UEFA: Jerevánnal, Jeruzsálemmel is vív Budapest az Eb-rendezésért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.20. 10:53
null
Az UEFA végrehajtó bizottsága 2014 szeptemberében dönt a helyszínekről (Fotó: UEFA)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) dubrovniki végrehajtó bizottsági ülésén közzétette a 2020-as, „összeurópai” kontinensviadal rendezése iránt érdeklődő országok listáját. Harminckét tagszövetség – közte a Magyar Labdarúgó-szövetség – adott be rendezési szándéknyilatkozatot.

A 2020-as, nem egy vagy két országban, hanem több ország egy-egy városában megrendezendő Európa-bajnokság rendezésére a következő szövetségek pályáznak (zárójelben a megjelölt rendező városok):

Anglia (London), Azerbajdzsán (Baku), Belgium (Brüsszel), Bulgária (Szófia),Csehország (Prága), Dánia (Koppenhága), Fehéroroszország (Minszk), Finnország (Helsinki), Franciaország (Lyon), Görögország (Athén), Hollandia (Amszterdam), Horvátország (Zágráb), Izrael (Jeruzsálem), Írország (Dublin), Kazahsztán (Asztana), Lengyelország (Varsó és Chorzów), Macedónia (Szkopje), Magyarország (Budapest), Németország (München), Olaszország (Róma és Milánó), Oroszország (Szentpétervár), Örményország (Jereván), Portugália (Lisszabon és Porto), Románia (Bukarest), Skócia (Glasgow), Spanyolország (Madrid, Barcelona, Bilbao és Valencia), Svájc (Bázel), Svédország (Stockholm), Szerbia (Belgrád),Törökország (Isztambul), Ukrajna (Kijev és Doneck), valamint Wales (Cardiff)

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen hatalmas érdeklődés nyilvánult meg, a tagországok több mint fele pályázik a 2020-as rendezésre. Óriási futballünnep lesz ez a torna hatvanadik évfordulójára, szerte Európában” – kommentálta a bejelentést az UEFA elnöke, Michel Platini.

A rendezés jogát tizenhárom város kapja meg. Tizenhárom rendezési csomagra lehet pályázni, ebből tizenkettő úgynevezett standard csomag (csoportmérkőzések és egy kieséses mérkőzés), egy pedig az elődöntő és döntő csomagja. Országonként legfeljebb egy helyszín rendezhet. A kandidáló szövetségek módosíthatnak még a jelölt városon, de 2014. április 25-ig be kell adniuk végleges pályázati anyagukat.

Az UEFA végrehajtó bizottsága 2014. szeptember 25-én ítéli oda a rendezést.

A végrehajtó bizottság dubrovniki ülésén döntött arról, hogy Gibraltár – az UEFA legújabb tagszövetsége – a 2014–2015-ös idénytől egy-egy csapatot küldhet a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőjébe. A 2014-es európai szuperkupát Cardiffban rendezik meg, augusztus 12-én, míg a 2015-ös U21-es kontinensviadalt június 17. és 30. között tartják meg Csehországban.

A 2015–2016-os szezontól vége a kupadöntősök jó dolgának: amennyiben a nemzeti kupát olyan csapat nyeri meg, amely a Bajnokok Ligájába is kvalifikálta magát, a fennmaradó El-hely nem a kupadöntő vesztesének, hanem a legjobb (és az európai indulást még nem kivívott) bajnoki helyezésű klubnak jut.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik