Korosztálykülönbség: hatot vágva nyert ellenünk Hollandia

PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.03.30. 17:50
Vereséggel búcsúzott a félig hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokságtól a magyar labdarúgó-válogatott, amely 6–1-re kikapott a két döntetlen után a tornán először győző Hollandiától. A hollandok mellett a németek jutottak tovább a csoportból.
A hollandok biztosan nyertek a mieink ellen (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hollandok biztosan nyertek a mieink ellen (Fotó: Török Attila) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA

A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Hollandia–Magyarország 6–1 (1–0)
Székesfehérvár,MOL Aréna Sóstó,zárt kapuk mögött. Vezette:Schärer (svájci)
Hollandia:
Scherpen – Teze (Zeefuik, a szünetben), Schuurs, Botman, Bakker (Malacia, a szünetben) – Gakpo (Dilrosun, 82.), Harroui, Kadioglu (Ekkelenkamp, 82.) – Kluivert (Brobbey, a szünetben), Boadu, D. de Wit.Szövetségi edző:Erwin van de Looi
Magyarország:Bese Ba. – Bolla B., Varju, Mocsi, Huszti A. (Deutsch L., 52.) – Hinora (Csonka A., 53.), Mezei (Palincsár, 89.), Kata – Skribek (Szendrei N., 53.), Bárány (Bíró B., 63.), Bukta.Szövetségi edző:Gera Zoltán
Gólszerző:D. de Wit (42.), Boadu (47. – 11-esből), Gakpo (58., 70.), Botman (87.), Brobbey (89.), ill. Bolla B. (65. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

„Az álmunk az, hogy továbbjussunk!” – árulta el Gera Zoltán.

Amikor a magyar U21-es válogatott szövetségi edzője így fogalmazott, egy nappal voltunk az Európa-bajnokság rajtja előtt. A harmadik csoportmeccs előtt, fájdalom, már nem beszélhetett arról, mi szükséges ahhoz, hogy a hollandok ellen valóra váljon az álom. A Németországtól, majd Romániától elszenvedett vereség után a (társ)házigazda a továbblépésért már nem küzdhetett – a becsületéért viszont igen.

„Az Eb-részvétel óriási esélyt kínál a srácoknak a bizonyításra. Két éve várjuk ezt a pillanatot, az ismert okok miatt néhányan sajnos most nem lehetnek velünk, ám akik itt vannak, éhesek a sikerre, égnek a bizonyítási vágytól” – jelentette ki még a németek elleni nyitány előtt Gera Zoltán, de ugyanezt elmondhatta volna a búcsúfellépés előtt is. A szakember ugyanis több játékosnak megadta a lehetőséget a bizonyításra, a románok elleni kezdő tizenegyen hat helyen változtatott, így Bukta Csaba, Varju Benedek, Bárány Donát, Hinora Kristóf és Huszti András először – és utoljára – lehetett a pályán az első perctől fogva, mi több, Varju és Huszti Hollandia ellen debütálhatott a kontinenstornán.

Ami a riválist illeti, Erwin van de Looi két kulcsemberre, a németek ellen megsérülő Noa Langra, valamint az eltiltás miatt hiányzó csapatkapitányra, a 17.5 millió euróra taksált Teun Koopmeinersre nem számíthatott azon a meccsen, amelynek abban a tudatban vághatott neki együttese, hogy kizárólag győzelem esetén reménykedhet a május végi, június eleji folytatásban. A Koopmeiners távollétében a kapitányi karszalagot felhúzó Dani de Wit mindjárt az első másodperctől kezdve űzte-hajtotta társait, az üresen tátongó fehérvári arénát betöltötte a hangja. A 10. percben már örömlében üvölthetett volna – ha Justin Kluivert remek centerezése után nem rúg lyukat a kaputól tíz méterre. Egy perccel később már Bolla Bendegúz hozta helyzetbe Skribek Alent, ám a kivetődő Kjell Scherpen igazolta, miért tartozik az Ajax kötelékébe. Két perc elteltével újfent Skribek okozott riadalmat, csakhogy az utolsó pillanatban Perr Schuurs hátulról becsúszva takarított, a labdával együtt vitte a „babát” is. Sandro Schärer büntetőt is ítélhetett volna, ha szigorú – nos, nem volt az.

Rákapcsoltak a hollandok, többször is veszélyeztettek, de hol Bese Balázs védett szépen, hol fölé vagy mellé küldték a labdát. A kérdés az volt, meddig bírja a nyomást a magyar válogatott. A választ a 42. percben kaptuk meg – ha hozzátesszük, hogy miután Bese kapujába került a labda, zengett a stadion, aligha jelent meglepetést, hogy Dani de Wit volt a gólszerző.

Erwin van de Looi a 65 százalékos labdabirtoklással és a 15 kapura lövéssel sem lehetett elégedett, legalábbis erre következtettünk abból, hogy hármat cserélt a szünetben. Az 52. percben magyar kollégája is három helyen változtatott, kár, hogy addigra már 2–0 volt a hollandoknak, miután Myron Boadu értékesítette a Cody Gakpo elleni szabálytalanságért megítélt tizenegyest. Abba most ne menjünk bele, hogy amíg az ellenfél edzője mások mellett azt az Brian Brobbeyt vetette be, aki jelenleg még az Ajaxot erősíti, de nyártól már Gulácsi Péterék klubtársa lesz Lipcsében, addig Gera Zoltán három NB I-es játékost tudott beállítani…

A minden tekintetben meglévő különbség kijött a pályán is, az 58. percben Gakpo már háromra növelte az előnyt. A mieink ritka vendégek voltak a vetélytárs kapuja előtt, de amikor végre felbukkantak ott, kiharcoltak egy büntetőt: a 65. percben Bolla Bendegúz szépített. Az addig látottak alapján felesleges volt abban reménykedni, hogy izgalmas lehet a hajrá, aki mégis ebben bízott, azt a hollandok negyedik, Gakpo második gólja visszarángatta a realitás talajára. Sven Botman 87. és Brian Brobbey 89. percben elkönyvelt találata pedig bele is döngölte a földbe…6–1

Miközben Hollandia elsőként és a Románia ellen 0–0-ra végző Németország másodikként jutott tovább a csoportból, a felkészülés során számos nehézségbe ütköző (lásd még: vírusfertőzés, sérülés) magyar válogatott három vereséggel, két rúgott és tizenegy kapott góllal fejezte be Európa-bajnoki szereplését. A tanulságokat persze érdemes, sőt kötelező levonni – ha nem is most, de minél hamarabb.

A csoport másik mérkőzésén

Németország–Románia 0–0

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia3
1
2
8–3
+5
5
2. Németország 3
12
4–1
+3
5
3. Románia3
12
3–2
1
5
4. Magyarország
3

3
2–11–9
0

 

PERCRŐL PERCRE

Ilyenkor szoktak fogadkozni kis hazánkban, hogy na, a súlyos, kijózanító vereség után most odafigyelünk a fiatalokra, minden erővel odakoncentrálunk, mert... Nagyjából 1924 óta ez a helyzet.

90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Két perc a ráadás, elég sok.

89. perc Palincsár Martin
be, Mezei le a végére.

89. PERC BRIAN BROBBEY is beköszön, az ötös bal sarka elől jobbal a kapu közepébe lő Bese bal dereka mellett, védőjét habkönnyedén lefutva. De Wité a gólpassz: 6–1!

87. PERC ITT AZ ÖTÖDIK, SVEN BOTMAN talál a kapuba egy bal oldali Harroui-szöglet után, hat méterről a bal alsóba fejel, középről, három (3) magyar játékos közül. 5–1!

83. perc Szendrei jobb oldali beadása nem az igazi, kapusé.

82. perc Gakpo és Kadioglu le, Javairo Dilrosun és Jürgen Ekkelenkamp váltja őket.

81. perc Zeefuik beadását Schuurs a léc fölé pazarolja az ötös bal sarka elől, jobbal. ZICCER VOLT!

80. perc Mocsi ment Zeefuik jobb oldali beívelése után az ötös és a gólra éhes Brobbley elől.

78. perc Mezei ballal nem sokkal lő a bal alsó mellé középről, jó 26 méterről.

68 százalékban a hollandoké a labda, 22 lövés ott, 5 itt.

72. perc Gakpo bal oldali beadásáról a bal sarok előtt éppen csak lemarad Brobbey!

Az U21-es tornák felén vettek csak részt a hollandok (ez 6 alkalom), 2 bronzérmük és 2 aranyuk van azonban.

70. PERC ITT A NEGYEDIK, Zeefuik ad be jobbról jobbal laposan, CODY GAKPO jobbal 11 méterről, középről csoda pontosan a jobb alsóba lő. Sakk, matt, ilyesmi, a védelmünk nem rosált, azaz a góllövő bántóan üresen érkezett. 4–1!

A csoport másik meccsén továbbra sincs gól.

65. PERC BENT IS VAN, BOLLA BENDEGÚZ jobbal a jobb felsőbe lő, a holland kapus hiába érezte, és hiba vetődött jófelé. 3–1!

64. PERC BÜNTETŐ. Bukta paszát Bíró ellőné ballal az ötös bal sarka elől, majd visszahúzza a labdát inkább, de ment a bevetődő Sven Botman, kézzel. Sárga lap is.

63. perc Bíró Bence váltja a ma harmatos Bárányt.

62. perc Gakpo jobblábas, 13 méteres lövését blokkolja szépen Kata.

61. perc Bárány Donát elveszíti a labdát, majd nagyot rúg De Witbe, sárga lap, minimum.

58. PERC NAGYON ELDŐLT, Boadu passzát jobbal a jobb alsóba rúgja középről, 14 méterről CODY GAKPO! 3–0!

56. perc Kata beadása kapuscsemege. A hollandok látványosan visszavettek a tempbóból.

Per pillanat a holland, német kettős a továbbjutó, ebben a sorrendben.

52. perc Szendrei Norbert, Deutsch László és Csonka András be, Skribek, Huszti és Hinora le.

51. perc Bese kikapja a bal alsó elől Gakpo ballábas, kissé balról jövő, 14 méteres bombáját. Brobbey meg a léc fölé lő 13-ról aztán...

51. perc Schuurs jobb oldali beadása a kapusé.

50. perc Helyzet, Boadu rosszul lő kapura 14-ről, kissé balról, jobbal, az ötös túlsarkán belekap a labdába, és a léc fölé lő bevetődve De Wit.

48. perc Huszti András kap sárga lapot Zeefuik fellökéséért.

47. perc MYRON BOADU jobbal félmagasan a kapu közepébe lő, Bese jobbra el. 2–0!

46. perc BÜNTETŐ,
az ötös jobb sarka előtt Gakpo okosan átesik az oldalról fölöslegesen odacsúszó Mocsin. 11-es.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Három holland csere: Teze, Kluivert és Bakker le, Deyovaisio Zeefuik, Brian Brobbey és Tyrell Malacia be.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

A hollandok nem voltak ott az előző három U21-es Eb-n, előtte, 2013-ban elődöntőztek.

65 százalékban a hollandoké a labda,15 lövés itt, 4 itt, a kapu felületére 4/1.

A csoport másik mérkőzésén nincs gól, bonyolódik a helyzet.


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

42. PERC VEZETNEK A HOLLANDOK, DANI DE WIT Gakpo remek passzát követően a jobb alsóba talál ballal, az ötös bal sarka és Varju elől. 1–0!

41. perc Újabb Kluivert-szöglet jobbról, Schuurs tízméteres lövésébe belelép egy védő, vetődve fogja a labdát a bal alsó előtt Bese.

39. perc Katáról a bal alsó mellé pattan Gakpo jobblábas, 19 méteres lövése, a korner után az ötös jobb csücskéről jobbal feladja a kapusnak a labdát Kadioglu.

38. perc Bolla passzát Skribek 21-ről jobbal jócskán a bal alsó mellé szúrja.

36. perc Kluivert lő a jobb oldali kapufa tövére 11-ről, középről. Les... les miatt lefújták, de nem volt az!

35. perc Skribek lerántásáért sárga lap az ék Myron Boadunak.

32. perc MELLÉ ez is, Kluivert jobb oldali, jobblábas beívelését nem sokkal bólintja a jobb alsó mellé De Wit, az ötös bal sarkáról.

32. perc HELYZET, Kluivert indítja a jobbon Tezét, aki rosszul ér a labdához, de utoléri, jobbal beadja, kicsit magas szerencsére Gakpónak, aki hét méterről a jobb felső mellé fejel.

31. perc Kluivert bal oldali, jobblábas, 24 méteres szabadrúgása elakad a sorfalban.

2016-ban az U17-esek meccsén négy nullára nyertek a hollandok Dabason. Mitchel Bakker, Lutscharel Geertruida és Myron Boadu ott, Csonka András itt lépett pályára a maiak közül. Utóbbi egy évre rá Varjuval együtt pályára lépett a budapesti, egy nullás magyar győzelem alkalmával ugyanabban a korosztályban.

26. perc Két veszélyes beadást is megúszunk, előbb kilépett a kapujából Bese, majd Kadioglu beadását a bal sarok mellé tereli az ötös jobb sarka elől Gakpo.

22. perc Bese védi Boadu középtávoli lövését is, majd Varju menti Kluivert közeli, jobblábas, éles szögből leadott próbálkozását.

21. perc Hűha... Gakpo bal oldali beadását nem sokkal fejeli bevetődve a jobb alsó mellé De Wit!

19. perc A PSG-s Bakker ad be balról ballal, Kadioglu 10-ről a jobb sarokba fejelne, félmagasan, de véd Bese szép mozdulattal, vetődve.

17. perc Gakpo emel a 16-os bal sarka elől jobbal kapura, De Wit éppen csak lemarad a jó passzról az ötösön!

A magyar kispad egyemberként ugrott fel 11-est reklamálva.

13. perc MELLÉ, Skribek jobbal a jobb alsó mellé lő kissé balról, tíz méterről, a kapussal szemben állva, odaért a bevetődő Schuurs is. Mocsi nagy labdát adott hátulról, de nagyon-nagyon sokat várt a magyar támadó. Huszti aztán 12-ről nagyon a bal felső fölé fejeli Kata bal oldali kornerét.

11. perc Ez is, Mezei indítja Skribeket, de az ötös jobb sarkán a támadó ballal a remekül kivetődő kapusba, Scherpenbe lő!

10. perc Helyzet, Kluivert jobb oldali, lapos beadását jobbal kapura tenné De Wit, de jobbal irgalmatlan nagy lyukat rúg a holland csk.!

7. perc Erre leül a kapitány, Kluivert meg pocsékul ad be jobbról.

Gera Zoltán nem viccelt, amikor azt mondta, számukra is téttel bír a találkozó, ez látszik is rajta, az első perctől fel-alá sétál a zónájában és utasításokkal látja el a csapatot – jelentik a helyszínről.

5. perc Bolla elkapja a rövid sarok előtt Kadioglu jobblábas, jobb oldali beadását. Kontra, rossz Bolla-emeléssel Skribek felé középre.

Bukta Csaba még soha nem volt kezdő az U21-ben, ugye egyáltalán a románok ellen debütált csereként – jelenti a helyszínről Nagy-Pál Tamás. – Érdekes látni, hogy ugye a pályán lévő legnagyobb név, Kluivert, akinek már BL-meccsei is vannak, az egyik legalacsonyabb a pályán a teljes mezőnyben.

1. perc Mezei ível a kapu elé balról egy szabadrúgást, Bárány tízről kapura fejel... de les.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, az új mezben, a vendégek tiszta narancssárgában.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila


Egy kis örökmérleg:
5 találkozó, három holland és két magyar sikerrel, 6, ill. 5 rúgott góllal.


 

„A támadóként bevethető Noa Lang szerencsétlen ütközés következtében megsérült, a könnyeivel küszködött a lecserélésekor – folytatta a kapusedző. – Rá biztosan nem számíthat a szakmai stáb, ahogyan a csapatkapitány Teun Koopmeinersre sem, aki sárga lapjai miatt lesz eltiltott. Magyar szempontból szerencse, hogy nem játszhat, mivel hatalmas szerepe van a csapat összefogásában, a védekezés megszervezésében és a labda felhozatalában. Amit érdemes tudni: a hollandoknál sok játékos pallérozódik a legmagasabb szinten, s minden poszton van olyan labdarúgó, aki veszélyt jelenthet. Justin Kluivertre mindenképpen oda kell figyelni, technikás, remek futballista. Eddig nem jutott főszerep Myron Boadunak és a jó formát mutató Brian Brobbeynek sem. Ami jelzésértékű, hogy a kontratámadásokra berendezkedő románok mély, kapu előtt tömörülő szervezett védekezését nem sikerült feltörnie Erwin van de Looi csapatának. A magyar válogatottól hasonló játékot várok, ugyanakkor – mivel már nincs veszítenivalója – elképzelhető, hogy váratlan húzással próbálja meglepni vetélytársát. Hollandia az átmenetekben és az ellenfél térfelén történő letámadásokban jó, erőlteti az egy az egy elleni párharcot, és gyaníthatóan arra törekszik majd, hogy mindvégig nyomás alatt tartsa, illetve letámadja riválisát. Nekem is különleges érzés lesz nézni a mérkőzést, amelyet egykori nevelőcsapatom otthonában, Székesfehérváron rendeznek.”

Eddig azonban visszafogottan teljesített a holland csapat, s a legutóbbi csoportmérkőzésén számos veszteség is érte.

„A hollandok remekül érzik magukat Magyarországon, szerintük jók a körülmények, tetszenek nekik a stadionok, ám több sikerélményre számítottak – nyilatkozta lapunknak Szénási Béla, az AZ Alkmaar akadémiája és tartalékegyüttese, illetve a holland U14-es válogatott vezető kapusedzője. – Románia ellen nem tudták kihasználni a mezőnyfölényüket, be kellett érniük a pontosztozkodással, míg Németország ellen kiegyenlített volt a játék, igazságos döntetlen született. Biztosan fel lesznek pörgetve, hiszen kell nekik a győzelem, máskülönben kiesnek a csoportból. Az országban kiemelt figyelem kíséri a tornát, a németek elleni mérkőzést csaknem hétszázezren nézték televízión. Nyomás alatt játszik az együttes, az elvárást tetézi, hogy játékereje alapján a végső győzelemre is képesnek tartják.”

A holland utánpótlásban dolgozó magyar edző, Szénási Béla elemezte a magyar válogatott ellenfelének játékát.

„A románoktól elszenvedett vereség után mindenki maga alatt volt – mondta a budafoki kapus.
– A napokban igyekeztünk elűzni magunktól a rossz hangulatot, s próbáltuk lezárni az összecsapást, már a következő feladatunkra koncentrálunk. Erős válogatott ellen játszunk, Hollandiának ráadásul muszáj nyernie a továbbjutáshoz, mi azonban szeretnénk pontot, pontokat szerezni. Kapusszemszögből a mentális kihívás a legnagyobb itt, az Eb-n, hiszen minden meccsen nyomás alatt vagyok. Folyamatos koncentrációt igényelnek a mérkőzések, ez pedig jelentősebb erőpróba elé állít, mint egy-egy hazai bajnoki. A saját teljesítményemmel két elveszített találkozó után nem tudom, mennyire lehetek elégedett. Nem védtem rosszul, de örültem volna, ha a románok ellen mutatok egy döntetlent érő bravúrt.”

Ha valakinek, a kapusnak talán a legnehezebb túltennie magát egy-egy verségen, azonban az
U21-es válogatott kapuját őrző Bese Balázs profin áll a feladathoz, és a pozitívumokat keresi a hollandok elleni mérkőzésben is.

Amikor még... (Fotó: Török Attila – archív)

 

Azért vannak kellemetlen pillanatok is: a Gazeta Sporturilor bukaresti napilap ugyanis arról írt, hogy a Román Labdarúgó-szövetség feljelentette az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) a magyar U21-es válogatott játékosait a két ország szombati mérkőzése után „helytelen viselkedésre” hivatkozva. Az MLSZ lapunkat úgy tájékoztatta, hogy egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kapott az ügyben.

Kérdés azonban, mennyire tudnak felpörögni a játékosok a szombati események tükrében; szemmel láthatóan minden csapattagot megviselt a hajrában 2–1-re elbukott Románia elleni mérkőzés.
„Le voltak törve a játékosok, megfogta őket a vereség – mondta Gera Zoltán.Természetesen beszélgettünk velük, próbáltuk felrázni őket, hiszen fontos mérkőzés előtt állunk. Közvetlenül a meccs után abban maradtunk, minden idegszálunkkal a hollandok elleni összecsapásra kell összpontosítani, s mondhatom, a hangulat a nagy szomorkodás után egyre jobb. A lehetőség benne van ebben a meccsben is, hiszen a játékosok neves ellenféllel szemben mutathatják meg magukat ezen az Eb-találkozón is, ennél nagyobb motivációt pedig nem hiszem, hogy lehet találni.”
„Van tétje a mérkőzésnek, hiszen Európa-bajnokságon játszhatunk egy nagyon erős csapat ellen, tehát igenis fontos kilencven perc vár ránk – mondta online sajtótájékoztatóján Gera Zoltán. – Az elmúlt néhány nap legfontosabb eleme a frissítés volt, mivel a játékosokból sokat kivett az első két mérkőzés. Reméljük, hogy regenerálódtak, ám minderre még van egy kis időnk, meglátjuk, ki lesz hadra fogható állapotban. A két eltiltottat, Kiss Tamást és Szőke Adriánt elengedtük, úgyhogy tizennyolc mezőnyjátékos maradt a keretben. Mint minden meccsen, most is megvan az elképzelésünk arról, mit szeretnénk játszani és viszontlátni. Lesznek változások a kezdőcsapatban, ám az a legfontosabb, hogy a legerősebb tizenegy játsszon. Valószínűleg ez lesz a legnehezebb meccsünk, hiszen vetélytársunknak mindenképpen nyernie kell ahhoz, hogy továbbjusson. Az első két csoportmérkőzése nem úgy sikerült a hollandoknak, ahogy eltervezték, nyilván rajtunk akarják behozni az elveszített pontokat. Ellenfelünk rendkívül képzett, gyors csapat, egyénileg jó játékosok alkotják, ezért le kell zárnunk a területeket, nem szabad, hogy egy az egy elleni helyzeteket alakítsanak ki. Alighanem náluk lesz többet a labda, próbálnak majd nagy nyomás alatt tartani minket, ám szeretnénk minél többször kijönni a szorításból. Ugyanarra számítunk, mint Németország ellen, ám ezúttal gyorsabb átmeneteket, bátrabb játékot szeretnék látni a csapatomtól.”


A csoportkör utolsó, Hollandia elleni mérkőzésének már NEM LESZ TÉTJE, de Gera Zoltán szeretné feltüzelni játékosait a 18 órakor kezdődő fehérvári találkozóra.

Lapunk tudósítói rákérdeztek, mennyire bosszantó a lefújás előtti percekben szögletből gólt kapni. Hiszen mindenki tudta, ki az embere, volt idő felkészülni a beadásra, mégsem sikerült elhárítani a veszélyt. „Egyben volt a védelem, amely sokáig jól működött – érkezett a válasz. – Persze, idegesítő, hogyne lenne az! Csak amikor nagy nyomás alatt kell játszani, előbb-utóbb jönnek a hibák. Ez arra utal, hogy nemcsak erőnlétileg, hanem fejben is elfárad az ember. Ha kijátszanak, azt elfogadja az ember, de ez inkább figyelem, koncentráció kérdése. Ugyanakkor a hosszabbításban volt esély az egyenlítésre, nagyot védett a román kapus. Szomorú a vereség, mert jó meccset játszottunk, előre tudtunk lépni az első találkozóhoz képest. Van még egy mérkőzésünk a hollandok ellen, az is nagyon nehéz lesz, de mindent meg kell tennünk a legjobb eredmény eléréséért.”

Kulcskérdés volt természetesen Szőke Adrián piros lapja az első félidőben – Gera Zoltán külön kitért az esetre. „A mai futballban rengeteg ilyen ütközés van – mondta. – Felugranak, felemeled a karod, véded magad, helyet csinálsz, megesik, hogy eltalálod az ellenfelet – ahonnan én láttama szituációt, úgy tűnt, járt érte a sárga lap. Néhány perc múlva mentünk az öltözőbe, láttuk, Adrián mennyire maga alatt van, tudta ő is, milyen nehéz lesz a társainak tíz emberrel küzdeni. Megbeszéltük, hogy jó eséllyel védekeznünk kell, de biztosan lesz két-három kontránk, amelyből veszélyesek lehetünk, muszáj lesz ezekből gólt szerezni, ha sikert akarunk elérni. Vezetést szereztünk, és úgy éreztük, szerkezetet kell váltanunk, ezért átálltunk az ötvédős rendszerre, de a román csapat fölénybe került. Nem tudtuk megtartani a labdát, beszorultunk a kapunk elé, és ellenfelünk végül megnyerte a mérkőzést.”

„Láttam, igen – mondta a labdarúgóként 97-szeres válogatott szakvezető. – Az öltözőben őszintén mondhattam a srácoknak: gratulálok, jól játszottak, büszkék vagyunk rájuk, nagyszerűen reagáltak az emberhátrányra. Bátrabban futballoztunk, a játékosok többet kérték a labdát, mutatták magukat. Hiba volt, hogy időnként túl hamar kitámadtunk a széleken, ha kipasszoltak minket, az üresen maradt területeken sebezhetővé váltunk, de ezt gyorsan megbeszéltük, korrigáltuk. Sajnáltam a játékosokat, lehajtott fejjel szomorkodtak az öltözőben, sokat dolgoztak, szerettek volna jó eredményt elérni. Fiatal a csapat, sokat tanulhat az Eb-meccsekből, legalább az egyik pontot megérdemelte volna a szombati teljesítménye alapján.”

Második meccsén második vereségét szenvedte el hazai pályán a magyar U21-es válogatott, ezzel eldőlt, nem juthat tovább csoportjából. A szombaton a Bozsik Arénában Romániától 2−1-re kikapó együttes szövetségi edzője, Gera Zoltán nyilatkozott a lefújás után, és először arról kérdeztük, a szerda este Székesfehérváron Németország ellen elszenvedett 3–0-s vereség után látott-e előrelépést a mieink játékában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik