Megvan az újabb siker, Izland ellen is nyert és továbbjutott az U17-es válogatott

NAGY-PÁL TAMÁS, SZELI MÁTYÁS (Dublin)NAGY-PÁL TAMÁS, SZELI MÁTYÁS (Dublin)
Vágólapra másolva!
2019.05.07. 12:45
null
Újabb harcos győzelem (Fotó: Twitter/FAIreland)
A Portugália elleni bravúros győzelem után Izland következett az U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatottnak. A szintén győzelemmel kezdő ellenfél az első félidőben nem sokat tudott hozzátenni a meccshez, így megérdemelten vezettünk. A második félidő elején váratlanul egyenlített Izland, és ettől kezdve változatos küzdelem alakult ki. Már-már elkönyvelhettük a döntetlent, amikor egy izlandi kezezésért megítélt tizenegyest Németh András gólra váltott, így nyertünk. Mivel a csoport másik mérkőzésén Portugália legyőzte Oroszországot, a magyar csapat már biztosan csoportelső és persze negyeddöntős!
U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (ÍRORSZÁG)
MAGYARORSZÁG–IZLAND 2–1(1–0)
Dublin,Whitehall,600néző.Vezette:Mikola Balakin (ukrán)
Magyarország:Hegyi – Buna (Orosz, 95.), Posztobányi,Balogh B., Horváth M., László D. – Kata, Major (Németh A., 60.), Kosznovszky (Ominger, 77.) – Zuigeber (Komáromi, 77.), Molnár (Szalay, 77.).Szövetségi edző:Preisinger Sándor
Izland:
Helgason – Valgeirsson, Gíslason, Stefánsson, Thorkelsson – Kjartansson, Haraldsson (Stefánsson, a szünetben), Jóhansson (Baldursson, 74.) – Djuric (Gudjohnsen, 74.), Ingason (Jóhannesson, 74.), Ellertsson (Jónsson, 93.).Szövetségi edző:David Snorri Jónasson
Gólszerző:
Molnár (31.), Németh A. (90. – 11-esből), ill. Ellertsson (48.)

Sárga lap: Zuigeber (70.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Portugália–Oroszország 2–1

A TOVÁBBI PROGRAM
Május 10., péntek
18.00, Waterford:
Oroszország–MAGYARORSZÁG
18.00, Longford:
Portugália–Izland

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
2


3–1
6
2. Izland
21

1
4–4 3
3. Portugália
21

1
2–2 3
4. Oroszország2

23–5 0

ÖSSZEFOGLALÓ

A jelek szerint az izlandiak az utánpótlástornákon is szívesen keresik fel csapatukat, hiszen szép számmal érkeztek Whitehallba, a Home Farm FC-nek otthont adó pályára a magyarok elleni keddi mérkőzésre. Az észak-dublini helyszín jóval kisebb, mint a magyar–portugálnak otthont adó UCD Bowl, itt nagyjából háromszáz ülőhely volt a lelátón, amely viszonylag gyorsan megtelt, pótmegoldásként a másik oldalra vezényelték a később érkezőket, de még a legtávolabb ülők sem voltak tíz méternél messzebb az oldalvonaltól.

Ismerős arcokat is láttunk bőven, Pálffy István dublini magyar nagykövet is eljött, s belefutottunk a 146-szoros ír válogatott Robbie Keane-be is, aki udvariasan elutasította interjúkérelmünket. A lelátón megjelent még a Barcelona és a Chelsea korábbi játékosa, az izlandi válogatott gólrekordere, Eidur Gudjohnsen is feleségével és kislányával. A korábbi csatár fiát, Andrit érkezett megnézni, de a selejtezőben öt gólt szerző támadó nem került a kezdőbe, amiként a kvalifikációs sorozat legeredményesebb izlandi játékosa, Isak Jóhanesson sem.

A magyar válogatottat irányító Preisinger Sándor is több helyen változtatott. Az eltiltásából visszatérő Horváth Milán ismét szerepet kapott a védelem tengelyében, a balhátvéd posztján Bekker Roland helyett László Dávid kapott szerepet, illetve ezúttal kezdő volt a portugálok elleni győztes gól szerzője, Kosznovszky Márk, valamint a támadó Molnár Rajmund.

A csatár alig egy perc elteltével már tesztelte is az izlandi kapust, igaz, Ólafur Helgason könnyen fogta lapos lövését, majd Zuigeber Ákos szólózott és lőtt fölé 25 méterről. Nem sokkal később Major szerzett labdát az izlandi térfélen, ziccerben léphetett ki, de a kapusba rúgta a labdát. A magyar csapat magabiztosabban játszott, a játékosok bátran vállalták az egy az egy elleni párharcokat, míg az izlandi együttes gyakran ívelte előre a labdát már a saját térfeléről – különösebb eredmény nélkül.

Vitán felül áll, hogy veszélyesebb támadásokat vezetett Preisinger Sándor csapata, és fél óra után vezetést is szerzett: Kosznovszky adott remek ütemű passzt Molnár Rajmundnak, aki hét méterről, kicsit kisodródva, jobbal a jobb alsó sarokba lőtt. A gól után az izlandiak feljebb léptek, és agresszívabban támadtak le, de a szünet előtt így sem volt nagy lehetőségük.

A második félidő magyar helyzettel kezdődött, Zuigeber 17 méterről fölé lőtt. Kisvártatva egyenlített Izland, Orri Kjartansson kiugratásából Mikael Ellertson a magyar védők közül kilépve jobbal tíz méterről a kapu közepébe lőtt. Az egyenlítés után az izlandiak többet kezdeményeztek a korábbiakhoz képest, a többször színészkedő Ellertson egy védelmi hiba után ziccerben lépett ki, szerencsére Balogh Botond hatalmasat mentett előle, majd a túlvégen Zuigeber lapos lövésére ért le Helgason.

Úgy tűnt, a kiegyenlítettebb második félidőben nem születik több gól, de a miénk volt az utolsó szó! A 89. percben Valgeirsson kézzel ért a labdához Komáromi beívelése után, és Németh András higgadtan értékesítette a tizenegyest. Magyarország a második mérkőzését is megnyerte az Eb-n, ezzel a negyeddöntőbe jutott, mivel Portugália legyőzte Oroszországot.

Úgy keltem ma fel, hogy nekem gólt kell rúgnom, és sikerült is! – Molnár

Ezt nem lehet megunni – így szólt a büszke magyar Himnusz Írországban

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

96. perc: VÉGE! Ezt a meccset is megnyertük, és ha ma az oroszok nem verik meg Portugáliát, továbbjutunk. 2–1
95. perc: Magyar csere. Buna helyett Orosz, hadd teljen az idő.
93. perc: Cserélt még egyet Izland, Ellertsson helyére Jónsson állt be.
ÖT PERC A HOSSZABBÍTÁS.
90. perc: GÓÓÓÓL! Németh állt a labda mögé, és félmagasan a kapu bal oldalába lőtt. 2–1
89. perc: TIZENEGYESHEZ JUTOTTUNK!
Komáromi tekerte a jobb oldalról középre a labdát, Valgeirsson pedig kézzel beleért!
Gyűrik egymást a csapatok becsülettel, de nem alakulnak ki igazán nagy lehetőségek. Viszont mindkét gárda győzelemre tör.

77. perc: Hármat cserélt Magyarország is.Zuigeber helyett Komáromi, Molnár helyett Szalay, Kosznovszky helyett Ominger játszik.

74. perc: Hármat is cseréltek az izlandiak. Jóhannsson helyére Baldursson, Ingason helyére Jóhannesson, Djuric helyére Gudhjohnsen érkezett.
73. perc Zuigeber kapott sárgát, mert lerántott egy izlandit. Sajnos kihagyja a következő meccset.
68. perc:
Hatalmas bedobás után egy védő szorításában Zuigeber fejelt közelről kapura. Nem látszott pontosan, hogy a védő vagy Zuigeber fejéről pattant végül, de kapu felé tartott a labda, a kapus viszont fogta.
65. perc: Zuigeber
jobb oldali szöglete után Horváth fejelt fölé.
63. perc:
Ritka pillanat: lekontráztuk Izlandot. Zuigeber törhetett kapura, kicsit kisodródott, majd elesett, de fölpattant és a jobb alsót vette célba, csakhogy leért az izlandi kapus.
60. perc: Csere a magyar csapatban, Major helyett Németh András a pályán.
59. perc: Mekkora mentés!
Csúnyán elnéztünk egy előre vágott labdát, Ellertsson mehetett a kapura, de Balogh az utolsó pillanatban egy mesteri becsúszással szerelte.
A hangulat közben a tetőfokára hág, mindkét oldalról nagy a buzdítás.
58. perc: Zuigeber
lőtte rá futtában, de jó 2 méterrel fölé.
55. perc: Molnár
cselezgetett a jobb oldalon, be is csapta védőjét, középre adott, a védők röviden szabadítottak fel, így László lőhetett 18 méterről, de egy védőben elakadt a labda.
53. perc: Djuric
lőtt esetében 16-ról fölé, a gól óta ébredeznek az izlandiak.
53. perc:
Jóhansson küldött rá egy szabadrúgást vagy 25 méterről, de méterekkel fölé szállt a labda.
Kár érte, ez eddig egyáltalán nem volt benne a meccsben...
48. perc: GÓL. EGYENLÍTETT IZLAND. Gíslason ugratta ki Ellertssont, aki 10 méterről a kapu közepébe lőtte a labdát.1–1
46. perc: Zuigeber
kapott remek labdát a védők mögé, majd 15 méterről fölé durrantott.
46. perc: A szünetben cserélt Izland, Haraldsson helyett Stefánsson folytatja.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, jobban játszunk, és vezetünk is. 1–0
43. perc: Molnár
szöktette a bal oldalon Posztobányit, aki 15 méterről lőtt laposan, de célt tévesztett.
A gól óta Izland feljebb tolta a védekezését, már a tizenhatosunknál letámad, de továbbra is mi vagyunk veszélyesebbek.
37. perc: Zuigeber
szöglete után első szándékból még nem alakult ki veszélyes helyzet, de nem tudtak az izlandiak felszabadítani, így Kosznovszky lőhetett laposan 17 méterről, de jócskán mellé.
31. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZETÜNK! Kosznovszky gyönyörű passzal ugratta ki a védők közül Molnárt, aki kicsit kisodródott a jobb oldalra, de 6 méterrőlígy is a hosszú alsóba tudta lőni a labdát! 1–0
26. perc:
Az első izlandi helyzetecske: Jóhansson a bal oldalról ívelt középre szabadrúgást, a szél kicsit megnyomta a labdát, így veszélyesen tekeredett a kapu elé, de Hegyi magabiztosan emelkedett a magasba és szedte le.
Zuigeber eddig hatalmasat játszik, a pálya mindkét szélén, középen, elöl és hátul is feltűnik. Majorral együtt eddig a legveszélyesebb játékosunk.
22. perc: Zuigebert
rúgták fel a tizenhatos előtt néhány méterrel. Majorral ketten álltak a labda mögé a szabadrúgáshoz, végül a sértett rúgta el, 22 méterről fölé tekert.
17. perc:Mekkora helyzet! Major csapott le a tizenhatos előtt az elmélázó védőre, labdát szerzett, de a kifutó Helgasonba lőtte a labdát. Zuigeber ismételhetett, de az is kimaradt.
14. perc:
Eseménytelen mezőnyjáték zajlott a pályán az utóbbi percekben.Izland továbbra is ívelget, a mi támadásinkban több az elképzelés, de sok a pontatlanság is.
Eddig úgy fest a játék képe, hogy bátrak vagyunk, nyoma sincs a portugálok ellen látott megilletődöttségnek, próbálunk a földön játszani, Izland viszont inkább ívelget.
4. perc:Zuigeber
jól tartotta meg a labdát a középpályán, vezette egy darabig, majd 22 méterről lövésre szánta el magát. Bátor próbálkozás volt, de jócskán fölé ment.
1. perc:Molnár
nevéhez fűződik a meccs első kapura lövése, 15 méterről, laposan küldte rá, de magabiztosan fogta Helgason.

1. perc:Elhangzottak a himnuszok, elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat tiszta fehérben, az izlandi tiszta kékben játszik.

Vannak magyar és izlandi szurkolók is, szóval az aprócska létesítményben azért lesz hangulat.

Az izlandiak egykori sztárja, Eidhur SmáriGudhjohnsenismegtisztelte jelenlétével a meccset, erről képünk is van:

Eidhur Smári Gudhjohnsen (fotó: Nagy-Pál Tamás)
Eidhur Smári Gudhjohnsen (fotó: Nagy-Pál Tamás)

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik Dublinban az U17-es Európa-bajnokság C-csoportjának második fordulója, a Magyarország–Izland mérkőzés. Tartsanak velünk!

C-CSOPORT
Izland
Portugália
MAGYARORSZÁG
Oroszország

Május 4., szombat
15.00, Dublin, Whitehall:
Izland–Oroszország3–2
Május 7., kedd
13.00, Dublin, Whitehall:
Izland–MAGYARORSZÁG
16.00, Dublin, Belfield Bowl:Portugália–Oroszország
Május 10., péntek
18.00, Waterford:
Oroszország–MAGYARORSZÁG
18.00, Longford:
Portugália–Izland

A MAGYAR KERET
Kapusok:Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők:Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (Diósgyőri VTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Borussia Mönchengladbach – Németország)
Középpályások:Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg – Ausztria), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)

Támadók:Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk – Belgium), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik