Válogatott: „Könyves csattanós választ adott a kétkedőknek”

TŐKE JÁNOS (Zenta)TŐKE JÁNOS (Zenta)
Vágólapra másolva!
2020.10.12. 17:04
null
Könyves Norbert sokaknak bizonyított Belgrádban (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott keretében két szerbiai születésű játékos, Nikolics Nemanja és Könyves Norbert is Marco Rossi kezdőcsapatában kapott helyet a Szerbia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Mindkét labdarúgó a Vajdaságban született, ott ismerkedtek meg a foci alapjaival, s Nikolics, illetve Könyves is méltó módon öregbítette települése, Zenta és Mohol hírnevét.

 

Özvegy József több évtizede követi a korábbi jugoszláv, a jelenlegi szerb labdarúgást: játékos-pályafutása alatt védte a jugoszláv B-válogatott kapuját, majd a Zenta Labdarúgóklub edzője, később titkára és ügyintézője lett, így mindkét játékost többször is látta játszani.

„Nemanja Nikolics a Zentában kezdte pályafutását, s már akkor látta mindenki, hogy vérbeli csatárról van szó, akit a gólszerzés érdekel: ő bárhol megkapja a labdát, azonnal indul a kapu felé. Célratörő, nagy a szíve, és azonnal látszódott, hogy kiemelkedik a játékostársai közül. A mentalitása remek, sportszerűen él, úgyhogy tőle még várhatunk néhány jó idényt, ha elkerülik a sérülések” – mondta Özvegy Nikolicsról, majd a vasárnapi mérkőzés gólszerzőjéről is beszélt.

Özvegy József
Özvegy József

„Könyves a moholi csapatban lépett pályára a Zenta ellen, s a fizikai adottságainak köszönhetően már akkor kimagaslott. Erős és gyors játékost láthattunk, s nem mellékesen, amikor helyzetbe került, értékesítette is. Tizenegynéhány éves volt, amikor aláírt a Zentához, ám másnap hívott bennünket, hogy mégis a Topolyát választaná, ami elé természetesen nem gördítettünk semmilyen akadályt. Két különböző típusú labdarúgóról van szó, akik éltek az adottságaik és a mentalitásuk adta lehetőséggel” – folytatta Özvegy, aki szerint a játékosok jó döntést hoztak, amikor Magyarországot választották.

„Mások, sokkal jobbak a feltételek, mind infrastrukturálisan, mind anyagilag. Érdekes Farkas Dániel esete, aki a Zentából igazolt a szabadkai Szpartakba, annak ellenére, hogy a Paks is hívta. Fel is találta magát Szabadkán, később mégis Magyarországon kötött ki, s a Mezőkövesd igen jól járt vele, mert dolgos fiú, aki, ha odalép, ott fű nem terem” – nyilatkozta Özvegy.

Arra a kérdésre, hogy Könyves és Nikolics mennyire tudott volna érvényesülni hosszú távon a szerb labdarúgásban, a következőt felelte:

„Jó kérdés. Farkas csapatkapitánya is volt a szabadkai együttesnek, vagyis valamilyen szinten érvényesült, de hogy például Nikolics és Könyves meddig juthatott volna, azt nagyon nehéz megmondani” – tette hozzá Özvegy, aki ezzel finoman utalt arra, hogy egy válogatottbeli szereplés nagyon nehezen jöhetett volna össze, hiszen a szerb nemzeti csapat támadói az európai topligákból érkeznek.

Egy meccsen tizenhét gól

„Azt tudni kell róla, hogy sohasem volt elégedett, mindig még többet akart, így fordulhatott az is elő, hogy egy korosztályos meccsen egyszer tizenhét, másszor tizennégy gólt lőtt” – mondta Könyves Norbertről gyerekkori jó barátja, akivel egy napon kezdett el focizni, és éveken át együtt játszott, s nem mellékesen általános és középiskolában is padtársa volt. Kiss Norbert jelenleg az adai AFK Labdarúgóklub korosztályos edzője a Nemzeti Sport megkeresésére arról is beszélt, hogy ő és a csapattársak is emlékeznek azokra a mondatokra, amelyeket Könyves egy-egy mérkőzés előtt mondott nekik.

Kiss Norbert (balra)
Kiss Norbert (balra)

„Pontosan emlékszem, mikor meccs előtt közölte velünk, hogy »no, fiúk, amíg ma nem lesz meg az öt gólom, addig nincs megállás«” – mondta Kiss, aki úgy látja, a ZTE csatára a korral még elszántabb lett.

„Nekem most tűnik a legérettebbnek, olyan, mint aki megnyugodott, pontosan tudja, mit szeretne elérni, és hogy azért mit kell tennie. Már arra is nagyon büszke voltam, hogy behívták a válogatottba, mert úgy gondoltam, helye van a nemzeti együttesben” – közölte Kiss.

A régi jó barát arról is beszélt, miért nem nézi társaságban Könyves meccseit.

„Mindig egyedül nézem, mert korábban, amikor társaságban követtem, egyszer piros lapot kapott, egyszer pedig félpályás góltlőtta Fradinak, s mivel én nagy fradista vagyok, úgy döntöttem, mindenkinek jobb lesz, ha csak én vagyok a szobában.”

A mostani Könyves-gólt, ahogy nagyon sokan a vajdasági magyarok közül, nem némán és ülve vette tudomásul...

„A másik lakásból át is jött a szomszéd, hogy megkérdezze, mi a probléma. Őszinte leszek, nem tudom, mikor örültem életemben legutóbb ennyire egy gólnak. Az, hogy Szerbiában a szerb válogatott ellen sikerült megszereznie első válogatottbeli gólját, azt hiszem, csattanós válasz volt mindazoknak, akik korábban leírták, s úgy vélték, nem állná meg a helyét a szerb labdarúgásban” – mondta Kiss, majd arról is beszélt, milyen célokat tűzött ki Könyves maga elé.

„Tudom, hogy volt még egy nagy vágya, amiről talán már félig-meddig kezdett lemondani. Ez a külföldre igazolás, vagyis hogy még egy szintet feljebblépjen. Harmincegy évesen talán már nem ebben gondolkodik az ember, de a meghívó a válogatottba és a szerbek elleni gól talán ajtókat nyit majd előtte. Bízom benne, hogy a jövőben is kap majd játéklehetőséget a nemzeti együttesben, s akár már Oroszország ellen újból bizonyít. A másik célja pedig a magyar gólkirályi cím, amelyre az idén nagyon keményen rá fog hajtani.”

 

Könyves a moholi Bácska után a topolyai együttest erősítette, majd onnan szerződött Magyarországra, az MTK-ba. Az egész folyamatot végigkísérte Palágyi Szabolcs, a Topolyai Sport Club jelenlegi vezérigazgatója, aki elmondta, a csatárra Zsemberi János, a TSC elnöke figyelt fel, a Bácska ugyanisakkor a Bajsával, a Topolya fiókcsapatával szerepelt egy osztályban, és a két együttes összecsapásain Könyves mindkétszer főszereplő volt.

Palágyi Szabolcs
Palágyi Szabolcs

„Nehezen adta be a derekát, de végül eljött Topolyára” – mondta Palágyi, aki szerint vidám, harcias, nagyon korrekt fiú benyomását keltette a csatár, s a TSC-nél is folytatta a gólszerzést.

„Minden edzésen a maximumot nyújtotta. Pontosan tisztában volt azzal, hogy erőssége a gyorsasága és a fizikuma, s ezeket mindig jól használta ki. A válogatottbeli bemutatkozással és a góllal beérett az a munka, amit évtizedeken át a fociba fektetett be” – nyilatkozta Palágyi.

A sportvezető szerepet játszott Könyves Topolyából MTK-hoz igazolásában is.

„A Baráti Bőrlabda FC-vel és annak vezetőjével, Somodi Lászlóval akkor már felvettük a kapcsolatot. Somodi akkor Garami József segédje volt az MTK-nál, s rajta keresztül kerültünk kapcsolatba a mesterrel, aki próbajátékra hívta a csatárt, aki egy Ligakupa-mérkőzésen többször is eredményes volt. Így került az MTK-hoz, hozzáteszem, a mi örömünkre is, hiszen a szerb negyedosztályból Könyves egyből a magyar NB I-be került.”

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA

3. CSOPORT, 3. FORDULÓ
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 0–1
Belgrád, Rajko Mitics Stadion, zárt kapuk mögött. V: Schärer (svájci)
Szerbia: Rajkovics – Sz. Mitrovics, Milenkovics, Sz. Pavlovics – Gacsinovics (Vlahovics, 66.), Gudelj, Tadics, Milivojevics (N. Lukics, a szünetben), Mladenovics – Jovics, Ljajics (Radonjics, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ljubisa Tumbakovics
Magyarország: Gulácsi – Botka, Lang, Szalai A. – Bese (Orbán, 56.), Kalmár, Nagy Á., Gazdag (Schäfer, 77.), Hangya (Holender, a szünetben) – Nikolics (Nego, 76.), Könyves (Szalai Á., 63.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Könyves (20.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Oroszország–Törökország 1–1 (Anton Mirancsuk 28., ill. Kenan Karaman 62.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 3 2 1 7–4 +3 7
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 4–3 +1 6
3. Törökország 3 2 1 1–2 –1 2
4. Szerbia 3 1 2 1–4 –3 1

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik