Rendkívül olcsó jegyek a bolgár–magyarra; az NB I-es légiósokban bíznak

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.02.04. 17:45
null
Bulgáriában bíznak abban, hogy a Puskás Akadémiában jó formába lendül Kamen Hadzsiev (balra), aki ősszel végigjátszotta az angolok ellen 6–0-ra elveszített Eb-selejtezőt (Fotó: nst.com)
Bár még több mint másfél hónap hátra van a március 26-i, Bulgária–Magyarország Eb-pótselejtezőnek számító Nemzetek Ligája-mérkőzésig, érdemes áttekinteni, hogyan alakult bolgár szempontból a téli átigazolási időszak, milyen formát mutatnak legjobbjaik, hogyan állnak a mérkőzés előkészületeivel.

 

Mielőtt a bolgár válogatott játékosait érintő téli klubváltásokról szólnánk, érdemes egy mondatban felidézni, hogyan is fest most a helyzet magyar szempontból. Január végéig a legutóbbi két válogatott meccsen, Uruguay és Wales ellen szerepeltek közül csak Feczesin Róbert cserélt csapatot, aki Újpestről az NB II-es Vasashoz szerződött. Rajta kívül a bővebb keretben számításba vehető Nagy Dominik került a lengyel Legia Warszawától kölcsönbe a görög Panathinaikoszhoz, Eppel Márton pedig a kazah Kairattól a belga Cercle Bruges-höz. Mivel mindketten rendszeresen játszanak csapatukban, lehet esélyük a válogatott meghívóra. Ami a többieket illeti: új helyzet, hogy Dzsudzsák Balázstól elköszön az emírségekbeli al-Ittihad Kalba, kérdés, hol folytatja a válogatott meccsig, és ugyancsak bizonytalanná vált a legutóbb a horvátok ellen játszó Kádár Tamás jövője, akit a tartalékok közé irányítottak a Dinamo Kijevnél.

NAGY MOZGÁS NEM VOLT, A STURM TÁMADÓJA MEGSÉRÜLT, AZ NB I-ES JÁTÉKOSOKBAN IS BÍZNAK – A BOLGÁR KERETRŐL

„Sajnos a bolgár futballisták már nem olyan érdekesek az öt topligában szereplő csapatok számára, mint húsz évvel ezelőtt. Az átigazolások inkább egzotikusak, mintsem sikeresek – kezdte a magyar viszonyokkal sok szempontból rokon bolgár piaci helyzet értékelését szófiai kollégánk, Teodor Boriszov, a Meridian match sportnapilap munkatársa. – A védők közül az angolok és a montenegróiak ellen is kezdőként szereplő Georgi Pasov az örmény Ararattól a kazah Zsetiszuhoz szerződött, míg Nikolaj Bodurov (33 éves, 49-szeres válogatott, a Fulhamben korábban 41 meccsen szerepelt az angol másodosztályban – a szerző.) a CSZKA Szófiától az iráni Eszteglal FC-hez ment, mindkettejüknek lejárt a szerződésük korábbi klubjuknál. A középpályás Szimeon Szlavcsev (26 éves, 24-szeres válogatott, három bajnokin játszott korábban a portugál Sportingban – a szerző) az azeri Qarabagnál kevés lehetőséget kapott, ezért hazatért a Levszki Szófiához. Továbbá a válogatottban alapembernek számító jobbhátvéd, Sztrahil Popov is váltott, ő a klub anyagi gondjai miatt távozott a török élvonalbeli Kasimpasától, és a török másodosztályban listavezető Hataysporhoz szerződött.”

Boriszov elmondta, a keret nagyobb részét a bolgár bajnokságban szereplő játékosok alkotják, akik többnyire alapembernek számítanak klubjukban, viszont problémát jelenthet, hogy egyelőre nincsenek igazán játékban, mert Bulgáriában csak a jövő héten kezdődik el a tavaszi szezon.

„Ami fejtörést okozhat Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitánynak, hogy a téli szünet előtt a Sturm Grazban jó formát mutató támadó, Kiril Deszpodov megsérült, a téli felkészülési meccseken emiatt nem szerepelt. Bízunk azonban abban, hogy a többi légiósunk, beleértve az NB I-ben szereplő Kamen Hadzsievet (Puskás Akadémia) és Georgi Milanovot (Mol Fehérvár), jó formába lendül.”

JEGYELADÁS, ELŐKÉSZÜLETEK

A márciusi, szófiai Bulgária–Magyarország mérkőzésről a bolgár keret mellett a találkozóval kapcsolatos technikai részletekről is beszélgettünk kollégánkkal.

Teodor Boriszov elmondta, a jegyértékesítés a hazai drukkerek számára már decemberben elkezdődött (a vendégjegyeket várhatóan egy hónappal a meccs előtt kezdik árulni), rendkívül alacsony árakkal próbálják növelni a meccs iránti érdeklődést.

„Bár erről nincs hivatalos információ, az elmúlt évek legolcsóbb jegyeit árulják öt és tíz euró közötti áron, a VIP-jegy ötven euró (1700-3400, illetve a VIP 17000 forintnak felel meg – a szerző). Így is meglepetés lenne azonban a telt ház, mert a szurkolók nem hisznek ebben a csapatban. A nemzeti stadion ugyan hivatalosan negyvennégyezres, de nem emlékszem, mikor játszott a válogatott akárcsak húszezer néző előtt, még az angolok, a franciák vagy a hollandok ellen sem.”

Említett meccsek közül tavaly ősszel, az angolok ellen voltak a legtöbben a Vaszil Levszki Stadionban, 17500-an, de a hollandok és a franciák elleni vb-selejtezőkön például nem sokkal emelkedett tízezer fölé a nézőszám.

Kollégánkat arról is faggattuk, hogy a korábbi sajtóhíreknek megfelelően, valóban okozhat-e problémát a mérkőzésig a VAR-technológia kiépítése a szófiai nemzeti stadionban.

Ezzel kapcsolatban Boriszov hangsúlyozta: az UEFA technikai segítséget nyújt a bolgár szövetségnek, így a Magyarország elleni találkozóig kiépítik a rendszert. A VAR-technológiát Bulgáriában először egyébként Razgradban, a Ludogorec Internazionale elleni, február 20-i El-meccsén használják majd. Az a mérkőzés tehát technikai és szakmai szempontból is egyfajta főpróba lehet a bolgárok számára a nemzeti csapat meccse előtt, hiszen a bő válogatott keretnek általában öt Ludogorec-játékos is tagja.

NEMZETEK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
A-LIGA

20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik