Válogatott: így lett Loicból Lajos – egy váratlan hős útja Magyarországra

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.11.13. 16:52
null
Nego a sírból hozta vissza a magyar Eb-szereplést Izland ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott Izland elleni győzelmének (2–1) egyik hőse a 88. percben egyenlítő gólt szerző Loic Nego volt. A Párizsban született játékos együtt nőtt fel több, ma már világbajnok francia játékossal, karrierje viszont ezt követően váratlan irányt vett.

„Hőssé vált az országban, amely befogadta – így számolt be a tekintélyes szaklap, a France Football Loic Nego első góljáról a magyar válogatottban. A párizsi születésű, guadeloupe-i származású játékos jövő nyáron akár francia színekben is pályára léphetne Magyarország ellen – meglepetésre azonban ez fordítva várható. Portré a magyar válogatott legújabb hőseinek egyikéről, aki eddig szokatlan karriert futott be.

A TEHETSÉG, AKI ELAKAD PÁLYAFUTÁSA ELEJÉN

2010. július 30. Franciaország 2–1-re legyőzte Spanyolországot az U19-es Eb döntőjében. A védelem jobb oldalán a Nantes ifjú tehetsége, a tornát végigjátszó Loic Nego kapott helyet. Teljesítményükkel a „gallok” utazhattak a 2011-es U20-as vb-re is, a negyedik helyet megszerző csapatban a fiatal hátvéd hétből öt mérkőzésen lépett pályára.

Francia csapatkép a 2011-es U20-as világbajnokságról. Loic Nego és Antoine Griezmann tíz év után egymás ellen játszhatnak válogatott meccset.

A tornát követően az AS Roma csapott le Negóra, ahol viszont nem kapta meg az esélyt az első csapatban, a klub pedig 2013 telén kölcsönadta a Standard Liege-nek, ahol szintén kevés lehetőség jutott neki, mindössze két mérkőzésen léphetett pályára.

A kölcsönszerződés az ezt követő nyáron lejárt, a játékost pedig Rómában sem marasztalták tovább, így új csapat után kellett nézzen. A Liege tulajdonosa ekkoriban az Újpest FC-t birtokló Roderick Duchatelet édesapja, Roland Duchatelet volt, így kerülhetett a játékos kapcsolatba budapesti lila-fehérekkel, Loic Nego pedig 2013 szeptemberében aláírt a Megyeri úton.

A hátvéd ekkor még nem hagyott mély nyomot a magyar labdarúgásban, mindössze négy élvonalbeli, két Magyar Kupa, és három Ligakupa-mérkőzés jutott neki, majd 2014 januárjában az ekkor szintén a Duchatelet-birodalomhoz tartozó, akkor az angol másodosztályban szereplő Charlton Athletic játékosa lett. Ez a klubváltás sem hozott számára előrelépést, összesen egy meccsen játszhatott tavasszal, majd a csapat kölcsönbe visszaküldte egy évre Újpestre.

AZ ÁTTÖRÉS

Nego visszatérése Magyarországra elhozta számára azt, amely addigi karrierje során soha sem adatott meg neki: szinte hétről-hétre, rendszeresen lehetőséget kapott egy csapat felnőtt keretében. Az ekkor 23 éves játékos alapembere lett a lila-fehéreknek. Gyorsaságával, cseleivel, remek labdakezelésével, és a védekező posztja ellenére kiváló támadó képességeivel hamar kiemelkedett a magyar élvonalban.

Nem is csoda, hogy Újpesten nem tudták megtartani, az idény végét követően a bajnoki címet megszerző Videoton kivásárolta a Charltontól, és Fehérváron is hamar kirobbanthatatlan lett a kezdő tizenegyből. Sorban egymás után két ezüstérmet, majd 2018-ban bajnoki címet szerzett a Vidivel, ahol egyre gyakrabban játszott jobb oldali, illetve védekező középpályásként is.

VISSZATÉRÉS A NEMZETKÖZI PORONDRA

A fehérváriak Negóval a soraikban minden idényt nemzetközikupa-selejtezővel kezdtek, majd 2018-ban hajszál híján meglehetett volna a BL-csoportkör is. A játékos Malmö ellen idegenben (1–1) kiharcolt gólja továbbjutást ért. Az AEK Athén elleni budapesti vereséget (1–2) követő visszavágón viszont hiába talált be, a mérkőzés döntetlennel zárult (1–1), a Vidi pedig az El-csoportkörben szerepelhetett az ősz során.

Nego kiemelkedően játszott szinte minden mérkőzésen. A csapat az L-csoport 3. helyén zárt a később az egész kiírást megnyerő angol Chelsea és a fehérorosz BATE Boriszov mögött, megelőzve a görög PAOK-ot. A játékos a londoni kékek elleni budapesti mérkőzésen (2–2) káprázatos gólt szerzett – találatát 2020-ban a fehérvári szurkolók az évtized legszebb Vidi-góljának választották.

 

 

ÚT A MAGYAR VÁLOGATOTTBA

A hátvéd 2019 februárjában letette a magyar állampolgársági esküt, ekkor viszont még úgy tűnt, nem léphet páyára válogatottunkban – az UEFA akkori szabályai ezt nem tették lehetővé, a korábban a francia U17-es, U19-es és U20-as csapatban lejátszott tétmérkőzései miatt.

Nego a 2018–2019-es idény végén az év játékosa lett az NB I-ben, emellett 2020 nyaráig újabb két ezüstérmet gyűjtött be a Mol Vidi, majd Mol Fehérvár néven szereplő csapatával.

Korábban már nyilatkozott úgy, szívesen szerepelne a magyar nemzeti tizenegyben, az út pedig végül az idei év őszén nyílt meg számára: az európai szövetség szabálymódosítását követően bekerülhetett a válogatott keretébe, ahol 2020. október 8-án, az Eb-pótselejtező Bulgária ellen idegenben megnyert (1–3) elődöntőjén, a 70. percben csereként beállva mutatkozhatott be a csapatban.

Csók a magyar címernek (Fotó: Szabó Miklós)

A szerbiai győzelem során (0–1) szintén csere volt, az oroszországi döntetlen alkalmával (0–0) kezdőként léphetett pályára.

A pótselejtező Izland elleni döntőjén (2–1) a magyar csapat egyik megmentőjének bizonyult: a 84. percben Nagy Ádámot váltotta, a 88. percben pedig, még 0–1-es állásnál Nikolics Nemanja átadása az izlandi védőkről Nego elé került, a fehérvári játékos nagyon higgadtan a kapuba lőtt, majd a mezén virító magyar címert csókolgatva egy tévékamera elé rohant – ezzel az egész országgal megismertetve magát.

NEGO EGYENLÍTŐ GÓLJA ITT NÉZHETŐ MEG!

LOICBÓL LAJOS

A pótselejtezőt közvetítő M4 Sport kommentátora, Hajdu B. István Loic mellett Lajosnak is szólította a gólt szerző Negót – nem véletlenül: a játékost Székesfehérváron a csapattársak és a szurkolók is már évek óta így becézik.

A „magyarrá keresztelés” nem indokolatlan: Nego már többször kifejtette, rendkívül jól érzi magát Magyarországon.

„Hosszú évek óta itt élek a családommal, és igazán otthon érzem magam. Nem igazán tudom leírni, mit érzek, de nagyon tisztelem a magyar címert – mondta az Izland elleni mérkőzés lefújását követően a köztelevízió sportcsatornájának.

Egy korábbi, molfehervarfc.hu-nak adott interjúban arról beszélt, számára egyedül egy valami jelent gondot hazánkban.

„A kezdetektől fogva mindenki nagyon kedves, barátságos velem Magyarországon, sosem kezeltek úgy, mint egy idegent. Egy dolog okoz csupán nehézséget, az pedig a magyar nyelv. Véleményem szerint ez a világ egyik legnehezebb nyelve. Amúgy nagyon sok mindent megértek abból, ha körülöttem magyarul beszélgetnek az emberek, de más érteni, és más beszélni egy nyelvet.”

Hogy a jövőben mennyire javul Nego nyelvtudása, az még kiderül, annyi viszont biztos: ha mindig ilyen nagy szívvel, és odaadással játszik a magyar csapatban, Magyarországon örökre Lajos marad.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-DIVÍZIÓ, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–IZLAND 2–1 (0–1)
Budapest,Puskás Aréna,zárt kapuk mögött. Vezette:Kuipers (holland)
MAGYARORSZÁG:Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics G., 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai R.Szövetségi kapitány:Marco Rossi(a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Cosimo Inguscio helyettesítette a kispadon)
IZLAND:Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson, A. Gunnarsson (Skúlason, 83.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmondsson, 73.).Szövetségi kapitány:Erik Hamrén
Gólszerző:Nego (88.), Szoboszlai (90+2.), ill. G. Sigurdsson (11.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik