Válogatott: Jól szerepeltünk, de nem elég jól – Willi Orbán

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 09:57
Wales ellen a nyertes párharcok és a szerencse is hiányzott a Leipzig térdsérülés után lábadozó védője szerint, ám ígéri, hogy a tavaszi ellenfelek megizzadnak ellenünk.

– Milyen ütemben halad a felépülése?
– A legfontosabb, hogy a műtét sikeres volt – felelte lapunknak Willi Orbán, a Leipzig és a magyar válogatott 27 esztendős hátvédje, aki az októberi, Wolfsburg elleni Német Kupa-meccsen (6–1) szenvedett térdsérülést, így a nemzeti csapat Wales elleni Eb-selejtezőjéről (0–2) lemaradt, és az idén már nem léphet pályára. – Azóta rendszeresen járok kezelésekre, egy speciális masszázzsal megelőzik, hogy folyadék gyűljön fel a térdemben, valamint a mozgásszervi panaszokat enyhítő manuálterápia is szerepel a programomban. Emellett a konditeremben törzs- és felsőtest-erősítő gyakorlatokat végzek. – Milyen ütemben halad a felépülése?
– A legfontosabb, hogy a műtét sikeres volt – felelte lapunknak Willi Orbán, a Leipzig és a magyar válogatott 27 esztendős hátvédje, aki az októberi, Wolfsburg elleni Német Kupa-meccsen (6–1) szenvedett térdsérülést, így a nemzeti csapat Wales elleni Eb-selejtezőjéről (0–2) lemaradt, és az idén már nem léphet pályára. – Azóta rendszeresen járok kezelésekre, egy speciális masszázzsal megelőzik, hogy folyadék gyűljön fel a térdemben, valamint a mozgásszervi panaszokat enyhítő manuálterápia is szerepel a programomban. Emellett a konditeremben törzs- és felsőtest-erősítő gyakorlatokat végzek.

Willi Orbán (elöl) azt mondja, a válogatott játéka formálódik,
 s a tavasszal nem szabad hibázni (Fotó: Szabó Miklós)
Willi Orbán (elöl) azt mondja, a válogatott játéka formálódik, s a tavasszal nem szabad hibázni (Fotó: Szabó Miklós)

– Mi lesz a rehabilitáció következő fázisa?
– A gyakorlatok intenzitását lassan növeljük, attól függően, hogyan reagál a térdem a különböző kezelésekre. A tervek szerint néhány hét múlva már futhatok vízben, utána pedig elkezdjük megerősíteni az izmokat a sérült lábamban.

– Nehéz volt kívülről figyelnie a magyar válogatottat Walesben, illetve klubcsapatát a Bajnokok Ligája- és a Bundesliga-meccseken?
– Egyik labdarúgónak sem könnyű ilyenkor, a legrosszabb, hogy tehetetlennek érzem magam, mert nem mehetek fel a pályára segíteni a csapatomnak. Nehéz helyzet, de ez is része a futballnak. A lényeg, hogy pozitív maradjak, és még erősebben térjek vissza. Korábban egyszer sem kellett hónapokat kihagynom, de bármennyire szenvedek is, a mostani időszak bizonyára jó irányba formálja a jellememet. Az ilyen helyzetekből sokat tanulhat a labdarúgó, ilyenkor rádöbbenünk: semmit sem szabad magától értetődőnek venni.

– A Leipzig már továbbjutott csoportjából a Bajnokok Ligájában, a Bundesligában pedig harcban áll az aranyéremért. Meddig juthat az együttes Julian Nagelsmann vezetőedzővel?
– Az biztos, hogy jó úton járunk. Megmaradt a játékunkra korábban is jellemző agresszivitás, a taktikai repertoárunk pedig új elemekkel bővült. Ez különösen akkor látszik, amikor nálunk van a labda. A legerősebb német csapatoknak akarunk méltó kihívói lenni, és ha lehetséges, a névjegyünket az európai porondon is szeretnénk letenni. A BL-nyolcaddöntő elérése a klubnak és a játékosoknak is mérföldkövet jelentett – de ez még nem a csúcs.

– A Leipzig eredményeire nem lehet panasz, a magyar válogatott viszont a negyedik helyen végzett az Eb-selejtezőcsoportban. Érzése szerint mi nem működött az utolsó, Wales elleni találkozón?
– Egyszer sem tudtuk megnyerni a döntő párharcokat, és a meccsnapi szerencse is hiányzott, ami az ilyen találkozók megnyeréséhez kell. Összességében azonban jól teljesítettünk a selejtezőcsoportban, továbbra is van esélyünk kijutni az Európa-bajnokságra, innentől a Nemzetek Ligája-rájátszásra kell összpontosítanunk.

– Magyarországot a negyedik kalapból sorsolták ki a selejtezőre, és végül a negyedik helyen végzett a csoportjában. Ez a realitás?
– Nem tudom, ez lett a végeredmény, a tényt pedig el kell fogadnunk. Az Eb-selejtezők eredményeit már nem tudjuk megváltoztatni.

– Ezt értem, a véleményére ugyanakkor kíváncsi lennék. Érzése szerint a csoport második helye a Szlovákia elleni hazai vagy a Wales elleni idegenbeli meccsen úszott el?
– Nemcsak azon a két meccsen vesztettünk pontokat, a végső helyezésünkben mindegyik vereség szerepet játszott. Ezen a szinten apró részletek döntenek arról, hogy nyersz-e vagy veszítesz, és csak akkor végezhetsz az első két hely valamelyikén, ha végig kiegyensúlyozottan teljesítesz. Mi jól szerepeltünk, de nem elég jól.

– Kívülről úgy tűnt, a Szlovákia elleni hazai vereség után valami megtört a csapatnál. Akkor jól futballozva veszített az együttes, ám utána Horvátország, Azerbajdzsán, valamint Wales ellen is halvány teljesítményt nyújtott.
– Csak ismételni tudom önmagam, nem szeretnék a múlttal foglalkozni. Annyit ugyanakkor hozzátennék, hogy Horvátország és Wales is erős válogatott, a mi játékunk pedig továbbra is formálódik. Mindannyian hibázunk, de tény, csak akkor válhatunk erősebb csapattá, ha idővel a minimálisra csökkentjük a kihagyásaink számát. Bízom benne, hogy így lesz.

– Rendben, akkor beszéljünk a jövőről. Ha kijutnak az Eb-re, Portugália, Németország és Franciaország várja önöket a csoportban, ám ehhez előbb Bulgáriát, majd a Románia–Izland párharc győztesét kellene legyőzni. Sikerül?
– Ha nem hinnénk benne, nem mennénk fel a pályára. Természetesen nem lesz könnyű, de annyit ígérhetek, hogy az ellenfeleinknek nem lesz sétagalopp ellenünk játszani. Éhesek vagyunk a sikerre, mindent beleadunk a pótselejtezőkön. A végén ott is az apró részletek döntenek. Bízom benne, hogy ezúttal a mi javunkra.

A BUDAPESTI EB-MECCSEK IDŐPONTJAI
Június 16., kedd, 18 óra:
a rájátszás győztese, A- vagy D-liga–Portugália

Június 20., szombat, 15 óra:
a rájátszás győztese, A- vagy D-liga–Franciaország

Június 24., szerda, 21 óra: Portugália–Franciaország
Június 28., vasárnap, 18 óra: nyolcaddöntő

NEMZETEK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS
Az A-liga rájátszása

Bulgária–MAGYARORSZÁG
Izland–Románia

A B-liga rájátszása
Bosznia-H.–Észak-Írország
Szlovákia–Írország

A C-liga rájátszása
Skócia–Izrael
Norvégia–Szerbia

A D-liga rájátszása
Grúzia–Fehéroroszország
Észak-Macedónia–Koszovó

Az elődöntőket március 26-án, a döntőket 31-én rendezik, a rájátszások győztesei kijutnak az Európa-bajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik