Válogatott: Gulácsi Péter ötven meccse között a lipcsei az egyik legszebb emlék

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.09.25. 08:23
null
Gulácsi Péter a Himnuszt énekli a lipcsei győzelem után, mellette Szoboszlai Dominik és Fiola Attila (Fotó: Török Attila)
Gulácsi Péter ezúttal a magyar labdarúgó-válogatott tagjaként ért el szenzációs győzelmet a neki hazai pályát jelentő lipcsei stadionban. Egy feledhetetlen siker és egy csodás jubileum háttere.

 

Mi mással kezdhetnénk, mint hogy megállapítjuk: így kell jubilálni!

S mi mással folytathatnánk, mint hogy ezúton is gratulálunk Gulácsi Péternek az ötvenedik válogatottságához! No meg az újabb fantasztikus győzelemhez.

„Ez több szempontból is különleges kilencven perc volt számomra, hiszen hét éve játszom Lipcsében  – mondta a 32 éves kapus, aki kivételesen a vendégöltözőből kijövet válaszolt a magyar újságírók kérdéseire. – Nekem ez a hazai stadionom, a hazai pályám, ami nyilván előnyt jelentett, mert ismerős környezetbe jöttem, ami a felkészülésemet is segítette. Szép emlék lesz ez a meccs, egyebek mellett azért is, mert ez volt az ötvenedik válogatott mérkőzésem. Annyi bizonyos, hogy ez a találkozó örökre bennem marad.”

A feledhetetlen meccseket rögzítő lista mindamellett egyre csak bővül, hogy mást ne mondjunk, Európa-bajnoki részvételt érő sikerek, Eb-csoportmérkőzések és csodaszámba menő Nemzetek Ligája-győzelmek szerepelnek már rajta. Hogy csak a magyar válogatott két „legfrissebb” sikerét nézzük: június 14-én Wolverhamptonban 4–0-ra győzte le Angliát (csupán a történeti hűség kedvéért: azon a mérkőzésen Dibusz Dénes védett), szeptember 23-án pedig 1–0-ra Németországot. Fel is vetődött a kérdés, melyik siker tekinthető nagyobbnak?

„Nehéz összehasonlítani a kettőt, mondjuk úgy, egyik nagyobb tett volt, mint a másik   – reflektált Gulácsi Péter. – Az, hogy egymás után sikerült két ilyen csapat ellen nyerni, szenzációs teljesítmény. Ráadásul teljesen megérdemelten szereztük meg a három pontot itt is, ott is. Noha Németország ellen volt olyan periódus, főleg a második félidőben, amikor beszorultunk, a hazaiak inkább csak passzív mezőnyfölényben játszottak. Betoltak minket a kapunk elé, ám nemigen tudtak helyzeteket kialakítani, csupán egy-két lehetőségük volt, meg egy lesgóljuk, ami vitathatatlanul az volt. A mérkőzés azon szakaszában nem akartunk kinyílni, talán védekezhettünk volna kicsit feljebb is, de ha olyan erős csapattal találod szemben magad, mint Németország, nem könnyű fenn maradni. Ugyanakkor nekünk voltak tisztább gólszerzési lehetőségeink, két-három nagy helyzetet is kialakítottunk, s le is zárhattuk volna a meccset. Szép győzelem volt az biztos, úgy pedig, hogy Szalai Ádám lőtte a gólunkat, még szebb. Sokszor mondjuk, hogy a futball különleges történeteket ír. Ez a fejezet is ilyen volt. Mindenki tudja, hogy Szalai Ádám mit jelent a csapatnak, mit jelent Magyarországnak. Ha valaki, ő megérdemelte ezt a gólt.”

Gulácsi Péter pedig azt, hogy megóvja a kapuját a góltól. Ami tőle telt, meg is tette, végig magabiztos volt, sőt Leroy Sané lövésénél bravúrral mentett.

Különösebben nem kellett izgulnia a hazai pályán védő Gulácsi Péternek, legfeljebb akkor emelkedhetett meg jobban a Leipzig magyar kapusának pulzusa, amikor a németek klasszis csatára, Thomas Müller fejelt bele a labdába
(Fotó: Imago Images)
Különösebben nem kellett izgulnia a hazai pályán védő Gulácsi Péternek, legfeljebb akkor emelkedhetett meg jobban a Leipzig magyar kapusának pulzusa, amikor a németek klasszis csatára, Thomas Müller fejelt bele a labdába (Fotó: Imago Images)

 

„Azt lehetett érezni, hogy a németek próbálkoznak, de nem nagyon találják rajtunk a fogást, jól védekeztünk, jól zártuk le a területeket   – merült el kicsit a szakmában a kapus.  – Egyértelműen a győzelem volt a célunk! Nem túlzás, az első félidőben nagyon érett, átgondolt, jó teljesítményt nyújtottunk, sokat támadtunk, senki sem állíthatja, hogy érdemtelenül vezettünk.Jól védekeztünk, veszélyes kontraakcióink voltak – megérdemelten nyertünk.”

Az újabb három pont azt jelenti, hogy Magyarország a következő Nemzetek Ligája-sorozatnak is az A-ligában vághat neki, imigyen Gulácsi Péter emlékezetes mérkőzéseinek száma tovább gyarapodhat. Ha a magyar vágyak teljesülnek, nem kell addig várni, már az NL jövő júniusi négyes döntőjében bővülhet az a lista...

„Lipcsében eldőlt, hogy benn maradtunk, a ki nem mondott, de a magunkban megfogalmazott célt elértük      – árulta el az A-válogatott mezét először 2014. május 22-én, a Dánia ellen 2–2-re végződő tét nélküli mérkőzésen magára öltő kapuvédő.   – Ha valaki a sorozat kezdetén azzal áll elénk, hogy egy körrel a vége előtt kiharcoljuk az A-ligában maradást, nem biztos, hogy hittünk volna neki. De ahogy jöttek a meccsek, úgy éreztük egyre inkább, hogy mindenkinek méltó vetélytársai vagyunk, egymást követték az extra teljesítmények, és ez az önbizalmunknak is jót tett. Németországba már úgy érkeztünk, hogy tisztában voltunk vele, ha győzünk, a csoportot is megnyerhetjük. Utóbbi sajnos nem jött össze, de hétfőn, a Puskás Aréna telt házas közönsége előtt Olaszország ellen tulajdonképpen egy finálét vívhatunk. Ha innen nézem, ennél jobban nem is alakulhatott volna a forgatókönyv. Elképesztő hangulat lesz, de mondhatom, hogy Németországban is hazai pályán éreztük magunkat. Bízom benne, hogy a szurkolóinkkal együtt sikerrel vesszük ezt az akadályt is. Természetesen megpróbáljuk megnyerni azt a találkozót is, vagy legalább olyan eredményt elérni, amellyel megőrizhetjük az első helyünket a csoport élén. Az olaszok ellen egy döntő, egy ki-ki meccs következik, ezt kimondani is óriási.”

Hát még lejátszani!

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11.: MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Június 14.: Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4
Szeptember 23.:
Németország–MAGYARORSZÁG 0–1
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 8–3 5 10
2. Olaszország 5 2 2 1 6–7 –1 8
3. Németország 5 1 3 1 8–6 2 6
4. Anglia 5 2 3 1–7 –6 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik