Storck lesz a kapitányunk, de Dárdai marad a nagybetűs Kapitány

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2015.07.21. 09:08
null
A legalább öt mérkőzésen a magyar válogatottat irányító szakemberek közül Dárdai Pál a 10. legjobb mérlegű <br />(Fotó: Korponai Tamás)
Keserű a pirula, de igazából számítani lehetett rá, hogy a Hertha BSC véget vet Dárdai Pál szövetségi kapitányi szerepvállalásának. Dárdai volt az európai futball egyetlen edzője, aki nemzeti csapatnál is szakvezető volt, a kettős terhet nem lehetett a végtelenségig vinni. Ami marad utána: a hit és hitelesség, amit hozott, a profizmus, az eltökéltség, no meg az elfogadottság, amelyhez hasonlót a közelmúltban egyetlen magyar szövetségi kapitány sem tudott kivívni magának.

 

Ó kapitány, kapitányom!

Biztosan ismerik.

A folytatást is?

A hajó minden bajt kiállt, s mi elnyertük a célt.

Közel a rév, harang zúg és tombol a nép ma mind…

Ehhez képest a hajó a tengeren, a célt nem nyertük el, a rév sincs feltétlenül közel, harang sem zúg, a nép sem tombol. Igaz, Walt Whitman versével ellentétben a kapitány nagyon is él.

DÁRDAI PÁL MÉRKŐZÉSEI A MAGYAR VÁLOGATOTT KISPADJÁN
Románia (i) 1–1
Feröer (i) 1–0
Finnország (o) 1–0
Oroszország (o) 1–2
Görögország (o) 0–0
Litvánia (o) 4–0
Finnország (i) 1–0
Mérleg: 4 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség
Tétmérkőzésen: 3 győzelem, 2 döntetlen

Csak már nem kapitány, hanem a Hertha BSC vezetőedzője. Bármennyire is nem tetszik nekünk, hogy Dárdai Pál neve mögött már „csak” egy titulus áll.

Akkor is, ha számítani lehetett erre.

Egy Bundesliga-csapat vezetőedzői tisztsége nem az a pozíció, amely mellett hosszú távon lehet vállalni egy válogatott szakvezetői posztját is. Dárdai Pál mindkét munkába belecsöppent – megbízott edzőként kapva kinevezést –, mindkettőt elképesztő energiával, lelkesedéssel, hittel, szívvel és (nem éppen elhanyagolható tényezőként) sikeresen csinálta.

Európa öt legnagyobb bajnokságában – angol, francia, német, olasz, spanyol – kilencvennyolc szakvezetői szék van. Olyan edző viszont nincs a kilencvennyolcból, aki két széken is ül egyszerre. Fordítsuk meg: az európai zónában ötvenhárom válogatott versenyez. Egyetlen olyan európai szövetségi kapitány sincs, aki klubedzőként is dolgozik. Dárdain kívül a grúz Kahaber Chadadze volt a másik, aki a nyárig kettős funkciót vállalt, de a szezon végén ő is búcsút intett azeri csapatának, az Internek.

Mondhatni, júliusra Dárdai páratlan maradt.

Aztán a Hertha azt tette, amit a saját szempontjából tennie kellett: visszahívta Dárdait kapitányi megbízatásából. És bár az MLSZ közleményében azt írta, akár jogilag is megkérdőjelezhető volt a berlini klub akciója, az aduk a németeknél voltak. Tulajdonképpen ők tettek annak idején szívességet, hogy az élő szerződéssel rendelkező Dárdait elengedték kettős funkcióba, ettől kezdve ők diktálták a feltételeket. És – ahogy Csányi Sándor is kommentált – eljött az ideje, hogy a tíz hónapja tett sportszerű gesztust viszonozzák.

Azaz elengedjék Dárdait.

Külön köszönet illeti a fiatal kapitányt, aki dupla terhelés mellett is versenyben tartotta a magyar válogatottat, és reményt adott a magyar szurkolóknak” – búcsúztatott a szövetség elnöke.

Dárdai akkor jött, amikor a válogatott körüli hangulat a mélypontjára süllyedt, de egy mérkőzéssel megnyert és maga mögé állított tulajdonképpen mindenkit.Hitet adott és hitelességet hozott magával. Úgy, hogy végig hangsúlyozta: ő maga az út elején jár, tanuló edző.

Tőle is van mit tanulni. Alázatot, mentalitást, tudásvágyat, munkamorált, munkabírást.

Tudja, mit akar, és ami a lényeg, ő is az egyenes utat járja”mondta róla márciusban Bernd Storck, aki hétfőn Dárdai Pál utódja lett. Nyilvánvalóan tervezetten, hiszen minden arra utal, hogy Storck volt a B-terv, az MLSZ pedig készült arra, hogy a Hertha a vezetőedzői véglegesítés után véget vethet Dárdai kapitányságának.

Nem lesz könnyű Dárdai nyomába lépnie. Akkor sem, ha 1982 óta edződik a német profi világban, 1996 óta edzősködik, és volt már szövetségi kapitány is. Azt sem lehet mondani, hogy a semmiből pottyant ide – jó néhány hónapja ismerkedik a magyar futballvalósággal.

Kompromisszummentessége már okozott konfliktusokat, edzők és vezetők körében is, ám erősíti pozícióját, hogy ő a „Dárdai áldásával kijelölt” utód. Olyan értékekkel és felfogással, amely mindkettőjükben közös, lévén mindketten ugyanazt az iskolát járták ki.

SZAVAZÁS

Dárdai Páltól Bernd Storck veszi át a válogatott irányítását. Mennyire befolyásolja ez a váltás az Eb-selejtezős céljainkat?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Amivel Bernd Storck nem rendelkezik, az az, amivel Dárdai minden más jelöltnél jobb: egyesítette a magyar futballvilágot a Bundesliga-profizmussal. Az is kérdéses, magával tud-e annyira ragadni játékost, szurkolót, mint elődje.

Amivel rendelkezhet: szurkolói támogatással, ehhez pedig „csak” le kellene győznie első mérkőzésén Romániát.

Mondhatni, nyomás szinte nem is lesz rajta…

Közben Dárdai Pál már „tisztán” a Hertha vezetőedzőjeként készülhet a szezonra. Annak biztos tudatában, hogy lesz ő még magyar szövetségi kapitány. Kérdés, mikor, kérdés, hogy merre vezet előtte az útja. Jött, látott és válogatott szakvezetőként nem követett el látványos hibát. A játékosok hisznek benne, a szurkolók hisznek benne, nem ígért – a magyar futball állapotát figyelembe véve nem is ígérhetett – csodákat és reálisan nem elvárható dolgokat, ellenben, saját szavaival élve, felépített egy olyan szerkezetet, amely működőképes. Hozta az eredményeket. Olyan elfogadottságot vívott ki, hogy a kapitányból nagybetűs Kapitány lett. Nem csodatevő, de olyasvalaki, akiből a drukkerek még a csodát is kinézték.

Akár siker jön, akár kudarc, a szurkolótábor nem felejti, amit tett, és egész biztos, hogy Románia ellen, illetve a következő mérkőzéseken is felhangzik a „Dárdai Pali! Dárdai Pali!” rigmus a szurkolói köszönet jeléül. Mert visszaadta a hitet és a reményt.

Még akár arra is, hogy a hazai közeget meg lehet változtatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik