Válogatott: Maximálisan elismerjük Rossi szakértelmét – Csányi Sándor

P. T.P. T.
Vágólapra másolva!
2020.11.19. 20:04
null
Csányi Sándor úgy gondolkodik,hogy hosszabb távon dolgozik együtt Marco Rossival (Fotó: Török Attila)
A sikerekben gazdag évre büszke Csányi Sándor úgy gondolkodik, hosszabb távon dolgozik együtt Marco Rossival.

 

Csányi Sándor tíz éve a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. Az elmúlt hetek-hónapok eredményeit látva felvetődik, a 2010 óta eltelt időszak legjobb döntését vajon 2018 júniusában, vagyis akkor hozta-e, amikor kinevezte Marco Rossit a válogatott élére?

Az a fontos, hogy a trend felfelé mutasson

Csányi Sándor szerint a magyar válogatott „jó csapat”, „kellemetlen ellenfél”, amely „teljesen megfiatalodott”, és „magabiztos játékot játszik”.

„Nem szabad arra számítani, hogy innen már csak a sikerek jönnek majd, hiszen lesznek vereségek, csalódások is, de nem az a fontos, hogy minden egyes mérkőzést megnyerjünk, hanem az, hogy a trend felfelé mutasson” – jelentette ki az M4 Sportnak adott interjújában az MLSZ-elnök, aki bevallotta: az Izland elleni pótselejtező 88. percében – épp a magyar egyenlítő gól előtt – már biztos volt abban, hogy a csapat elveszíti az összecsapást.

Csányi a 2011-ben lefektetett stratégiai koncepcióról azt mondta, egy 10 évre szóló terv mindig olyan, amely inkább szándékokat fogalmaz meg, ám a hazai labdarúgásban tetten érhető a fejlődés.

„A futball ma Magyarországon sokkal szélesebb és magasabb színvonalú bázison nyugszik, mint korábban, ez a sportág csúcsán is tükröződik. A hazai bajnokság színvonala lényegesen erősebbé vált, stabilizálódott a csapatok pénzügyi helyzete, ugyanakkor a költségvetésük még mindig csak töredéke például egy jó horvát élvonalbeli együttes költségvetésének” – mondta az MLSZ elnöke, aki szerint utóbbi területen „feltehetően még szintet kellene lépni”.

Mint az európai szövetség (UEFA) alelnöke, a sportvezető úgy vélte, az idei évről jövőre halasztott Eb történelmi lesz azért, mert a kontinens 12 nagyvárosában rendezik meg, de ez egyben teher is az UEFA és a csapatok számára.

„Látva a tapasztalatokat, nem tartom valószínűnek, hogy az ehhez hasonló rendezés gyakran megismétlődik” – mondta az MLSZ-elnök, hozzátéve, hogy ha kényszerűségből helyszínmódosításra kerül sor, akkor a Puskás Arénával a három csoportmeccsen és az egy nyolcaddöntőn túl további találkozók megrendezésére is jelentkezik majd Magyarország.

(MTI)

„Az MLSZ elnökeként sok jó döntésem volt, nehéz lenne egyet is kiemelni... – felelte nevetve érdeklődésünkre a szövetség elnöke, aki egy héttel az Európa-bajnoki részvétel kivívása és egy nappal a Nemzetek Ligájában kiharcolt feljutás után nyilatkozott röviden lapunknak. – A viccet félretéve: a szövetségnek azt kell szem előtt tartania leginkább, hogy megfelelő alapokat teremtsen, hogy átfogóan gondolkozzon. Olyan körülményeket kell biztosítanunk, hogy egy Marco Rossi szintű edző örömmel üljön le a nemzeti együttes kispadjára, és sikeres tudjon lenni a csapatával. Úgy vélem, minden feltétel adott ahhoz, hogy a szövetségi kapitánnyal az élen az MLSZ összes munkatársa jól teljesítsen a saját munkakörében.”

Természetesen szóba került az 57 esztendős szakember jövője is, ezzel kapcsolatban Csányi Sándor elmondta, hogy az MLSZ márciusban – még a legnagyobb bizonytalanság idején – meghosszabbította a szerződését, a megállapodás 2021. december végéig érvényes.

„Maximálisan elismerjük Marco Rossi szakértelmét, a kvalitásait és az eredményeit. Az első pillanattól fogva él a bizalom vele szemben, és ez csak erősödött az elmúlt időszakban. Én úgy gondolkodom, hogy mi hosszabb távon dolgozunk együtt” – tette hozzá az elnök.

Az M4 Sportnak hosszabb interjút adó Csányi Sándor azt is elmondta, fantasztikus, sikerekben gazdag éve ez a magyar labdarúgásnak, az A-ligába kerülést pedig szűk körben ünnepelte, elsősorban azért, „...mert alig lehettünk a stadionban néhányan”. Hogy az ünnepnapok után visszatérjünk a hétköznapokhoz: a koronavírus, igen... A járvány okozta helyzetben némelyek már azt pedzegetik, mi lenne, ha a 2020–2021-es idény végén nem lennének kiesők az NB I-ből.

„Ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy akkor nem bajnokságnak hívnák ezt a versenysorozatot, hanem baráti futballozásnak – reagált Csányi Sándor. – Egyformán megvan a veszélye annak, hogy a vírus beférkőzik egy csapatba. Egyrészt nem tudnak ellene tenni, mivel egy családba is bekerülhet. Másrészt az ellen tudnak tenni, hogy a csapaton belül ez hány embert érint, hiszen ha betartják azokat az előírásokat, amelyeket az egészségügyi bizottságunk javaslatára előírtunk, akkor megvan a lehetősége annak, hogy gyorsan izolálják azokat, akik megfertőződtek. A másik, hogy egyszer lehet halasztani, ha a klubok megegyeznek, de fizikailag nem lehet többször, mert egyszerűen nincs nap, amikor lebonyolíthatnák a mérkőzéseket. Rugalmasak vagyunk, mert megengedjük azt is, hogy a csapatok a téli szünetben pótolják a meccseket. Egy dolgot nem engedhetünk: hogy ne játsszanak le minden találkozót, és a bajnokság ne fejeződjön be időben. Főleg most, amikor készülni kell az Európa-bajnokságra is. Nagy eredmény a sikeres Eb-kvalifikáció, amely, remélem, a szurkolóknak is örömet szerzett.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik