Válogatott: Megdermesztette Angliát a futballcsoda – Mezey György

Vágólapra másolva!
2022.06.20. 13:43
null
Mezey György az Origón írt elemzést (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, dr. Mezey György – akinek karrierjéről egy többrészes sorozat is készült nemrég a Képes Sporton – az Origón írt elemzést a nemzeti együttes fölényes, Anglia elleni sikeréről. Ebből idézünk most.  


Szinte megmagyarázhatatlan focicsodának nevezte az Origón dr. Mezey György a magyar válogatott Wolverhamptonban elért, Anglia elleni négygólos győzelmét. A korábbi szövetségi kapitány, Székesfehérvár díszpolgára elemzésében kitér Marco Rossi és Szalai Ádám szerepére, valamint elmondja, szerinte miképp kell értékelni a Nemzetek Ligája-sorozatot.

A mostani és mindenkori siker egyik fő tényezője a szövetségi kapitány munkássága. Marco Rossi megtalálta a legharmonikusabban összeillő válogatottat, amelynek játékát Szalai Ádám finom érzékkel irányítja a pályán. Jók az arányok a védekezés, az előkészítés és a befejezések egységében. A határtalan akarás, a bénító gátak nélküli játékszabadság kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapul a játékosok és a felkészítők között. Mindezek feltételei a sikernek.”

„Egy-egy játékos kiemelkedő teljesítményéről a szakértők nem nagyon szeretnek elmélkedni. Pedig a jó játék, döntő gólok szerzése, vagy egy-egy bravúros teljesítmény után az elragadtatás magától értendően kijár. Ezt látja a külső szemlélő. De a kapitányi utasításokat követő a finomhangolás a pályán már csak a beavatottaknak látható, érzékelhető. Pedig ennek óriási jelentősége van. Szalai Ádám, akit társai is elismernek, s irányítóként elfogadnak, mindezt kimagasló minőségben teljesíti is. Elég tőle pár kézjel, figyelmeztetés, egy esetleges kilengésért járó letolás, vagy egy erejét vesztett csapattárs felrázása – mindez a pályán lévő csapatkapitány feladata. Szalai Ádám ezt példamutatóan megteszi, mi több jól, s igen hasznosan játszik. Lehet, hogy mindez kevéssé látványos, de ha megkérdeznénk a csapat játékosait, biztosak lehetnénk abban, hogy Szalai Ádám nélkül ez a válogatott nem tartana ott, ahol.”

„Az ellenfelek motiválatlansága. A legnehezebb feladat erről írni, ezt kielemezni. Hiszen az elmúlt hetekben hányszor hallhattuk, hogy a nagy futballnemzeteket egyáltalán nem érdekli a Nemzetek Ligája sorozat. A beavatottak el is intézik ezt egy kézlegyintéssel: a játékosok a sorozatos terheléstől fáradtak. A belga Kevin de Bruyne azt mondta, hogy számára nem fontos a Nemzetek Ligája, felfújt barátságos meccseknek nevezte a mérkőzésket. Hozzá csatlakozott a horvát Luka Modric is, aki felháborodottan nyilatkozta, hogy a tíz nap alatt lejátszott négy mérkőzés embertelen a focisták számára. Ezek a nyilatkozatok azt mutatják meg, hogy a csúcson lévő, vagy a csúcsokat már megjárt futballistáknak valóban nyűg lehet az új sorozat. De rajtuk kívül van egy csomó játékos – a többség –, amely megszállottan azért futballozik, mert feljebb akar jutni. Mert le akarja győzni idegenben Angliát. Mindenáron ki akar emelkedni. Erre a legjobb alkalmat a válogatottakban való szereplés adja. Akár a Nemzetek Ligájában, akár a különféle selejtező mérkőzéseken. Éppen ezért nem lehet egyetérteni azokkal, akik a magyar csapat győzelme után azon fanyalognak, hogy az angolokat nem érdekelte ez a sorozat.”

A TELJES CIKKET IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A MAGYAR VÁLOGATOTT TÖRTÉNELMI SIKERÉRŐL
Az évszázad győzelme? Négy nullára nyertünk Angliában!
Válogatott: az angolok 159 éves történetük során még nem kaptak ki 4–0-ra odahaza!
Még nem fogtuk fel a mostani siker jelentőségét – Marco Rossi
Vállalom a felelősséget – Gareth Southgate
Orbán Viktor Szalai Ádám kérésére az öltözőben gratulált
Nem ültünk fel a himnuszunk alatti provokációnak – Szalai
Gulyást csináltak Angliából – angol lapszemle a 4–0 után
Nemzetközi lapszemle: Rossi magyar bravúrja – póker Angliában!
„It's coming HUN!” – így üzent Marco Rossi
Mit érhet az angliai győzelem? Első kalapot az Eb-selejtezőn!
Videó: „1, 2, 3, 4! Jó reggelt!” – az MLSZ a mieink góljaival ébresztette a szurkolókat
A BBC olvasóinál Bellingham a legjobb angol – 3.1-es értékeléssel...
Harry Kane: El kell felejtenünk ezt az estét
„Magyarország a Puskásnak és Hidegkutinak öltözött Sallai remeklésével alázta meg Angliát” – lapszemle
Így látta Willi Orbán Kane-t, Rossi tudta: könnyű lesz ez – mémek
Statok: 2 gólpassz, 4/4 sikeres csel, 5/5 megnyert párharc – káprázatosan szállt be Ádám
Éneklés, buli, Himnusz – így ünnepeltek a mieink
A BL-győztes Chelsea-legenda is a magyar válogatottat dicsérte
Rekordnagyságú nézettség az angol–magyaron
Puskás, Albert és Hidegkuti nyomdokaiban Sallai
Sportrádió: „Azért is szerepeltünk ilyen jól, mert nincs teher a válogatotton”
Négy magyar 9-es átlag felett! – így osztályoztak olvasóink a 4–0 után
Marco Rossi: Amikor meghalok, biztos lesz egyperces csönd a magyar stadionokban
Del Piero: Sajnálom, hogy nem az angol–magyar meccset néztem – videó

EMLÉKEZTETŐÜL

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA,
3. CSOPORT
4. FORDULÓ
ANGLIA–MAGYARORSZÁG 0–4 (0–1) – élőben az NSO-n!
Wolverhampton,
Molineux Stadion, 28 839 néző. Vezette: Turpin (francia)
ANGLIA: Ramsdale – K. Walker, M. Guéhi, Stones, R. James – Saka (Maguire, 85.), K. Phillips, Bellingham (Foden, 68.), Gallagher (Mount, 56.) – Bowen (Sterling, a szünetben), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles (Nagy Á., 55.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R. (Nego, 78.), Szoboszlai (Gazdag, 55.) – Szalai Á. (Ádám, 68.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Sallai R. (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)
Kiállítva: Stones (82.)

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7–3 +4 7
2. Németország 4 1 3 8–5 +3 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 –2 5
4. Anglia4221–6–52
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik