Válogatott: Bogdánt és Bödét a kezdőbe tennék, Nikolicsot nem

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.11.12. 17:25
null
Dzsudzsák helye biztos a kezdőben, Bödéé nem (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online arra buzdította olvasóit, képzeljék magukat Bernd Storck szövetségi kapitány helyébe, és állítsák össze a válogatott kezdőcsapatát. Megnéztük az önök szavazatait, valamint tippeltünk mi is arra, milyen összeállítással vághat neki a norvégok elleni pótselejtező első mérkőzésének a magyar labdarúgó-válogatott.

KAPUSOK

A selejtezősorozatnak még Gulácsi Péterrel a kapujában vágott neki a magyar válogatott, ám ő most kimaradt a keretből, csakúgy, mint a Feröeren védő Dibusz Dénes, aki sérülése miatt nem áll a nemzeti tizenegy rendelkezésére.

A többi selejtezőn kivétel nélkülKirály Gábor volt a kezdő. Dárdai Pál irányítása idején a rutinos kapus a magyar szakember meghosszabbított keze volt a pályán, de Bernd Storcknál is Király védett, valószínűleg ő kezd ma este is, mivel a szövetségi kapitány bizalma töretlen.

A szurkolóké azonban nem, a 100. válogatottságára készülő labdarúgó Észak-Írország, Feröer és Görögország ellen is gól(oka)t kapott, a szurkolóktól pedig rengeteg kritika zúdult rá. Olvasóink szívesebben látnák a Liverpoolban remeklő Bogdán Ádámot a kapuban.

KAPUSOK
Bogdán Ádám12 56767%
Király Gábor5 87431.3%
Megyeri Balázs3071.7%

VÉDŐK

Jobbhátvéd poszton nem sok variációs lehetősége van Bernd Storcknak, szinte biztosra vesszük, hogy Fiola Attila kezd ebben a pozícióban. Korábban Varga József és Simon Krisztián játszott még jobb-bekket, ám jelenleg egyikük sem kerettag, vészmegoldásként Vanczák Vilmost tudnánk elképzelni itt, de nem kezdőként.

A védelem közepéről egy alappillér, Juhász Roland eltiltása miatt biztosan hiányzik. Egyetértünk olvasóinkkal, mi is a Guzmics Richárd, Kádár Tamás kettőst várjuk a kezdőbe. Ha utóbbi középhátvéd lesz, szinte biztosan Leandro kezd a bal oldalon.

Változás csak abban az esetben várható, ha Storck úgy dönt, szeretné magasítani a védelmét vagy nagyon tart a norvégok jobb oldalától. Mint korábban jeleztük, ellenfelünk a legtöbb támadását a jobb oldalon vezeti, ezért előfordulhat, hogy a védekezőbb szellemű Kádárt vezényli a bal oldalra a német szakember, ez esetben középen Lang Ádám vagy Vanczák Vilmos kerülhet szóba.

Nem véletlen, hogy az összes játékos közül Kádár kapta a legtöbb szavazatot. A védelem közepén vagy a bal oldalán, de szinte biztos, hogy a kezdőben lesz a Lech Poznan játékosa, Bosnjak Predrag játékára kicsi az esély.

VÉDŐK
Bosnjak Predrag1 5178.1%
Fiola Attila16 43687.7%
Guzmics Richárd14 45677.1%
Kádár Tamás17 24992%
Lang Ádám3 47118.5%
Leandro14 38076.7%
Vanczák Vilmos4 62724.7%

KÖZÉPPÁLYÁSOK

A középpálya összeállításával kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy 4–2–3–1-es vagy 4–3–3-as felállásban futunk-e ki a pályára. Bár a két hadrend között nagy különbségek nincs, mi utóbbi mellett tennénk le a voksunkat.

Mindkét felállásra jellemző, hogy a két szélső között egy center van, a mögötte lévő három középpályás elhelyezése azonban különbözhet. A 4–2–3–1-nél mindig két szűrő van és előtte egy támadóbb szellemű, irányító középpályás, míg a 4–3–3-nál előfordulhat, hogy csak egy szűrő van és előtte a két másik játékos, vagy az is, hogy egy vonalban állnak fel mindhárman.

Akárhogy is, minden bizonnyal ez a hármas a Gera Zoltán, Elek Ákos, Nagy Ádám trió lesz – erre számítanak önök is. Bár előfordult, hogy Gera szűrőt játszott, valószínűleg nem kockáztatja ezt meg Storck, hanem lesz két labdaszerző középpályásunk: Elek és Nagy.

Az ő alternatívájuk lehet Pintér Ádám, aki azonban bajnokin nem kezdett még a Fradiban hazatérése óta. Tapasztalata miatt valószínű, hogy szerepet kap a párharc során, de nem hinnénk, hogy Oslóban kezdene.

A kihagyhatatlannak tűnő Gera Zoltán helyettese Kovács István és Kleinheisler László lehet. Előbbi nemzetközi meccseken eddig mindig súlytalan volt (ha lehetőséget kap, bizonyíthat), utóbbi pedig az ősszel nem játszott a Videotonban, ám Storckot és Andreas Möllert meggyőzte, a szövetségi kapitány az egyik legjobb magyar labdarúgónak nevezte.

Középpályások
Elek Ákos12 23265.2%
Gera Zoltán16 59788.5%
Kleinheisler László1 7269.2%
Kovács István1 2686.8%
Nagy Ádám10 85857.9%
Pintér Ádám3 04816.3%

TÁMADÓK

Már a lenti táblázatra is érdemes figyelni, míg a védelemben hét, a középpályán hat bevethető játékosunk van, a támadóknál kilenc, azaz itt a legbővebb a variációs lehetőség. Ez nem feltétlen pozitívum, hiszen centerposzton túlkínálat van, a középpálya közepén pedig lehet, hogy szűken leszünk.

Szinte kizárható, hogy Dzsudzsák Balázs nélkül fusson ki a gyepre a magyar válogatott, szavazóink 89.2 százaléka be is tette őt a kezdőjébe. Az már nagyobb kérdés, ki lesz a másik szélsőnk. Az ezen a poszton szóba jövő játékosok közül Németh Krisztián kapta a legtöbb szavazatot, a Sporting Kansas City támadója korábban inkább középen játszott, de az MLS-ben kiválóan futballozott a szélen.

A 4–3–3-mal kapcsolatban még egy gondolat: ez a felállás sokkal inkább feküdne Némethnek, itt közelebb lenne a kapuhoz, ezt pedig kár lenne kihasználatlanul hagynunk.

Németh és Dzsudzsák alternatívája három játékos lehet. Lovrencsics Gergőakiben Lengyelországban nagyon bíznak – lehet, hogy nem kerül be a kezdőbe, de szinte biztosan szerepet kap a két meccs során. Görögországban megszerezte első válogatott gólját, ez jót tehet neki. A korábban alapembernek számító Stieber Zoltán visszakerült, de továbbra sem játszik sokat a Hamburgban, nem valószínű, hogy a pályán lesz a meccs elején, ahogy a debütálásra váró Pekár László sem.

A végére maradt a legnagyobb kérdés: ki lesz a centerünk? Várhatóan egy csatárral állunk fel, itt pedig a bőség zavarával küzdhet a kapitány. Olvasóink a közönségkedvenc Böde Dánielt jelölték a kezdőbe, de Bernd Storck korábban jelezte, őt a kontrákra építő játékban kevésbé tudja hasznosítani.

Valószínűbb, hogy a lengyel élvonal góllövőlistáját vezető Nikolics Nemanja kezd, ha így lesz, reméljük, ma végre a válogatottnál is megtalálja a góllövő cipőjét. Bödén kívül azonban más lehetőség is van, a korábbi alapember, ám a legutóbb még a keretből is kimaradó Szalai Ádám, Priskin Tamás, valamint még az is elképzelhető, hogy a végén Németh kezd középen…

Támadók
Böde Dániel12 24765.3%
Dzsudzsák Balázs16 72689.2%
Lovrencsics Gergő9 84752.5%
Németh Krisztián14 18675.7%
Nikolics Nemanja9 77152.1%
Pekár László4752.5%
Priskin Tamás9485.1%
Stieber Zoltán3 31417.7%
Szalai Ádám2 10111.2%

Az NSO olvasóinak kezdője:
Bogdán – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Nagy Á., Elek, Gera – Németh, Böde, Dzsudzsák

A Nemzeti Sport Online tippje:
Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Nagy Á., Elek, Gera – Németh, Nikolics, Dzsudzsák

A Nemzeti Sport tippje:
Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Nagy Á., Elek – Németh, Gera, Dzsudzsák – Szalai

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik