Válogatott: Bátran, de megfelelő ütemben kell a fiatalokat bevetni – Marco Rossi

Vágólapra másolva!
2023.05.30. 18:23
null
Marco Rossi (jobbra) szerint a fiatalokat bátran, de megfelelő ütemben kell bevetni (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Ioan Lupescu, a román válogatott legendája, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi technikai igazgatója volt a két fő előadó a Groupama Arénában megtartott Football Forum 2023 Hungary eseményen, melyen az olasz szakember a fiatalok szerepeltetéséről, a klubokkal fenntartott kapcsolatról és a régi időkről beszélt.

 

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az „Aranykor – második félidő” elnevezésű beszélgetésen Ioan Lupescuval, az UEFA korábbi technikai igazgatójával közösen ült ki a színpadra. A beszélgetés elején Lupescu elmondta, hogy iskolázott edzők kellenek a fiatal korosztály mellé is, és nagyon fontos, hogy kialakuljon egy bizalmi kapocs mester és tanítványai között.

Rossi szerint az edzőknek tökéletesen kell ismerniük a játékosaikat, és nemcsak a pályán mutatott képességeiket, hanem az emberi értékeiket is. A fiatalok bevetéséről a magyar kapitány elmondta: nagyon fontos, hogy az edző bátran szavazzon bizalmat nekik, ám a megfelelő ütemben kell őket bedobni a mély vízbe, mert a rájuk nehezedő nyomást nem érzékelik még tökéletesen, később viszont a túl korai kiégés fenyeget az ilyen esetekben.

Manapság egyre nehezebb súrlódás nélkül kapcsolatot ápolni a klubok és válogatottak között – vélekedett Marco Rossi. Szerinte az egyesületek sokszor attól a tíz mérkőzéstől féltik a játékosaikat, amelyet a nemzeti csapatnál töltenek, noha klubszinten további ötven meccsen lépnek pályára. Személy szerint ő és a szakmai stábja mindent megtesz, hogy a válogatott futballisták ne nála sérüljenek meg, de szerinte ez egy kétirányú utca, a kluboknak is mindent meg kell tenniük, hogy a labdarúgók a nemzeti együttesben is tudásuk legjavát nyújthassák.

„Sokszor nem könnyű a klubokkal egyeztetni. Azok a csapatoknak, amelyek a legjobb öt ligában szerepelnek, nagyon sok mérkőzésük van, és emiatt azt hiszik, hogy ha egy idényben ötven meccsen már használták a játékosaikat, akkor nagy kockázattal jár, ha tízszer pályára lépnek a válogatottban. Nem gondolnám, hogy a válogatottban teljesített találkozók kevesebbet érnének, mint a klubcsapatokkal játszottak” – jegyezte meg a szövetségi kapitány, aki szerint a ‘90-es években azért nyerte minden évben más az Aranylabdát, mert több topjátékos futballozott világszerte.

„Ugyanakkor például Spanyolország egy olyan érában nyert két Eb-t és egy világbajnokságot, amikor nem biztos, hogy történelmileg a legjobb kerettel rendelkezett” – tette hozzá Marco Rossi.

A FOOTBALL FORUM 2023 HUNGARY ESEMÉNYRŐL BŐVEBBEN ÉLŐ, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ HÍRFOLYAMUNKBAN OLVASHAT, MELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik