Válogatott: „Az első meccs fontosabb, mint a második” – Orbán is játszhat Albánia ellen

N-P. T., B. B.N-P. T., B. B.
Vágólapra másolva!
2021.10.08. 13:00
A magyar labdarúgó-válogatott szombat este Albániát fogadja a Puskás Arénában. A világbajnoki selejtezőt felvezető sajtótájékoztatón Marco Rossi beszélt Willi Orbánról, Szalai Ádám pótlásáról és Szoboszlai Dominik formájáról is. Gulácsi Péter nagyon sajnálja a szurkolók hiányát, de nélkülük is nyerni szeretne, lehetőleg kapott gól nélkül.
Marco Rossi több játékos formajavulása miatt is bizakodó (Fotó: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK A MAGYAROK PÉNTEKI EDZÉSÉRŐL (Fotók: Szabó Miklós)
Marco Rossi több játékos formajavulása miatt is bizakodó (Fotó: Török Attila) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK A MAGYAROK PÉNTEKI EDZÉSÉRŐL (Fotók: Szabó Miklós)

A magyar válogatott kapusát, Gulácsi Pétert rögtön arról kérdezte a Nemzeti Sport: hogyan látja az esélyeket a második, pótselejtezőt érő hely megszerzésére a csoportban.

„Most az albánok elleni meccs a legfontosabb. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, csak győzelemmel maradhat kezünkben a sorsunk. A célunk tehát a három pont megszerzése, mert ezzel megtartanánk esélyünket a második hely megszerzésére. Az Albániában elszenvedett vereség miatt is nehezebb a helyzetünk, úgyhogy próbáljuk kijavítani azt a meccset. Nemcsak a továbbjutás, hanem a válogatott helyzete miatt is fontos megnyerni ezt a mérkőzést.”

Ezután arra voltunk kíváncsiak: mit gondol arról, hogy a FIFA büntetése miatt nézők nélkül rendezik meg a mérkőzést?

„Nekünk semmiképp sem előny, inkább az albánoknak az. Ha megnézzük ezt a selejtezősorozatot, a lengyelek ellen is nézők nélkül kellett játszanunk a vírushelyzet miatt. Ki tudja, mi történt volna az utolsó percekben a szurkolók támogatásával? Ezen a helyzeten változtatni nem tudunk, de nagyon sajnáljuk. Így azért is szeretnénk nyerni, hogy a következő hazai meccsen, San Marino ellen is továbbjutási esélyünket megtartva léphessünk pályára. A hazai találkozók nekünk is élményt jelentenek, ezért is sajnáljuk a szurkolók hiányát.”

A szombati mérkőzésről elmondta: nem lepődne meg, ha egyetlen gól döntene, ezért nagyon fontos, hogy lehozza kapott gól nélkül a találkozót. Gulácsi Péternek szegezték azt a kérdést is, hogy döntetlen állásnál az utolsó percben felfutna-e a szögletrúgásnál.

„Nincs túlzottan magas csapatunk, így talán jól jönnének a centimétereim, de... Karrierem során ötször mentem előre, és kétszer ezekből gólt kaptunk. Nem biztos, hogy ez lenne a legjobb megoldás. Remélem, hogy nem kerülünk ilyen helyzetbe, jöjjön előre inkább az albánok kapusa. Ha mégis ez lenne a helyzet, akkor kinéznék Marco Rossira, engedélyt adna-e az előrefutásomra, vagy sem.”

Marco Rossi szövetségi kapitányt arról faggatta a Nemzeti Sport, hogy vajon Willi Orbán már az albánok ellen is bevethető lesz-e.

„Azért hívtuk meg Willit az összetartásra, mert az, hogy négy napig nem játszott, és volt egy kis láza, nem hiszem, hogy jelentősen visszafogná a teljesítményét. Kiváló labdarúgó, aki háromnaponta játszik egy topbajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Remélem, hogy már Albánia ellen is pályára léphet kezdőként, mert önök is tudják: az első mérkőzés fontosabb nekünk, mint a második.”

A kezdőcsapatot illető másik fontos kérdés: hogyan lehet pótolni a sérült Szalai Ádámot?

„Ha most azt szeretnék megtudni, milyen felállásban játszunk holnap, nem fogom elárulni. Nyilván hívtam meg azért játékosokat, hogy Szalait lehessen pótolni valahogy, de egyikük sem bír azokkal a tulajdonságokkal, mint Ádám, még Nikolics sem klasszikus kilences. A taktikán kell változtatnunk, különösen a labdabirtoklás fázisában. Ez Albániában szakaszokban sikerült is, némi jót is csináltunk. De változtatni kell a taktikán, mert Magyarországon nincs olyan klasszikus középcsatár Ádámon kívül, aki rendelkezik nemcsak a fizikai, hanem egyéb adottságokkal is. Mármint olyan nincs, aki nemzetközi szinten is játszana. Ezt három éve mondom. Én akkor is kiálltam mellette, amikor kritikákat kapott. Ádám ráadásul igazi vezér, karizmája nagy hatással van a csapatra. A múltban kaptam hideget-meleget azért, hogy mindig ragaszkodom hozzá, és most tessék: nem számíthatunk rá, és rögtön azt kérdezik, kihez fordulhatnánk. Jó ideje pótolhatatlan játékos.”

Rossi ezután szóba hozta a már a kinti mérkőzés előtt is ismert tényt, hogy az albán keretben 12 topligás játékos szerepel, míg a magyarban csupán 4.

„Most ez azt jelenti, hogy biztosan veszítünk vagy meg leszünk szeppenve? Egyáltalán nem. Bízom a csapatomban, és tudom, hogy esélyesként állunk ki. De nem azért, mert a FIFA-ranglistán előrébb helyezkedünk el, hanem az elmúlt három év sikerei miatt. Egyenlő felek leszünk, félelem nem lesz bennünk, aztán meglátjuk, mi lesz az eredmény. Agresszívabban, dinamikusabban kell játszanunk, mint a kinti mérkőzésen. Jobban fel kell építenünk a védekezést, több egyéniségre lesz szükség a játékunkban, időnként fel kell vállalni a kockázatot, hogy ki tudjuk játszani a labdát, és támadást építhessünk. Háromszázhatvan fokban, mindenben javulnunk kell.”

Kérdésre válaszolva elárulta: Szoboszlai Dominik mindenképp jobb formában van, mint a legutóbbi kerethirdetés alkalmával, de ezt több csapattársáról is elmondhatná, emiatt is reménykedik.

Végül arról is megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy korábbi stábtagját, Giovanni Costantinót menesztették az MTK-tól, dolgozhatnak-e még valamikor együtt. Rövid, de annál többet mondó választ adott:

„Nem ismerek ilyen nevű embert.”

A VÁLOGATOTT EDZÉSE

A MAGYAR VÁLOGATOTT OKTÓBERI KERETE
Kapusok:Bogdán Ádám(FTC),Dibusz Dénes(FTC),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
Védők:Bolla Bendegúz(Grasshoppers – Svájc),Botka Endre(FTC),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC),Kecskés Ákos(FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Nagy Zsolt(Puskás Akadémia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország).
Középpályások:Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Pisa – Olaszország),Schäfer András(FC DAC 1904 – Szlovákia),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország),Vécsei Bálint(FTC)
Támadók:Hahn János(FC DAC 1904 – Szlovákia),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Sallói Dániel(Sporting Kansas City – Egyesült Államok),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Varga Roland(al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek)

VB 2022, EURÓPAI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT
AZ OKTÓBERI PROGRAM

7. FORDULÓ
OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45:Andorra–Anglia
20.45:Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ
OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45:San Marino–Andorra
20.45:Albánia–Lengyelország

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia65118– 2+1616
2. Albánia64210– 6 +412
3. Lengyelország632119– 8+1111
4. MAGYARORSZÁG631212–10 +210
5. Andorra615 4–14–10 3
6. San Marino66 1–24–23 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik