Válogatott: Egy nemzetért küzdünk! – Nikolics Nemanja

Vágólapra másolva!
2020.11.11. 07:37
null
A támadó beszélt a kislányának szánt gólról, a marseille-i érzésekről és az utolsó lépésről is (Fotó: Szabó Miklós)
Nikolics Nemanja, a Mol Fehérvár FC támadója a magyar válogatott Izland elleni Eb-pótselejtezője előtt beszélt a kislányának szánt gólról, a marseille-i érzésekről és az utolsó lépésről is.

 

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8., elődöntő

Bulgária–Magyarország 1–3

November 12.
, döntő
20.45:Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

– Kislánya, Tijana kedden töltötte be kilencedik életévét. Nem volt gond, hogy nem tartózkodott otthon a születésnapján?

– Nem volt boldog, de elfogadta, hogy az édesapjának fontos dolga van – mondta az Izland elleni csütörtöki Európa-bajnoki pótselejtezőre készülő válogatott telki edzőtáborából Nikolics Nemanja, a Mol Fehérvár FC támadója. – A mi életünkben sajnos benne van, hogy egy-egy jelentős napon nem lehetünk a szeretteink mellett, de megígértem Tijanának, ha hazamegyek, pótoljuk, amit kedden elmulasztottunk. Néhány hónapja még nem gondoltam volna, hogy ezekben a napokban a nemzeti együttes tagjaként készülhetek sorsdöntő mérkőzésre, ezúton is köszönöm Marco Rossi szövetségi kapitánynak, hogy bár korábban lemondtam a válogatottságot, ő bízott bennem annyira, hogy visszahívjon. Miután úgy ítélte meg, hogy a csapat segítségére tudok lenni, én is úgy voltam vele, hogy itt a helyem. Az első nagyon fontos meccsünket, a bolgárok ellenit már megnyertük, jöhet a második!

– Feltételezem, kislánya is értékelné, ha góllal járulna hozzá a remélt sikerhez.

– Ha tudná, mennyire értékelné… Tijana és a már hatéves kisfiam, Marko fanatikus a javából, ha a tévében nézik a meccseimet, ritkán bírják ki ülve. Büszkék rá, hogy futballozom, szívből szorítanak a válogatottnak és a Vidinek. Sőt nemcsak szurkolnak, szakmáznak is, ha esetleg nem úgy teljesítek a csapatommal, ahogyan szeretnék, rendre kérdőre vonnak: miért nem nyertetek, miért nem rúgtál gólt, miért cseréltek le? Bízom benne, hogy ezeket a kérdéseket nem teszik fel az Izland elleni mérkőzés után.

– Hogy kicsit visszamenjünk a múltba: hogy is volt 2016. június 18-án?

– Egy-egyet játszottunk Izland ellen – karrierem egyik legszebb élménye volt az a meccs. Amiben aznap részem volt Marseille-ben, annál többet nemigen kaphattam volna a futballtól. Válogatott szinten csak a Norvégia elleni pótselejtező adott többet. Amikor 2015 novemberében kivívtuk az Európa-bajnoki részvétel jogát, olyan boldogságot éreztem, mint talán még soha. Vágyom rá, hogy ezt újra átélhessem. A marseille-i találkozóra visszakanyarodva, az egyenlítésünket hozó öngól a beadásomból született. Noha több mint négy éve volt, máig előttem van a támadás minden pillanata. Remek passzt kaptam Nagy Ádámtól, láttam, hogy Böde Dániel érkezik középen, be akartam gurítani neki a labdát, ám az az egyik izlandi védőről bepattant. Teszem hozzá, hála Istennek! Mivel alig két-három perc volt hátra, akkor tényleg mindegy volt, ki rúgja a gólunkat, kizárólag az számított, hogy Izland kapujába kerüljön a labda. Abba a kapuba, amely mögött magyarok tízezrei tomboltak, köztük a testvérem – ezért is kerített fantasztikus érzés a hatalmába.

A SZÁMOK NYELVÉN
7 – gólt szerzett eddig a válogatottban
25 – évesen mutatkozott be a nemzeti együttesben
32 – meccsen szerepelt címeres mezben

– Mekkora hátrányt jelent, hogy ezúttal nem lehetnek drukkerek a lelátón?
– Nekünk hátrány – Izlandnak aligha az. A húszezer szurkoló csodálatos hangulatot teremtett volna. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, a vírushelyzet immár nem engedi meg, hogy a drukkerek helyet foglaljanak a nézőtéren. Alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez, az egészség mindennél előbbre való. Hiányozni fognak a szurkolók, ám a távollétükre nem foghatunk semmit, nélkülük is meg kell oldanunk a feladatunkat. A lelkünk mélyén tudjuk, milyen sokan vannak mellettünk, nem is érezzük, hogy magunkra maradtunk. Tisztában vagyunk vele, hogy ebben az időszakban mit jelent Magyarországnak ez a mérkőzés, ezért is jelenthetem ki, hogy egy nemzetért küzdünk. Ha nyerünk, ideig-óráig sokaknak elfeledtethetnénk a gondját, bánatát.

– Azt tudja netán, hogy a négy évvel ezelőtt Marseille-ben látott magyar csapatból ki tehet sokat ezért?
– Ha nem tévedek, aznap Lang Ádám és Nagy Ádám kezdőként lépett pályára, Szalai Ádám pedig hozzám hasonlóan csereként. A kispadon ült Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Bese Barnabás és Lovrencsics Gergő is, míg Fiola Attila sérülés miatt nem volt bevethető. Stimmel?

– Stimmel. No és az izlandiak közül kik juthatnak szóhoz megint?
– A teljes kezdő tizenegyük! Aki pályára lépett ellenünk Marseille-ben, ma is a keret tagja. Érdekes belegondolni, hogy amíg náluk alig volt változás, nálunk a fél csapat kicserélődött. Örülök, hogy én még mindig itt lehetek, és a magam módján tehetek azért, hogy ismét kijussunk az Eb-re. Egyetlen lépés választ el bennünket ettől, itt már nem bukhatunk el. Már csak azért sem, mert a sikerünk újabb lökést adna a magyar labdarúgásnak. A franciaországi Eb-részvételünk után klubszinten is értünk el szép eredményeket, a Ferencváros és a Vidi jóvoltából immár harmadik éve van magyar szereplője valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörének, a befektetések megtérülni látszanak. Ezen az úton kell továbbhaladnunk – most a válogatotton a sor. Nagy lehetőség előtt állunk, élnünk kell vele!

– A kötelező optimizmus beszél önből?
– Egyszerűen bízom a csapatban. A szófiai pótselejtező előtt sem volt másként. Mostanában rendre minden úgy alakul, ahogy eltervezzük. Persze kell hozzá szerencse is, de az életben mihez nem kell? Amióta visszatértem a válogatottba, csupa jó történt velem, egyúttal hiszem, hogy a legjobb még hátravan. Vitathatatlan, erős, masszív és rutinos csapat az izlandi, alapemberei nyolc-kilenc éve együtt játszanak, nem a véletlen műve, hogy az Eb után a világbajnokságon is szerepeltek. Mondják, annak a generációnak ez lehet az utolsó nagy dobása, csakhogy mi nem lehetünk erre tekintettel. Hazai pályán játsz­va semmi más nem lebeghet a szemünk előtt, mint hogy nyerjünk. Jövő nyáron a remélhetőleg zsúfolásig telt Puskás Arénában játszhatnánk Európa-bajnoki csoportmeccseket, ennél nagyobb motivációra nincs szükségünk.

– Júniusban egyik gyerkőcnek sincs születésnapja?
– Nincs. Tijana ugyebár novemberben, Marko áprilisban, Nia márciusban jött világra. Úgyhogy elvileg ráérek a nyáron…

A magyar válogatott csütörtökön, 20.45-től fogadja zárt kapus Eb-pótselejtezőn Izlandot, a győztes kijut a jövő nyári Európa-bajnokságra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes
(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Hegedüs Lajos(Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás(Oud-Heverlee Leuven – Belgium),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC),Hangya Szilveszter(Mol Fehérvár FC),Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila(Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás(Mezőkövesd),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kalmár Zsolt(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Schäfer András(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók:Gyurcsó Ádám(Hajduk Split – Horvátország),Könyves Norbert(Zalaegerszegi TE FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország)

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Hannes Halldórsson(Valur),Ögmundur Kristinsson (Olympiakosz – Görögország),Rúnar Rúnarsson(Arsenal – Anglia)
Védők:Ari Skúlason(Oostende – Belgium),Hördur Magnússon(CSZKA Moszkva – Oroszország),Birkir Saevarsson(Valur),Kári Árnason(Víkingur Reykjavík),Ragnar Sigurdsson(Köbenhavn – Dánia),Sverrir Ingason(PAOK – Görögország), Hólmar Eyjólfsson (Rosenborg – Norvégia),Hjörtur Hermannsson(Bröndby – Dánia), Victor Pálsson (Darmstadt – Németország)
Középpályások:Birkir Bjarnason(Brescia – Olaszország),Aron Gunnarsson(el-Arabi – Katar),Gylfi Sigurdsson(Everton – Anglia),Rúnar Már Sigurjónsson(Asztana – Kazahsztán),Arnór Sigurdsson(CSZKA Moszkva – Oroszország)
Támadók:Jóhann Gudmundsson(Burnley – Anglia),Albert Gudmundsson(AZ Alkmaar – Hollandia),Alfred Finnbogason(Augsburg – Németország),Jón Dadi Bödvarsson(Millwall – Anglia),Kolbeinn Sigthórsson(AIK – Svédország),Vidar Kjartansson(Valerenga – Norvégia)

IZLAND ŐSZI MÉRKŐZÉSEI
Izland–Anglia 0–1 (Sterling 91. – 11-esből)
Belgium–Izland 5–1
(Witsel 13., Batshuayi 17., 69., Mertens 50., Doku 79., ill. Fridjónsson 10.)
Izland–Románia 2–1 (G. Sigurdsson 17., 35., ill. Maxim 63. – 11-esből)
Izland–Dánia 0–3 (Sigurjónsson 45. – öngól, C. Eriksen 46., Skov 61.)
Izland–Belgium 1–2 (Saevarsson 17., ill. R. Lukaku 9., 38. – az elsőt 11-esből)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3.: Törökország–Magyarország 0–1

Szeptember 6.: Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.: Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.: Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik