Válogatott: Ha a Salzburg nem engedi el Szoboszlait, gyalog jön – Rossi

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2020.11.02. 15:06
null
Marco Rossi a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn kihirdette keretét a nemzeti csapat soron következő három – egyaránt a Puskás Arénában sorra kerülő – mérkőzésére. Kleinheisler László és Gyurcsó Ádám is bekerült az Izland elleni Eb-pótselejtezőre, illetve a szerbek és a törökök ellen készülő keretbe.

„Úgy vélem, azok a játékosok, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az Eb-pótselejtező döntőjében szerepelhessünk, kiérdemelték, hogy behívjam őket – kezdte a sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi. Néhány változtatásra mégis szükség volt. Gyurcsó Ádámot hívtam be Szőke Adrián helyett. Gyurcsót már régóta ismerem, tudom, milyen technikai készségei vannak, mi az a plusz, amivel hozzájárulhat a válogatott játékához. Szőkének pedig lehetőséget adunk az U21-es válogatottban. Másik változás, hogy Kleinheisler Lászlót és Lovrencsics Gergőt is be tudtam hívni. Lovrencsicsnek fizikai problémái voltak, de több mint egy hónapja folyamatosan játszik. Vele és Szerhij Rebrovval is beszéltem, így minden feltétel adva van, hogy a válogatottat erősítse.”

Kérdésre válaszolva Kleinheisler helyzetére bővebben is kitért Rossi:

„Mindenkit azért hívok be, mert hiszek benne, és tudom, hogy támogathatja a válogatott játékát. Ez nem Marco Rossi csapata, hanem a játékosok egy országot, a hazájukat képviselik. Sohasem ellenszenv vagy rokonszenv kérdése, hogy kit hívok be a válogatottba. László agresszív, sokat futó játékos, kiváló taktikai és technikai adottságokkal. Fontos a válogatott játékához. Amikor azt mondom, hogy minden akadály elhárult, hogy a keretbe szólíthassam, akkor az azt jelenti, hogy minden szabályomnak megfelelt, ami ahhoz kell, hogy valakit behívjak. Mentális problémája volt korábban, ami rányomta a bélyegét a játékára, de neki és a családjának is sikerült túltennie magát rajta. Az előző kerethirdetésnél még korai lett volna behívni, viszont most már adva vannak a feltételek.”

Az olasz tréner elárulta: sokkal reménytelibben várja a mostani meccseket, mint a legutóbbi kerethirdetés alkalmával.

„A szeptemberi és az októberi találkozók nagy tanulsága, hogy nemcsak jó eredményeket értünk el, hanem a játék és a hozzáállás területén is kellemes tapasztalatokkal gazdagodtunk. Emiatt most optimistább vagyok.”

Ettől függetlenül a jelenlegi egészségügyi helyzetben előfordulhat – ahogy legutóbb például Szoboszlai Dominikkel –, hogy valaki mégsem tud a rendelkezésére állni a keretből.

„Nagyon kívánom, hogy most ne legyenek ilyen problémáink. Most nincsenek ilyen akadályok, de látjuk, hogy a helyzet napról napra változik, a vírus egyre agresszívabb nemcsak itthon, hanem az egész világon. Ezért is hívtam be huszonnégy mezőnyjátékost és három kapust a keretbe. Dominikkel nemrég beszéltem, és azt mondta: ha a Salzburg nem engedi el, akkor gyalog fog jönni, annyira játszani akar Izland ellen. De a többiek is így vannak ezzel.”

Újságírói kérdésre válaszolva Rossi Szalai Ádám helyzetére is reagált.

„Ádám az elmúlt két hónapban csak a válogatottban játszott. Ettől függetlenül ő az első számú vezetője a válogatottnak, megérdemelten csapatkapitány, karizmatikus vezető, akinek lelki készségei túl fontosak a csapatnak ahhoz, hogy kihagyjuk a keretből. Számomra mindig ezt jelentette Ádám, meg is védtem, amikor úgy éreztem, hogy túl sok kritikát kapott. Hasonló a helyzete Nagy Ádámnak is, akit szintén nem játszat a klubja. Meg fogjuk vizsgálni, hogy milyen állapotban van a két Ádám, de az értékelés arra fog kiterjedni, hogy kezdők legyenek-e, a keretbe hívást mindenképp megérdemlik.”

Izlanddal kapcsolatban elmondta: fizikailag stabil csapat, kevés teret enged az ellenfelének, viszont ha helyet kap, akkor maximálisan kihasználja azt, jók az ellentámadásai.

A Nemzeti Sport végül a Tuttosport című lapnak adott interjújáról kérdezte, melyben a Ferencvárost az Atalantához hasonlította.

„A Juventushoz valóban hasonlítottam a Ferencvárost, mint az ország legsikeresebb csapatát, az Atalantával viszont már az újságíró vonta össze. A Ferencváros agresszív, nem retten vissza a párharcoktól, és ezt sikerül jó támadó készséggel is párosítania. Amikor ezt megjegyeztem, akkor utalt az újságíró arra, hogy olyan a Ferencváros, mint az Atalanta. Az elmúlt két évben a Fradi bizonyította, hogy a klubvezetés előrelátó volt, amikor megfelelő edzőt választott ki a feladatra. Emlékszem, sokan bírálták Rebrovot még a szurkolók közül is, amikor dolgozni kezdett. Nem hatotta meg, most pedig beérett a munkája. A Ferencváros akkor mutatta meg igazi arcát, amikor kétgólos hátrányát ledolgozta a Dinamo Kijev ellen. Ha a Juventus ellen is a saját játékukat hozzák a zöld-fehérek, sokkal jobban zavarba hozhatják ellenfelüket, mint a Barcelonát.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
EB-PÓTSELEJTEZŐ (NL-RÁJÁTSZÁS)
A-LIGA

Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
20.45:
Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
Szeptember 3.:
Törökország–Magyarország 0–1
Szeptember 6.:Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.:Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.:Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45:Magyarország–Szerbia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország4227–4+38
2. MAGYARORSZÁG42114–3+17
3. Törökország4313–4–13
4. Szerbia4223–6–32
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik