U17-es Eb: sorsoltak, a mieink elkerülték a nagyágyúkat

Vágólapra másolva!
2012.12.05. 11:24
null
Magyar gólöröm az olaszok ellen 3–2-re megnyert őszi selejtezőn (Fotó: uefa.com)
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott Svédországgal, Finnországgal és Fehéroroszországgal került egy csoportba a 2013-as korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében. Pisont István csapata hazai környezetben vívhatja ki a részvételi jogot a szlovákiai kontinenstornára. A szerda délelőtti nyoni sorsoláson ellenfeleket kapott a 2014-es Eb-re benevezett magyar válogatott is.

 

U17-ES EB, 2013. Magyarország az első kalapban kapott helyet mint a selejtező első körében legtöbb pontot gyűjtő csapatok egyike. A második kalapból Svédország, a harmadikból Finnország, a negyedikből Fehéroroszország jutott ellenfélül. Ha azt vesszük, hogy a kalapbeosztás alapján összejöhetett volna magyar, holland, spanyol, francia kvartett is, a sorsolás kedvezőnek mondható. Továbbjutási esélyeinket növeli, hogy az elitkört Magyarországon rendezik, március utolsó hetében a mieink a jól ismert környezetben harcolhatják ki a májusi, szlovákiai Eb-n való részvételt.

„Ha megnézzük, milyen erős csoportok is kialakultak az elitkörben, akkor örülhetünk a sorsolásnak, a legjobb európai csapatokat sikerült elkerülnünk – mondta a sorsolásról az mlsz.hu-nak Pisont István szövetségi edző. – Azt azonban hozzá kell tenni, hogy hiba lenne hátradőlni, mert azok a válogatottak, amelyek idáig eljutnak, már bárkit képesek legyőzni, ráadásul ebben a korban még kevésbé kiszámíthatóak a csapatok. A hazai rendezés nagyon sokat jelent, bízom benne, hogy itthon sikerül kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt. A mérkőzésekig szeretnék minél több információt begyűjteni az ellenfelekről, de elsősorban saját magunkra kell figyelnünk a következő hónapokban, egyrészt a kiválasztás, másrészt a megfelelő tavaszi program kialakítása kapcsán. ”

A hét csoportból – így a mienknek jutó 3. számúból is – az első helyezett jut be a nyolcas döntőbe, amelyet 2013. május 5. és 17. között rendeznek meg Szlovákiában. Az Eb-döntő első hat helyezettje kijut a következő U17-es világbajnokságra, amelynek az Arab Emírségek lesz a házigazdája jövő október 17. és november 8. között.

U17-ES EB, 2014. Itt a magyar válogatott a 4. számú csoportba került Skócia, Szlovénia és Wales társaságában, a minitornákat jövő ősszel rendezik meg. A 13 csoportból – így ebből is – az első két helyezett, valamint a csoportja két továbbjutójával szemben a legjobb mérleget felmutatni képes harmadik helyezett jut be az elit körbe. A nyolcas döntőt 2014 májusában Máltán rendezik meg.

„Ebből a csoportból sem tartom megoldhatatlan feladatnak a továbbjutást. Ennek a korosztálynak a válogatottja még nem alakult ki, a következő szűk egy évben kell megtalálnunk az ideális csapatot. Itt is szükség lesz egy jó tavaszi programra, és a lehető legtöbb összetartásra. Fél év is nagyon sokat jelent a fejlődés szempontjából, vagyis még van időnk kialakítani az Eb-selejtezőn résztvevő együttest” – tette hozzá Pisont István.

U19-ES EB. Itt is két sorozatot sorsoltak: a 2013-as Eb elit körében a magyar válogatott nem érdekelt, korábban kiesett, a 2014-es döntőnek pedig házigazdája lesz, így mentesül a selejtezők alól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik