U19-es válogatott: Bárki ellen van esélyünk – Németh Dániel

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2022.03.21. 11:39
null
Egy biztos: Németh Dániel (9) a közelgő mérkőzéseken is elszántan futballozik az U19-es válogatottban (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
Az U19-es magyar labdarúgó-válogatott csoportelsőként jutott az Eb-selejtező szerdán kezdődő elitkörébe, amely a nyári tornára jutásról dönt.


Kifejezetten biztató előjelekkel készül U19-es válogattunk az Európa-bajnoki selejtező szerdán kezdődő elitkörére, hiszen az elmúlt hónapokban a tétmérkőzéseken és a felkészülési találkozókon is jó eredményeket ért el. A júniusi torna felé vezető úton az első lépést tavaly októberben tette meg a csapat, amikor Fehéroroszországot és Észtországot legyőzve, Ausztriával döntetlent elérve megnyerte selejtezőcsoportját, s továbblépett a következő körbe.

„A papírforma alapján az osztrákok voltak a csoport esélyesei, de miután megnyertük az első két meccsünket, biztossá vált a továbbjutásunk, és mi vártuk az első helyről a folytatást  – mondta lapunknak Németh Dániel, a válogatott csapatkapitánya. – Szokták mondani, evés közben jön meg az étvágy, ezért a harmadik meccsnek úgy vágtunk neki, hogy meg akarjuk nyerni a csoportot, mert így az elitkörre minket sorsoltak az első kalapból.”

A 18 éves támadónak különösen jól indult a selejtező, a fehéroroszok elleni első meccsen szépségdíjas góllal vette ki a részét a győzelemből. Mivel a mérkőzést a televízió is közvetítette, a hatalmas gól felvétele bejárta a sportsajtót, ezután még többen követték nyomon a fiatalok további szereplését.

„Nagyon örültem, hogy sikerült rögtön az első meccsen betalálni, így nyilván még felszabadultabban tudtam készülni a következő meccsekre – folytatta.  – Néhány barátom mutatta a szurkolók hozzászólásait, és én is láttam a reakciókat, de azért próbáltam mindezt kizárni, és csak a meccsekre fókuszálni. Szerencsére egyre többen figyelemmel követik a mi korosztályunkat is, reméljük, minél többen jönnek ki a meccseinkre, és szurkolnak nekünk.”

A sikeres selejtezőkör óta az U19-es válogatott öt felkészülési mérkőzést játszott, amelyeken egy döntetlen és egy vereség mellett három fontos győzelmet aratott: a bosnyákokat 6–2-re, az olaszokat 3–1-re, a dánokat kétgólos hátrányból fordítva 3–2-re verte meg.

AZ U19-ES VÁLOGATOTT ELITKÖRÖS PROGRAMJA
Március 23., szerda, Győr
19.30: Izrael–MAGYARORSZÁG
Március 26., szombat, Győr
19.45: MAGYARORSZÁG–Skócia
Március 29., kedd, Győr
17.45: MAGYARORSZÁG–Törökország

„Lökést adnak ezek a győzelmek, amelyek azt mutatják, bárki ellen van esélyünk a korosztályunkban. Nem rossz olasz válogatottat vertünk meg, többen is szerepelnek például a svájci első osztályban vagy a Serie B-ben. A dánok elleni fordítás is motiválóan hat ránk, azt mutatja, nagy ereje van a csapatnak. Nulla kettes félidő után rendet raktunk a fejekben, nem estünk pánikba, a folytatásban mindenki a saját feladatára összpontosított. Tudtuk, mit kell tennünk a fordításhoz, és sikerült is.”

Az Európa-bajnoki részvételről döntő elitkör magyar vonatkozású mérkőzéseit Győrben rendezik, válogatottunk március 23-án Izrael, március 26-án Skócia, március 29-én Törökország ellen lép pályára. A kijutáshoz ismét a csoport élén kell zárni.

„Szerintem van esélyünk, mert az edzőmeccseken is jól játszottunk, egyben van a csapat. Ha mindenki odateszi magát és azt nyújtja, amit tud, sikerülhet. Úgy érzem, készen állunk. Mindenképpen előnyt jelent a hazai pálya, mert a szurkolók támogatása rengeteget számít, és nincs nagyobb motiváció, mint hogy a saját országunkban képviselhetjük hazánkat.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik