lech Poznan ellen a Nemzeti Stadionban hatvanezer néző előtt megnyert Lengyel Kupa-döntőre gondolok, még most is kiráz a hideg. Sajnálom, hogy a koronavírus miatt jövő csütörtökön zárt kapuk mögött leszünk kénytelenek játszani, remélem, novemberben, a sorozat utolsó meccsén már lehetnek drukkerek a varsói összecsapáson. Ismerve a két nemzet, azon belül is a szurkolók viszonyát, varázslatos hangulatban léphetnénk pályára.

LEWANDOWSKI? A LEGJOBB!

Ötszörös gólkirály a hatszorosról – megkértük Nikolics Nemanját, jellemezze csatárszemmel a lengyel válogatott klasszisát, Robert Lewandowskit.

„Szerintem most ő a világ legjobb középcsatára. Évről évre kimagasló teljesítményt nyújt, minden tiszteletem az övé. A támadót leginkább a gólok minősítik, márpedig Lewandowski hihetetlen mutatókkal büszkélkedhet, félelmetesen hatékony. Lerí róla, hogy harminckét évesen is kitűnő állapotban van, a táplálkozástól kezdve a regenerációig mindenre ügyel. Nehéz megállítani, ráadásul igazi vezér, ha neki jól megy, húzza magával a csapatát. Mi abban bízhatunk, hogy Gulácsi Péter és Willi Orbán ismeri a Bundesligából, ha esetleg rossz napot fog ki, talán megfékezhetjük. Mindamellett azt sem bánom, ha két gólt szerez ellenünk – feltéve, ha három-kettőre nyerünk.”

– Sok hívást kap Lengyelországból?
– Adtam néhány interjút a napokban, szerdán éppenséggel kettőt. A jelek szerint nem felejtettek el, ennek örülök. Ahogyan annak is, hogy a jó kapcsolatom sokakkal megmaradt. Ha valahonnan elköszöntem, sohasem csaptam be magam mögött az ajtót – mindig törekedtem rá, hogy a kölcsönös tisztelet jegyében, emelt fővel búcsúzzak. A lengyel újságírók akkor is kerestek, amikor az Egyesült Államokban futballoztam, és akkor is, amikor hazatértem a Vidihez. Velük is korrekt kapcsolatot alakítottam ki. Paulo Sousa januári kinevezése után is hívtak, elmondtam, tökéletes választásnak tartom, de hozzátettem, legyenek türelmesek. Mivel manapság is olvasom a lengyel lapokat, látom, hogy a szövetségi kapitánnyal szemben jelentős az elvárás, egy-két esetben talán túlzó. Nincs kétségem afelől, hogy jók az elképzelései, ám időre van szüksége a megvalósítsukhoz.

– Ez a magyar válogatott előnyére válhat jövő csütörtökön?
– Mindenképpen. Amit az ősszel a Nemzetek Ligájában, illetve az Európa-bajnoki rájátszásban elértünk, óriási lökést adott. Egységesek és elszántak vagyunk, megtanultunk egymásért küzdeni. Mindenki tisztában van a feladatával, amit lehet, mostanra begyakoroltunk. Eljutottunk odáig, hogy ne az esélytelenek nyugalmával várjuk a lengyelek elleni mérkőzést. Ettől még ugyanúgy a földön járunk, mint korábban, nem bízzuk el magunkat. Vannak álmaink, szeretnénk még magasabbra jutni, ám mi tudjuk a legjobban, hogy ennek érdekében az eddiginél is keményebben kell dolgoznunk. Úgyhogy ráteszünk még egy lapáttal, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle.

– Egy hét leforgása alatt három meccset játszanak. Előzetesen elfogadná, ha az első etap során hét pontot szereznének?
– Azért nem, mert kilencet lehet. Maximalista, sőt még az is lehet, hogy elfogult vagyok, de miért ne hinnék abban, hogy mind a három találkozót megnyerjük?! Ha ki akarunk jutni a világbajnokságra, hazai környezetben nemigen veszíthetünk pontokat, San Marino és Andorra ellen pedig még idegenben sem fér bele a döntetlen.

– Paulo Sousa kijelentette, Wojciech Szczesny Lengyelország első számú kapusa. Varsóban találkozott a Legiában is nevelkedő futballistával?
– Nem ismerem őt személyesen, még nem is játszottam ellene. A lengyeleket nem kell félteni, a kapusok terén mindig jól álltak – csakúgy, mint mi. Nem lep meg, hogy Szczesny élvezi a kapitány bizalmát. Aki az Arsenal és a Roma után a Juventusban is remekel, annak hazája válogatottjában is alapembernek kell lennie. Ámbár én még olyan kapusról nem hallottam, aki ne kapott volna gólt…

A MAGYAR VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)

A LENGYEL VÁLOGATOTT 27 FŐS KERETE
Kapusok: Lukasz Fabianski (West Ham United – Anglia), Lukasz Skorupski (Bologna– Olaszország), Wojciech Szczesny (Juventus– Olaszország)
Védők:
Jan Bednarek (Southampton – Anglia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria– Olaszország), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona– Olaszország), Kamil Glik (Benevento – Olaszország), Michal Helik (Barnsley FC – Anglia), Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), Arkadiusz Reca (Crotone – Olaszország), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország)
Középpályások:
Rafal Augustyniak (FK Ural – Oroszország), Kamil Grosicki (West Bromwich Albion– Anglia), Kamil Józwiak (Derby County– Anglia), Mateusz Klich (Leeds United– Anglia), Sebastian Kowalczyk (Pogon Szczecin), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Jakub Moder (Brighton & Hove Albion– Anglia), Przemyslaw Placheta (Norwich City– Anglia), Bartosz Slisz (Legia Warszawa), Sebastian Szymanski (Dinamo Moszkva – Oroszország), Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)
Támadók:
Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), Arkadiusz Milik (Olympique Marseille – Franciaország), Krzysztof Piatek (Hertha BSC – Németország), Karol Swiderski (PAOK – Görögország)

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
AZ I-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.45: Anglia–San Marino
20.45: Andorra–Albánia
2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45: San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45: Lengyelország–Andorra
3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA

20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia
5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország
6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino
8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország
9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia
10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik