Rutin, bátorság, mellé a támadás – optimistán várhatjuk hétfőn a bolgárokat

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.03.26. 07:10
null
Marco Rossi jól taktikázik: a bolgárok elleni Eb-selejtezőre a támadójáték apropóján kell „varázsolnia” (Fotó: Szabó Miklós)
Az állandóság lehet a magyar válogatott fő fegyvere, miközben Marco Rossi szövetségi kapitány folyamatosan frissíti, csiszolja, kiegészíti az alaptaktikát. Mi lehet a mieink sikeres stratégiája hétfőn Bulgária ellen?

 

Végy egy jó kapust – és ezzel meg is vagyunk! Nem kétséges, ha ezzel a felkiáltással kezdte összerakni a Bulgária elleni hétfői mérkőzésre a magyar válogatott keretét Marco Rossi szövetségi kapitány, ezen a poszton nem kellett hezitálnia. Gulácsi Péter sérülése, rehabilitációja miatt Dibusz Dénes lett az első számú kapus, aki a Ferencvárosban évek óta kiemelkedően teljesít, és sokkal többször lehetett volna válogatott, ha nem egy évben születik a német Bundesligában is a legjobbak közé sorolt lipcsei riválissal.

A nemzetközi kupamérkőzések is megedzették az FTC remek formában védő kapusát, Dibusz Dénest (Fotó: Árvai Károly)
A nemzetközi kupamérkőzések is megedzették az FTC remek formában védő kapusát, Dibusz Dénest (Fotó: Árvai Károly)

A jelen és a jövő

Az FTC kapusa nemcsak az NB I-ben, hanem hosszú ideje nemzetközi kupamérkőzéseken is fejlődött, tanulhatott rengeteget, és Észtország ellen is bizonyította, rá lehet bízni a posztot. A kerethirdetés sem hagyott e tekintetben kétséget: Demjén Patrik 1998-as születésű, a következő generáció tagja, a ZTE FC alapembere. Még inkább a jövőbe tekintő döntés volt a 2002-ben született Hegyi Krisztián (West Ham United) meghívása, bő másfél évtizedes, a remények szerint Premier League-szereplésben gazdag pályafutás előtt. Egyértelmű, hogy a kapitány e három kapus közül Dibusz Dénessel vág neki a 2024-es Európa-bajnokság számunkra hétfőn kezdődő selejtezőjének.

Az olasz szakember a három belső, két szélső védős felállás őszinte híve, a magyar válogatott ebben a hadrendben érte el sikereit. A védelem alappillére, ez aligha kétséges, az RB Leipzig 30 éves játékosa, Willi Orbán, aki 175 Bundesliga-, 46 nemzetközi kupamérkőzés mellett immár 38 válogatott meccs rutinjával irányítja a hátsó alakzatot. Mellette jobbról Lang Ádám, balról Szalai Attila alkotja a leghátsó sort – a ciprusi Omonia légiósa rengeteget fejlődött, régebbi bizonytalanságát levetkőzte, meglehet, a három belső védős szisztéma számára sokkal megnyugtatóbb, mint a négyvédős. Szalai Attilát sebessége, határozottsága, fejelőkészsége tette stabil kezdővé, a labdakihozatalokban előrelépett. Bármelyik pozícióban lehet számítani a ferencvárosi Botka Endrére, ő nemcsak a széleken, hanem belül is képes megoldani védőfeladatát, a gyorsasága mellé immár kellő tapasztalat párosul.

Jöjjön az a kifli a szélről!

Ebben a hadrendben kiemelten fontos szerep jut a két szélsőnek, nekik ugyanis egyedül kell a vonal melletti területeket bejátszaniuk hátul és elöl. Komplex játéktudást igényel a poszt, hiszen a védekezésben és a támadásban is nemzetközi szinten kell teljesíteni, kiemelkedő erőnlét kell hozzá, rengeteg futással lehet csak ezen a poszton helytállni. Észt­ország ellen Bolla Bendegúz volt a jobb oldalon, Fiola Attila sérülése, Loic Nego formahanyatlása miatt kapott lehetőséget, és bár a VAR elvette első válogatottbeli gólját, az eset nagyon is tanulságos. Marco Rossi egyik újítása, hogy a szélsőnek nem kell ragaszkodnia az oldalvonalhoz, a labdajáratásnál befelé mozogva kelthet zavart: ha szélső védője nem kíséri, a belső emberek nem veszik fel időben, bizony meglepetést kelthet a felbukkanása. Emlékezzünk a meg nem adott gólra, Bolla Bendegúz huszonöt-harminc méterrel az oldalvonaltól kapta a labdát – ilyen, védők közötti üres területre, mélységi beindulásokkal a bolgár védelmet is meglepheti a magyar csapat. A bal oldalon Kerkez Milos a kapitány felfedezettje, még mindig csak 19 éves, évekre megoldhatja a posztot, noha éppen az észtek elleni, ötödik válogatottsága tanulságos lehetett számára. Gyors, játékintelligens, kiválóak a beadásai, a támadójáték segítésével nincs probléma, furcsa módon a védekezése nem volt igazán meggyőző a csütörtöki mérkőzésen. „Hátrafelé” a felcsúti Nagy Zsolt stabilabbnak tűnik, elöl Kerkez Milos lehet veszélyesebb, bár a németek és az angolok elleni góljával a Puskás Akadémia játékosa is jelezte, oda tud érni az ellenfél kapuja elé. Az AZ légiósa mellett fiatal kora, a benne rejlő fejlődési lehetőség szól, szinte biztos, hogy látjuk őt nagy európai élcsapatban játszani. Még egyszer említsük meg a beadásait: a „kiflik” nagyon sok helyzetet teremtenek még az ellenfél kapuja előtt, reméljük, már hétfőn is.

Az észtek elleni felkészülési mérkőzésen Szoboszlai Dominik remekül játszott, így bizakodni lehet abban, hogy a bolgárok ellen megtalálja a legjobb lövőhelyzetet (Fotó: Árvai Károly)
Az észtek elleni felkészülési mérkőzésen Szoboszlai Dominik remekül játszott, így bizakodni lehet abban, hogy a bolgárok ellen megtalálja a legjobb lövőhelyzetet (Fotó: Árvai Károly)

A három belső védő előtt három középpályás szerepel, általában kettő védekező, egy pedig kimondottan támadó, irányító szerepkörben. A két szűrőből az egyik, Schäfer András sérülése miatt hiányzik. Az utóbbi időben megosztó vélemények kísérik Nagy Ádámot, aki ezen a poszton szerepel. Az észtek ellen 68. alkalommal volt válogatott, e tekintetben a válogatott örökrangsorában utolérte Kocsis Sándort, hétfőn Hidegkuti Nándor mellé csatlakozhat, és 70 válogatott meccse van Nyilasi Tibornak, illetve Kip­rich Józsefnek. Az olasz Pisa légiósának kritikusai szerint túlságosan biztonságra törekvő a játékfelfogása, nem támadja a kaput, tudása messze elmarad azokétól, akiket utolér és le is hagy a szerepléseket illetően. Magunk, bár a játékos nem szorul rá, megvédenénk: labdabiztonsága, védekező képessége, tapasztalata nagyon is fontos ennek a mai válogatottnak, éppen az észtek ellen lett sokkal stabilabb a csapatvédekezés, amikor beállt. Korábban ugyanis Kalmár Zsolt játszott az úgynevezett hatos pozícióban, ő sokkal inkább támadóbb felfogású, mint Nagy Ádám, labdabirtoklás esetén hasznos lehet – ám amikor védekezni, labdát szerezni kellett, bizonytalanabb volt vele a válogatott, a nem megfelelő helyezkedés miatt több észt helyzet is kialakult a kapunk előtt. Nem Kalmár Zsolt miatt, ezt fontos hangsúlyozni: a DAC kreatív játékosa Szoboszlai Dominik megfelelő helyettese lehet, a kapitány érthetően azt gondolta, két ilyen jó képességű futballistának helyet szorít a csapatban, ne egymást váltva, hanem egymás mellett futballozzanak, de kérdés, kettejük egyidejű szerepeltetését elbírja-e a csapat védekezése. A másik szűrő a ferencvárosi Vécsei Bálint volt az észtek ellen, aki a Bolla Ben­degúznak adott, VAR által meghiúsított „majdnem” gólpasszal jelezte, hogy mélységi indításaira lehet építeni.

A harmadik belső középpályás Szoboszlai Dominik. A Bundesligában is meghatározó irányító még mindig csak 22 éves, hétfőn harmincadik válogatott meccse következik. Az észtek ellen végre felszabadult, görcsöktől mentes futballt produkált, indításai, hosszabb és rövidebb passzai lendületet adtak a csapatnak, akadtak lövései is, ebből kellene sokkal több, hiszen a rúgótechnikája világszínvonalú, kár lenne parlagon hagyni.

Kerkez Milost (balra) tömi a labdákkal Szoboszlai Dominik, és az AZ légiósa rendre küldi is a beadásokat (Fotó: Árvai Károly)
Kerkez Milost (balra) tömi a labdákkal Szoboszlai Dominik, és az AZ légiósa rendre küldi is a beadásokat (Fotó: Árvai Károly)

Lesz-e váratlan húzás?

Marco Rossi két ékkel játszatja a magyar válogatottat, ezek közül az egyik korábban Szalai Ádám volt mint klasszikus kilences, erőcsatár, a belső védők figyelmét lekötő, magas center – az ő helyét vette át Ádám Martin. A kapitány kijelentette, hogy a dél-koreai Ulszan légiósa nem bír erővel egy teljes mérkőzést, ez adta a beszédtémát a Sportrádió legutóbbi elemző adásának is. Ott kiváló kollégánk, szerkesztő munkatársunk, L. Pap István jegyezte meg: ha Ádám Martin egy félidőt bír, érdemes lehet Varga Barnabással kezdeni. Újoncot avatni ott volt az észtek elleni meccs, gondolhatjuk, de Bulgária ellen a paksi játékossal kezdeni lehet igazán bátor húzás, mert róla tudnak a legkevesebbet a bolgárok, rá aligha készülnek úgy, mint Ádám Martinra, esetleg Németh Andrásra. A kommunikáció, a megfelelő mentális felkészítés ez ügyben (meccs)döntő lehet. Ha Ádám Martinnak elmagyarázza a kapitány, az észtek elleni győztes gól után azért marad ki, hogy hétfőn is nyerőember lehessen! Logikátlannak tűnik, de nem okvetlenül az, hiszen Varga Barnabástól elvárhatja a kapitány, hogy egy órán keresztül futással, állandó mozgással fárassza a bolgárok belső védőit (és közben érkezzen Kerkez Milos beadásaira), és az erővel sem kell spórolni, mert a paksi gólgyáros is tudja, feladata hatvanperces, addig adjon ki magából mindent. A friss, erőteljes Ádám Martint pedig meggyötört, fáradó védelemre lehet ráküldeni, őt elég egyszer szem elől téveszteni, máris gólt szerezhet. Nyilván nem tudni, Varga Barnabás játéka hogyan működik Szoboszlai Dominik mellett, a zsúfolt Puskás Aréna feldobja-e vagy bénítja, de mi hiszünk benne, és a meghívó szerint Marco Rossi is.

A másik támadónk Sallai Roland, ő a kilences és Szoboszlai Dominik között, sokat visszafelé indulva, a védőket a falból kimozgatva lehet veszélyes, míg az észtek ellen ragyogóan bemutatkozó Csoboth Kevin a hajrában beszállva okozhat fejfájást a bolgár csapatnak.

Variációs lehetőség bőségesen van tehát, de a kiszámíthatóság némi váratlan húzással színesítve nyerő taktika lehet.

A Nemzeti Sport – nyíltan vitaindítónak szánt – kezdőcsapata tehát: Dibusz Dénes – Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – Bolla Bendegúz, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Kerkez Milos – Szoboszlai Dominik – Sallai Roland, Varga Barnabás.

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ

VÉLEMÉNYEK

Halmosi Péter, 35-szörös válogatott védő: Az észtek ellen még lehetett kísérletezni, ezért úgy gondolom, változtat majd valamennyit a csapaton Marco Rossi, de biztosan nem sok helyen, mert a sérülések miatt némiképp meg van kötve a keze. A jelek szerint az új játékosok beleillenek a csapatba, a többiek pedig ismerik a rendszert, nem kell taktikát vagy stílust váltani. Hazai pályán nyomás alá kell helyezni a bolgárokat.

Telek András, 24-szeres válogatott védő: Hazai pályán mindenképpen le kell támadni a bolgárokat, jó erőben is van ehhez a csapat. Jó látni, hogy motivált játékosokkal van tele a keret. Ádám Martin nagyszerűen megtartotta a rá felívelt labdát, jól tette le a társaknak, s kellemes meglepetés volt az újonc Csoboth Kevin játéka is. A csapat gerince adva van, ám jó tudni, hogy van kikből válogatnia Marco Rossinak még akkor is, ha sok a sérült.

Szokolai László, 12-szeres válogatott csatár: Mindig a támadófutball feltétlen híve voltam, úgy vélem, Bulgária ellen is az lehet célravezető. Az észtek elleni meccs jó kiindulópont, ma már nem cél a látványos játék, csak a győzelem. Marco Rossi eddig mindig olyan érzékkel változtatott, amilyen a legjobb olasz edzőkre jellemző, minden változtatása jól sült el, ezúttal is bízhatunk benne, felépített már valamit a magyar futballban.

 

Tiber László, kétszeres válogatott csatár: Az irány adva van, zajlik a fiatalok beépítése is, de a kapitány érthető módon ragaszkodik azokhoz, akik a korábbi sikerek letéteményesei, így meghívja őket akkor is – például Loic Negót –, ha a klubjukban nem megy jól nekik. Nagy kérdés a centerposzt, de ha az észtek elleni gólja után beteszi Ádám Martint, abba nem lehet belekötni. A keret egyben van, bárkihez nyúlhat a kapitány.

 

Dzurják József, magyar és ciprusi gólkirály: Sok változásra szerintem nem lesz szükség, ám a kapitány maga is mondta, vannak, akik nem bírnak kilencven percet. A háromvédős rendszer működik, de kulcsszerep vár a két felfutó szárnyvédőre. Kíváncsi vagyok, ki lesz a center, és örülnék neki, ha Szoboszlai Dominik mellett Kalmár Zsoltnak is jutna hely a kezdőben, szükség van minél több technikás középpályásra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MÁRCIUSI MECCSEKRE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC 1904 – Szlovákia), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
TÁMADÓK:Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (Hamburger SV – Németország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

EB-SELEJTEZŐK
Március 27., 20.45:
Magyarország–Bulgária
Június 17., 18.00: Montenegró–Magyarország
Június 20., 20.45: Magyarország–Litvánia
Szeptember 7., 20.45:
Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Magyarország–Szerbia
Október 17., 20.45: Litvánia–Magyarország
November 16., 20.45: Bulgária–Magyarország
November 19., 15.00: Magyarország–Montenegró

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik