Marco Rossi szívesen meghallgat bárkit, akinek lenne tippje a keret bővítésére alkalmas, a válogatottnál még figyelembe nem vett játékosra (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

„Mit válaszoljak arra, hogyan befolyásolja a karrieremet, hogy az Albánia elleni két meccset elvesztettünk? ismételte meg a pillanatokkal korábban elhangzott újságírói kérdést Marco Rossi a Magyarország–Albánia vb-selejtezőt követő sajtótájékoztató első perceiben. – Többször mondtam, Albánia veszélyes ellenfél. Itt ez a mai is: egyik oldalon a kapufa, a másikon a helyzet, amit Broja kialakított és értékesített. Remek játékos. Nálunk az ellenfél tizenhatosánál hiányzott a minőség, a befejezéseknél, a passzoknál, a lövéseknél. Ez érezhető volt. Ami a teljesítményt illeti, nézzünk rá a statisztikákra, azok alapján nem maradtunk alul, a különbség, ami mégis kialakult, a játékosok minőségbeli különbségéből jött. Ha önök másként látják, elfogadom… elfogadom az észrevételüket.”

Marco Rossi újságírói kérdésre arról is beszélt, mennyire lehet nehéz motivációt találni a selejtezősorozat hajrájára. Mivel tudja felpörgetni a keretet Angliába, a Wembleybe készülve?

„Egyszerűen azzal a ténnyel, hogy minden mérkőzésükön a hazájuk mezéért, a magyar trikolórért küzdenek. Magyarországot a lehető legméltóbb, legtisztesebb módon kell képviselnünk. Ha az a kérdés, eljutunk-e a pótselejtezőkre? Nem, biztosan nem. Az a lényeg, hogy Angliában úgy lépjünk pályára, hogy emelt fővel jöhessünk le.”

A kapitány ismét célzott arra, nem ragaszkodik a magyar kispadhoz. Vállalja a felelősséget a kudarcokért, ugyanakkor nem gondolja azt, hogy ne lenne meg az eredménye a magyar kispadon eltöltött eddigi időszakának.

„Hogy az Eb után mi történt? Mindenképpen történt egy teljesítménybeli visszaesés. De ez általánosságban igaz. Van ilyen a labdarúgásban. Nagyban befolyásolja a játékosokat az elért eredmény. Összességében nem érzem, hogy ma rosszul játszottunk volna, voltak ki nem kényszerített hibáink, igen, az első félidőben is eladtunk két-három labdát, de ezzel együtt az utolsó negyedóráig rendben voltunk, elöl hiányzott a minőség. Hiányoznak játékosok a különböző csapatrészekből. Lehet, csak én vagyok, aki nem látom, de nehézségbe ütköztünk azzal, hogy felfejlesszünk olyan játékosokat, akik magas szinten tudnak játszani.”

„Sokadszorra mondom, lehet, hogy Albániának hívják az ellenfelünket, de jó csapat. Olyan csapat, amely eredményeit illetően mögöttünk áll, de minőségében nagyon jó csapat. Nem vagyok Jézus Krisztus. Ahogy nálam sokkal sikeresebb edzők is mondták, olyan az edző, mint a borász, csak abból készíthet bort, amit szüretelni tud. 2019 óta vagyok itt, menet közben a C-ből az A-ligába jutottunk a Nemzetek Ligájában, kijutottunk az Európa-bajnokságra, jobb ellenfelekkel találkozunk, mint korábban, nem csak Andorrával. Andorrától is ki tudtunk kapni korábban. Természetesen vállalom a felelősséget, én meccselek, én cserélek, de a játékosállomány nem csak rajtam múlik. Ha bárki, akár privátban is ajánl játékosokat, örömmel veszem” – tette hozzá, hangsúlyozva, nem baráti alapon bedobott neveket vár.Edoardo Reja albán szövetségi kapitány arról beszélt, továbbra sem változtak a céljai, a Magyarország és Lengyelország elleni mérkőzésből négy pontot remélt, és látva a jó csapatjátékot, a megfelelő mentalitást, hisz abban, hogy a lengyelek elleni hazai meccsen egy pontot megcsíphetnek.

„Persze evés közben jön meg az étvágy. Jó látni a csapaton, hogy végre kezdeményezünk, korábban sokszor csak reagáltunk, védekeztünk, most viszont megvan a magunk támadójátéka is. Szeretnénk nyerni Lengyelország ellen, de ha egy pontunk van, azzal is elégedett leszek a Magyarország elleni sikert követően.”

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
7. FORDULÓ
I-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–ALBÁNIA 0–1 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 50 néző. Vezette: Cerro Grande (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka (Lang, 83.), Orbán, Szalai A. – Nego (Hahn J., 83.), Nagy Á. (Kleinheisler, 71.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R. (Vécsei, 71.), Sallói D. (Schön, 59.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ALBÁNIA: Berisha – Ismajli, Kumbulla, Djimsiti (Veseli, 30.) – Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi (Iván Balliu, 86.) – Uzuni (Broja, 66.), Cikalleshi (Manaj, 66.), Cekici (Bajrami, a szünetben). Szövetségi kapitány: Edoardo Reja
Gólszerző: Broja (80.)

A csoport többi mérkőzésén
Lengyelország–San Marino 5–0 (Swiderski 10., Brolli 20. – öngól, Kedziora 50., Buksa 84., Piatek 90+1.)
Andorra–Anglia 0–5 (Chilwell 17., B. Saka 40., T. Abraham 59., Ward-Prowse 79., Grealish 86.)

Az állás
1. Anglia 7 6 1 23–  2 +21 19
2. Albánia 7 5 2 11–  6   +5 15
3. Lengyelország 7 4 2 1 24–  8 +16 14
4. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 12–11   +1 10
5. Andorra 7 1 6   4–19 –15   3
6. San Marino7 7  1–29–28  0