Vb 2022: „Sousa hibázott.” „A magyar védők nekiugrottak Lewandowskinak.”

Vágólapra másolva!
2021.03.26. 08:31
null
A lengyel sajtó is kiemelte: Lewandowskit még akkor sem engedték el a magyar védők, amikor a földön feküdt (Fotó: Török Attila)
A lengyel sajtóban alapvetően két vélemény nyert teret a 3–3-mal záruló Magyarország–Lengyelország vb-selejtező után. Az egyik, hogy a vendégek debütáló szövetségi kapitánya, Paulo Sousa hibázott a kezdőcsapat összeállításában, amit ugyanakkor a második félidőben remek cserékkel kompenzált. A magyar csapattal kapcsolatban pedig meglepően agresszív védekezésről írnak.

„Paulo Sousa elismerte, hogy tévedett” – ezzel a címmel jelentette meg a mérkőzésre visszatekintő, értékelő cikkét a sport.pl.

A sport.pl rögtön azzal indít: elkezdtük keresni a különbségeket a januárban menesztett Jerzy Brzeczek csapatához képest, hogy megállapíthassuk, Zbigniew Boniek (a lengyel szövetség elnöke – a szerk.) jól döntött-e a váltással, hogy Paulo Sousát nevezte ki szövetségi kapitánynak.

„Egy órán keresztül ugyanazt a lengyel válogatottat láttuk, mint korábban: unalmas, kiszámítható, és még egyéni hibák is voltak. Azzal, hogy Paulo Sousa 0–2-nél pályára küldte a védelembe Kamil Gliket, beismerte a hibáját, és a vele együtt beálló Kamil Józwiak, Krzysztof Piatek kettős pedig hamar ki is egyenlített. Utána azonban az őrület újrakezdődött. A 3–3 igazságos, de a magyarok valószínűleg elégedetlenebbek, hiszen 2–0-ra és 3–2-re is vezettek.”

A przegladsportowy.pl már értékelte is egyenként játékosok teljesítményt és az új szövetségi kapitányt, Paulo Sousát is. Tízes skálán a legjobb osztályzatot, hetest a csereként beállva gólt is szerző Kamil Józwiak kapta, őt a harmadik lengyel találatot jegyző Robert Lewandowski követte hatossal.

„Nyolcvan percig ez nem a kapitányunk meccse volt – írták Lewandowskival kapcsolatban. – A magyar védők nekiugrottak, nem hagytak helyet neki, kéz a kézben fogták őt, sokszor még a földön is (mint a második gól előtt), még könyökkel is kapott. De nem adta fel a küzdelmet és végül ő egyenlített, amit értékelni kell” – fogalmaz a lengyel sportlap, amely Paulo Sousát is értékelte szövegesen.

„Olyan csapatot állított fel, amelyre senki sem számított – főleg Michal Helik volt meglepetés. A szünet után, azzal, hogy lecserélte az újonc játékost, beismerte, hogy hibázott, viszont olyan cseréket mutatott be, akik meg tudták változtatni a meccs képét, ami azért mutatja, van hozzá szimata” – írták a portugál edző kapcsán, aki a közepesnek számító ötös érdemjegyet kapta.

A leggyengébb osztályzatot egyébként két védő, Helik és Jan Bednarek kapta, hármast-hármast.

A lap a tudósításában azt emeli ki, hogy a hibák ellenére sikerült fontos pontot szereznie a csapatnak.

A meccs kapcsán megszólalt a 2006-ban vb-n járt lengyel csapat egyik játékosa, Grzegorz Rasiak, aki meglehetősen kritikusan beszélt válogatottjuk budapesti teljesítményéről.

„Az eredmény határozottan kiábrándító. Az elveszített pontok még nagy problémát jelenthetnek – fogalmazott a korábbi csatár. – Hét pontot terveztünk márciusra, de ehhez most már a Wembleyben kellene nyernünk. Aggódom a védelmünk miatt, az ellenfeleket meg kell állítani a tizenhatoson belül, főleg a harmadik kapott gólnál látszott, hogy gondjaink vannak ezen a téren, de az első két gólt is egyéni hibák előzték meg. A magyar csapat nagyon magasra tolt védekezéssel lepett meg minket, a védők nem engedték labdázgatni a mieinket. Paulo Sousának két rossz választása is volt a kezdőcsapatban, de bizonyította, hogy a meccs alakulásának függvényében képes döntő fontosságú változtatásokra. Kockázatot vállalt azzal, hogy Lewandowski és Milik mellett egy harmadik csatárt is pályára küldött Piatek személyében, de bejött a húzás, ahogy Helik lecserélése is, akit hiba volt a csapatba állítani, ahogy hiba volt Sebastian Szymanski jobb oldalon szerepeltetése is.”

Más kérdés, hogy Sousa aligha ért egyet Rasiakkal, mert a lengyelek portugál szövetségi kapitánya arról beszélt a meccs után, hogy a magyar csapat játéka nem jelentett meglepetést neki.

A fakt.pl a csereként beállva, egy percen belül gólt és gólpasszt is elérő Kamil Józwiakot idézi hosszabban a meccs után.

„Az edzőnk azt kérte, hogy vállaljam fel a párharcokat. A gólpasszomnál eredetileg Grzegorz Krychowiaknak szántam a labdát, de aztán Piatek elé került, míg a gólomnál nem volt nehéz dolgom, Piotr Zielinski nagyszerű munkát végzett, én már csak a kapussal álltam szemben. Őrült meccs volt, nem vagyunk elégedettek, mert semmi előjele nem volt annak, hogy ilyen könnyen gólokat kaphatunk. Kár, hogy nem sikerült nyernünk, de ezt az egy pontot értékesnek is tekinthetjük. Nehéz megmondani miért alakult így a meccs, mindenkinek el kell gondolkodnia azon, miben hibázott” – fogalmazott az angol másodosztályú Derby County szélsője.

A Fakt egyébként már a meccsről szóló beszámolójának is azt a címet adta: „Őrült játék Budapesten”.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
I-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 3–3 (1–0)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. V: Brych (német)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G. (Nego, 66.), Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár Zs. (Sigér, 81.), Hangya (Lang, 66.) – Szalai Á., Sallai R. (Varga K., 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
LENGYELORSZÁG:
Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Helik (Glik, 58.), Reca (Rybus, 79.) – Szymanski (Józwiak, 59.), Krychowiak, Moder (Piatek, 59.), Zielinski – Lewandowski, Milik (Grosicki, 84.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa
Gólszerző: Sallai R. (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), ill. Piatek (60.), Józwiak (61.), Lewandowski (82.)
Kiállítva: Fiola (90+3.)

A csoport többi csütörtöki mérkőzésén
Andorra–Albánia 0–1(Lenjani 41.)
Anglia–San Marino 5–0(Ward-Prowse 14., Calvert-Lewin 21., 53., Sterling 31., Watkins 83.)

A TÖBBI CSÜTÖRTÖKI VB-SELEJTEZŐRŐL ITT OLVASHAT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik