U17: betéglázták a kaput – Belgium ellen is nullázna Hegyi

Vágólapra másolva!
2019.03.31. 10:28
null
A magyar csapat már két forduló alatt bebiztosította helyét az Európa-bajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
Mint ismert, az U17-es magyar labdarúgó-válogatott a belgák elleni csoportzáró előtt biztosították helyüket a korosztályos kontinensbajnokságon. Az Eb-részvétel a remek védekezésnek is köszönhető – a selejtezősorozatban és az elitkörben sem kapott gólt korosztályos válogatottunk.

 

A magyar együttes ott van Európa legjobb tizenhat U17-es válogatottja között. Nagy szó ez, igazi bravúr! Ami nem sikerült az előző évben a Szélesi Zoltán vezette fiataloknak (az elitkör utolsó meccsén Izrael ellen elegendő lett volna a döntetlen, ám egy öngóllal 1–0-ra veszítettek), az összejött Preisinger Sándor csapatának.

A tizenhét évesek válogatottja 1–0-ra legyőzte Norvégiát, majd ugyancsak Zuigéber Ákos góljával – ugyancsak 1–0-ra – felülmúlta Bosznia-Hercegovinát is, így az élen álló belgák elleni utolsó meccs eredményétől függetlenül kijutott az Írországban rendezendő Európa-bajnokságra. A meccs (egyik) hőse a kapus Hegyi Krisztián volt, aki végig magabiztosságot sugárzott, és sorozatban az ötödik tétmérkőzését tudta le kapott gól nélkül.

„Jól kezdtük a találkozót, rögtön az elején volt egy nagy helyzetünk, a kapuból úgy éreztem, jobbak vagyunk ellenfelünknél – mondta az Illés Akadémia-Haladás 16 esztendős kapusa. – Később kiegyenlítődött a játék, a bosnyákok sok szögletet végezhettek el, ígéretesebb helyzetet azonban nem tudtak kialakítani. A fordulás után is inkább nekünk voltak lehetőségeink, ám sajnos kimaradtak, és valahol ott volt bennünk, hogy az egygólos előny nem életbiztosítás. Amikor a játékvezető lefújta a meccset, hatalmas örömöt éreztem, de még kell egy kis idő, hogy felfogjam, valójában mit értünk el.”

Hétfőn a csoport esélyese, az Európa-bajnokságra már ugyancsak kijutó Belgium lesz az ellenfél – téved, aki azt gondolja, hogy Hegyi Krisztiánnak mindegy, mi lesz az eredmény.

„Még szép, hogy szeretnénk megverni a belgákat, hasonló szervezettséggel ellenük is sikeresek lehetünk – folytatta kapus. – A selejtezősorozatban és az elitkörben sem kaptunk gólt, ötmeccses a sorozatunk, ez egy kapusnak sokat jelent. Ha Belgium ellen is nullára hozzuk le hátul a találkozót, az már félsiker, elöl ugyanis vannak olyan játékosaink, akik bármikor képesek betalálni.”

A csapat hétfőn – az elitkör utolsó mérkőzésén – a már ugyancsak Eb-résztvevő belgákkal csap össze, ám érdemes már egy lépéssel előbbre járni, és megnézni, az írországi tornán milyen esélyeink lehetnek, a sorsolásnál kik mellé kerülhetünk. Hollandia, Olaszország, Portugália, Izland és Franciaország biztosan az első kalapba kerül, míg Oroszország, Csehország, Németország és Ausztria a másodikba. Magyarország mellett Belgiumról és Angliáról egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik kalapba kerül, ez csak a végső sorrend kialakulását követően derül ki. Az Európa-bajnokság csoportbeosztását április 4-én 19.30 órától készítik el.

AZ U17-ES MAGYAR VÁLOGATOTT JELENLEGI KERETE
Kapusok:
Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Vaits Marcell (Puskás Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA)
Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (DVTK), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Honvéd-MFA), Dávid Zoltán (Békéscsaba)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg), Tóth Borisz (DVTK), Kosznovszky Márk (MTK Budapest), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia)
Támadók: Zuigéber Ákos (MTK Budapest), Komáromi György (Puskás Akadémia), Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), László Dávid (Honvéd-MFA), Németh András (Genk), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

A magyar válogatott mérkőzései az elitkörben
Magyarország–Norvégia 1–0 (Zuigéber 90.)
Magyarország–Bosznia-Hercegovina 1–0 (Zuigéber 37.)
Április 1. (hétfő), 16.30:
Magyarország–Belgium – élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 2 2 2–0 +2 6
3. Bosznia-Hercegovina 2 2 0–2 –2 0
4. Norvégia 2 2 0–4 –4 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik