San Marino–Magyarország: „Tisztában vagyunk a helyünkkel az európai labdarúgásban”

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.03.28. 11:16
null
Marco Tura (jobbra) Aleksander Ceferin, az UEFA elnökének társaságában (Fotó: San Marinó-i Labdarúgó-szövetség)
Egy gól nélküli döntetlen is büszkeséggel töltené el a San Marinó-iakat – jelentette ki a miniállam labdarúgó-szövetségének elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjúban. Marco Tura a helyi labdarúgás hátteréről, a koronavírus-járvány okozta nehézségekről és a vasárnap esti mérkőzésről is beszélt. 

 

„A vírus korábban erőteljesen éreztette hatását a helyi labdarúgásban, mert ahogyan  az előző idényben, most is le kellett állítanunk a bajnokságot    – mondta a Nemzeti Sportnak Marco Tura, a San Marinó-i Labdarúgó-szövetség elnöke, aki a kialakult helyzet miatt e-mailben válaszolt a Nemzeti Sport kérdéseire. –    Az előző bajnokság félbeszakadt, a tabella pillanatnyi állása alapján határoztuk meg a végeredményt és döntöttük el, mely csapatok indulhatnak a nemzetközi kupákban. A mostani idényben hosszú leállás következett, október végétől február végéig egyetlen meccset sem rendeztek az országban, és a korlátozások miatt a játékosoknak sem volt lehetőségük, hogy megfelelő körülmények között eddzenek.”

„Egészségügyi szempontból nézve nagyon jól kezeltük a vírushelyzetet, a játékosok mindvégig biztonságban érezhették magukat, és elfogadtuk, hogy a kormány nem engedélyezte a sportesemények megrendezését az országban. Ami a mostani hangulatot illeti, az embereket továbbra is érdekli a labdarúgás, de kissé tanácstalanok, mert elvesztették azt, ami korábban a hétköznapi élet része volt. Nem is olyan rég még természetesnek tűnt, hogy kimennek a stadionba, találkoznak a barátaikkal, ünneplik kedvenc csapatuk gólját, és kezet ráznak az ellenfél szurkolóival. Most mindez eltűnt.”

A 65 éves sportvezető a labdarúgó-válogatott történelmi eredményeire, valamint a magyar együttes elleni vasárnapi találkozójára is kitért.

„Minden szurkolót boldoggá tett a Gibraltár és a Liechtenstein elleni eredmény. Tisztában vagyunk a helyünkkel az európai labdarúgásban, ezért minden kiugrónak számító eredmény büszkeséggel tölti el a helyieket. A nemzeti öntudat szempontjából szintén sokat jelentett a két döntetlen: San Marino végre megmutatta, hogy aprócska mérete ellenére képes jó eredményeket elérni a sportban. Még egyszer hangsúlyozom, tisztában vagyunk a korlátainkkal, de a lehetőségeinkhez képest igyekszünk minden feltételt megteremteni, hogy játékosaink a legjobb eredményeket érhessék el, és egyénileg is fejlődhessenek. Ami a vasárnapi találkozót illeti, Magyarországon nemcsak a labdarúgásnak, hanem a sportnak is nagy hagyományai vannak. Bízom benne, hogy a magyar válogatott ellen elleshetünk valamit abból, amit vetélytársunk az utóbbi években megtanult.”

A profit- és sikerorientált labdarúgásban mindenképpen üde színfoltot jelent az a csapat, amely lehetőségeivel és a labdarúgásban betöltött szerepével tökéletesen tisztában van, és két, gól nélküli döntetlennel is képes büszkévé tenni szurkolóit.

Ugyanakkor gyorsan szögezzük le: a világbajnoki selejtezőcsoport első két helyének egyikére pályázó válogatottnak kötelező nyernie egy ilyen ellenfél otthonában.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC)**, Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc)*, Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia)*, Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC),Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)
* sérült
** eltiltott

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
AZ I-CSOPORT MENETRENDJE

1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 3–3
Anglia–San Marino 5–0
Andorra–Albánia 0–1
2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45:San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45:Lengyelország–Andorra
3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA

20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45:Anglia–Lengyelország
20.45:San Marino–Albánia
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45:Andorra–San Marino
20.45:Lengyelország–Albánia
5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00:Anglia–Andorra
20.45:San Marino–Lengyelország
6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45:Lengyelország–Anglia
20.45:Albánia–San Marino
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45:Andorra–Anglia
20.45:Lengyelország–San Marino
8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45:San Marino–Andorra
20.45:Albánia–Lengyelország
9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45:Andorra–Lengyelország
20.45:Anglia–Albánia
10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45:San Marino–Anglia
20.45:Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik