Válogatott: Marco Rossi még beállíthatja a győzelmi rekordját

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.11.17. 14:09
A Nemzetek Ligájában a három korábbi világbajnok – Olaszország, Németország és Anglia – elleni bravúros menetelés után a csütörtöki, Luxemburg elleni és a vasárnapi, Görögország elleni felkészülési mérkőzéssel zárja a 2022-es esztendőt a magyar labdarúgó-válogatott. Amennyiben mindkét meccsét megnyeri, beállítja Marco Rossi kapitányi időszakának hatmeccses győzelmi rekordját.
Szerdán még itthon edzett a válogatott – az biztos, hogy Luxemburgban nem ikszre játszunk, hiszen két győzelemmel még Marco Rossi (szemben) kapitányi rekordját is beállíthatja a csapat 
(Fotó: Török Attila). KÉPGALÉRIA AZ EDZÉSRŐL ITT!
Szerdán még itthon edzett a válogatott – az biztos, hogy Luxemburgban nem ikszre játszunk, hiszen két győzelemmel még Marco Rossi (szemben) kapitányi rekordját is beállíthatja a csapat (Fotó: Török Attila). KÉPGALÉRIA AZ EDZÉSRŐL ITT!

Marco Rossinak ez lesz a 48. mérkőzése a magyar nemzeti együttes élén, az eddigi mérlege 22 győzelem, 9 döntetlen és 16 vereség. Az olasz szakembernek már csak két siker hiányzik ahhoz, hogy az örökranglistán utolérje a 24 győzelemmel (61 meccsen) 3. helyen álló Mészöly Kálmánt (a listát Baróti Lajos vezeti 117 meccsen 62 győzelemmel, 2. Sebes Gusztáv 69 mérkőzésen elért 50 sikerrel). Mint a táblázatunkból is kiolvasható, Rossi a 2021-es évet zárta eddig a legtöbb sikerrel, hattal, és újabb két győzelemmel ezt a rekordot is beállíthatja. Viszont amíg ezt tavaly 15 meccsből sikerült elérni (kevésbé veretes ellenfelekkel szemben), idén tíz mérkőzésen jöhetne össze a hat győzelem.

MARCO ROSSI MÉRLEGE A MAGYAR VÁLOGATOTTAL
ÉvMérkőzés
Győzelem
Döntetlen
VereségPontátlag
2018 63121.67 (55.5 %)
201910461.20 (40.0 %)
2020 85212.13 (70.8 %)
2021156541.53 (51.1 %)
2022 84131.63 (54.2 %)


Rossi 2018 szeptemberi bemutatkozása óta összesen 59 játékost próbált ki, az idei nyolc meccsen (4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség) eddig 23 labdarúgót szerepeltetett. Nyolcan vannak, akik minden mérkőzésen pályára léptek (Ádám Martin, Fiola Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám, Loic Nego, Callum Styles, Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik), de egy sincs közülük, aki az összes találkozót végigjátszotta volna.

♦ A kapitány ebben az évben négy újoncnak adott játéklehetőséget: Szerbia ellen a Puskás Arénában Ádám Martin és Callum Styles, az olaszországi Cesenában Vancsa Zalán, Lipcsében a németek ellen Kerkez Milos debütált. Most hét olyan játékost – Szappanos Péter, Tóth Balázs, Baráth Péter, Mocsi Attila, Németh András, Csongvai Áron és Dárdai Pál – hívott meg, aki még sohasem szerepelt az A-válogatottban, így az újoncok száma elérheti a tizenegyet.

♦ A fehérvári (ifjabb) Dárdai Pál meghívása azért is érdekes, mert édesapja, Dárdai Pál 1998 augusztusa és 2010 márciusa között 61 meccsen 5 gólt ért el a nemzeti csapatban, a Dárdai família lehet ez első a magyar labdarúgó-válogatott történetében, amelynél az apa és a fia is gólt szerez a nemzeti csapatban. 2021-ben Sallóiéknál – Dániel, illetve az édesapja, István révén – volt erre esély, de az ifjabb Sallóinak a nemzeti színekben játszott eddigi négy meccsén még nem jött össze a góllövés. Másrészről Dárdai Pál szereplése amiatt is érdekes lehet, mert Willi Orbánhoz hasonlóan Németországban született, és játszott a német korosztályos válogatottakban is.

♦ A szintén újonc Csongvai Áron révén három év után szerepelhet újra újpesti labdarúgó a magyar válogatottban. 2019-ben a lila-fehéreknél fél évet töltő, majd az NB II-es Vasashoz igazoló Feczesin Róbert kapott meghívót Rossitól és 30 percet játszott is a Puskás Aréna avató mérkőzésén, Uruguay ellen.

♦ A magyar válogatott a tavaly decemberi állapothoz képest három helyet előrelépve a 36. a FIFA világranglistáján. A Transfermark átigazolási hírportál szerint Rossi keretének összértéke – Dzsudzsák Balázs nélkül – 104.65 millió euró, vagyis közel az ötszöröse a luxemburginak. A legértékesebbnek tartott magyar labdarúgó továbbra is Szoboszlai Dominik, akinek a becsült értéke június óta 7 millió euróval emelkedett, így most 35 millió euró, tehát több mint a másfélszerese a csütörtöki ellenfél teljes keretének.

LUXEMBURG–MAGYARORSZÁG

1938 óta 12. alkalommal találkozunk a nagyhercegség válogatottjával. Az első tíz mérkőzést a magyar csapat nyerte meg, egyedül legutóbb, 2017 novemberében a Josy Barthel Stadionban szenvedett 2–1-es vereséget, az akkor ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitány, Szélesi Zoltán irányításával. A luxemburgiak sikerébe besegített, hogy Lovrencsics Gergő az 52. percben begyűjtötte a második sárga lapját, így válogatottunk csaknem egy félidőt emberhátrányban játszott és a meccset eldöntő gólt is már ebben az időszakban, a 85. percben kapta. A mostani keretből csupán ketten játszottak azon a meccsen, Nagy Ádám végig a pályán volt, Sallai Roland a 62. percben állt be, a magyar csapat egyenlítő gólja Nikolics Nemanja nevéhez fűződött.

♦ A legnagyobb különbségű győzelmet 1975 októberében aratta a magyar együttes, amikor a szombathelyi Európa-bajnoki selejtezőn az egymás után öt gólt, azaz mesterötöst szerző Nyilasi Tibor vezérletével 8–1-re diadalmaskodott. A ferencvárosi klasszis akkor érdemelte ki a „Luxemburg grófja” megszólítást. A párharcnak nyolc találattal Nyilasi Tibor a gólkirálya is.

Luxemburgban ez lesz a két válogatott nyolcadik összecsapása, a mérleg a hazaiak szempontjából 1–0–6. Az idegenbeli rekorddiadal mindjárt az első találkozón, 1938 januárjában jött össze, amikor 6:0-ra nyert Dietz Károly abban az évben később világbajnoki ezüstérmes együttese.



A luxemburgi válogatott a 92. helyen áll a FIFA világranglistáján, a keret elég fiatal, az átlagéletkor 24.1 év. A legértékesebb játékos Leandro Barreiro, a Mainz 22 éves középső középpályása 8 millió euróval, őt az Al-Vehda 27 éves balszélsője, Gerson Rodrigues követi 2.5 millió euróval.

A luxemburgi válogatott keret érdekessége, hogy a 25 játékosból – amely között hat újonc található – nyolc nem Luxemburgban született. Enes Mahumutovic például az akkor még Jugoszláviának hívott, ma már koszovói Peja városában látta meg a napvilágot, a Sinani testvérek meg Belgrádban, Szerbiában születettek – papíron szintén Jugoszláviában. Akad még náluk dán (Mathias Olesen), amerikai (Dirk Carlson), francia (Maxime Chamot), belga (Anthony Moris) és portugál (Diogo Pimentel, Gerson Rodrigues) születésű labdarúgó is.

A magyar keretben egyébként hatan vannak, akik a határon kívül látták meg a napvilágot: Callum Styles az angliai Buryben, Willi Orbán a németországi Kaiserslauternben, Dárdai Pál a német fővárosban, Berlinben, Kerkez Milos a vajdasági Verbászon, Mocsi Attila a szlovákiai Lakszakállason, Németh András pedig a dél-afrikai Fokvárosban született.

♦ A luxemburgiak szövetségi kapitánya, Luc Holtz több mint 12 éve, 2010 augusztusa óta tölti be a tisztséget, eddig 117 meccsen ült a kis ország kispadján, a pontátlaga 0.82. A szakvezető figyelemre méltóbb győzelmei között a Szlovákia (1–0, 2011-ben), Görögország (1–0, 2015), Albánia (3–0, 2016) és az Írország (1–0, 2021, vb-selejtező, idegenben) elleni diadal szerepel.

Holtz harmadszor irányíthatja Luxemburg válogatottját Magyarország ellen, és eddig számára rendkívül hízelgő, 50 százalékos a mérlege. 2011 júniusában egy 1–0-s vereségnek, majd 2017 őszén a már említett 2–1-es győzelemnek volt a részese.

A luxemburgi válogatott idei mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség. A nagyhercegségiek Feröert (2–0), valamint Eb-selejtezős csoportellenfelünket, Litvániát (kétszer 1–0) győzték le – mindegyik alkalommal a Nemzetek Ligájában, ahol legutóbb a C-liga 1. csoportjában 11 ponttal (3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség) a törökök mögött a második helyen végeztek.


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

20.00:
Luxemburg–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Vezeti: Jonathan Lardot (belga) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A NOVEMBERI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Dárdai Pál (Mol Fehérvár), Csongvai Áron (Újpest FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schön Szabolcs (Mol Fehérvár), Callum Styles (Millwall FC – Anglia), Dzsudzsák Balázs* (Debreceni VSC)
TÁMADÓK:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Németh András (Genk – Belgium), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

*Dzsudzsák Balázs Luxemburgba nem utazott el a kerettel.

A LUXEMBURGI VÁLOGATOTT KERETE MAGYARORSZÁG ELLEN
KAPUSOK: Anthony Moris
(Union SG – Belgium), Ralph Schon (Wiltz 71), Tiago Pereira Cardoso (Borussia Mönchengladbach – Németország)
VÉDŐK: Lars Krogh Gerson (Kongsvinger – Norvégia), Laurent Jans (Waldhof Mannheim – Németország), Maxime Chanot (New York City FC – Egyesült Államok), Dirk Carlson (ADO Den Haag – Hollandia), Mica Pinto (Sparta Rotterdam – Hollandia), Enes Mahmutovic (CSZKA Szófia – Bulgária), Sofiane Ikene (Progrés Niederkorn), Fabio Lohei (Metz – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Danel Sinani (Norwich City – Anglia), Vincent Thill (AIK – Svédország), Leandro Barreiro (Mainz – Németország), Florian Bohnert (Progrés Niederkorn), Sébastien Thill (Hansa Rostock – Németország), Mathias Olesen (FC Köln – Németország), Timothé Rupil (Mainz – Németország), Diogo Pimentel (Fola Esch), Dejvid Sinani (F91 Dudelange)
TÁMADÓK: Gerson Rodrigues (Al-Vehda – Egyesült Arab Emírségek), Yvandro Borges Sanches (Borussia Mönchengladbach – Németország), Alessio Curci (Mainz – Németország), James Rodrigues (Venezia – Olaszország), Selim Turping (Borussia Mönchengladbach – Németország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik