Válogatott: 17-en kezdenek Telkiben, Holender jön legkésőbb

Vágólapra másolva!
2021.05.12. 09:05
Marco Rossi szövetségi kapitány hétfőn Telkiben kezdi el a labdarúgó-válogatottunkkal a felkészülést a júniusban kezdődő Európa-bajnokságra, a kontinenstornára kijelölt keret viszont csak az ausztriai edzőtáborban lesz teljes.

Marco Rossi szövetségi kapitány május 17-től várja a kerettagokat Telkiben (Fotó: archív)
Marco Rossi szövetségi kapitány május 17-től várja a kerettagokat Telkiben (Fotó: archív)

Még harminc nap az Európa-bajnokság rajtjáig. Még öt nap a felkészülés kezdetéig.

A válogatottat irányító Marco Rossi ugyanis – nem lehet kizárni, hogy a szövetségi kapitányok közül elsőként – már május 17-én elkezdi a munkát, ha nem is a teljes csapattal, de a nagyjával. Így a portugálok elleni, első Eb-meccsünkig 29 napja lesz a csapatnak. Öt éve Bernd Storck válogatottja 36 napot készült az Eb-re, de most más a helyzet, egyrészt a hazai rendezés miatt kevesebb idő megy el az utazásra, másrészt most több a légiós a keretben, akik később csatlakoznak.

NÉZŐK ELŐTT RENDEZIK A FELKÉSZÜLÉSI MECCSEKET
Arról már beszámoltunk, hogy Marco Rossi június elsején jelenti be, ki az a 26 játékos, akivel az Európa-bajnokságon kalkulál, arról is írtunk már, hogy a szűkített keretre két tesztmeccs vár a Portugália elleni június 15-i nyitány előtt, de arról még nem szóltunk, hogy a jelenlegi járványintézkedések mellett a Ciprus és az Írország elleni felkészülési mérkőzést nézők előtt lehet megrendezni – természetesen az előírásokat betartva, a megfelelő óvintézkedések mellett. A június 4-i és 8-i összecsapásnak egyaránt a Szusza Ferenc Stadion ad otthont. A soron következő ellenfelekről a szövetségi kapitány elmondta, minden tisztelete Ciprusé és Írországé, de nincsenek azon a szinten, mint az Eb-ellenfeleink, vagyis a portugálok, a franciák és a németek. Úgy tudni, szó volt arról, hogy a magyar válogatott topcsapattal találkozhat a torna előtt, ám a terv meghiúsult, mert nem sikerült olyan időpontot találni, amely mindkét félnek megfelelt volna.

Marco Rossi múlt héten ismertette annak a harminc futballistának a nevét, akit szeretettel lát a telki, majd az ausztriai edzőtáborban, közülük tizenheten jelentkeznek be jövő hétfőn a Pest megyei edzőközpont recepcióján. Ezt a listát azért is érdemes ismertetni, mert kiderül belőle, hogy a keret felét az idehaza játszók alkotják (most 15 légiós van a bő keretben, öt éve 13 volt). Amikor Marco Rossi kijelölte, kikre számít, Gazdag Dániel még a Budapest Honvéd futballistája volt, nem a Philadelphia Unioné, vagyis aznap még 16–14-re állt az NB I-esek–Légiósok „meccs”.

Szóval, ami az elsőként edzésbe állókat illeti, 17-én tizenhét labdarúgót várnak Telkibe. A három kapus, Bogdán Ádám, Dibusz Dénes és Tóth Balázs mellett Bolla Bendegúzt, Botka Endrét, Fiola Attilát, Hangya Szilvesztert, Lovrencsics Gergőt, Spandler Csabát, Cseri Tamást, Loic Negót, Sigér Dávidot, Hahn Jánost, Nikolics Nemanját és Varga Rolandot, továbbá a bajnoki szereplését már egyaránt befejező, az Omonia Nicosiával aranyérmet nyerő Lang Ádámot, illetve a Championship-tagságát a 19. helyével meghosszabbító Bristol City középpályását, Nagy Ádámot. A hét második felében már egy híján húsz játékossal kalkulálhat a szakmai stáb: a Törökországból hazatérő Szalai Attila és Varga Kevin is befut. A Süper Lig szombaton fejeződik be, a Fenerbahce védője és a Kasimpasa támadója néhány napnyi pihenő után ismét edzésre jelentkezik, csak már nem a klubjában, hanem a nemzeti együttesben.

Az első hét tehát Telkiben telik, a válogatott 24-én kel útra, hogy június 2-áig Ausztriában folytassa a felkészülést – ennél is fontosabb hír talán, hogy a csapat ott lesz teljes!

Gulácsi Péterben, Willi Orbánban, Szoboszlai Dominikban, Sallai Rolandban és Szalai Ádámban nem csupán az a közös, hogy Németországban, azon belül is a Bundesligában futballozik, hanem az is, hogy mindnyájuknak május 22-én ér véget a klubidény. A télen Salzburgból Lipcsébe szerződő Szoboszlai Dominik ugyan tavasszal nem léphetett pályára szeméremcsont-gyulladása miatt, de lapunk keddi számában írtunk arról, hogy hétfő óta végre az első csapattal edzhet. Az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn győztes gólt szerző középpályás a csütörtöki Német Kupa-döntőben, majd az utolsó két fordulóban aligha mutatkozik be az RB Leipzigben, ám a jelek szerint annak nincs akadálya, hogy Ausztriában csatlakozzon a kerethez – a többi, Bundesligában szereplő játékostárshoz hasonlóan.

Ugyanígy tesz Schäfer András és Kleinheisler László: a DAC és az NK Osijek középpályása is május 22-én játssza utolsó bajnoki mérkőzését a 2020–2021-es idényben, így nem kell félni attól, hogy lekési a 24-i indulást. Várhatóan Kecskés Ákos is Ausztriában edzhet először a csapattal. A Lugano egyszeres válogatott hátvédje az április 25-i, Servette elleni találkozón szenvedett bokasérülést, bajnoki meccsen azóta nem játszhatott. Klubja a minap közleményben jelezte, a 25 esztendős futballista hazatért, hogy a válogatott orvosai kezeljék. Értesülésünk szerint felépülése jól halad, így minden remény megvan arra, hogy a felkészülés második szakaszában már a társaival gyakoroljon.

Gazdag Dániel és Schön Szabolcs útja ugyanakkor Amerikából vezethet Ausztriába. Utóbbi újoncként kapott meghívót a szövetségi kapitánytól, mi sem természetesebb, mint hogy a tengerentúlról is boldogan repül haza – azaz Ausztriába. A már Dallasban tartózkodó, mi több, a Houston Dynamo elleni múlt szombati mérkőzésen bemutatkozó szélső még két meccsen, a Minnesota United és a Real Salt Lake ellen ölthet szerelést, mielőtt visszatér Európába. Gazdag Dániel a napokban utazik Philadelphiába, ha minden jól megy, ő is bemutatkozik új csapatában a New York RB vagy a D. C. United ellen, és már érvényesíti is retúrjegyét, hogy mihamarabb bizonyíthassa Marco Rossinak: számíthat rá az Eb-n!

Jelen állás szerint Holender Filip lesz az utolsó érkező. Noha a Partizan Beograd május 19-én vívja utolsó bajnokiját, 25-én még egy végső csata vár rá: a Crvena zvezda elleni Szerb Kupa-finálé! Az már eldőlt, hogy a 14-szeres válogatott támadó első szerbiai idényének végén bajnoki ezüstéremmel gazdagodik, a kupasorozat végén azonban még kerülhet arany a nyakába. Mi tagadás, az egy-két napos „csúszásra” elfogadható magyarázat lenne a kupagyőzelem…

AZ EB-RE KÉSZÜLŐ BŐ KERET*
Kapusok:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Tóth Balázs(Puskás Akadémia)
Védők:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár),Hangya Szilveszter(Mol Fehérvár),Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Spandler Csaba(Puskás Akadémia),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország)
Támadók:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik