Fájó vereség: kikaptunk Romániától az U21-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2021.03.27. 17:45
A félig hazai rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon Magyarország 2–1-re kikapott Romániától Budapesten, a Bozsik Arénában. Ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott már nem juthat tovább a csoportjából.
Amikor még... (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Amikor még... (Fotó: Török Attila) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA
A-CSOPORT
Magyarország–Románia 1–2 (0–0)
Budapest,Bozsik Aréna,zárt kapuk mögött. Vezette:Visser (belga)
Magyarország:
Bese Balázs – Bolla, Balogh Bo., Mocsi, Deutsch L. (Bukta, 89.) – Csonka A., Mezei (Kata, 67.) – Skribek (Bárány, 52.), Szendrei N., Kiss T. (Tamás O., 67.) – Szőke.Szövetségi edző:Gera Zoltán
Románia:Vlad – Harut, Ciobotariu, Pascanu – Boboc, Olaru, Marin, Ciobanu, Morutan (A. Petre, 61.) – G. Ganea (O. Popescu, 86.), Matan (Itu, 89.).Szövetségi edző:Adrian Mutu
Gólszerző:Csonka A. (55.), ill. Matan (70.), Pascanu (87.)
Kiállítva:
Szőke (42.)

A csoport másik mérkőzésén
Németország–Hollandia 1–1 (Nmecha 84., ill. J. Kluivert 48.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Csak keményen!
Harcosan!


Alighanem ez volt a jelszó a magyar csapat táborában a szerda este Németország ellen 3–0-ra elveszített első csoportmérkőzés után. Persze, egy Románia elleni válogatott mérkőzés mindig, minden körülmények között óriási presztízscsata, hát még egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon – de már az első percekben látszott, hogy az elszántsággal nem lehet probléma ezen az összecsapáson. Olyannyira nem, hogy az első fél órában öt sárga lapot is ki kellett osztania a játékvezetőnek, ebből hármat mi kaptunk.

Sajnos azonban a keménységet, az agresszív játékot nem mindig sikerül megkülönböztetni az ostoba, felesleges durvaságoktól. Szőke Adrián a meccs elején azért kapott sárga lapot, mert összetűzésbe keveredett a temesvári születésű Marius Marinnal, aki az olasz Pisa légiósa, és már ezzel eldőlt, hogy Szőke Adrián biztosan nem lehet ott eltiltás miatt a harmadik csoportmérkőzésen Hollandia ellen. Ez azért is lehet érdekes, mert a támadó éppen Hollandiában légióskodik.

Ám a támadót nem nyugtatta meg igazán a sárga lap: nem sokkal a szünet előtt feleslegesen arcon ütötte Denis Ciobotariut, amiért megkapta a második sárga lapját is – nehéz helyzetbe hozva a magyar csapatot, azt a magyar csapatot, amelyen Gera Zoltán szövetségi edző két helyen változtatott a németek elleni kezdőcsapathoz képest: Kata Mihály és Palincsár Martin ki-, Csonka András és Skribek Alen bekerült az együttesbe. Románia pedig pontosan ugyanazzal a kezdőcsapattal állt fel, mint az első csoportmérkőzésen, amikor egy–egyre végzett Hollandia ellen.

Döntő szempont lehet-e, melyik edző volt jobb futballista? – ezen meditáltunk, és nem könnyű a döntés, hiszen Gera Zoltán és Adrian Mutu is nagyszerű labdarúgó volt…

De vissza a fiatalokhoz: a fehérvári Bolla Bendegúz kitűnő lövése vezette fel a mérkőzést, és bár látszott, hogy a magyar csapat próbál agresszívan letámadni, az ellenfél játékosai képzettebbnek, gyorsabbnak tűntek. Fél óra elteltével mégis a román kapus, Andrei Vlad védett ismét bravúrral, ekkor Mezei Szabolcs szabadrúgásánál kellett kipiszkálnia a bal felső sarok elől a labdát. Akárcsak szerdán, ezúttal is 4–2–3–1-es hadrendben játszottak a mieink, igyekeztek a labdát megbecsülve, azt a földön tartva építkezni, de az első félidőben nem nagyon tudtunk akcióból helyzetet kialakítani.

Négy védővel, négy középpályással és egy csatárral kezdte a második félidőt Gera Zoltán csapata, és ahogy arra számítani lehetett, főleg védekeznie kellett. A románok birtokolták többet a labdát, és néhány percig a Puskás Akadémia játékosa, Deutsch László került főszerepbe. Előbb rossz ütemben lépett oda Andrei Ciobanunak, el kell ismerni, hogy itt járt volna a tizenegyes a románoknak, de a játékvezető, bár hosszan tanácskozott segítőivel, nem ítélt büntetőt. Néhány perccel később egy labdaszerzést követően gyors kontratámadást vezethettek a mieink, és Deutsch beadása után Csonka András lőtt a román kapuba.

A vezetés megszerzése emberhátrányban egyértelműen a szervezett, alázatos játék eredménye volt, de azt is tudta mindenki: nagyon nehéz percek várnak a hazai együttesre. A románok nem is hagyták annyiban a dolgot, teljesen a kapuja elé szorították a magyar csapatot, egyre több lövési kísérlettel próbálkoztak, és végül Alexandru Matan egyenlíteni tudott. Bosszantó volt, mert minden magyar játékos elfoglalta a védekező pozícióját, ám a gólszerzőt mégsem zavarta senki igazán abban, hogy egyre közelebb és közelebb hozza a kapunkhoz a labdát, és lőjön.

Gera Zoltán persze próbálta cserékkel frissíteni együttesét, a mérkőzés utolsó szakasza azonban még inkább a román labdabirtoklási fölényről és a magyar védekezésről szólt. Küzdöttek a mieink, sok futással és szervezett védekezéssel próbálták ellensúlyozni a létszámbeli különbséget, de a román nyomást nem bírták a meccs végéig. Az ellenfél szögletet végzett el, vagyis nem hirtelen került a kapunk elé a labda, és Mocsi Attila figyelmetlenségét kihasználva Alex Pascanu közelről a hálóba lőtt. Ezzel Románia megnyerte a mérkőzést, és sohasem tudjuk meg, hogyan alakult volna, ha nincs az a buta piros lap…1–2

A vereség miatt Magyarország biztosan nem jut tovább a csoportjából.

A-CSOPORT
1. Németország
2
1
1
4–1
+3
4
2. Románia 2
11
3–2
+1
4
3. Hollandia2
2
2–2
0
2
4. Magyarország
2

1
1–5–4
0

PERCRŐL PERCRE

Alig kezdődött el az U21-es Eb, és máris kiesett a válogatottunk.

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc
Petre lő jobbal az ötös jobb sarka elől középre és laposan, véd Bese. A korner után a léc fölé lő kissé messzebbről Ciobanu.

90+4. perc KIMARAD, Bolla passzát Bárány 15-ről, kissé jobbról a jobb alsóba lőné, jobbal, de hatalmasat véd vetődve Vlad kapus!

90+3. perc Bese cselez, rosszul, román helyzet lenne, de visszafut és ment Bukta.

90+2. perc Kata lő ballal 21-ről egy román védőbe, Mocsi beadása rossz aztán.

Öt perc a ráadás!

89. perc Bukta Csaba váltja Deutschot, védő helyett ék. Matant Catalin Itu váltja amott.

Matan bal oldal, jobblábas szögletét a rövid oldali ötössarkon fejjel középre csúsztatta Petre, övé a gólpassz.

87. PERC AJJAJ, VEZETNEK A ROMÁNOK! Mocsi mellől ALEXANDRU PASCANU félmagasan a bal sarokba lő három méterről, középről, bevetődeve. Jobbal: 1–2!

86. perc Octaviu Popescu
be, Ganea le.

84. perc
Ganea jobb oldali beadására kivetődik Bese, kisegíti Bolla, de Matan beadása után román ziccer, szerencsére Petre négy méterről a bal sarok mellé fejeli a labdát!

Mesteremberek (Fotó: Török Attila)
Mesteremberek (Fotó: Török Attila)


81. perc
Harut jobb oldali beadását kifejeli az ötösön az utolsó pillantban Mocsi, Balogh fejjel blokkolja aztán Matan 17 méteres bombáját!

80. perc George Ganea kap sárga lapot reklamálásért.

76. perc Bolla lő ballal két csel után nem sokkal a jobb alsó mellé középről, 22-ről.

75. perc Nyomnak a románok, a gólszerző jobbal a bal felső fölé lő kissé jobbról, 22-ről, előtte Ciobanu középtávoliját kikapta a bal alsó elől Bese.

GÓLVIDEÓ ITT!

70. PERC Ciobanu passza után, három magyar játékos közül ALEXANDRU MATAN EGYENLÍT, a bal felső sarokba lő ballal. Kissé balról, 15 méterről, Bese hiába repült már: 1–1!

68. perc
Bolla szerel, szépen megindul, okos labdatartás, Katát szereli aztán Marin a 16-os bal sarka előtt.

5–3–1-ben a magyarok immáron.

67. perc Kata Mihály és Tamás Olivér be, Kiss és Mezei megy le.

66. perc Ciobanu lő jobbal a léc fölé 22-ről.

65. perc Matan bal oldali beadását jobbal kapura rúgja az ötösről Ganea, de nagyon mellé! Kellett Deutsch szoros helyezkedése és minimális kis lökése is.

Két csatárral immáron a románok, szélső helyett ék.

61. perc Adrian Petre be, Morutan le.

A románok az előző öt magyarok elleni meccsüket megnyerték az U21-es korosztályban... Mumus!

58. perc Olaru fejel hétről, középről kapura, Bese balra legördülve fogja a labdát. Morutan adott be igen lazán, és igen üresen állva.

Mester és tanítványa: Csonka anno játszott Gera oldalán párszor a Fradiban!

1996-ban még más volt a lebonyolítás, és az Eb-t összekapcsolták az olimpiai selejtezőkkel, de azzal, hogy a csoportkörös selejtezőből továbbjutottak a mieink, a nyolc között, egy oda-visszavágós párharcban a skótokkal találkoztak. Ez egyszerre volt az Eb negyeddöntője és az olimpia selejtezője, mivel azonban Skócia az olimpián önálló csapatot nem indíthat, így a mieinknek az első meccset elég volt megnyerniük az olimpiai kvalifikációhoz. Viszont a 3–1-re elveszített visszavágón az U21-es Eb spanyolországi négyes döntőjébe már nem sikerült bejutniuk a mieinknek.

25 év után újra magyar gól az U21-es Eb-ken, az összesen 7, románok elleni meccsükből 6-szor betaláltak az U21-eseink.

55. perc Kiss megindul a balon, de rosszul passzol, Bárány visszajátssza balra, Deutsch ballal balról beadja, laposan, az ötösről, középről ballal a kapuba közepébe lő CSONKA ANDRÁS! 1–0!

Az U21-es korosztály legutóbbi két Eb-döntőjét Németország és Spanyolország játszotta, előbb a németek, míg két évvel ezelőtt a spanyolok győztek. A rendezőként alanyi jogon résztvevő magyar U21-es válogatott ötödik alkalommal szerepelhet U21-es Eb-n. Legutóbb 1996-ban jutott el a legjobb nyolc csapat közé (a kétmeccses negyeddöntő már az Eb része volt), és a legjobb eredményét 1986-ban érte el, amikor elődöntőbe jutott, de a későbbi győztes spanyolokkal szembeni, oda-visszavágós párharcot 5–4-es összesítéssel elveszítette (érdekesség, hogy 1986-ban, a spanyolok elleni, idegenbeli visszavágón túlkorosként – mert erre a szabályok lehetőséget adtak – pályára lépett az akkor már 30 éves Törőcsik András is – a szerk.).

54. perc Két csel után kissé balról, 14 méterről jobbal a bal alsó mellé tekeri a labdát Matan.

A kezdetektől 2015-ig nyolc csapattal rendezték meg a tornát, 2017-ben és 2019-ben 12 csapat vett részt, idén először 16 csapat indulhat, akárcsak majd 2023-ban Romániában és Grúziában.

A második félidőre Skribek Alen lett a középcsatár, de hamar megsérült (Fotó: Török Attila)
A második félidőre Skribek Alen lett a középcsatár, de hamar megsérült (Fotó: Török Attila)

52. perc Bárány Donát be, Skribek le. Ékcsere.

51. perc Deutsch László kap sárga lapot Balutan felrúgásáért.

50. perc HŰHA, ROMÁN BÜNTETŐ? Nagyot esik az ötös jobb sarka és Deutsch előtt Ciobanu... TOVÁBB, köszönjük, hatalmasat rúgott ellenfelébe a magyar fiú, miután az már eltolta a labdát.

49. perc Skribek az ék most, rosszul ért földet, a jobb lába fáj. Ápolás a pályán.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Szőke a Heracles Almelo játékosaként 18 meccsen 1 gólt lőtt, egyébként szerb U18-as válogatott volt.

Piros lap! (Fotó: Török Attila)
Piros lap! (Fotó: Török Attila)

Ki gondolta volna, hogy hat év várakozás után, 1986-ban a legjobb négyig is eljut a magyar válogatott? Noha a honi futballkedvelőknek ebből az esztendőből elsősorban – és sajnos kitörölhetetlenül – a mexikói világbajnokságon a Szovjetunió ellen benyelt, 6–0-s vereség rémképe villan fel, azért történt jó is abban az évben. Tajti József – a felnőttválogatott pályaedzője, aki amolyan másodállásban tolta az U21-es együttes szekerét – csapata a korabeli híradások szerint is dicséretesen helytállt a korosztályos Eb-n. A lengyel együttest összesítésben 5–1-re múlta felül, majd az esélyesebbnek gondolt spanyolok vártak a fiúkra. A rivális a 3–1-es magyar győzelemmel zárult első mérkőzés után 4–1-re fordított odahaza, s később megszerezte története első U21-es Eb-trófeáját.

1986-ig két negyed- és egy elődöntős helyezés is bekerült a históriás könyvekbe. Az első hivatalos U21-es eseményen a mieink csak a torna végső győztesétől, Jugoszláviától kaptak ki a legjobb nyolc között; érdekesség, hogy Mariborban 1–0-s magyar siker született, Békéscsabán viszont a rivális bizonyult jobbnak (0–2). Két esztendővel később az keletnémet csapat volt túlságosan rágós falat: a 2–0-s hazai diadalt 3–0-s jénai zakó követte (akkor amúgy nem az aranyérmes állt a mieink útjába, mivel a döntőben a szovjetek felülkerekedtek a NDK-n).

Az 1974-ben győztes MAGYAR alakulatnak a selejtezőkkel együtt tíz mérkőzést kellett megvívnia, a nyolccsapatos tornán minden egyes körben oda-visszavágós párharcokban dőlt el a továbbjutás. A magyarok nagyot küzdöttek, hiszen az elődöntőben 2–2-es összesítést követően tizenegyesekkel múlták felül a Szovjetuniót, a döntőben pedig előbb hátrányból álltak fel (3–2), majd a visszavágón – a Népstadion őrjöngő szurkolóseregének nagy örömére – 4–0-ra lelépték az NDK válogatottját.

U21-es Európa-bajnokságot 1978-tól rendeznek kétévente, azt megelőzően, 1972 és 1976 között három U23-as Eb-t rendeztek. Viszont attól függetlenül, hogy a tornát 1978-tól U21-es Eb-nek hívják, mindig a 23. életévüket abban az évben betöltő, illetve 23 évesnél fiatalabb játékosok vehetnek részt rajta – tulajdonképpen azok, akik a selejtezők indulásakor vagy az után töltötték be a 21. életévüket. A mostani U21-es Eb-n az 1998. január 1. után született labdarúgók szerepelhetnek.

A 2021-es, 16 csapat részvételével Magyarországon és Szlovéniában megrendezendő U21-es Európa-bajnokság azon kevés korosztályos torna közé tartozik, amelyet nem töröltek vagy nem módosították jelentősen az időpontját, illetve versenykiírását, esetleg a helyszínét a koronavírus-járvány miatt. Annyi módosítás történt az eredeti tervekhez képest, hogy nem nyáron kezdődik, hiszen június 11-én már rajtol a felnőtt Eb, hanem március 24. és 31. között megrendezik a csoportkört, majd május 31. és június 6. között az egyenes kieséses szakaszt.
Emlékszik még Mutu nagy balhéjára? JÁTÉKOSPORTRÉ ITT!

45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Olaru jobb oldali beadását Ganea jobbal nem sokkal pörgeti hatról, kissé jobbról a bal alsó mellé!

Három perc a ráadás.

45. perc Csonka András odalép Matan lábára, sárga lap ez is. Ápolás, még a sportszár is elszakadt.

Kiállítás második sárga lappal.

42. PERC Ó, MEKKOR HIBA... SZŐKE ADRIÁN KAP SÁRGA LAPOT Ciobotariu lekönyökléséért. Jogosan, abszoltúte, micsoda fölöslegese szabálytalanság!

41. perc Ciobotariu beadását elengedi elegánsan Ganea, Boboc jobbal tízről a léc fölé lő!

Denis Ciobotariu atyja Liviu az Antwerpen és a Standard Liege egykori légiósa, 32-szeres válogatott anno, jól megtermett középső védő, az 1998-as vébén és a 2000-es Eb-n is járt.

38. perc Mezőnyharc, kiemelkedik a sarabolásból egy acélkemény Csonka-belépő.

33. perc Ciobotariu Ganea elé játszik balról, az ötös bal sarka elé, jő azonban Mezei, szereli, és kirúgás!

31. perc A mindenit, Mezei ballal kissé jobbról, 21 méterről a bal felső sarokba tekerne egy Szendrei által kiharcolt szabadrúgást, de ezt is eléri a ruganyos Vlad! Bravúrral! Kiss távolija távolról sem jó aztán.

A csoportkört március 24. és 31. között rendezik meg, a kieséses szakaszra pedig május 31. és június 6. között kerül sorra. A négy csoportból az első két helyezett jut be a negyeddöntőbe. Magyarországon Gyirmót, Székesfehérvár, Szombathely és a kispesti Bozsik Aréna lesz a helyszín, míg Szlovéniában Celje, Koper, Maribor és Ljubljana, a finálét a szlovén fővárosban játsszák. A mérkőzéseket zárt kapuk mögött rendezik meg.

A tornán – bár a hivatalos elnevezése U21-es Eb – az 1998. január 1. után született, tehát a 23. életévüket idén betöltő, illetve 23 évesnél fiatalabb játékosok szerepelhetnek.

26. perc Csonka fejel Morutanhoz a 16-oson belül, szerencsére odalép Mocsi, testtel fedezi a labdát, kirúgás. Pont az ilyenek nem fognak beleférni, mert úgy járunk, mint a németek ellen.

24. perc Fekvő ember a sorfal mögött, de nem kell, Morutan magasan a léc fölé pörget ballal kissé jobbról, 19 méterről.

A magyar válogatottal egy csoportban szereplő, valamennyi csoportmérkőzését a Bozsik Arénában játszó román csapatból kimaradt a korosztály négy legértékesebbnek tartott játékosa: Ianis Hagi (Rangers), Denis Man és Valentin Mihaila (Parma) a felnőttválogatott világbajnok selejtezőiben szerepel majd március végén, míg Florinel Coman (FCSB) gyenge formája miatt még a tartalékok közé sem került be. Adrian Mutu ugyanakkor nevezte a héten pozitív koronavírus-tesztet produkáló Valentin Costachét, bízva abban, hogy a kolozsvári támadó meggyógyul a torna kezdetéig.

23. perc Sárga lap Mocsi Attilának, és szabadrúgás, mert a vonal előtt rúgta fel Matant, Balogh nagy hibája után. Megérte így is talán.

22. perc Na, Matan bemutat öt cselt a 16-oson belül, aztán visszapasszol, Marin megoldja. Bedobás jobbról.

21. perc Az amúgy jobbhátvéd Boboc elfut a bal szélen, ballal középre ad, rosszul szerencsére, fejjel ment Ganea elől Mocsi.

18. perc Ennek örömére kivetődik az ék elé Bese, Matan bal oldali, lapos beadását követően.

Ismerős? A kis George Ganea apja a nagy Ionel, 45 válogatott meccsen 19 gólt lőtt, játszott a VfB Stuttgartban és a Wolverhamptonban is. Láthattuk őt a 2000-es Eb-n is.

15. perc Középen üresen Skribek, de rossz a Kiss-beadás.

13. perc Nem figyelünk, Olaru beadása után a túloldalról szintén bead Morutan, ballal, középről nyolc méterről a jobb sarok mellé fejel Ganea. ROMÁN ZICCER!

13. perc Kiss Tamás odalép Harut jobb bokájára, sárga lap és eltiltás...

10. perc Matan megindul szépen a balon, Csonka mellől, be ballábas beadását kivágja a kapus előtt Balogh! A beadást kiüti Bese, nem túl messzire, de kisegíti Kiss. Egy Kiss-segítség kellett most a kapusnak.

56 százalékban a magyaroké a labda.

8. perc Nagy védés, Bolla jobbal a jobb felsőbe lőne kissé jobbról, 23-ról, de nagyot véd Vlad. Robinzonád.

6. perc Mezei beadását kifejeli az ötös jobb sarka elől Boboc, visszajátssza Deutsch, magas láb Szendreinél középen. Szőke Adrián összefut kissé mögötte a sípszó után Marius Marinnal, vitatkozás, sárga lap mindkét félnek, a románnak eltiltás.

5. perc Kiss megindul a jobbon, kettőt cselez, majd gyorsan felvágja Denis Ciobotariu, sárga lap.

2. perc Balogh hazaadását jó messzire elrúgja Bese.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink vörös mezben és fehér nadrágban, a románok tiszta tengerkékben.

Egy kis örökmérleg: 8 találkozó, 2 magyar és 6 román sikerrel, 9, ill. 16 rúgott góllal.

Alex Pascanu arról beszélt, az a céljuk, hogy a szombati meccs után 4 pontjuk legyen. „A legfőbb erényünk a mentalitásunk. Láthatták a hollandok ellen is, hogyan küzdöttünk, soha nem adjuk fel. Úgy gondolom, a magyarok elleni mérkőzés nehezebb lesz, mint a nyitó meccsünk volt, de magas célokat tűztünk ki magunk elé: túl akarjuk szárnyalni a 2019-es eredményünket, amikor az elődöntőig meneteltünk. Néhányan most is tagjai vagyunk a csapatnak, de más a játékstílusunk. Egyébként számomra örök emlék marad a két évvel ezelőtti Eb, amikor Olaszországban a szurkolóink ezrei előtt játszhattunk. Most nagyon hiányoznak, de tudom, hogy a tévé előtt sokan szorítanak értünk” – mondta a védő.

„A magyarok elleni mérkőzés nagyon magas érzelmi töltettel bír – mondta Adrian Mutu. – Nem lesz könnyű, mind a két csapat ambiciózusan fog játszani, remélem, mi nyerünk. Jobb csapatunk van, remélem, ezzel a fiúk is tisztában vannak, én bízom bennük. A magyar válogatott meg akarja ragadni az utolsó lehetőséget, hogy továbbjusson a csoportból, emiatt is nagyon motivált lesz. De mi is azok vagyunk, hiszen egy győzelemmel komoly esélyeink lennének elérni a kieséses szakaszt. Mindig is a támadófutballt szerettem, a csapatommal is erre törekszünk, de ez nem működhet jól a stabil védekezés nélkül. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért.”

A magyar válogatott vereséggel kezdte meg a csoportkört a szlovénekkel közös rendezésű Európa-bajnokságon. Bár a 60. percig tartotta magát, a németek végül kiütötték (3–0) Gera Zoltán együttesét. A románok az első fordulóban egy pontot szereztek (1–1) a hollandokkal szemben. A mieink tavaly kétszer léptek pályára, felkészülési meccsen ikszeltek Szlovéniával, valamint legyőzték Oroszországot. Ezzel szemben a román fiatalok öt párharcot tudtak le 2020-ban, s csak egyet, az ukránok elleni selejtező meccset veszítették el (3–1–1).


„Senkit sem kell külön motiválni, mindenki átérzi a presztízsmeccs súlyát – mondta a Parmában pallérozódó Balogh Botond, aki az Internazionale elleni Serie A-mérkőzéshez hasonlította a Németország elleni találkozót, olyan sokat kellett futnia, védekeznie. – Az első csoportmeccsünknek is akadtak pozitívumai, és hiszem, sokkal többet mutatunk majd a románok ellen, érzek annyit ebben a csapatban, hogy lesznek lehetőségeink. Ugyanakkor biztos vagyok benne, nehéz kilencven perc elé nézünk, ezért fegyelmezetten be kell tartanunk a taktikát, az elsőtől az utolsó percig összpontosítanunk kell.”

Balogh Botond: mint az Inter ellen! Balogh Botond a keret legfiatalabb játékosaként az egyik legérettebb teljesítményt nyújtotta a magyar válogatott Németország elleni mérkőzésén. A tizenkilencedik életévét júniusban betöltő középhátvéd elmondta, ahhoz képest, hogy négy hétig nem edzett sérülése miatt, jól bírta a terhelést, nem érzett fájdalmat a lábában. Bizakodva és elszántan várja a Románia elleni összecsapást.

Nagy változások nem várhatók a román együttesben, talán csak a középhátvéd posztja kérdéses. Denis Ciobotariu kezdése mindenkit meglepett, hiszen a CFR játékosa ritkán játszik klubjában (12 mérkőzés/1 gól az idényben), a szakértők többsége inkább Andrei Chindrist (FC Botosani, 28/2) látná szívesebben a csapatban. A gerincet így is az FCSB adja, ám a négy bukaresti labdarúgót az első mérkőzésen elhalványította a pazar szabadrúgásgólt szerző, nagy munkabírású Viitorul-középpályás, Andrei Ciobanu.

„Futballistáink kreatívak, de ennél jobb játékra is képesek vagyunk. Magyarország ellen csak a győzelemre gondolunk. Hiába vannak négyen is a felnőttválogatottnál, akik most kezdők lehetnének, nélkülük is sokra vihetjük” – nyilatkozta a Telekom Sport tv-nek Mihai Stoichita, a román szövetség technikai igazgatója. A magyar U21-es csapatot Alexandru Baluta, a Puskás Akadémia középpályása elemezte a Gazeta Sporturilor kérésére, szerinte a hazaiaknál nincsenek akkora egyéniségek, mint Romániánál, viszont eltökéltséggel, jó hozzáállással és csapategységgel ellensúlyozhatják ezt: „Erő és eltökéltség jellemezte mindig a magyar válogatottat, türelemre lesz szükség ellene.”

Alexandru Baluta, a Puskás Akadémia légiósa szerint a magyarok ellen kulcskérdés a higgadtság. Jelentősen megnőttek Románia várakozásai az U21-es válogatott Európa-bajnoki szereplésével kapcsolatban a Hollandia elleni 1−1-es döntetlen után. Adrian Mutu szövetségi edző önbizalmat sugalló nyilatkozatokkal vágott neki a budapesti mérkőzéseknek, ám a román szurkolók és szakértők szerint a keret játékosai képességekben jóval elmaradnak a két éve elődöntőig jutó csapat tagjaitól. Holott az akkoriak közül öten most is Eb-résztvevők, ám 2019-ben még csak a belső védő Alex Pascanu számított alapembernek közülük. A szerdai 1−1 után viszont megnőtt az étvágy, és bár a továbbjutásról még senki sem beszél, a magyarok elleni győzelmet kötelezőnek tartják Bukarestben.

ELLENFÉLNÉZŐ: ROMÁNIA

Románia megmutatta, képes a végső győzelemre esélyes riválisával is felvenni a versenyt, szerdán 1–1-et játszott Hollandiával. „A mérkőzést látva azt kaptuk a románoktól, amit vártunk, ezúttal is bizonyították, hogy jó csapatot alkotnak – mondta a szövetségi edző. – Intenzív futballt játszottak, megütik a nemzetközi topszintet, úgyhogy fel kell vennünk az általuk diktált tempót. Kompakt csapat benyomását keltették, amely masszívan védekezik, jó az átmenetekben, és már elöl letámad. Erényeik mellett a románoknak is vannak gyengéi, ezeket szeretnénk kihasználni, a játékosoknak elmondtuk, miként lehet őket megfogni.”

Elkél a feltöltődés, Gera Zoltán szerint ugyanis a szerdaihoz hasonló intenzitású találkozó vár a magyar korosztályos együttesre.

A szövetségi edző elmondta, megbeszélték a játékosokkal, milyen hibákat követtek el, illetve mit kellett volna jobban csinálniuk Németország ellen – a mérkőzés tapasztalatait a torna hátralévő mérkőzésein hasznosíthatják. „Videóztunk, elemeztünk, és megbeszéltük, mit szeretnénk játszani – folytatta a 41 éves szakember. – Jobban kell sáfárkodnunk a megszerzett labdákkal, bátrabbnak kell lennünk. Fontos, hogy a pályán lévők egyénileg is nagyobb felelősséget vállaljanak, ez kell ahhoz, hogy bátrabban próbálkozzanak. Labdabirtoklásban is fejlődnünk kell, hiszen ha folyamatosan védekezünk, gyorsan elfogyhat az energiánk. Az erőnlétet is helyre kell ráznunk, a regeneráció szempontjából lényegesek ezek a napok. Úgy látjuk, a játékosok egyre frissebbek, és a szombati mérkőzésre megfelelő fi zikai állapotban lesznek.”

Csak remélni lehet, hogy fiataljaink túltették magukat a találkozón, amiben a szakmai stáb pedagógiai érzéke lehetett segítségükre. „Próbáltuk meggyőzni a játékosokat arról, jobb, ha mielőbb elfelejtik a szerdai mérkőzést, és az ilyesmin nincs is idő sokat töprengeni – nyilatkozta a Románia elleni mérkőzést megelőző péntek délutáni sajtótájékoztatóján Gera Zoltán szövetségi edző. – Erősebb csapattól szenvedtünk vereséget, de sokáig – úgymond – meccsben voltunk. Labdarúgóim megtapasztalhatták, milyen egy gyors tempójú csapat ellen játszani, sokat ki is vett belőlük az összecsapás, hiszen rengeteget dolgoztak – úgyhogy lesznek változások a csapat összetételében. Az ilyen erőpróba azonban nemcsak testi, hanem mentális frissítést is igényel, márpedig azt nehezebb észrevenni, hogy lelkileg ki milyen állapotban van.”

A magyar U21-es válogatott tagjainak nem volt túl sok idejük foglalkozni a Németország ellen 3–0-ra elveszített mérkőzéssel, hiszen szombaton újabb erőpróba vár rájuk, Romániával játszanak a Bozsik Arénában. A Szlovéniával közös rendezésű Európa-bajnokság első magyar érdekeltségű mérkőzése rávilágított, hogy a magasabban jegyzett vetélytárs által diktált iram szokatlan a honi versenysorozatokban edződő tehetségeinknek. A hatvanadik percre elfáradó magyar csapat az első kapott gól miatt megrogyott, ami nagy különbségű vereséget eredményezett.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik