A képen látható négyesből – amely most is tagja Rossi keretének – hárman is jártak U-vb-n: Varga Roland (balra) 2009-ben, Nagy Dominik (a háttérben) és Kalmár Zsolt (jobbra) 2015-ben, míg Szoboszlai Dominik (középen) a 2017-es U17-es Eb-n szerepelt (Fotó: MLSZ, archív)

 

A MOSTANI KERETBŐL KILENCEN JÁRTAK UTÁNPÓTLÁS-VB-N

Elsőre talán meglepő a szám, de Marco Rossi szövetségi kapitány hétfőn kihirdetett válogatott keretében kilenc olyan játékost találunk, aki korábban járt utánpótlás-világbajnokságon – melyen az elmúlt tíz évben, a mostani, U17-es tornát nem számolva, kétszer vett részt magyar válogatott. Ám ha azokat a játékosokat is figyelembe vesszük, akik az idei Eb-selejtezőkön korábban szerepeltek a keretben, de ezúttal valamiért kimaradtak, akkor 11 olyan labdarúgót találhatunk, aki megfordult korosztályos vb-n a pályafutása során.

Mint ismert, tíz évvel ezelőtt, 2009-ben Egervári Sándor irányításával 3. lett a magyar U20-as csapat az egyiptomi vb-n, míg négy évvel ezelőtt Új-Zélandon Bernd Storck vezetésével a nyolcaddöntőig jutott (a 16 között a 90. percben még 1–0-ra vezettünk a későbbi világbajnok szerbek ellen, ám hosszabbítás után 2–1-re kikaptunk…).     

A mostani társaságból a kapusok közül Gulácsi Péter és Kovácsik Ádám a 2009-es U20-as vb-keretnek volt a tagja, abból a generációból Varga Roland szerepel még a névsorban, illetve ott van Kádár Tamás is, aki a tíz évvel ezelőtti tornára azért nem utazhatott el, mert akkori klubja, az angol Newcastle United nem engedte el. Viszont ott volt abban a gárdában és három gólt is szerzett a tornán az azóta már 37-szeres válogatott Németh Krisztián, akire eddig Rossi is számított a keretben, de most nem került be.

A fiatalabb, 1995 és 1997 között született generációból, amely az új-zélandi tornát járta meg, hatan is ott vannak Marco Rossi keretében, méghozzá hat középpályás: Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Nagy Dominik, Sallai Roland, Vida Máté, Zsótér Donát (más kérdés, hogy az MLSZ által kiadott keretben Nagy Dominik, Sallai Roland és Zsótér Donát is támadóként olvasható). A 2005-ös U20-as vb-n szereplő hetedik játékos a ZTE balhátvédje, Tamás Krisztián lehetne. Ő korábban volt már kerettag, és Rossi bevallása szerint most is az volna, ha nem lenne sérült – igaz, pályára még nem lépett az A-válogatottban, ahogy Zsótér sem.    

HOL VANNAK A VÉDŐK ÉS A CSATÁROK?

 
Jubileum: tíz év alatt ez történt az U20-as vb-bronzérmesekkel

Jelen cikkünkben nem cél a mélyebb szakmai fejtegetés, de azért elmélyülve a különböző névsorokban, találni olyan érdekességeket, melyeken érdemes lenne elgondolkodniuk a szakembereknek, kiváltképp a nevelőedzőknek. Például azon, miért nincsenek védők és csatárok a jelenlegi keretben azok közül, akik szerepeltek utánpótlás-vb-n. Ugyanis ha a fentieket összegezzük, két kapust és hét középpályást találunk (a két balbekk, Kádár és Tamás, illetve csatárként Németh lehetne a kivétel, ám előbbi nem játszott vb-n, míg utóbbi kettő ezúttal nem tagja a keretnek). Az is érdekes, hogy az eddig említett összes labdarúgó, a válogatottban pályára még nem lépő Zsótér Donát kivételével, mind játszott már külföldön (Zsótér csak papíron volt a belga Sint-Truiden játékosa), sőt, Kovácsik Ádám, Varga Roland és Tamás Krisztián kivételével most is külföldön futballozik.

Ezek egyrészt mutatják, hogy valamiféle – akár utánpótláskorban megszerzett – külföldi tapasztalat az esetek nagy többségében szükséges a válogatottsághoz, de mivel ez csak keveseknél van meg, szűk társaságból válogathat a mindenkori szövetségi kapitány.

Másrészt arról is árulkodnak, hogy a védők és a csatárok képzése terén problémák vannak. Nem véletlen, hogy egy-egy sérülés, eltiltás esetén mindig nehézséget jelent a szélső védők megtalálása, míg középen nagy szükség volt a Németországban született Willi Orbán beválogatására és valószínűleg a brazil származású Vinícius is kerettag lenne, ha nem volna sérült. Arról nem is beszélve, hogy Bese Barnabást, Lovrencsics Gergőt, sőt még Korhut Mihályt sem kimondottan védőnek képezték az utánpótlásban. És ugye akkor arról sem szóltunk még, hogy Szalai Ádám mögött nem talál Marco Rossi olyan játékban lévő, gólerős fiatalt, aki szerinte is megérett volna a válogatott szereplésre – ezért hívta meg egymás után másodszor a keretbe a 33 esztendős Feczesin Róbertet.

Azt szomorú látni, hogy a 2009-es és a 2015-ös vb-keretből sokan már élvonalban sem játszanak. Az Egyiptomban szerepelt 19-es keretből 11-en, az új-zélandi 21 fős listáról 12-en vallhatják magukat első osztályú labdarúgónak (többnyire itthon, néhányan külföldön). Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy ha nem is járt minden kerettag utánpótlás-világbajnokságon, hiszen a legtöbb korosztály ki sem jutott ilyen tornára, a 28-as keretből Dibusz Dénes, Korhut Mihály és Lovrencsics Gergő kivételével a többiek valamelyik korosztályos nemzeti csapatban azért szerepeltek utánpótláskorukban. Vagyis az is megállapítható, hogy aki fiatalon nem tudja felhívni magára a figyelmet, aligha lesz később válogatott (persze kivétel mindig akad, említettek mellett ide tartozik a most sérülés miatt hiányzó Sigér Dávid is).

MALAJZIÁTÓL BRAZÍLIÁIG   

Ha időben még távolabbra tekintünk, akkor az elmúlt 25 évben a mostani, illetve a 2015-ös és a 2009-es mellett még egy korosztályos magyar válogatottat találhatunk, amely megfordult utánpótlás-vb-n. 1997-ben Ziegler János együttese Malajziában az E-csoportban, Ausztrália, a későbbi Barcelona-játékos Juan Roman Riquelmét is felvonultató Argentína és Kanada mögött nulla ponttal utolsó helyen zárt az U20-as vb-n. Abból a csapatból hatan játszottak később a felnőttválogatottban: Rabóczki Balázs, Komlósi Ádám, Balog Zoltán, Kabát Péter, Ferenczi István, Füzi Ákos.

Hogy a magyar szempontból szintén győzelem nélkül, igaz, egy ponttal – ezúttal éppen az ausztrálokkal ikszeltünk, akiktől 1997-ben 1–0-ra kikaptunk a 90. percben kapott góllal – záruló brazíliai tornán fellépő csapatból ki juthat el a felnőttválogatottig, nehezen megjósolható. A második meccsen megsérülő, de azon a találkozón gólt és gólpasszt jegyző Zuigeber Ákosnak vagy az egyaránt már most is külföldön futballozó Major Sámuelnek, a vb-n két gólt szerző Németh Andrásnak, illetve Mester Csabának is lehet erre esélye. Persze, mint a fenti példák is mutatják, az utánpótlás-válogatottakból nálunk gyakori az átjárás a felnőttválogatottba, így bárki befuthat a brazíliai csapatból is, mint ahogy az is előfordulhat, hogy a keret többsége az NB I-ig sem jut el…

 MAGYAR UTÁNPÓTLÁS-VÁLOGATOTT VB-KERETEK – 1997–2019
A 2019-es U17-es vb-keret: Hegyi Krisztián, Megyeri Gábor Vaits Marcell, Buna Gábor, Posztobányi Patrik, Balogh Botond, László Dávid, Hosszú Zétény , Horváth Milán, Orosz Donát, Kata Mihály, Ominger Gergő,Tóth Borisz, Major Sámuel, Kosznovszky Márk, Baráth Péter, Zuigeber Ákos, Mester Csaba, Komáromi György, Németh András, Molnár Rajmund. Edző: Preisinger Sándor
A 2015-ös U20-as vb-keret: Székely György, Horváth Dániel, Demjén Patrik, Osváth Attila, Tamás Krisztián, Kecskés Ákos, Lenzsér Bence, Talabér Attila, Forgács Dávid, Pongrácz Viktor, Németh Márió, Vida Máté (2-szeres felnőttválogatott), Kalmár Zsolt (13), Nagy Ádám (34), Berecz Zsombor (1) Sallai Roland (15), Nagy Dominik (10), Oláh László, Mervó Bence, Popov Patrik, Zsótér Donát. Edző: Bernd Storck
A 2009-es U20-as vb-keret: Gulácsi Péter (30), Kovácsik Ádám (1), Megyeri Balázs (1), Szabó János (6), Szekeres Adrián Takács Péter, Kiss Máté, Debreceni András (1), Korcsmár Zsolt (26), Présinger Ádám, Zámbó Bence, Simon Ádám (3), Koman Vladimir (36), Balajti Ádám, Dudás Ádám, Futács Márkó (3), Gosztonyi András, Németh Krisztián (37), Simon András, Tóth Bence, Varga Roland (17). Edző: Egervári Sándor 
Az 1997-es U20-as vb-keret: Rabóczki Balázs (2), Erdei László, Varga Zoltán, Balog Zoltán (6), Diczkó Csaba, Komlósi Ádám (10), Szabó János, Zováth János, Szili Attila, Füzi Ákos (12), Lóczi Róbert, Vörös Péter, Csordás Csaba, Szabó Zoltán, Lukács Bálint, Balogh Gergely, Ferenczi István (9), Kabát Péter (16). Edző: Ziegler János
Dőlttel szedtük azokat, akik bemutatkoztak a felnőttválogatottban, zárójelben a válogatottságaik száma szerepel.


A MAGYAR VÁLOGATOTT JELENLEGI KERETE

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg – Ausztria), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05 – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Zsótér Donát (Újpest FC)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország