Fortuna sem állt a magyar U21 mellé: ömlő esőben vereség Svédországtól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.07. 18:24
null
Az ömlő esőben lejátszott találkozó végén a svédek örülhettek (Fotó: expressen.se)
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott 1–0-s vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtezőn Svédországtól Falkenbergben, így most már kilencpontos hátrányban van a még veretlen svédek és belgák mögött, vagyis gyakorlatilag elvesztette a továbbjutási esélyét az F-csoportban. Ezzel az U21-es Eb-ről, egyben az olimpiáról szőtt álom is oda.

Ahhoz képest, hogy a magyar U21-esek sérülés miatt Kecskés Ákost és Szoboszlai Dominikot, eltiltás miatt Tóth Bencét, valamint az A-válogatotthoz felhívott Sallói Dánielt is nélkülözték, a játék képe alapján az volt a meglepetés, hogy az első félidő után a svédek vezettek.

Ez a játékról jó képet fest, más kérdés, hogy az eredmény „parányit” fontosabb – és a svédek könyörtelenek voltak a kapu előtt. A magyar fiatalok kimondottan jól futballoztak az első félidőben, Zsótér Donát és Varga Kevin nagyon aktív volt, Zsótér megdöngette a kapufát, kétszer pedig a házigazdáknak a gólvonalról kellett menteniük. Az egyetlen gól azonban a magyar kapuban kötött ki...

A 26. percben igen szép akciót vittek végig a csoportot veretlenül vezető svédek: Joel Andersson a bal szélen futott fel, áttette a labdát a jobb lábára, majd a hosszú sarok felé ívelt, Gustaf Nilsson túlugrotta az emberét és középre stukkolt, Mattias Svanberg pedig remek, a lécet érintő lövéssel talált be (1–0).

A második játékrészt ziccerrel nyitották a svédek, és az ömlő esőben alaposan felázott pályán ők játszottak veszélyesebben. Joel Asoro és Gustaf Nilsson egyaránt sok gondot okozott a magyar védőknek, de most a házigazdák is megmutatták, hogy a befejezésekkel hadilábon állnak. Magyar helyzet egy volt, és megint a két szélső hozta össze: Varga Kevin jobb oldali beívelését fejelte mellé Zsótér Donát.

A hajrá elején az eső mellett a sárga lapok is hullottak, folyamatos, pláne jó játék alig-alig alakult ki, a meccset pedig tovább tördelték a sűrű cserék. A 79. percben aztán egy visszagurított szöglet után Zsótér célozta meg a bal alsó sarkot, és lövése be is ment volna, ha nincs ott Svanberg, aki a gólvonalról menteni tudott. A harmadik mentése volt a svéd csapatnak a gólvonalról, Svanbergnek pedig a második! Ennél közelebb már nem sikerült jutni az egyenlítéshez – Svédország 1–0-ra győzött, ezzel továbbra is veretlen és vezeti a 6. csoportot a szintén 20 pontos Belgium előtt.

Válogatottunk 11 ponttal maradt a csoport 3. helyén, de a mieinknek és a törököknek a vereség után már csak annyi lehetőségük van, hogy megvívjanak ezért a pozícióért – a továbbjutásért pedig a svédek és a belgák harcolnak meg. Matematikailag Magyarország még beérheti az éllovasokat, ám aligha érdemes számolgatni…

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–0 (1–0)
Falkenberg
, Falkenbergs IP. Vezette: Kevin Clancy (skót).
Svédország:
Linnér – Wahlqvist, Dagerstal, Brorsson, J. Andersson – Levi (Beijmo, 68.), Svanberg, Ssewankambo, Rakip (Salétros, 86.) – G. Nilsson, Asoro (J. Larsson, 77.). Szövetségi edző: Roland Nilsson.
Magyarország: Demjén – Katona M., Lenzsér, Spandler – Vida M. – Varga K., Gazdag, Haris A. (Kundrák, 66.), Banó-Szabó (Szivacski,76.) – Zsótér – Bíró B. Szövetségi edző: Michael Boris.
Gólszerző: Svanberg (26.)
A CSOPORT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
Málta–Belgium 0–4
(Dimata 11., Schrijvers 18., Lukebakio 59., Leya 69.)
Törökország–Ciprus 4–0 (Demirbag 3., Cinar 76., 81. – a másodikat 11-esből, Hadzsipaszhalisz 88. – öngól)

A 6. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország86219–4+1520
2. Belgium86217–5+1220
3. MAGYARORSZÁG732210–7+311
4. Törökország832311–9+211
5. Ciprus9277–22–156
6. Málta885–22–170

 

PERCRŐL PERCRE

95. perc. VÉGE, SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–0! A svédek maradnak a csoport első helyén 20 ponttal, Belgium szintén 20-szal a második, Magyarország és Törökország 11-11 pontos. A magyar csapat ezzel gyakorlatilag búcsút mondhat a 2019-es U21-es Eb-nek és a 2020-as olimpiának, melyre az Eb kvalifikál. Kicsit balszerencsés vereség, Fortuna kétségtelenül nem a mieink mellett állt: a kapu előtt kíméletlenebb svédek minimális különbséggel „behúzták” a mérkőzést. KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

93. perc. A svédek elszórakoznak egy ígéretes akciót, de időhúzásnak jó volt… Gazdag buktatja Svanberget, alighanem ezzel vége.

90. perc. 4 perc a hosszabbítás.

86. perc. SVÉD CSERE. A harmadik svéd váltás, Erdal Rakip helyére az NB I-et is megjárt Anton Salétros váltja. Teljes nevén Anton János Jönsson Salétros.

84. perc. Zsótér átlövése pattan szögletre. A kornert a svédek fejjel hárítják.

79. perc. A HARMADIK SVÉD MENTÉS A GÓLVONALRÓL! Magyar szöglet, lövésre visszagurított labda, Zsótér 16-ról tüzel, a megpattanó labdát Svanberg menti a bal alsó elől! Svanberg szerzett egy gólt és kétszer mentett a gólvonalról, nem rossz…

78. perc. CSERE, SÁRGA, CSERE, SÁRGA. Svanberg és Vida akaszkodik össze, mindketten sárga lapot kapnak. Játék most nyomokban sincs, de legalább esik rendületlenül…

77. perc. MOST MEG SVÉD CSERE. Asoro vastaps közepette fut le, a helyére Jordan Larsson áll be. Ő ugyebár Henrik Larsson fia, és már a svéd A-válogatottban is bemutatkozott.

76. perc. ÉS EGY MAGYAR SÁRGA LAP. Lenzsér csúszott rá Rakipra.

76. perc. MAGYAR CSERE. Banó-Szabó helyére Szivacski áll be.

73. perc. Katona is kap egy sárga lapot, Rakippal szemben szabálytalankodott.

68. perc. A svédek is megkezdik a cseréket, Levi helyére Beijmo érkezik.

66. perc. MAGYAR CSERE. Haris jön le, Kundrák váltja. Támadó érkezik.

66. perc. Gazdag lövése megy el a bal kapufa mellett, annyira nem volt veszélyes, hogy a hazaiaknak izgulnia kelljen.

65. perc. Végeredmények a csoport másik két mérkőzéséről: Málta–Belgium 0–4 és Törökország–Ciprus 4–0.

64. perc. Lassan alig látni az esőfüggönytől. A lelátón a legkeményebb srác marad rövid ujjú mezben.

62. perc. Haris Attila kap egy sárga lapot, miután földre viszi Rakipot.

58. perc. MAGYAR HELYZET! Varga Kevin jobbról ível a kapu elé (méghozzá ballal), a hosszún érkezik Zsótér, és a kapu mellé fejel. Azt a svédek nehezen emésztették volna meg, ha pont Zsótér fejel nekik gólt, aki nem a hegymagas termetéről ismert…

57. perc. Nilsson pörög túl, és kakaskodásért kap egy sárga lapot, miután összekap Gazdaggal.

57. perc. Közben az időjárás megmutatja „legszebb” észak-európai arcát. Esik is, fúj is.

56. perc. SVÉD HELYZET! Asoro a bal oldalon egy visszacsellel tiszta lövőhelyzetet teremt, megcélozza a hosszút, a csavarást viszont Demjén kiüti.

51. perc. Zsótér lövése csípi meg alaposan egy bekk lábát.

50. perc. Két magyar szöglet egymás után, a másodiknál Varga a rövidre ível jobbról, Katona nem tudja kapu felé terelni a labdát.

48. perc. Varga Kevin húz befelé jobbról, kicsit tétovázik, aztán ballal lő, blokk. A másik oldalról ez jobban megy Vargának, lévén ő jobblábas.

47. perc. MAJDNEM KETTŐ! Asoro keveri meg a magyar védelmet a jobb szélen, átível a hosszúra, Nilsson terelné a kapuba a labdát, ám azt Katona valahogy menteni tudja!

46. perc. FOLYTATJUK, A SVÉDEK KEZDTÉK A 2. FÉLIDŐT!

45+2. Zsótér rossz szabadrúgása jelzi a végét az első félidőnek. A magyar válogatott egyszer kapufát lőtt, kétszer eljutott a gólvonalig, ám a svédek mindig menteni tudtak, és egy nagyon szép góllal meg tudták szerezni a vezetést. A játék képe alapján simán lehetne 1–2 is, de az eredményjelző 1–0-s svéd fórt jelez.

45. perc. 2 perc lesz a ráadás.

44. perc. MEGINT A GÓLVONALRÓL TISZTÁZNAK A SVÉDEK! Magyar szöglet jobbról, lassan kikopik a gyep arrafelé. Zsótér élesen a rövid felé csapódó labdáját röviden mentik, aztán sikerül visszastukkolni a labdát Lenzsérnek, amelyet megint a gólvonalról mentenek! Svanberg mentette meg a svédeket az 1–1-től.

40. perc. MEGÚSSZUK! Gazdag a tizenhatos előtt labdát veszít, Rakip megereszt egy hatalmas bombát, ám az elzúg a jobb oldali kapufa mellett, a mieink legnagyobb megkönnyebbülésére. Remek lövés volt, és kevés hiányzott ahhoz, hogy beakadjon.

37. perc. Spandler jön, mint a könnyűlovasság a szorult helyzetben levő csapatoknak, és az utolsó pillanatban óriásit ment a magyar tizenhatoson belül. Svanberg átadása igen fenyegető szituációt alakított ki.

35. perc. Varga Kevin megkerülős csellel húz el a jobb oldalon, de csak szögletig jut. Zsótér beadását Linnér elüti.

31. perc. Varga Kevin ereszt meg egy átlövést, Linnér fogja a labdát. Varga és Zsótér játék- és lövőkedvével nincs baj, mindketten nagyon aktívak.

30. perc. Nem feltétlenül hatott lelkesítően a mieinkre a svéd gól, mondjuk kifejezetten bosszantó, hogy a találat előtti öt percben ők voltak gólközelben.

26. perc. ERRE MEGSZERZI A VEZETÉST SVÉDORSZÁG, 1–0, MATTIAS SVANBERG. A bal oldalon felfutó Andersson jobbal emel a magyar kapu elé, Nilsson a hosszúról visszastukkol, érkezik Svanberg, aki egy pazar, kapufás lövéssel a magyar kapu jobb fölső sarkába talál.

22. perc. MOST MEG A GÓLVONALRÓL MENTENEK A SVÉDEK! Zsótér jobb oldali szögletének csúnyán aláfut Linnér, Lenzsérről az üres kapu felé pattan a labda, ám Wahlqvist és Dagerstal óriási nehézségek árán valahogy menteni tud. A frászt már sikerült ráhozni a házigazdákra kétszer is, ám az állás továbbra is 0–0…

20. perc. MEKKORA JÁTÉK, MAGYAR KAPUFA! Pazar magyar kombináció! Katona a jobb szélről óriási keresztlabdát ad Zsótérhoz, aki balról, kapásból, éles szögből kapura bombáz, ám a labda kivágódik a rövid oldali kapufáról! A keresztlabda és a lövés egyaránt gyönyörű volt.

16. perc. AZ SZÉP! Rakip egy nagy trükkel játssza tovább a labdát Asorónak, aki mint kés a vajban, úgy hatol át a magyar védelmen, de lövését Demjén fogja.

12. perc. Spandler tisztáz szögletre egy jobb oldali svéd akció után. A svédek szögletre váltják a szögletet. A második korner után két svéd kísérlet is jön, ám két önfeláldozó magyar mentés után felszabadul a kapunk.

7. perc. AZ ELSŐ KAPUT ELTALÁLÓ LÖVÉS A MIÉNK. Varga Kevin kierőszakol egy szabadrúgást a jobb szélen. A szög beadásra és lövésre is jó, kicsit vagyunk jobbra a tizenhatos csücskétől. Zsótér rátekeri a rövid sarokra, Linnér szögletre ment. A kornerből nem alakul ki veszély.

6. perc. Hasonló magyar támadás, hasonló befejezés, bár kisebb volt a helyzet: Katona jobb oldalról ível át a hosszúra, Zsótér töri el kapásból a labdát, a svéd kapus pulzusa nem ugrik meg.

4. perc. Az első svéd lehetőség. Asoro elrobog a jobb szélen, beadását viszont Nilsson eltöri, így nem lesz nagy veszély az igencsak ígéretes helyzetből.

1. perc. Fehérben a magyar, sárga-kékben a svéd válogatott. A MIEINK KEZDIK A MÉRKŐZÉST!

Svédország egyébként a 2015-ös kontinenstorna győztese, ez elég sokat elmond az utánpótlásképzésük minőségéről.

A svédek kispadján jó társaságban ücsörög a dortmundi Alexander Isak, a hazaiak egyik legnagyobb tehetsége: ott van ugyanis az exújpesti Anton Salétros is.

A svédországi mérkőzés másnapján hazautazik a válogatott, és folytatja a felkészülést a szeptember 11-i (18.00), Belgium elleni hazai selejtezőre, melyet a Szusza Ferenc Stadionban rendeznek meg.

A magyar csapatból több kulcsember is hiányzik: Sallói Dániel az A-válogatottba kapott meghívót, Szoboszlai Dominik sérült, Tóth Bence eltiltott, Kecskés Ákos szintén sérült. Nem könnyű a helyzete Michael Boris szövetségi edzőnek.

A két csapat Budapesten már megmérkőzött egymással: a magyar fiatalok Bíró Bence duplájával gyorsan 2–0-s előnybe kerültek, ám a svédek mindkét félidő hajrájában betaláltak, így a vége 2–2 lett.

Bíró Bence a hazai mérkőzésen duplázott a svédek ellen (Fotó: Török Attila)
Bíró Bence a hazai mérkőzésen duplázott a svédek ellen (Fotó: Török Attila)

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Falkenbergben Svédország U21-es Európa-bajnoki selejtezőn fogadja a magyar korosztályos csapatot, tartsanak velünk!

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Demjén Patrik (Budaörs), Bese Balázs (Vasas), Gundel-Takács Bence (Újpest FC)
Védők:Katona Máté (MTK Budapest), Szivacski Donát (Vasas), Lenzsér Bence (Paksi FC), Pávkovics Bence (DVSC), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Hegedűs János (Puskás Akadémia), Tóth Bence (Mol Vidi FC), Szalai Attila (Mezőkövesd), Gergényi Bence (ZTE)
Középpályások:Vida Máté (DAC – Szlovákia), Jancsó András (Haladás), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Hinora Kristóf (Vasas), Varga Kevin (DVSC), Haris Attila (DVSC)
Támadók:Rácz Barnabás (Haladás), Makrai Gábor (DVTK), Bíró Bence (Guimaraes – Portugália), Kundrák Norbert (Soroksár), Zsótér Donát (Újpest FC), Banó-Szabó Bence (Budapest Honvéd)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik