Válogatott: Arra kérem a szurkolókat, legyenek velünk türelmesek – Rossi

Vágólapra másolva!
2021.09.07. 12:57
Marco Rossi szövetségi kapitány és Nagy Ádám is arra készül, hogy a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon is látott arcát mutatja két vereség után az Andorra elleni budapesti világbajnoki selejtezőn. Az olasz szakember elárulta: támadó szellemben, két csatárral lép pályára a válogatott, de az ellenfél mélyen fog védekezni, ezért türelmet kér a szurkolóktól.
Marco Rossi már az Andorra elleni meccsre készül csapatával (Fotó: Török Attila, archív)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK A VÁLOGATOTT KEDDI EDZÉSÉRŐL!
Marco Rossi már az Andorra elleni meccsre készül csapatával (Fotó: Török Attila, archív) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK A VÁLOGATOTT KEDDI EDZÉSÉRŐL!

 

Először a válogatott középpályása, Nagy Ádám válaszolt az online sajtótájékoztatón az újságírók előre elküldött kérdéseire.

„Tegnap összeültünk, megbeszéltük, levontuk a következtetéseket. Nyilván ez édeskevés, ki is kell vinni a pályára azt, amit beszéltünk. Meg kell mutatnunk, hogy miért is szurkolt értünk egész Magyarország az Európa-bajnokság alatt. Természetesen mi sem vagyunk boldogok, dühösek vagyunk saját magunkra, hogy így alakult ez a két meccs. Fájó, hogy Angliától nagy különbséggel kaptunk ki. Kicsit az köszönt vissza, ami Portugália ellen az Eb-n: gyáva módon kezdtünk el futballozni, nem tudtuk megtartani a labdát. Attól függetlenül, hogy erősebb az ellenfél, kell, hogy legyen a válogatottban tartás, nem engedhetjük el többet így a mérkőzést. Az albánok elleni vereség pedig azért fájó, azért vagyunk dühösek magunkra, mert megint azt érezzük, hogy elkezdtünk valamit építeni, a szurkolók szeretete is gyarapodott, amit nem szeretnénk egy hét alatt két mérkőzéssel lerombolni. Ezért él bennünk a bizonyítási vágy, hogy szerdán Andorra ellen megmutassuk, vissza tudunk találni a helyes útra. Félre kell tennünk ezt a két meccset, nem szabad görcsösséget felvinni a pályára, és egy domináns, jó támadófutballal kell kiszolgálnunk a nézőket. Ha győzünk, nyitott marad a második hely kérdése. Nem szabad olyan gödörbe csúszni, mint az előző Eb után, mentálisan helyre kell tennünk saját magunkat. Ha megint úgy tudunk küzdeni egymásért, mint az Eb-n, akkor ennél nagyobb probléma nem lesz, és ki tudunk lábalni belőle.”

Marco Rossi szövetségi kapitány is azzal kezdte: alaposan kielemezték az elmúlt két mérkőzést.

„Több dolog is hiányzott a srácok játékából. A legszembetűnőbb a lendület, a győzni akarás, a felvállalt párharcok hiánya. Pedig ezek voltak a ránk leginkább jellemző tulajdonságok az Eb-n. A másik a fizikum. Más válogatottaknál is látjuk, hogy egy jó Eb után nehézségeik adódtak, vagyis a fizikai visszaesés nem csak ránk jellemző. Ez nem alibi. Azon dolgozunk, hogy visszahozzuk a teljesítményt oda, ami az Eb-n jellemzett minket. Az Anglia elleni vereségre lehetett számítani, de sokáig jól védekeztünk, aztán veszítettünk hátul a tömörségből. Albánia ellen a játékunk sok kívánnivalót hagyott maga után. Kielemeztük ennek az okait, és meg vagyok arról győződve, hogy a vereségekből sokkal többet lehet tanulni, mint a győzelmekből.”

Ezután jött szóba az Andorra elleni szerda találkozó.

„Nem szabad soha senkit alábecsülni. Ez mindig luxus, különösen most, amikor a mögöttünk lévő két meccset szeretnénk elfelejteni. Az elsődleges cél az lesz, hogy győzzünk, a másodlagos az, hogy jó teljesítménnyel. Ha ez nagyobb gólkülönbséget eredményez, az csak plusz. Nyilván lesz változás a felállásban, elsősorban azért, hogy támadóbb szellemben lépjünk pályára.”

Elárulta: Albánia ellen hiába birtokolta a csapat többet a labdát, mint a korábbi mérkőzéseken, nem voltak elég türelmesek a játékosok. Emiatt támadásból gyorsan át kellett menni védekezésbe, ami pedig fizikai fáradtságot eredményezett. És ezért nem működött Szoboszlai Dominik játéka hamis kilencesként.

„Most más lesz a taktika, két támadóval fogunk játszani, nyilván azért, mert más játékerőt képvisel az ellenfél. Kevesebbet fogunk védekezni, de szervezett és hatékony csapatjátékot szeretnék látni. Ez mindig működött, kivéve Albánia ellen. Biztonságos lesz a védekezésünk, mi fogjuk birtokolni a labdát, és amikor támadunk, maximális összehangoltságra lesz szükség. A szurkolóktól pedig azt szeretném kérni, hogy legyenek velünk türelmesek. Andorra mélységben fog védekezni, zárja sorait, úgyhogy nekünk türelmesek kell járatnunk a labdát és meglátnunk, hogy mikor kínálkoznak lehetőségek a sikeres támadásokra.”

Az olasz szakember kérdésre válaszolva elmondta, mi jelentette neki a legnagyobb kihívást az elmúlt napokban.

„Az, hogy továbbra is csak az edzői feladatomra tudjak koncentrálni. Amikor minden irányból záporoznak a kritikák, nem egyszerű csak a saját munkánkra fókuszálni. De szerintem sikerült, most Andorrával foglalkoztunk, utána pedig lesz időnk feldolgozni a történteket.”

A szombati vb-selejtező előtt pozitív, de azóta egymás után három negatív koronavírustesztet produkáló Szalai Ádámmal kapcsolatban friss hír, hogy pályára léphet Andorra ellen.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Tamás Márk (Slask Wroclaw – Lengyelország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Szalai Ádám (Mainz – Németország)

VB-SELEJTEZŐ
AZ I-CSOPORT SZERDAI PROGRAMJA

20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra – élőben az NSO-n!
20.45: Lengyelország–Anglia – élőben az NSO-n!
20.45: Albánia–San Marino

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 5 5 17–1 +16 15
2. Lengyelország 5 3 1 1 18–7 +11 10
3. Albánia 5 3 2 5–6 –1 9
4. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 10–9 +1 7
5. Andorra 5 1 4 3–12 –9 3
6. San Marino 5 5 1–19 –18 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik