Rossi „találmányai”; Németh Krisztián példaértékű alázata

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.10.16. 13:11
null
Azerbajdzsán ellen ezt a csapatot küldte a pályára Marco Rossi(Fotó: Szabó Miklós)
Az Eb-selejtezősorozat végéhez közeledve érdemes összegezni, hogyan alakult, formálódott a magyar labdarúgó-válogatott kerete az idei meccsek során. Kik kerültek be újként a csapatba, kik a visszatérők, mire számíthatunk Walesben, illetve hosszabb távon.

Érdemes azzal kezdeni a kerettel kapcsolatos összegzést, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány Gulácsi Péter személyében egy kapusnak és 23 mezőnyjátékosnak adott lehetőséget az eddigi hét selejtező során. A játékidő alapján pedig többé-kevésbé kategorizálni is tudjuk a játékosokat.

GULÁCSI, ORBÁN, SZALAI – A LEGTÖBBET JÁTSZÓ KULCSEMBEREK

A legtöbbet a Gulácsi, Willi Orbán, Szalai Ádám trió töltötte a pályán az idei hét tétmérkőzésen, ugyanis mind a hét találkozót végigjátszották. Ők a kulcsemberek, és hozzájuk jön még az eddig szintén hét-hét meccsen szereplő Dzsudzsák Balázs, Lovrencsics Gergő duó, de ők nem mindegyik találkozót játszották végig.

Ebbe a sorba tartozik továbbá, ám sérülés és vagy eltiltás miatt nem játszott mindegyik találkozón Nagy Ádám, a keretbe már máskor is behívott, de az Eb-selejtezők során debütáló Szoboszlai Dominik és Marco Rossi felfedezettje, Baráth Botond is. Sallai Roland a Nemzetek Ligájában (NL) már meghatározó játékosnak számított, de elhúzódó sérülése miatt csak a legutóbbi három Eb-selejtezőn szerepelt, azokon viszont kezdőként, vagyis mondhatjuk, hogy vele is fix emberként számol a kapitány, ha egészséges. A felsorolást alapesetben Kádár Tamással lehet még kiegészíteni, de ő sérülés miatt is hiányzott, legutóbb, Azerbajdzsán ellen pedig azért nem játszott, mert Marco Rossi elmondása szerint nagyon megviselték a spliti hibái, ezért négy meccsen csak 315 perc jutott neki. Kevesebbet játszott, mint a balhátvéd poszton alternatívaként szóba jövő Korhut Mihály, legutóbbi győztes gólunk szerzője. Viszont az Arisz futballistája eltiltás miatt nem szerepelhet Walesben, így szinte biztos, hogy Kádár lesz a balhátvéd, mert a szövetségi kapitány azt is elmondta, meglátása szerint szélső védőként jobban tudja segíteni a csapatot, mint középen.

Valószínűsíthető, hogy ha mindenki egészséges, akkor a fent felsorolt tíz játékos Kleinheisler Lászlóval vagy Pátkai Mátéval, esetleg Vida Mátévalkiegészülve alkotja majd a cardiffi kezdőcsapatunkat. Anélkül, hogy részletes teljesítményelemzésbe belemennénk, megállapítható, Walesben a győzelemhez szinte mindenkitől több kell annál, amit mostanában láthattunk. Szalai Ádám tavaly ilyenkor kiváló formában volt, három NL-meccsen négy gólt szerzett a válogatottban, viszont idén januártól számolva a 28 tétmérkőzésén – a nemzeti csapatban és klubjaiban, a Hoffenheimben, illetve a Mainzban – összesen négyet lőtt. Dzsudzsák Balázsnak az Emírségekben, a három forduló után még pont nélkül álló al-Ittihad Kalbában kellene formába lendülnie, igaz, legalább folyamatosan 90 perceket játszik és adott már két gólpasszt. Baráth Botond több mint egy hónapig nem szerepelt az amerikai profi ligában, az SKC-ban, szeptemberben visszatért, azóta négy bajnokit is végigjátszott, melyek közül hármon vereséget szenvedtek és összesen 12 gólt kaptak, a rájátszásba nem jutottak be, így neki Cardiff előtt már nem is lesz tétmeccse. Nem úgy a ferencvárosi Lovrencsicsnek, akinek a bajnokság mellett az Európa-ligában is helyt kell állnia, és az utóbbi időben klubjában és a válogatottban is láthattunk tőle olyan hibákat, melyekből gólt szerzett az ellenfél.

ROSSI (ÚJRA)FELFEDEZETTJEI ÉS „HÁTTÉREMBEREI”

Azt azonban a játszott percek és az eddig összeválogatott keretek is mutatják, sok variációs lehetősége nincs Marco Rossinak, ez például abból is látszik, hogy Szalain kívül másik klasszikus csatár nem is lépett pályára. Az Eb-selejtezők alatt három olyan játékost vetett be a kapitány, akik korábban nem szerepeltek a nemzeti csapatban. Közülük a 18 éves Szoboszlairól még az olasz mester is azt mondta a salzburgi légiós első, nagyszombati meccse után, hogy korai a kezdőcsapatba követelni, ehhez képest azóta mindegyik találkozón kezdő volt, amikor szerepelt a meccskeretben. Nem véletlenül, hiszen speciel rajta kívül nem tudunk még egy magyar középpályást mondani, aki például pályára lépett volna mostanság a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ráadásul a posztján korábban biztos kezdőnek tűnő Kalmár Zsolt meg is sérült, csak két selejtezőn játszott, kérdés, mikor térhet vissza.

A középpálya támadószekciójában Holman Dávid számít még új embernek, aki Szoboszlaihoz hasonlóan többször volt már keretben, de most tudott bemutatkozni. Azerbajdzsánban az első meccsén szép gólt is szerzett, a múlt heti két meccsen viszont nem tudott sokat hozzátenni a támadójátékunkhoz.

Rossi munkába állása óta gyakran látunk példát a nemzeti csapathoz hosszabb-rövidebb idő után visszatérő játékosokra. A Horvátország ellen kezdőként szereplő védekező középpályás,Vida Máté például három év után tért vissza. Rossi jól ismerheti, hiszen együtt dolgoztak Duanszerdahelyen. Nem volt meglepő a beválogatása azok után, hogy a posztján többen kidőltek, és mivel a szövetségi kapitány egy hibát leszámítva elégedett volt a spliti és az Azerbajdzsán elleni teljesítményével, ő hosszú távon is a keret tagjává válhat. A Szoboszlaihoz és Holmanhoz hasonlóan Rossinál bemutatkozó, de tétmeccsen csak négy percre beszálló Sigér Dávid egyelőre inkább csak kiegészítő ember lehet a keretben, ha éppen befér. Ez attól is függ, rendbe jön-e a sérült Pátkai Máté, aki az Eb-selejtezők során kétszer kezdett és mindkétszer az ő góljával győztünk – Horvátország és Wales ellen. Ha mindenki egészséges akkor Pátkai Kleinheislerrel vívhat meg a csapatba kerülésért, utóbbi öt Eb-selejtezőn szerepelt, de egyszer sem végig (igaz, Horvátországban kiállították).

Rossi nagy újrafelfedezettje Kovács István is, aki csaknem négy év után tért vissza nála a csapatba még a Nemzetek Ligájában, de míg abban a sorozatban négyszer is kezdett, az Eb-selejtezők alatt csak két mérkőzésen szerepelt. Ő jelenleg stabil kiegészítő embernek mondható. Ez lehet a szerepe Bese Barnabásnak, Nagy Dominiknak és Varga Rolandnak is.

Na meg Németh Krisztiánnak, aki az egyik legalázatosabb játékos Marco Rossi keretében. Március óta négyszer tette meg az Egyesült Államok–Magyarország útvonalat azért, hogy itt lehessen az Eb-selejtezőkön a magyar válogatott keretében. A Sporting Kansas City támadója a selejtezőkön négy percet kapott eddig, az Azerbajdzsánban elért 3–1-es siker alkalmával. Ezen kívül csak a Montenegró elleni felkészülési mérkőzésen szerepelt (kezdőként, csapatkapitányként, 90 percet), tétmeccsen nem, viszont egy kivétellel mindegyik találkozón ott ült a kispadon. Németh ugyanúgy négy percet játszott az Eb-selejtezőkön, mint a nemrég debütáló Sigér Dávid. Harmincévesen ezt a szerepet nem sok játékos vállalná, de ő igen, mert a válogatottságot akkor is megtiszteltetésnek és szolgálatnak tekinti, ha csak a kispadon jut neki hely, és vállalja, mert van egy álma, szeretne még egyszer Európa-bajnokságon szerepelni. S ha ehhez az kell, hogy a gólyáknál is többet repüljön egy évben, azt is megteszi

Ez a mentalitás a csapat többi tagjára is jellemző, ebben bízhatunk Walesben is…

 

AZ EB-SELEJTEZŐKÖN EDDIG PÁLYÁRA LÉPŐK

Meccs Perc
Gulácsi Péter 7 630
Willi Orbán 7 630
Szalai Ádám 7 630
Lovrencsics Gergő 7 570
Dzsudzsák Balázs 7 491
Baráth Botond 5 450
Korhut Mihály 5 450
Nagy Ádám 5 425
Szoboszlai Dominik 6 407
Kádár Tamás 4 315
Kleinheisler László 5 288
Sallai Roland 3 256
Pátkai Máté 4 223
Vida Máté 2 180
Nagy Dominik 4 179
Kovács István 2 176
Holman Dávid 3 136
Lang Ádám 2 126
Varga Roland 3 95
Kalmár Zsolt 2 86
Holender Filip 3 73
Bese Barnabás 3 72
Németh Krisztián 1 4
Sigér Dávid 1 4

 

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14– 6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8– 9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10– 8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6– 6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1

A hátralévő meccsek
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik