Válogatott: A hangulat lenyűgöző lesz, az biztos – Varga Kevin

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.29. 07:38
null
Varga Kevin azt szeretné, hogy a szurkolók büszkék legyenek a válogatottra (Fotó: Török Attila)
Az iskolai emlékeket idéző interjúban Varga Kevin a játékán érezhető fejlődésről és a csoportellenfelek hozzáállásáról is beszélt lapunknak.

 

– Mintha vizsgán lennénk, úgy ülünk itt.
– Tényleg! – vágta rá a nemzeti együttes saalfeldeni szállodájának teraszán az egészségügyi előírások miatt velünk szemben, tőlünk legalább másfél méterre helyen foglaló Varga Kevin, a Kasimpasa hatszoros válogatott középpályása. – Be is ugranak az iskolai emlékek.

– Ha már így alakult, teszteljük a felkészültségét: mit tud az első Európa-bajnoki csoportellenfelükről?
– Még véletlenül sem szeretném kikerülni a választ, de a portugálokat aligha kell bemutatni. Kiváló játékosokról van szó, ha bekapcsolom a televíziót, és valamelyik nagy meccset nézem, szinte biztos, hogy látok portugál futballistát a pályán. Ráadásul a szabadidőnkben olykor „fifázunk” a srácokkal, néhány klasszis onnan is ismerős.

– Felkészültség után felkészülés: nem gond, hogy hosszúra nyúlik, nem túl monoton?
– A válogatottnál sosem érzem azt, hogy egyhangúan telnének a napok. Egyébként is ritkán vagyunk együtt. A mostani eset persze más, ezúttal heteket töltöttünk együtt, ám ez elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztességesen szerepeljünk az Eb-n. Mára barátságok szövődtek a keret tagjai között, örülünk annak, hogy együtt lehetünk. Arról nem szólva, hogy mindnyájunk előtt ugyanaz a cél lebeg. Hogy elérjük, abban az is sokat segít, hogy Ausztriában remek körülmények között készülhetünk. Nem mintha Telkiben ne lenne minden tökéletes. Itt is, ott is minden megvan ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból az Európa-bajnokságon. Nincs más dolgunk, mint hogy mentálisan és fizikailag a lehető legjobb állapotba kerüljünk június közepére.

– Számíthat valamit, hogy a magyar válogatott többet készülhet, mint a portugál, a francia és a német?
– Persze! Az említett mentális és fizikai rész az, amin folyamatosan lehet fejleszteni, ezen a téren mindig bele lehet tenni valamit a futballba. A tehetség és a képesség az, ami limitálva van. Ha továbbra is a ránk jellemző alázattal tesszük a dolgunkat, megkeseríthetjük a riválisaink életét, talán meglepetést is szerezhetünk.

– Érdemes egyáltalán esélyekről beszélni?
– A rangos viadaloknak megvan a sajátosságuk. A jelentős játékerőt képviselő csapatok úgy vannak a papíron gyengébb együttesek elleni meccsekkel: azokat mindenképpen meg kell nyerniük, a többit meglátják. Olykor aztán ezek a mérkőzések a legnehezebbek… Hogy milyenek az esélyeink? Nyilván nem úgy vágunk neki az Eb-nek, hogy csak ússzuk meg mind a három csoporttalálkozót minimális különbségű vereséggel. Ha maximálisan felkészülünk, ha az összes taktikai utasítást betartjuk, ha topállapotban leszünk, okozhatunk nehéz pillanatokat az ellenfeleinknek. S van még valami, ami a mi malmunkra hajthatja a vizet. Ez nem más, mint hogy két meccsünket is a Puskás Arénában, majdnem hatvanezer magyar szurkolóval a hátunk mögött játszhatjuk le. A hangulat lenyűgöző lesz, az biztos. Más kérdés, hogy a koronavírus okozta helyzetben már-már elszoktunk attól, milyen jó érzés úgy kifutni a pályára, hogy tele van a lelátó. Kíváncsi vagyok arra, mit hoz ki belőlünk, illetve a vetélytársakból, hogy hosszú idő után ismét zsúfolt ház előtt futballozhatunk.

– Miben volt más a török bajnokság, mint az NB I?
– Főként abban, hogy még sohasem játszottam annyi meccsen, mint az elmúlt idényben. A klubomban harminchét bajnoki és két kupamérkőzésen jutottam szóhoz, de mielőtt a Kasimpasába igazoltam volna, a Debrecenben is pályára léptem öt találkozón. Ehhez jött még öt válogatott fellépés, így, ha jól számolom, egy híján ötven meccsen szerepeltem. Korábban ugyebár nem volt példa hasonló terhelésre, harminc-egynéhánynál több mérkőzésem nem volt egy év alatt. Hála az égnek, bírtam a tempót. Sokat jelentett, hogy jó csapatba, jó közösségbe csöppentem, az első pillanattól fogva megkaptam minden segítséget a zökkenőmentes beilleszkedéshez. Négy góllal és négy gólpasszal zártam a bajnokságot, ezt előzetesen aláírtam volna. Voltak ugyanakkor hullámvölgyek is, nem mindig ment úgy a játék, ahogy szerettem volna, de összességében nincs okom panaszra.

– Jobb futballista lett Törökországban?
– Védekezésben, úgy érzem, rengeteget fejlődtem. Az edzőnk által favorizált négy–öt–egyes hadrendben a középpálya bal oldalán kaptam javarészt lehetőséget, védekező feladatnak sem voltam híján. Nem is bánom ezt, mert ennek is köszönhető, hogy előreléptem. A javulást Marco Rossi meghívója is alátámasztja: ha nem fejlődtem volna az elmúlt időszakban, nem lennék itt.

– Miben lett még több a külföldön töltött év alatt?
– Gyökeresen megváltozott az életem. Tavaly kiestünk a Lokival, amit hatalmas kudarcként éltem meg. Bántott, hogy NB II-es lett a csapat, rettenetesen szorítottam a visszajutásért – boldog vagyok, hogy sikerült. Aki ismer, tudja, mennyire kötődöm a DVSC-hez, az sem véletlen, hogy a magyarországi karrierem során vagy Debrecenben futballoztam, vagy a környékén. Amikor megkerestek Isztambulból, mégis az volt bennem, hogy a környezetváltás hasznomra válna. Ma már nagyon örülök annak, hogy így döntöttem. Óriási változás volt ez az életemben, a helyzetemet könnyítette, hogy egyfelől a párom velem volt, másfelől beszélek angolul, és sokakkal megtaláltam a közös hangot mindjárt az elején. S hogy őszinte legyek: Debrecenből, a második vonalból nem lett volna esélyem bekerülni a válogatottba, de akkor nem is voltam azon a szinten, hogy élvezzem a szövetségi kapitány bizalmát. Amit Törökországban tanultam, az is kellett ahhoz, hogy Marco Rossi számoljon velem.

– Ha már korábban szóba hozta, hogy amikor a Kasimpasához szerződött, a négy gólt és négy gólpasszt aláírta volna – árulja el, az Eb előtt mivel egyezne ki?
– Nem árt leszögezni, hogy halálcsoportba kerültünk, jóllehet nemcsak mi vélekedhetünk így, hanem a portugálok, a franciák és a németek is. Szerintem nem úgy állnak hozzánk, hogy na, a magyarok már annak is örülnek, hogy egyáltalán itt lehetnek, és ha kikapnak mind a háromszor öt-nullára, akkor is fülig érő szájjal mennek be az öltözőbe… Tisztában lehetnek ők is azzal, hogy kellemetlen focit játszunk. Nem azért, mert ütjük-vágjuk az ellenfelet, hanem mert szenvedéllyel, apait-anyait beleadva futballozunk. Lehet, hogy nincsenek világklasszisaink, de vannak egyéniségeink és remek játékosaink, s mindenekelőtt van egy nagybetűs csapatunk. Ezért is hiszek abban, hogy amikor nekünk véget ér az Eb, minden magyar, akit csak kicsit is érdekel a labdarúgás, büszke lesz a csapatunkra. Látják, ezt most alá is írnám.

AZ EB-RE KÉSZÜLŐ BŐ KERET*
Kapusok:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Tóth Balázs(Puskás Akadémia)
Védők:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Spandler Csaba(Puskás Akadémia),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország)
Támadók:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

A Nemzeti Sportot Ausztriából Pietsch Tibor, Pór Károly, Nagy-Pál Tamás (videó) és Török Attila (fotó) tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik