Válogatott: megvan az új szövetségi kapitány – hivatalos

Vágólapra másolva!
2017.10.30. 13:48
null
Georges Leekens, a magyar válogatott újdonsült szövetségi kapitánya (Fotó: Dömötör Csaba)
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hétfőn hivatalos honlapján erősítette meg a Nemzeti Sport korábbi információját, mely szerint Georges Leekens veszi át a válogatott irányítását. A belga szakember kétéves szerződést írt alá.
A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: mlsz.hu)
A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: mlsz.hu)

A magyar labdarúgó-válogatottat a novemberi felkészülési mérkőzéseken megbízott szövetségi kapitányként Szélesi Zoltán irányítja, végleges utódja viszont még nem volt a közös megegyezéssel távozó Bernd Storcknak. Mától azonban van: a korábbi belga szövetségi kapitány, Georges Leekens veszi át a nemzeti csapat irányítását. A 68 éves szakembert hétfőn sajtótájékoztató keretein belül mutatta be az MLSZ.

A belga tréner Csányi Sándor MLSZ-elnök bejelentése szerint kétéves szerződést írt alá, azaz a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének végéig. Kontraktusát fél évvel meghosszabbíthatják opciós joggal. Az is eldőlt, hogy Leekens az U21-es válogatottat is felügyeli, amelynek jelenleg Michael Boris a szövetségi edzője (de az MLSZ-től megtudtuk, ez nem azt jelenti, hogy ezentúl Leekens dirigál majd a csapat minden mérkőzésén, a szakmai munkát felügyeli). A további utánpótlás-válogatottak élére utánpótlás-igazgatót nevez ki a magyar szövetség a későbbiekben.

„Nem garantálhatom a sikert, de azt igen, hogy keményen fogunk dolgozni. Mindent meg fogunk tenni az Európa-bajnokságra való kijutásért, nagyon várjuk az eredményeketmondta bemutatkozó sajtótájékoztatóján Georges Leekens. – Elegünk van abból, hogy mindig csak a múltról esik szó. Szeretnénk, ha a jelen és a jövő kerülne előtérbe. Nem hiszek a szerencsében, én a kemény munkában hiszek. Konzultálni fogok a válogatottat novemberben átmenetileg irányító Szélesi Zoltánnal, sokat tanulhatunk azokból a meccsekből. Biztos vagyok benne, hogy Bernd Storck nagyon jó munkát végzett. Most előre kell tekintenünk. Meg kell ismernem Önöket, az országukat, a klubokat, a magyar labdarúgást. Nem akarok harcolni a klubokkal, együtt akarok működni velük. Sőt, azokkal is, amelyekben magyar futballisták játszanak külföldön.”

SZAVAZÁS

Milyen szövetségi kapitány lesz Georges Leekens?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A tavaly nyári Európa-bajnoki szereplésre visszautalva Leekens hozzátette: újra képesek lehetünk arra, hogy kijussunk a kontinenstornára. „Ne gondolják, hogy az elnök úr csak a szép szemüvegemért választott engem. Tudom, hogy ez egy nehéz feladat. Mindenkire szükségünk van, így önökre, a sajtó képviselőire is. Egy csapat vagyunk, együtt dolgozunk a magyar labdarúgásért. Szeretnénk sikeresek lenni a Nemzetek Ligájában, ehhez együtt kell működnünk.”

Csányi Sándor megerősítette, hogy nem érkeznek külföldi szakemberek Geores Leekens stábjába, amit maga a belga tréner is leszögezett. „Nem hozok ide tíz belga edzőt. Profikra van szükségem, és biztos vagyok abban, hogy Magyarországon is találunk nagyon jó edzőket. Neveket még nem tudok mondani, mert nem ismerem őket személyesen."

Egy új korszak kezdete: Csányi Sándor és az új kapitány, Georges Leekens (Fotó: Dömötör Csaba)
Egy új korszak kezdete: Csányi Sándor és az új kapitány, Georges Leekens (Fotó: Dömötör Csaba)

Georges Leekens számos klubcsapat és válogatott kispadján ült edzői pályafutása során. A belga nemzeti együttest két periódusban is irányította (1997–1999 és 2010–2012), az első megbízatása idején kivezette övéit az 1998-as világbajnokságra, ám miután a vb-n nem jutottak tovább a csoportjukból, menesztették a csapat éléről.

Legutóbb, 2016 és 2017 között algériai kapitányként dolgozott, de korábban volt többek között az Anderlecht, az FC Bruges, a Trabzonspor és a Gent vezetőedzője, valamint Tunézia szövetségi kapitánya is. A Cercle Bruges-zsel Belga Kupát (1985), az FC Bruges-zsel belga bajnokságot (1990) és Belga Kupát (1991) nyert.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a szövetségi kapitányi posztra többek között felvetődött a DVSC vezetőedzőjének, Herczeg Andrásnak a neve, a DVTK trénere, Bódog Tamás, valamint a Honvéddal korábban bajnok Marco Rossi is. A szövetségnél Giovanni Trapattoni is bejelentkezett, ám egyikük sem lett a magyar válogatott kapitánya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik