Rossi: Célunk nem lehet más, mint kijutni az Európa-bajnokságra

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
2019.02.05. 10:51
null
Az Európa-bajnokság helyszínei (Infografika: Dancsák András – NAGYOBB MÉRET A KÉPRE KATTINTVA)<br />
Marco Rossi szövetségi kapitány és Willi Orbán is tisztában van vele, érzelmekkel teli napokat élhetnének át, ha kijutna a magyar labdarúgó-válogatott a jövő nyári kontinenstornára. Másfél hónap múlva már Eb-selejtezőn tehetnek a sikerért.

 

Minden út Londonba vezet.

Az odáig tartó úton a vérkeringésbe bekapcsolódik észak, dél, kelet és nyugat is... Az Európa-bajnokságok történetének hatvanadik évfordulója alkalmából az egész kontinenst felkaroló tornát rendeznek, a legkeletibb helyszínt, Bakit nem kevesebb, mint 4300 kilométer választja el Dublintól, a legnyugatabbra fekvő várostól.

Nekünk azonban az a legfontosabb, hogy Budapest is a tizenkét rendező város között kapott helyet. Hogy milyen lesz a hangulat jövő nyáron a magyar fővárosban, ma még megtippelni is nehéz, de jó belegondolni, milyen lesz, amikor az Európa számos pontjáról érkező drukkerek sálakat, zászlókat lobogtatva sétálgatnak a Váci utcán, vagy éppen dalolva üldögélnek a Lánchíd szomszédságában lévő kiülős éttermekben, presszókban.

Néhány ország, köztük Azerbajdzsán, Oroszország, Románia, Skócia, Dánia és Írország és természetesen Magyarország először rendezhet Európa-bajnoki mérkőzéseket. S hogy ne csak a meccsekről legyen emlékezetes az Eb, a szervezők minden helyszínen vérbeli fesztiválhangulatról igyekeznek gondoskodni, amihez mi, magyarok különösen jól értünk.

SZÁMOKBAN
5 milliárd lesz az élő közvetítéseket a televízió előtt figyelemmel követő drukkerek becsült száma.
3 milliónál is több az összes eladható belépő száma – a növekedés húszszázalékos a 2016-os Európa-bajnoksághoz képest.
150 ezer akkreditációt osztanak ki többek között önkénteseknek, televíziós munkatársaknak, újságíróknak.
12 ezer az önkéntesek becsült száma, akik a következő Európa-bajnokságon kontinensszerte segítik a torna lebonyolítását.
31 napig tart a 16. Európa-bajnokság, a győztest a Wembleyben koronázzák meg 2020. július 12-én.

 

Ami mindennél fontosabb, hogy a Marco Rossi vezette válogatott kijusson a tornára. Selejtezőcsoportunk nem könnyű, hiszen Horvátország mellett Szlovákia, Wales és Azerbajdzsán legjobbjaival kell felvennünk a versenyt, a szövetségi kapitány azonban jól tudja, hazai pályán, magyar szurkolók előtt játszani életre szóló élmény lenne.

„Nem először említem meg, hogy gyerekként nagyapámtól sokat hallottam az Aranycsapatról – mondta Marco Rossi. – Különleges kapcsolat fűz tehát a magyar emberekhez és az itteni futballhoz, s az érzelmekből fakadóan a szövetségi kapitányi felkérés számomra sokkal több volt egy sima ajánlatnál – hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy a magyar válogatott szakvezetője lehetek. Óriási büszkeséggel tölt el. Az utóbbi mérkőzéseinken sokat fejlődtünk, és bár a Nemzetek Ligájában elért helyezésünkkel nem lehetünk elégedettek, minden megtett lépés optimizmusra adhat okot. Az elmúlt két évben sajnos a csapat gyengébb eredményeket ért el, mint amire képes, én pedig azért dolgozom mindennap, hogy minél hamarabb megmutassuk, mekkora lehetőség van a válogatottban. Célunk nem lehet más, mint kijutni az Európa-bajnokságra.”

Hogy milyen csapattal, kikkel állunk ki a selejtezősorozat első mérkőzésén, egyelőre nem tudni, de a rutinos játékosok – Kádár Tamás, Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám – mellett a fiatalabb generáció is jelentkezik már, a Bundesligába igazoló Sallai Roland például (ha felépül sérüléséből) alapembere lehet az együttesnek.

A védelem Willi Orbán megszerzésével egyértelműen erősödött, ráadásul Lipcsében egy csapatban szerepel a kapus Gulácsi Péterrel, azaz az összhanggal aligha lehet gond. A magyar apától származó belső védő 2018 októberében csatlakozott a válogatott keretéhez, s azon nyomban alapemberré vált – harmadik válogatott mérkőzésén megszerezte első gólját is, az Észtország elleni hazai találkozón ő juttatta vezetéshez a mieinket.

„A legérzelmesebb gól volt, amelyet pályafutásom során szereztem – mondta Willi Orbán. – Az volt az első meccsem a válogatottban Budapesten, a szüleim pedig első alkalommal láthattak személyesen címeres mezben, hiszen a lelátón ültek. Már a mérkőzést felvezető pillanatok is különlegesek voltak. Aztán jött a gólom, és – bumm! Az egész stadion ünnepelt, szavakkal leírhatatlan, milyen érzés volt. Olyan pillanat, olyan este, amelyre életem végéig emlékezhetek. Ennél már csak az lenne fantasztikusabb, ha ugyanezt az Európa-bajnokságon is átélhetném. Az őszi négy mérkőzés során egyre jobb teljesítményt nyújtottunk, a selejtezőkben nem lesz könnyű dolgunk, de kemény munkával jó eredményt érhetünk el. Mindent megteszünk, hogy ott legyünk az Európa-bajnokságon.”

Marco Rossi (Fotó: Szabó Miklós)
Marco Rossi (Fotó: Szabó Miklós)
HÍD A NEMZETEK KÖZÖTT
A 2020-as Európa-bajnokság marketingarculatának tervezésénél az egység és a kapcsolat volt a fő csapás. Az északot, délt, keletet és nyugatot összekötő esemény jelképe a híd lett – a torna logója is ilyen építményt ábrázol, miként felfedezhető rajta az Henri Delaunay-kupa is, mögötte az ünneplő szurkolókat szimbolizáló színes figurákkal. A híd közös vonás a tornának otthont adó városokban is, így minden házigazda logója a legismertebb helyi hidat ábrázolja, például Londonban a Towert, a szentpétervári Palotahidat, a dublini Samuel Beckett hidat és természetesen a budapesti Lánchidat.
Szilárd védekezés, hatékony támadás: a lipcsei hátvéd, Willi Orbán az észtek ellen fejes góllal bizonyított címeres mezben (Fotó: Szabó Miklós)
Szilárd védekezés, hatékony támadás: a lipcsei hátvéd, Willi Orbán az észtek ellen fejes góllal bizonyított címeres mezben (Fotó: Szabó Miklós)
MENETREND AZ ÉV VÉGÉN
A kontinenstorna első mérkőzése 2020. június 12-én, közép-európai idő szerint 21 órakor kezdődik a római Olimpiai Stadionban. Az Eb menetrendjét az UEFA kijevi ülését követően, májusban hozták nyilvánosságra. A két elődöntőt és a döntőt Londonban, a Wembleyben rendezik. A pontos és részletes meccsbeosztást, benne a párosításokkal és a kezdési időpontokkal 2019 végén, a sorsolást követően teszik közzé.

 

Sikeréhes francia ászok: Antoine Griezmann és Kylian Mbappé (Fotó: AFP)
Sikeréhes francia ászok: Antoine Griezmann és Kylian Mbappé (Fotó: AFP)
DUPLÁZÓ FRANCIÁK?
Bármilyen hihetetlen, 2000 előtt nem volt olyan válogatott, amelyik a világbajnoki cím birtokosaként Európa-bajnokságot nyert volna. Az 1998-as világbajnok francia együttes változtatott a trenden: Zinédine Zidane és Thierry Henry nagyot alkotott Belgiumban és Hollandiában is, míg David Trezeguet gyönyörű gólja – amelyet az olaszok ellen szerzett – hozta el a kettős címet. Tizenkét esztendővel később a spanyolok megismételték a csodát, a 2008-as Európa-bajnoki és a 2010-es világbajnoki arany elnyerése a spanyol futball aranykorát jelentette. Vajon a franciák tudnak-e jövőre duplázni?
Az épülő Puskás Ferenc Stadion (Fotó: MTI)
Az épülő Puskás Ferenc Stadion (Fotó: MTI)

GYÖNYÖRŰ ARÉNA LESZ

Puskás Ferenc Stadion
Férőhely:
68 ezer
Mérkőzések:
Június 16., F-csoport
Június 20., F-csoport
június 24., F-csoport
június 28., nyolcaddöntő

A hajdani Népstadion alapkövét 1948-ban tették le, hogy aztán 1953. augusztus 20-án nyissák meg kapuit. A magyar válogatott otthonát jelentő, időközben Puskás Ferenc nevét felvevő arénát 2016-ban bontották le, hogy alapjain modern, minden igényt kielégítő létesítményt építsenek fel, a tervek szerint 2019 novemberére. A Puskás Ferenc Stadion 68 ezer néző befogadására lesz alkalmas. Az aréna acélszerkezete tízezer tonnát nyom, ami két Erzsébet-hídnyi tehernek felel meg. Az építéshez 26 kilométer fúrt cölöpöt használnak, vízszintesen egymás mellé fektetve őket a Puskás Ferenc Stadiontól Százhalombattáig érnének el. A felhasznált 1700 kilométernyi kábel pedig messzebb érne, mint London vagy Barcelona! Naponta kétszáz mérnök és ezer építőmunkás dolgozik, hogy minden időben elkészüljön.

ÖNKÉNTESEK KERESTETNEK
A tizenkét országot átölelő esemény megszervezése nem egyszerű feladat. Csak a budapesti helyszínen több mint ezer önkéntes dolgozhat, a jelentkezőket folyamatosan várják. Újdonság lesz a magyar fővárosban, hogy azok a drukkerek, akik nem jutnak be a stadionba, a szurkolói zónában átérezhetik a torna hangulatát.

A SELEJTEZŐ E-CSOPORTJÁNAK MENETRENDJE

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., vasárnap
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

A SELEJTEZŐ TELJES PROGRAMJA ITT!

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek