Amit korábban elvett Kalmár Zsolttól, most visszaadta az élet: Európa-bajnoki kijutást ünnepelhet társaival a középpályás (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– A válogatott mögött álló szervezett szurkolói csoport, a Carpa­thian Brigade szívhez szóló levelet írt önöknek az Izland elleni mérkőzés előtt. Milyen hatással volt ez a csapatra?
– Hatalmas motivációt adott – árulta el a szombat délben egy sajtótájékoztató keretében Telkiből bejelentkező 22-szeres válogatott középpályás, Kalmár Zsolt. – A keret összes tagja kézhez kapta kinyomtatva, lélekemelő volt olvasni. Ezúton is köszönjük a drukkereknek, sokat segítettek vele. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehettek ott a Puskás Arénában, ugyanakkor reméljük, ebben a nehéz időszakban örömöt szereztünk nekik. Óriási eredmény, hogy kijutottunk az Eb-re, bízom benne, az értünk szorítók legalább annyira boldogok, amennyire mi vagyunk. Közösen értük el ezt a sikert!

– Mi volt a győzelem kulcsa? S mi a csapat titka?
– Az, hogy mindannyian egy hajóban evezünk, s egyetlen cél lebeg előttünk: minél sikeresebbek legyünk a válogatottal. Kiváló közösséget alkotunk, mindenki pozitívan gondolkodik, jó hatással vagyunk egymásra. Szerintem azok a képek mindent elmondanak, amelyek akkor készültek, amikor nyertünk Bulgáriában, vagy amikor Szoboszlai Dominik megszerezte a második gólt Izland ellen. Egymás nyakában lógtunk. Ezen az úton, ezzel a hozzáállással kell haladnunk, hogy további sikereket érhessünk el.

Változás a keretben: öten hiányoznak
 Noha nincs akadálya, hogy Kalmár Zsolt pályára lépjen Szerbia és Törökország ellen, a Magyar Labdarúgó-szövetség szombat délutáni tájékoztatása szerint több hiányzóval is számolnia kell Marco Rossinak. Az MLSZ a hivatalos Twitter-oldalán tudatta, hogy Sallai Rolandnak a németországi karanténszabályok miatt vissza kellett térnie a Freiburghoz, míg az ugyancsak a Bundesligában légióskodó, az RB Leipziget erősítő Gulácsi Péter és Willi Orbán szintén elhagyta a válogatott edzőtáborát. Esetükben kisebb sérülésről van szó, sőt mint utóbb kiderült, Gulácsi Péter Izland ellen úgy állt a kapuban, hogy nem volt teljesen egészséges. A szerbek ellen Szalai Attila és Fiola Attila sem lesz bevethető, mind a ketten eltiltás miatt maradnak ki.

– Bulgáriában nem játszhatott Szo­boszlai Dominik, akkor ön állt  csapat élére, gólt lőtt és gólpasszt adott. Csütörtökön viszont mind a ketten a pályán voltak az első perctől fogva – lehet jövője a párosuknak?
– Ha összeszokunk, igen. Izland ellen futballoztunk először együtt, hellyel-közzel működött is, amit elképzeltünk. Mindkettőnket támadó felfogás jellemez, igaz, én most kicsit visszavontan szerepeltem, onnan próbáltam szervezni a játékot. Ám nem a mi szerepünk a legfontosabb, hanem az, hogy a szófiai és a budapesti pótselejtezőt is csapatként nyertük meg, és együtt harcoltuk ki az Eb-részvételt.

– Legutóbb  Bernd Storck­kal jutott ki kontinenstornára a magyar válogatott, ő történetesen a klub­edzője Dunaszerdahelyen. Beszélt már vele csütörtök óta?
– A lefújást követően nem sokkal már gratulált nekem – is. Nagyon boldog volt, korábbi szövetségi kapitányként tudja, mit jelent ez a siker Magyarországnak. Bernd Storck is azt akarta, amit mi: az egymást követő második Európa-bajnokságra is jussunk ki!

Kalmár Zsolt szerint kiváló közösséget alkot a válogatott (Fotó: Szabó Miklós)

– Ezek után gyaníthatóan nem lesz nehéz felpörögniük a Szerbia és a Törökország elleni meccsre.
– Persze hogy nem! Annál is inkább igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni, mert még a csoportot is megnyerhetjük. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a szerbek, majd jövő szerdán a törökök ellen is három pontot szerezzünk.

– Éppen egy esztendeje, hogy az Uruguay elleni stadionavatón súlyos sérülést szenvedett. Ha valaki akkor azt mondja, hogy jövő ilyenkor már Európa-bajnoki résztvevőként játszhat Szerbia ellen, mit szólt volna?
– Azonnal a tenyerébe csapok. Kemény évem volt a tavalyi, több sérüléssel bajlódtam, nem tagadom, megéltem egy-két nehéz időszakot. A családtagjaim és a barátaim azonban végig mellettem voltak, rendkívül sokat segítettek, és mindig átlendítettek a holtponton. Mindent megtettem, hogy ha visszatérek, olyan formában legyek, amilyet elvárok magamtól. Pluszedzéseket végeztem, sok mindenen változtattam. Örülök, hogy most itt lehetek, hogy az Eb-kvalifikációt ünnepelhetem. Mindeközben szeretném meghálálni Marco Rossi bizalmát is, mert ő azok közé tartozott, akik végig hittek bennem. Öt évvel ezelőtt a Norvégia elleni pótselejtezőről is sérülés miatt maradtam le, remélem, most már elkerülnek a problémák, és a folytatásban is tudom segíteni a válogatottat.

– Szoboszlai Dominik nem titkolta, gyermekkori álma volt, hogy Cristiano Ronaldo ellen játsszon – ez az Eb-n, a Portugália elleni csoportmérkőzésen bizonyára megadatik neki. Ön melyik meccset várja leginkább?
– Mind a hármat.    

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-DIVÍZIÓ, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–IZLAND 2–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Kuipers (holland)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics G., 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi (a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Cosimo Inguscio helyettesítette a kispadon)
IZLAND: Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson (Ingnason, 87.), A. Gunnarsson (Skúlason, 83.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmondsson, 73.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén

Gólszerző: Nego (88.), Szoboszlai (90+2.), ill. G. Sigurdsson (11.)  

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI

November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
November 18., 20.45: 
Magyarország–Törökország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország4227–4+38
2. MAGYARORSZÁG42114–3+17
3. Törökország4313–4–13
4. Szerbia4223–6–32

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes
 (Ferencváros), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), *Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC),*Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)
*Szalai Attila és Fiola Attila a Szerbia elleni NL-mérkőzésen eltiltás miatt nem játszhat.