Válogatott: Kettős mérce alapján zajlik a trénerek megítélése – Kiss László

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.28. 20:52
Kiss László a Victory csapatát tartotta bent legutóbb a Maldív-szigeteki első osztályban, most pár napra hazajött. A szakemberrel az origo.hu készített interjút, melyben többek között szó esik a hazai és külföldi trénerek megítéléséről, a magyar labdarúgó-válogatott Eb-szerepléséről, Bernd Storck szövetségi kapitányról, valamint Dárdai Pál csalódottságáról.

– Gyakran olvasom a legnagyobb közösségi oldalra kitett bejegyzéseit. Mostanában sokszor írt arról, hogy mintha a külföldről érkező edzőknek többet néznének el, mint a magyaroknak.
Egy speciális, kettős mérce alapján zajlik a trénerek megítélése – mondta Kiss László az origo.hu-nak. – Egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy a Magyarországon dolgozó külföldi trénerek többet tudnak a szakmáról, mint mi. Ugyanakkor, ha visszaemlékszem a Honvédnál eltöltött időszakomra, a finn Martti Kuuselánál tisztességesebb emberrel én még nem találkoztam.Pedig ő is messziről jött. Mégsem játszotta meg magát, őszinte volt, és csakis a munkában hitt. Ahogyan én is. Soha nem vonta kétségbe az én szakmai hozzáértésemet, és én sem az övét.Manapság másképpen mennek a dolgok. Mi, magyarok nehezen ismerjük be, ha egy külhoni mester jobb nálunk, de mindez fordítva is igaz. Ha nem jönnek az eredmények, a magyart szinte azonnal menesztik. A külföldivel szemben sokkal elnézőbbek. – Gyakran olvasom a legnagyobb közösségi oldalra kitett bejegyzéseit. Mostanában sokszor írt arról, hogy mintha a külföldről érkező edzőknek többet néznének el, mint a magyaroknak.
Egy speciális, kettős mérce alapján zajlik a trénerek megítélése – mondta Kiss László az origo.hu-nak. – Egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy a Magyarországon dolgozó külföldi trénerek többet tudnak a szakmáról, mint mi. Ugyanakkor, ha visszaemlékszem a Honvédnál eltöltött időszakomra, a finn Martti Kuuselánál tisztességesebb emberrel én még nem találkoztam.Pedig ő is messziről jött. Mégsem játszotta meg magát, őszinte volt, és csakis a munkában hitt. Ahogyan én is. Soha nem vonta kétségbe az én szakmai hozzáértésemet, és én sem az övét.Manapság másképpen mennek a dolgok. Mi, magyarok nehezen ismerjük be, ha egy külhoni mester jobb nálunk, de mindez fordítva is igaz. Ha nem jönnek az eredmények, a magyart szinte azonnal menesztik. A külföldivel szemben sokkal elnézőbbek.

– Na, jó, de a magyar labdarúgó-válogatottat mégiscsak egy német edző vezette ki az idei Európa-bajnokságra.
– A látszatát is szeretném annak elkerülni, hogy bíráljam Bernd Storck munkáját. Számomra nagyon szimpatikus, hogy ő is a munkában hisz. Érdekes, amikor én erről beszéltem, lehülyéztek. Amikor Storck hozza elő ugyanezt, mindenki tátott szájjal hallgatja, és bólogat. Ez is egyfajta kettős mérce. Nagyon nem lesz népszerű, amit mondok: ha egy magyar edző ugyanazt a támogatást megkapja, mint Storck, akkor a válogatottal ő is hasonlóan tudott volna szerepelni Franciaországban.

– Álljunk meg egy szóra! 1986 óta harminc éven keresztül jöttek-mentek a szövetségi kapitányok. Volt itt pár külföldi és jó sok magyar. Egyik sem ért el semmit.
– Igaza van. Sőt, én azt is elismerem, hogy egyetlen magyar futballedző sem merte volna a csapatba állítani Kleinheisler Lászlót a norvégok elleni pótselejtező első mérkőzésén.Én sem mertem volna ezt a lépést megtenni. Amikor Oslóban játszottunk, éppen a torontói repülőtéren ültem. Mobiltelefonon próbáltam követni az eseményeket. Nem nagyon sikerült.Egy mellettem ülő társaság egy tableten nézte a meccset. Amikor odafordultam hozzájuk, mondták, hogy 1-0-ra vezetnek a magyarok. Kérdeztem, ki rúgta a gólt? Azt nem tudják, csak valami kimondhatatlan nevű ember. Ekkor esett le, hogy Storck mekkorát húzott. Betett egy olyan játékost, akit egy magyar klubvezető majdnem teljesen tönkretett. Tanulságos történet.

– Ez nem fér a fejembe. Harminc év alatt egyetlen hazai tréner sem mutatott semmit a válogatott élén. Miért Storcknak sikerült? Azért, mert német?
Mert a magyar edzők közül jó páran nem a munkával voltak elfoglalva, hanem azzal, hogy mindenféle ideológiát gyártsanak. Az egyik azt mondta, szerethető ez a csapat. Hollandiában nyolcat, Romániában hármat kaptunk, de legalább szerethetőek voltunk. A másik az állandó építkezésről beszélt, de még a betonkeverő kapcsolóját sem találta. A harmadik az Eb-selejtezőkön a vb-kvalifikációról szónokolt, a vb-selejtezőkön meg a következő Eb-ig tekintett előre. Persze sem az elvek, sem az elvárások nem voltak lefektetve. Mindenki csak annyit mondott, hogy jussunk ki valahogy. A Bundesligából érkező Dárdai Pálnak és a német Bernd Storcknak kellett bizalmat szavazni ahhoz, hogy legalább a viszonyok tisztábbak legyenek.Fontos az is, hogy ők nem megalkuvásból dolgoztak. Velük nem történt meg az, ami az egyik elődjükkel, aki a románok elleni zárt kapus vb-selejtezőn 2–1-es magyar vezetésnél a 80. percben becserélte Kovács Istvánt. A csere pillanatában a kapitány felnézett a díszpáholyban ülő klubelnökre, aki bólintott. A románok az utolsó másodpercben kiegyenlítettek, a gól előtt a labdát eladó Kovács azóta a válogatott közelébe sem került – gyakorlatilag tönkrement a karrierje.

– Számomra nagyon meglepő volt, amikor a franciaországi Európa-bajnokság után azt írta, hogy a magyar válogatott szereplése egyáltalán nem lepte meg. Szerintem nem volt száz ember az országban, aki az Eb előtt azt gondolta, hogy a mieink csoportelsőként jutnak tovább a legjobb tizenhat közé.
– Tudja, miért írtam ezt? Mert egészen biztos voltam abban, hogy egy öthetes felkészülés ilyen eredményt hoz majd.Megjegyzem, az Eb másik huszonhárom válogatottja közül egyik sem készült annyit együtt, mint a magyar válogatott. Harmincöt nap alatt három meccsre abszolút be lehet lőni egy csapat játékát. És azt is tudtam, hogy a negyedik mérkőzésen már semmilyen sanszunk nem lesz.

– Mint ahogyan nem is volt Belgium ellen, de azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a belga válogatott a világ egyik legerősebb csapata.
– Amelyet aztán a következő fordulóban a walesiek ejtettek ki. Ezzel együtt Bernd Storck zseniálisan ismerte fel, hogy az első meccsen kell mindent egy lapra feltenni. Ez sikerült.Az osztrákok ellen tényleg kiválóan játszottunk. A második mérkőzésen már kellett egy kis szerencse, hogy a szívós izlandi válogatott ellen meglegyen a döntetlen. A harmadik csoportmeccsen még nagyobb volt a mázlink, hiszen ha Dzsudzsák Balázs két, amúgy remek lövése nem pattan meg, akkor ezek nem fejeződnek be góllal.Az egy győzelemmel és két döntetlennel meglett a csoportelsőség. Jöttek a belgák. Miért gondoltam azt, hogy ott már kevés lesz az esély? Mert egy ilyen tornán mindegyik csapat másképpen építi fel magát. Azok az együttesek, amelyek a legjobb négy közé jutásra esélyesek, az Eb elején nem adnak ki mindent magukból. Azok viszont, amelyek úgy utaznak ki, hogy jó lenne az egészet túlélni, rögtön a sorozat elején próbálnak csúcsformába kerülni. Ezt a formát pedig nem lehet egy majdnem egy hónapig tartó eseményen végig fenntartani. Ezért nem hozott sikert számunkra a nyolcaddöntő. Arról nem is beszélve, hogy a belga játékosok egy teljes szezonon át olyan magas hőfokú mérkőzéseket játszanak, amiket mi, magyarok sohasem.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik