Válogatott: Ez nem mindennapi kihívás lesz – Varga Kevin

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.03.23. 10:29
null
Varga Kevin (11) ha lehetőséget kap Marco Rossi szövetségi kapitánytól, szeretne lendületesen futballozni a szerbek elleni csütörtök esti mérkőzésen (Fotó: Török Attila)
Szerbia ellen csütörtökön 19.30-kor a Puskás Arénában, Észak-Írország ellen pedig kedden 20.45 órakor Belfastban Varga Kevin is pályára léphet címeres mezben.

 

– Isztambul vagy Bern jobb hely?
– Nem lehet összehasonlítani a két várost – felelte lapunknak Varga Kevin, aki a télen Törökországból a svájci Young Boys együttesébe igazolt. – Bernben nincsenek távolságok, míg Isztambul világváros. Törökországban a nagy tömeg miatt nem akartam a központban lakni, inkább a csendesebb városrészbe költöztem, és ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy nem lett volna jó a belvárosból órákat utazni a tréningekre. Bernben más a helyzet: a centrum sem nyüzsgős, lehet sétálni, pihenni, minden közel van, és a pályán is kint vagyok tíz perc alatt.

– A télen váratlanul hagyta el a Kasimpasa együttesét, de miért éppen a Young Boysnál kötött ki?
– Így hozta a sors. A téli átigazolási időszak végén gyorsan történt minden, a klubbal közös döntés született, ugyanis jó ajánlat érkezett a Young Boystól, a karakteremhez hasonló szélsőt kerestek, a két egyesület is hamar megállapodott egymással. A kölcsönszerződésem nyárig szól, utána megyek vissza Törökországba.

– A svájciaknak nincs opciós joguk a végleges szerződtetésére?
– A török átigazolás időszak lejárta előtti utolsó órákban írtuk alá a papírokat, nem volt idő ennyire előre gondolkodni. Most pedig képtelenség megmondani, mi lesz a nyáron. Szerződésem van a Kasimpasával, úgyhogy megyek majd vissza, de addig is rengeteg feladat vár rám.

– Karcagon született, ott is nőtt fel: annak idején ilyen mozgalmas karrierről álmodott?
– Szerencsés időszakban nőttem fel, a városban dübörgött a sportélet. Amikor nyolc-kilenc éves voltam, a másodosztályban szerepelt a Karcag, minden meccsen ott tanyáztam az oldalvonal mellett, szedtem a labdát a nagyoknak. A mai napig élénken él bennem az emlék, amikor a Fradi ellen zsúfolt lelátók előtt szaladhattam a labda után, vagy amikor az akkoriban a Manchester Unitedet verő Zalaegerszeggel játszott a helyi csapat.

– Hogy érzi, a török vagy a svájci bajnokság a jobb?
– Mindkét ligában vannak európai szinten kiemelkedő csapatok, a legnagyobb különbség, hogy a török bajnokságban az élmezőnyt leszámítva rendkívül szoros a küzdelem, mind a húsz együttes megállja a helyét a legjobbak között. Svájcban kevesebb a csapat, mindössze tízes az élvonal, szűkebb a mezőny.

– A Bundesligát elhagyva Szalai Ádám immár Bázelben rúgja a gólokat. Beszélgettek a svájci élvonal futballjáról?
– Amikor kiderült, hogy Ádám is Svájcba igazol, gratuláltam neki, mint ahogyan az azóta szerzett góljai után is. Itt, a válogatott edzőtáborában több időnk van beszélgetni, elmondtam neki is, nem bántam meg, hogy ezt a bajnokságot választottam, és szerintem ő sem. Törökországi időszakom előtt sokat őrlődtem, vajon megállnám-e a helyem külföldön, elfogadnak, felveszem a tempót? Nos, úgy néz ki, hogy minden felvetésre igen a válasz.

– A Young Boysban milyen szerepet szánnak önnek?
– A bajnoki cím az idén nem lesz meg, pedig az együttes sorozatban négyszer lett aranyérmes. Erős csapatról van tehát szó sok minőségi játékossal, ráadásul rendkívül bő a keret. Az edzések pörgősek, minden pályán töltött percért meg kell küzdenem, de állok a kihívás elé.

– A Young Boys ebben az évadban a Bajnokok Ligája rájátszásában a Ferencvárost ejtette ki: a csapattársaival nem került szóba a magyar bajnok elleni két összecsapás?
– Dehogynem! Megérkezésemet követően nyomban mesélni kezdtek a Fradi elleni két találkozóról, és hogy mennyire tetszett nekik Budapest. Nyilván örömteli napokat töltöttek a magyar fővárosban, hiszen az FTC-t kiejtve jutottak be a csoportkörbe. Emlékezetes párharc volt az nekik.

– A szerbek elleni csütörtök esti felkészülési mérkőzés miben lehet emlékezetes?
– A szerb válogatott Európa egyik élcsapata. Ezt a saját bőrünkön is tapasztalhattuk, mint ahogyan azt is, mennyire nehéz kijutni a világbajnokságra. Márpedig a szerbek ott lesznek a vb-n, ráadásul egyenes ágon, a portugálokat megelőzve jutottak ki Katarba. Ez mindent elmond a játékerejükről. A Nemzetek Ligája előző kiírásában játszottunk velük, de azokból az összecsapásokból nem szabad kiindulni. Rengeteget fejlődtek, és mára nagyszerű csapattá értek.

– Mi lehet a magyar válogatott legfőbb célja?
– Ez a két találkozó felkészülésként szolgál a rendkívül erős Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. Az olaszok, a németek és az angolok elleni csoport erősebb, mint amelyikben a tavaly nyári Európa-bajnokságon szerepeltünk a portugálok, a németek és a franciák ellen. Ami pluszban nehezíti a feladatot, hogy rövid idő alatt négy mérkőzést kell lejátszanunk, ez nem mindennapi kihívás lesz.

A MAGYAR KERET A MÁRCIUSI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia)
Középpályások: Baráth Péter
(Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.
19.30: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Puskás Aréna)
Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik