UEFA: engedélyezik a Nagy-Magyarország-jelkép használatát – hivatalos

Vágólapra másolva!
2023.03.21. 15:36
null
A magyar szurkolók Nagy-Magyarország-jelképet ábrázoló zászlóval is mehetnek szurkolni (Fotó: MLSZ)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jóváhagyta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azon kérését, hogy a „történelmi Magyarország-jelképet” ne kezelje politikai indíttatású szimbólumként, tehát a jelkép megjelenhet a magyar válogatott mérkőzésein (is) – áll a hazai szövetség közleményében.

 

Február elején Csányi Sándor MLSZ-elnök azt mondta, próbálják elfogadtatni az UEFA-val a Nagy-Magyarország-jelképet. A hazai szövetség beszámolójából kiderül, sikerrel járt. Pontosan így fogalmaz:

A történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és a FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Ehhez hasonló zászlóval nem lehet szurkolni, csak a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta
Ehhez hasonló zászlóval nem lehet szurkolni, csak a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezi az alábbi feltételek betartása mellett:

– kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem.
– kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.
– a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt.
– a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

A szurkolóinknak ugyanakkor tudniuk kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak.

Az MLSZ a fentieken túl is minden szurkolót arra kér, hogy tartózkodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától. A gyűlölet nem pálya!


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik