Először nyert Gera Zoltánnal az U21-es magyar válogatott

BABJÁK BENCE (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)BABJÁK BENCE (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.11.13. 19:50
A magyar-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar U21-es labdarúgó-válogatott edzőmérkőzésen 2–0-ra legyőzte Oroszország korosztályos nemzeti csapatát a székesfehérvári Mol Aréna Sóstóban.
Először nyert Gera Zoltánnal az U21-es magyar válogatott (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Először nyert Gera Zoltánnal az U21-es magyar válogatott (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

U21-ES VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 2–0 (0
0)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött. Vezette: Marhefka (szlovák)
Magyarország: Demjén – Szűcs K., Balogh B., Nagy Zs., Gergényi – Csonka A. (Hidi M., 67.), Mezei (Palincsár, 83.), Szendrei – Szabó M. (Kiss T., 57.), Bárány (Zsóri, 67.), Schön (Kiss Ba., 83.). Szövetségi edző: Gera Zoltán
Oroszország: Makszimenko – Sztyepanov (Ribcsinszkij, 63.), Tatajev, Maszlov, Makarov (Bakajev, 63.) – Tyiknyizjan, Glebov, Lomovickij (Ignatov, 63.), Kulikov (Nyenahov, a szünetben), Golubjev – Ignatyev. Szövetségi edző: Mihail Galaktyionov
Gólszerző: Szendrei (52. – 11-esből), Kiss T. (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Gera Zoltán nem sokat pihenhetett a „főpróba” előtt.

Hét hely még kiadó
A magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság csoportmeccseit 2021 márciusában rendezik, az egyenes kieséses szakasz találkozóit pedig májusban és júniusban. A tervek szerint Magyarország Székesfehérváron, Szombathelyen, Gyirmóton, illetve Budapesten, a Bozsik-stadionban rendez mérkőzéseket. A két házigazda mellett eddig Svájc, Anglia, Oroszország, Spanyolország, Hollandia, Dánia és Franciaország kvalifikálta magát a korosztályos kontinenstornára, a fennmaradó hét hely novemberben talál gazdára.

A magyar U21-es válogatott szövetségi edzője aligha hitte volna, hogy két napon belül két válogatott meccsen ül a kispadon, mégis így történt. A felnőtt nemzeti csapatot irányító Marco Rossi pozitív koronavírustesztje felborította az előzetes forgatókönyvet, a szövetségi kapitányt az Izland elleni csütörtöki Eb-pótselejtezőn másodedzője, Cosimo Inguscio helyettesítette, és az év legfontosabb meccsére a 97-szeres válogatott korábbi középpályás is csatlakozott az A-válogatott szakmai stábjához. A győztes találkozót követően aztán visszaindult saját játékosaihoz, mégpedig azzal a tudattal, hogy péntek este igen kemény erőpróba vár együttesére Székesfehérváron. A magyar-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő gárdára ugyanis a saját selejtezőcsoportját imponáló fölénnyel, tíz mérkőzést 22–4-es gólkülönbséggel letudó orosz válogatott várt a zárt kapus erőpróbán.

Az előjelek távolról sem a magyaroknak kedveztek, Gera Zoltán irányításával péntek estig hét felkészülési találkozón három döntetlen és négy vereség volt a korosztályos együttes mérlege, ám játékosai már az első félidőben jelezték, ezúttal nem akarják az áldozati bárány szerepét eljátszani.

A vendégek kezdtek jobban, Nagy Zsombornak már az első percekben nagyot kellett mentenie a ziccerbe kerülő Alekszandr Lomovickij elől, a jobb szélen többször is a magyar védelem mögé került az ellenfél, ám idővel kiegyenlítődött a játék. Bár válogatottunk három belső középpályással lépett pályára, a támadóhármas két széléről rendre besegítettek a védekezésbe, így amikor az oroszok birtokolták a labdát, a felállás többnyire 4–1–4–1-re módosult. Ez olyannyira bevált, hogy idővel sikerült lefékezni a szélső hátvédeket is bátran támadásba dobó orosz válogatottat, sőt, az első félidő közepén a fehér mezes hazai együttes a vezetést is megszerezhette volna, ám a befejezésekből a pontosság vagy a higgadtság rendre hiányzott.

Előbb Schön Szabolcs tört kapura labdaszerzése után, és bár két oroszon is átjutott, a balösszekötő helyéről eltévesztette a bal alsó sarkot. Nem sokkal később Szabó Máté lőhetett kecsegtető helyzetből, majd egy lecsorgó labda után Bárány Donát állt szemben a kapuval, ám ő meg a jobb felső sarkot nem találta el. A másik oldalon Gyenyisz Makarov átlövését védte Demjén Patrik, így gól nélküli döntetlennel ért véget az első félidő, és úgy tűnt, működik a szakmai stáb elképzelése. A kezdeti megilletődöttség után a magyar játékosok igyekeztek megbecsülni és járatni a labdát, osztálykülönbségről szó sem volt az első negyvenöt percben.

A szünet után Gyenyisz Makarov lőtt kecsegtető helyzetből a jobb felső sarok mellé, majd a túloldalon a magyar csapat jutott óriási lehetőséghez, miután Szabó Máté közeli lövése után Alekszej Tatajev kezén csattant a labda. A játékvezető tizenegyest ítélt, Szendrei Norbert lövése pedig a jobb oldali kapufáról vágódott a hálóba – ezt kicentizte a Honvéd támadója (1–0). A gólszerző néhány perccel később egy közeli szabadrúgás után tesztelte a vendégek kapusát, ám a jobb felső sarokra tartó labdát Alekszandr Makszimenko hárította.

Szendrei Norbert gólja:

Log into Facebook | Facebook

Idővel persze az oroszok is igyekeztek fokozni a nyomást, a hátrányban játszó ellenfél többnyire mélységi indításokkal próbált helyzetbe kerülni, ám Gera Zoltán együttese állta a sarat. Bár fáradtak a mieink, a kapu előtt nem hagytak rést a pajzson, így hiába birtokolták többet a labdát a vendégek, helyzetet nem tudtak kialakítani. Hazai oldalon többek között a Puskás-díjas Zsóri Dániel becserélésével igyekezett frissíteni a csapatot Gera, a Budafok támadója először lépett pályára a korosztályos magyar válogatottban, ám az utolsó negyedórához közeledve az ellenfél térfelén egyre kevesebbet találkoztak a labdával játékosaink, az erejüket szinte teljesen felemésztette az előny őrzése.

A hajrában aztán éppen a Ferencváros ellen felejthetetlen ollózós gólt szerző támadó veszélyeztetett, és bár közeli lövését még védte a kapus, Kiss Tamás ziccerénél már tehetetlen volt: a Puskás Akadémia támadója egy szép löbbölés után higgadtan gurított a jobb alsó sarokba, és ezzel végképp elvarrta a szálakat (2–0). A magyar válogatott szervezett játékkal, sok futással és stabil védekezéssel legyőzte ellenfelét, így Gera Zoltán első győzelmének örülhetett szövetségi edzőként.

Kiss Tamás gólja:

Log into Facebook | Facebook

Sikerélménnyel zárult tehát az Eb-főpróbának is tekinthető felkészülési meccs, válogatottunk ugyanis összetartásokon még találkozik márciusig, ám nemzetközi találkozón már nem lép pályára.

ÍGY ÉRTÉKELT GERA ZOLTÁN ÉS KISS TAMÁS AZ NSO TV-NEK!

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Véget ért a mérkőzés, két góllal legyőztük Oroszországot.

90. perc: Három perc a ráadás.

90. perc: GÓÓÓL! OTT A MÁSODIK! Palincsár remek kiugratása után Kiss Tamás lépett ki ziccerben, majd 14 méterről, jobbal a kapus mellett elpöckölte a labdát, amely a jobb alsó sarokban kötött ki. 2–0

Log into Facebook | Facebook

88. perc: Egy bal oldali beadás után Zsóri maradt le egy kicsivel a labdáról.

83. perc: Kettős csere a mieinknél, Schön és Mezei le, Palincsár és Kiss Balázs be.

83. perc: Mezei is kapott egy sárga lapot, Glebovval kapott össze.

79. perc: Makajev kapott sárga lapot.

76. perc: Ribcsinszkij tüzelt távolról, de a középre tartó lövése nem okozott gondot Demjénnek.

67. perc: Kettős csere a mieinknél, Hidi M. és Zsóri be, Csonka és Bárány le.

64. perc: Védés! Ignatyev lépett ki ziccerben, ballábas lövése után azonban Demjén lábbal védett.

63. perc: Hármas csere az oroszoknál: Makarov, Sztyepanov és Lomovickij le, Bakajev, Ribcsinszkij és Ignatov be.

61. perc: Demjén húzta le a labdát egy jobb oldali orosz szöglet után.

58. perc: Csonka is besárgult, Golubjevet rúgta meg.

57. perc: Szabót Kiss Tamás váltotta a magyar csapatban.

53. perc: Maszlov sárgult be, lerántotta Bárányt.

52. perc: GÓÓÓL! VEZETÉST SZEREZTÜNK! Szendrei Norbert jobbal a jobb alsót választotta, a labda pedig a kapufáról pattant a gólvonal mögé. 1–0

Log into Facebook | Facebook

51. perc: Tizenegyest kaptunk! Szabó lövése után Tatajev kezében akadt el a labda a tizenhatoson belül. Szabó és Szendrei beszélget, a büntetőt utóbbi fogja elvégezni.

48. perc: Szabó 16 méterről jobbal lőtt, de nem találta el a kaput.

46. perc: Újra útjára indult a labda, az oroszok kezdték a második félidőt.

A szünetben cseréltek az oroszok, Kulikovot Nyenahov váltotta.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Nincs hosszabbítás, véget ért az első félidő, a szünetben gól nélküli döntetlen az állás.

45. perc: Egy bal oldali orosz szöglet után Demjént akadályozták, szabadrúgást kaptunk.

39. perc: Mezei bal oldali szöglete után Bárány fejelt, de nem tudta a kapu felé irányítani a labdát.

38. perc: Balogh elől csúsztatták szögletre a labdát az oroszok egy szabadrúgás után.

36. perc: Makarov lőtt 16 méterről ballal, de Demjén könnyedén lehúzta a labdát.

32. perc: Szendrei távoli szabadrúgása után Makszimenko húzta le a labdát.

27. perc: Ez is kimarad! Egy nagy bedobás után nem tudtak felszabadítani az oroszok, így a labda Bárány elé pattant, ő azonban a tizenhatoson belülről nem találta el a kaput.

25. perc: Szabó kapott remek indítást, majd 20 méterről megpróbálta átemelni a kapust. Ez sikerült is, a kaput azonban nem találta el.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

23. perc: Schön húzott el a bal szélen, majd betört a tizenhatoson belülre, lövése azonban nagyon pontatlan volt.

19. perc: Sztyepanov bal oldali beadása után sikerült elrúgni a labdát a tizenhatoson belülről.

17. perc: Gergényi ugratta volna ki Csonkát, de egy kicsit hosszú volt a passza.

11. perc: Gergényi tisztázott szögletre, az orosz sarokrúgást pedig ezúttal is sikerült kivédekeznie a magyar együttesnek.

7. perc: Egy magyar kontra végén, Szabó passza után Schön lőtt, de a labda szögletre pattant egy oroszról.

5. perc: Tatajev fejelt lesről a kapu fölé.

4. perc: Nagy mentett óriásit a tizenhatoson belül: Lomovickij elől becsúszva tisztázott szögletre.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a mieink indították útjára a labdát.

A kezdőcsapatok a Mol Aréna Sóstóban (Fotó: Árvai Károly)
A kezdőcsapatok a Mol Aréna Sóstóban (Fotó: Árvai Károly)
A bemelegítés (Fotó: Árvai Károly)
A bemelegítés (Fotó: Árvai Károly)

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Oroszország U21-es felkészülési mérkőzés. Tartsanak velünk!

Card

ELŐZMÉNYEK

Oroszország ellen játszik felkészülési mérkőzést pénteken az U21-es magyar válogatott, amely utoljára lép pályára nemzetközi meccsen a jövő márciusban kezdődő, magyar-szlovén közös rendezésű korosztályos Európa-bajnokság előtt. Az ellenfél ebben a korosztályban a kontinens egyik legerősebb csapatának számít, selejtezőcsoportjában tíz meccsen huszonhárom pontot gyűjtve végzett az első helyen, vagyis nehéznek ígérkező erőpróba várGera Zoltánegyüttesére. A szövetségi edzőnek mindenesetre némi kapaszkodót jelenthet, hogy a keretbe meghívott játékosok többsége rendszeresen lehetőséghez jut első vagy másodosztályú klubjában. Vagy éppen Olaszországban...

Az utóbbi hetek egyik legkellemesebb meglepetése kétségkívül Balogh Botond története, a 18 esztendős hátvéd október végén a Pescara elleni Olasz Kupa-meccsen bemutatkozott a Parma első csapatában, majd az Inter ellen 2–2-re végződő Serie A-bajnokit is végigjátszotta. Ez persze önmagában nem garancia a nyugat-európai karrierre, ám semmiképp sem hátrány, ha a fiatal magyar tehetségben a kontinens egyik legerősebb bajnokságában is látnak fantáziát. Az MTK-ból tavaly nyáron Olaszországba szerződő védő egy éve még az U17-es válogatottal vett részt a korosztályos brazíliai világbajnokságon, most az U21-es csapat játékosaként igyekszik feltartóztatni az orosz támadókat.

„A taktikai fegyelemről sokat tanultam Olaszországban, ezen a téren minden játékossal szemben nagyok az elvárások a Serie A-ban– mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatónBalogh Botond.Emellett nyilván fizikailag is fejlődtem, de még nagyon sokat kell dolgoznom azért, hogy eljussak arra a szintre, amelyet kitűztem magam elé. Épp emiatt ugyanolyan érzésekkel érkeztem a korosztályos válogatott összetartására, mint korábban. Két meccset játszottam a Parma első csapatában, ám ez önmagában nem változtat semmin, ugyanolyan keményen kell edzenem a válogatottnál. A megfelelő teljesítményt és a kellő koncentrációt minden közegben elvárják a labdarúgótól, most az a cél, hogy az Oroszország elleni meccsen minél jobban teljesítsünk. Nagyon nehéz kilencven perc vár ránk, de tudjuk, kinek mi a feladata, a szakmai stáb alaposan felkészített minket. Próbáljuk minél többet birtokolni a labdát, betartani a taktikai utasításokat, meglátjuk, mire lesz elég a teljesítményünk.”

Amíg a Parmában pallérozódó tehetség a védekezés megszilárdításáért tehet sokat,Schön Szabolcsa támadások hatékony befejezéséért. Az MTK szélsője jó formában csatlakozott a korosztályos válogatotthoz, múlt szombaton hatalmas gólt szerzett a Mol Fehérvár elleni 3–1-re megnyert bajnokin.

„Pénteken is szívesen lőnék hasonlót, igaz, még nem tudom, kezdőként számol-e velem Gera Zoltán –mosolygott a 20 esztendős támadó. –Mindenesetre nagyon várom a meccset, bízom benne, hogy az MTK-ban mutatott formámat át tudom menteni az utánpótlás-válogatottba. Szeretném góllal vagy gólpasszal segíteni a társakat, ám ennél is fontosabb, hogy csapatként stabil teljesítményt nyújtsunk. Bizonyos szempontból különleges összecsapás lesz, elvégre szeretnénk megszerezni az első győzelmünket, másfelől az Európa-bajnokság márciusi rajtja előtt most játszunk utoljára nemzetközi mérkőzést. Bízom benne, hogy az edzéseken gyakorolt játékelemek a pályán is visszaköszönnek, szeretnénk jó eredménnyel hangolni az Eb-re.”

„Ez lesz az utolsó nemzetközi felkészülési mérkőzésünk az Európa-bajnokság előtt, részben ennek tudható be, hogy ezúttal a szokásosnál több játékost hívtunk meg, köztük egy-két új labdarúgót is, akikről szeretnénk közelebbi benyomásokat szerezni– idéziaz mlsz.huGera Zoltánt.Egy rendkívül erős ellenféllel mérhetjük össze a tudásunkat, aminek kimondottan örülök, hiszen most lemérhetjük, hogy néhány hónappal az Eb előtt hol tartunk egy olyan válogatottal szemben, amely selejtezőn harcolta ki az Eb-részvételt, és Európa legjobbjai közé tartozik.”

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Demjén Patrik (ZTE), Varga Ádám (Soroksár), Hutvágner Gergely (Siófok)
Védők:Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Huszti András (Budafok), Szűcs Kornél (DVTK), Balogh Botond (Parma), Nagy Zsombor (MTK Budapest), Mocsi Attila (Haladás), Gergényi Bence (ZTE FC), Zeke Márió (Mol Fehérvár FC)
Középpályások:Csonka András (Ferencváros), Hidi M. Sándor (Vasas), Kovácsréti Márk (Kisvárda), Kiss Tamás (Puskás Akadémia), Skribek Alen (Budafok), Hinora Kristóf (Vasas), Szendrei Norbert (Budapest Honvéd), Mezei Szabolcs (MTK Budapest), Palincsár Martin (MTK Budapest)
Támadók:Schön Szabolcs (MTK Budapest), Szabó Máté (Budafok), Dragóner Filip (ZTE), Bárány Donát (DVSC), Zsóri Dániel (Budafok)

Gera Zoltán első győzelmére hajtott az U21-es válogatott szövetségi edzőjeként (Fotó: Árvai Károly, archív)
Gera Zoltán első győzelmére hajtott az U21-es válogatott szövetségi edzőjeként (Fotó: Árvai Károly, archív)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik